Rwa
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 8 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 4 months temu przez
aniak.
-
AutorWpisy
-
21 stycznia 2019 o 22:20 #48682
Witam,
Mam 39 lat, pierwsze bóle odkręgosłupowe miałam ok 5-7 lat temu. W 2014 roku zrobiłam rtg kręgoslupa: dyskopatia L5-S1, prawowypukłe skrzywienie L z dyskretną rotacją kręgów. W październiku ubiegłego roku dokuczał mi trochę kręgosłup, ale przed tym epizodem nie pamiętam kiedy mnie bolał- na pewno dawno zatem. Po tym ból z kręgoslupa przeniósl się w kierunku lewej nogi (biodra) a natępnie kolana od spodu ( problemy z naciskaniem sprzęgła) i ustąpił. W grudniu wrócił pod kolano nasilając się stopniowo, aż w styczniu zaczął mnie boleć pośladek. Lekarz rodzinny wypisal skierowanie do neurologa i dostałam Diclac+millgamma w zastrzykach, brałam również Dicloberl, a aktualnie Nimesil. W momencie kiedy “weszłam” na leki ból się zaczął nasilać do tego stopnia, że nie byłam w stanie przebywać w pozycji pionowej, W celu odciążenia kręgosłupa spędziłam jedną noc z nogami w górze (pozycja krzesłkowa) a rano ból pośladka był nie do zniesienia. Aż do ostatniego, dziesiątego zastrzyku jeździłam autem na leżąco, myłam się minutę, bo nie byłam w stanie ustać, ubrać się…Teraz (tydzień po zakończeniu) jest o niebo lepiej, mogę spacerować, ale mam problem potem usiąść. Na leżąco zazwyczaj wszystko ustępuje, od razu, albo chwilę później. Neurolog tez stwierdził rwę i dal skierowanie na rezonans. Byłam u fizjoterapeuty, który nie był w stanie wykluczyć kręgoslupa. Zalecił prześwietlenie stawów KB. Lewa strona jest w porządku , w prawym jest możliwa torbiel kostna. Rezonans mam zrobiony, zdjęcia załączę. Wysłałam zdjęcia do fizjo ( na opis muszę jeszcze czekać 2 tygodnie) i powiedział, że możemy zacząć rehabilitację, bo to jest wina kręgosłupa.Niepokoi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie to, ze kręgosłup nie boli mnie od października. Boli mnie okolica stawu KB, pośladek, boczna część uda, pod kolanem od strony zewnętrznej, łydka, i mam zdrętwiałe trzy środkowe palce w nodze , a może cztery (bez palucha). Ostatnio również pobolwewa mnie zewnętrzna kostka, ale to moze od koślawego chodzenia.
21 stycznia 2019 o 22:22 #6390621 stycznia 2019 o 22:56 #63907Moim nie fachowym okiem masz problem z l5/s1.
Widac zmiany typu Modic, kregozmyk, oraz przepuklinę.
Na pewno musisz udać do neurologa celem omówienia leczenia.
Dużo zdrowia życzę.Za tą wiadomość podziękował(a): aniak21 stycznia 2019 o 23:29 #63908Tak, L5-S1 ( to jest chyba tyłozmyk) , a czy przepuklina? Opis rezonansu powinien byc do 5 lutego, a wtedy mam wizytę u neurologa.
Nie wiem tylko, czy z tego kręgosłupa jasno wynika, że własnie od niego mam uciśniety nerw kulszowy.
Nie wiem, co zrobię , gdy neurolog powie, że pomoże mi operacja…Czy fizjoterapia pomoże?
Aktualnie trochę ćwiczę, wykonuję przeprosty i ćwiczę mięsień gruszkowaty (przy okazji).22 stycznia 2019 o 13:21 #63909Kiepsko to wygląda, neurolog zadecyduje co dalej. Wstępnie rozglądaj się za dobrym neurochirurgiem.
Moim zdaniem absolutnie nie powinnaś teraz samodzielnie wykonywać żadnych ćwiczeń! Poczekaj też z fizjoterapeutą. Oszczędzaj się do czasu wizyty u neurologa.
I uważaj na Nimesil, już o tym kiedyś pisałem na forum, ale ten lek (i inne zawierające nimesulid) jest niebezpieczny, został wycofany prawie na całym świecie, bo uszkadzał wątrobę.
22 stycznia 2019 o 14:06 #63910Mnie boli jak ciebie kolano , cztery palce oprucz palucha , miesien lydki , piszczel . Do tego mam jeszcze czestomocz i dziwne uczucie jak poruszam palcami od nogi to jak by ruszalo naciagalo sie cale sciegno az do posladka.
Pozdrawiam…22 stycznia 2019 o 15:32 #63911Biorę leki zapobiegające chorobom wątroby, więc może mnie ta przypadłość chociaż ominie. Co do ćwiczeń : to są jedynie delikatne przeprosty i rozciągam ten mięsień gruszkowaty, bo ból mi ciągle w pośladku siedzi i w okolicach biodra. Nie czuję już tego pod kolanem a i zdrętwienie w palcach mija. Jak pochodzę (chodzę praktycznie bez bólu, ale bardzo asekuracyjnie) to boli mnie lewa strona biodrowo- lędźwiowa przy siadaniu, ale do zniesienia.
Fizjoterapeuta oglądał zdjęcia z rezonansu, mnie widział również. Ja i tak nie pójdę na żadną operacje bez próby fizjoterapii.22 stycznia 2019 o 16:32 #63912Twoje zdrowie, Twoje decyzje.
Ja akurat żałowałem, że dałem się namówić na rehabilitację, bo w moim przypadku i tak nic by nie dała. Straciłem czas i pieniądze.
Naciskaj na neurologa, żeby zbadał Ci odruchy w nogach, siłę mięśniową itp.
22 stycznia 2019 o 16:55 #63913zbadał. Stwierdził zbyt słabe odruchy w obu nogach. Siła mięśniowa ok.
Nie znam się na odczycie rezonansu, ale na pewno muszę poznać diagnozę kilku lekarzy, rehabilitantów zanim cokolwiek zrobie. Widziałam po neurologu, że nie jest pewien pochodzenia mojego bólu, a i rehabilitant powiedział, że to nie jest oczywiste (bez badan obrazowych obydwaj).
Nie wykonuję ciężkiej pracy, nie dźwigam, nie schylam się, kręgosłup mnie nie boli, ból był nasilający się , nie powstał z konkretnej przyczyny ( np dźwignięcia czegoś).
Dodam jeszcze, że jeźdżę konno dość dużo i już od dawna wyczuwałam nierówność i na siłę się prostowałam usztywniona na tą lewą stronę co często skutkowało bólem w okolicach biodra i pachwiny.,23 stycznia 2019 o 05:34 #63914quote piotr72″ post=16365:Mnie boli jak ciebie kolano , cztery palce oprucz palucha , miesien lydki , piszczel . Do tego mam jeszcze czestomocz i dziwne uczucie jak poruszam palcami od nogi to jak by ruszalo naciagalo sie cale sciegno az do posladka.
Pozdrawiam…Miałem dokładnie takie same objawy. Skończyło się discektomią l4/l5.
23 stycznia 2019 o 07:36 #63915Ból pod kolanem, to jest przyczep któregoś mięśnia w podudziu prawdopodobnie. Proszę próbować rozciągać te mięśnie każdego dnia. Prawdopodobnie jest to skutek skrzywionej miednicy. Z reguły po stronie gdzie jest dyskopatia miednica jest podciągnięta do góry, a z drugiej strony idzie w dół, po stronie tego bolącego kolana. Generalnie trzeba rozprawić się ze wszystkimi przykurczami w obrębie miednicy, jeżeli nie ma przy tym jakiegoś strasznego rwania i pogorszenia stanu po ćwiczeniu. Ma być mały dyskomfort wynikający z rozciągania. Ten ból pod kolanem to jest skutek. Przyczyna jest pewnie wyżej w pośladku, prostowniku grzbietu. Po nitce do kłębka, a ten ból pod kolanem zniknie. Ostry stan bólowy trzeba przeczekać oczywiście.
23 stycznia 2019 o 10:23 #6391623 stycznia 2019 o 11:04 #63917Czy to zdjęcie było wykonywane na stojąco? Wygląda, ze miednicę masz krzywą, zrotowaną, albo i skośną. Żaden fizjo nie zwracał na to uwagi? Może to być ustawienie spowodowane bólem, ale może i wcześniej już to miałaś.
23 stycznia 2019 o 11:58 #63918Fizjo jeszcze nie widzial zdjecia. Zdjecie na lezaco, ustawienie raczej nie jest spowodowane bolem, pani ktora mi robila zdjecie zadbala zebym lezala prosto i w odpowiedniej pozycji (ustawila mi miednice do zdjecia, nogi i stopy).
Jesli natomiast chodzi o badanie fizykalne przez fizjoteraleute – to on wlasnie kazal mi zrobic przeswietlenie, wiec chyba zwrocil uwage.
30 stycznia 2019 o 10:40 #63956Dostalam opis rezonansu.
” Na poziomie L3/4 i L4/5 widoc uwypuklenia krążków miedzykręgowych do 2,5 mm – zmiany nieznacznie zwężają obustronnie otwory międzykręgowe.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest szerokopodstawna wypuklina tylna o śr. do 5mm modelująca worek oponowy i zwężająca obustronnie otwory międzykręgowe oraz zachyłki boczne – bardziej po stronie lewej. Po stronie lewej widoczne dodatkowo wpuklanie się części wypukliny w dół kanału kręgowego z uciskiem korzeni nerwowych – bez widocznych cech sekwestrii. Kanał kręgowy w wym. A-P 15 mm. Zwężenie przestrzeni międzykręgowej.
Cechy dehydratyzacji krążków miedzykregowych na tych poziomach.
W trzonach LS i S1 niewielkie zmiany typu Modic 2.
Spłycenie lordozy lędźwiowej. Wysokosc trzonow prawidlowa.
Prawidłowy sygnał rdzenia i nici końcowych.
Jestem takze po wizycie u osteopaty i poki co bede sie kierowac jego wskazowkami.3 lutego 2019 o 21:18 #63978Od neurochirurga dostalam depomedrol (iniekcja domiesniowo co 7 dni , 3 razy) i voltaren w zastrzykach codziennie 10 dni.
Na drugi dzien juz nie mialam objawów.
Ponadto powiedzial, że mam lezec i chodzic. Nawet na basen mam nie chodzic. Może sie wchlonie, a jak nie to operacja.Jutro kontynuacja z osteopatą. Ćwiczę dno miednicy.
14 lutego 2019 o 10:56 #64004Pamietnika ciąg dalszy:
Koniec przeciwbolowych, jeden depo medrol zostal mi na jutro.
Osteopata kazal cwiczyc noge w odciazeniu kregoslupa ze stabilizacja miednicy. Jedno cwiczenie to klasyczne przesuwanie nogi po ścianie – od zgiecia do wyprostowania. Pierwsze wyprostowanie nie jest mile, potem jest ok.Bol z lydki i dretwienie palcow ustapilo. Sporadycznie boli mnie pod kolanem. Główny ból siedzi w biodrze i gornej czesci uda od tyłu.
Czy takie cofanie sie ku gorze oznacza, że ma się ku lepszemu?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42114 lutego 2019 o 20:47 #64005Tak mi to tłumaczyła rehabilitantka, że jak ból będzie się wycofywał z nogi ku plecom wtedy będzie dobrze. Niestety u mnie sekwestr powodował różne objawy (raz lepiej raz gorzej ) i skończyło się operacją.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, aniak22 lutego 2019 o 22:17 #64023Z dnia na dzien lepiej. Coraz mniejsze natezenie bolu, pojawia soe glownie w zmianach pozycji.
Dzis bylam na pierwszych cwiczeniach stabilizacyjnych.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42112 marca 2019 o 09:10 #64071Coraz lepiej, ale zmiany powolne.
Wzięłam 5 zabiegów Salus Talent (minimalna poprawa po pierwszym). Chodze uczyc sie robic stabilizacje kregoslupa, raz mi
Pani tak rozmasowala nóżkę, że ból prawie zbiknął. Bylam na pierwszym zabiegu z akupunktury – po nim byly 3 dni bez bólu. Wczoraj delikatny ból wrócił. Irytujace jest to, że boli mnie noga gdy dociskam telefon uchem do barku lub odwracam glowę do tyłu. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.