Rwa kulszowa, zespół bólowo piersiowo-lędźwiowy.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Rwa kulszowa, zespół bólowo piersiowo-lędźwiowy.
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 listopada 2013 o 16:09 #47835
Witam!
miałbym parę pytań dotyczących kręgosłupa. oto moja historia
Lipiec: potężny ból w plecach – skierowanie na RTG kręgosłupa odcinek lędźwiowy
skolioza, lordoza lędźwiowego, kifoza piersiowego, zmniejszenie przestrzenie międzykręgowej l5-s1.skierowanie do neurologa: dwutygodniowa seria zastrzyków w poślady plus arsenał lekarstw.
skierowanie do ortopedy: lewa noga krótsza o 1,5 cm od prawej.
fizjoterapeuci: nogi są równej długości. problem polega w dużej skoliozie i zalecają zrobić rezonans.
generalnie przy zwężeniach przestrzeni m-krgowej musi dochodzić do jakiegoś ucisku na nerwy – oczywiste, tak?leki nic nie pomogły, zastrzyki też. ból jaki był tak pozostał. kolejne wizyty u neurologa kolejne tabletki – nic.
dostałem kolejne skierowanie do ortopedy (innego): powiedział, że to nic groźnego proszę przyjśc za parę miesiecy z nowym zdjęciem i jak nie bedzie poprawy to będziemy działać. (zdrowie służby zdrowia!)kolejne skierowanie wydarłem od lekarza i pojechałem do kolejnego ortopedy i ten mnie zaskoczył: zdiagnozował zespół bólowo piersiowo-lędźiowy z obustronną rwą kulszową plus kifozę i lordozę. postrzelał mi z kręgosłupa (odblokowywał mi kręgi) – następnego dnia chodzić nie mogłem,a później z dnia na dzień zaczynało być lepiej.. zalecił mi ćwiczenia i bieganie.. zatem.. w domu robiłem ćwiczenia i ruszyłem na bieżnie na siłownie.. jak rozpocząłem ćwiczyć to znowu zaczęły się moje problemy – niemiłosierny ból…
chyba każde dziecko wie, że bieganie daje mimo wszystko w kość kręgosłupowi – szczególnie takiemu, którego “równowaga” jest zachwiana.. jak to jest, że lekarze zalecają mi bieganie w momencie gdy czuję jakby po mnie święty mikołaj z reniferami przejechał..
od paru dni mam dziwny ucisk w lewej nodze gdzieś w połowie nogi. ucisk nasila się gdy: trzymam piętę na podłodze a palce (zmienia się tylko położenie stopy), oraz ostatnio podbiegłem pareset metrów to później czułem ten dziwny tępy ból nawet przy chodzeniu (przy siedzeniu bólu, ucisku nie czułem)
pytania: da się zdiagnozować rwę kulszową bez żadnych specjalistycznych badań?
czy osoba, która miała podobne problemy biegała?
rezonans jest niezbędny?
szukać jeszcze innego magika?pozdrawiam serdecznie.
8 listopada 2013 o 15:50 #53290Parę prostych faktów:
1. Skoli nie boli
2. Ból piersiowy wynika najczęściej z nieprawidłowej sylwetki ale w płaszczyźnie strzałkowej (nadmierne przodo- tyłopochylenie). Takie ból posturalne dobrze idą na leczenie zachowawcze (McKenzie, modyfikacja pozycji ciała w pracy itp.)
3. Ból do łydki może (ale nie musi) wynikać z ucisku na korzeń nerwowy. Czyli nie skolioza a zwyrodnienie L4/5 lub niżej.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: szataanek, uzytkownik42129 listopada 2013 o 13:18 #53385witam ponownie.
chciałbym poprosić o poradę, bowiem odebrałem opis rezonansu magnetycznegoquote :Wynik badania rezonansu magnetycznego odcinka lędźwiowego.
Badanie wykonano w sekwencjach FSE (T1 – sag. i ax.) oraz FR-FSE (T2 – sag. i ax.) oraz IR-FSE/STIR (T2 – sag.) bez wzmocnienia kontrastowego.
Osłabienie sygnału RF w obrazach T2-zależnych z tarczy międzykręgowej L5-S1 – zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne. Nieznaczne, dyskopatyczne obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej L5-S1.
Na poziomie L5-S1 widoczna, tylna, paramedialna od strony lewej, podwięzadłowa przepuklina jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej, schodząca nieco ku dołowi, modelująca-uciskająca worek oponowy i lewy korzeń nerwowy w zachyłku bocznym kanału.
Natomiast na poziomach L3-L4 i L4-L5 zaznaczone cechy koncentrycznych wypuklin pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych – „bulging discs”.
Zmianom tym towarzyszy osteofitoza krawędzi trzonów oraz artroza w stawach międzykręgowych z pogrubieniem więzadeł żółtych.
W zakresie pogranicza Th-1 widoczne drobne guzki Schmorla.
Innych zmian w obrębie kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego i strukturach kanału kręgowego badaniem MR nie stwierdza się. Stożek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych zlokalizowany na poziomie L1. Nić końcowa ufiksowana prawidłowo.ewentualne zdjęcie z rezonansu powiedziałoby coś więcej? (mogę takie dołączyć)
29 listopada 2013 o 17:04 #53387quote szataanek” post=4884:Na poziomie L5-S1 widoczna, tylna (..) przepuklina jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej (..) uciskająca (..) lewy korzeń nerwowy w zachyłku bocznym kanału.quote szataanek” post=4775:od paru dni mam dziwny ucisk w lewej nodze gdzieś w połowie nogi. ucisk nasila się gdy: trzymam piętę na podłodze a palce (zmienia się tylko położenie stopy), oraz ostatnio podbiegłem pareset metrów to później czułem ten dziwny tępy ból nawet przy chodzeniu(..)
quote szataanek” post=4775:generalnie przy zwężeniach przestrzeni m-krgowej musi dochodzić do jakiegoś ucisku na nerwy – oczywiste, tak?Nie, bo u niektórych odwodnienie i utrata sprężystości krążka przebiega naturalnie, wraz z procesem starzenia. Jeśli utrata sprężystości idzie w harmonii z odwodnieniem i utratą objętości przez dysk, to nie koniecznie musi być ucisk na nerwy. Natomiast u Ciebie jest.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): szataanek - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.