Sekwestr l5 s1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Sekwestr l5 s1
- Ten temat ma 71 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
piotr78.
-
AutorWpisy
-
30 kwietnia 2021 o 09:46 #68852
Nie wiem czy dobrze rozumiecie – zespół ogona końskiego jest wtedy jak jest masywne uwypuklenie zwężające cały kanał kręgowy przez który przechodzi wiele nerwów. Tutaj po prawdopodobnym wchłonięciu (o ile to jest wchłonięcie stałe a nie takie co raz jest gorsze raz lepsze) jest w opisie kontakt już z pojedynczym nerwem odchodzącym z danego poziomu kręgosłupa, a nie na cały pęczek nerwów ogona końskiego.
Zespół ogona końskiego gdzie zgniatanych jest wiele nerwów w kanale kręgowym:
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: angelika90, hanka30 kwietnia 2021 o 10:05 #68853Tu jest po polsku omówienie ucisku pojedynczego korzenia odchodzącego (w pewnym momencie pokazuje też ucisk ogona końskiego ale o nim wiele nie mówi).
Pan mówi że jeśli w rezonansie jest przyleganie dysku do korzenia to nie boli, ale niestety MRI jest robione na leżąco a elastyczność dysku u danego pacjenta nie jest znana i nie wiadomo czy i jak ten dysk się odkształca pod obciążeniem – po to się robi wywiad i badania ruchowe czy też badania przewodnictwa jak napisała Hanka.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 kwietnia 2021 o 10:45 #68854Niektórych nie bolą nawet masywne przepukliny, a niektórych bolą małe. Wszyscy niby mówią, że to nie wyniki badań obrazowych powinny być decydujące o postępowaniu, ale objawy, ale w praktyce mam wrażenie, że jest całkiem odwrotnie.
Angelika, plusem tego rehabilitanta jest, że przyznał się do bezsilności, to jest lepsze niż gdyby dalej Ci grzebał w kręgosłupie metodą prób i błędów.Za tą wiadomość podziękowali: przepuklina, uzytkownik42130 kwietnia 2021 o 16:54 #68857Właśnie u mnie tak było , masywna przepuklina 13mm pośrodkowa lewoboczna uciskajaca wiele nerwów czyli koński ogon , wymiar AP kanału kręgowego 6mm stenoza . Rwa kulszowa coś strasznego ból na granicy utraty przytomności , parastezje , pulsujące mięśnie łydek , skurcze , przykurcze mięśni , zaburzenia czucia , ból w kroczu , ogólne samopoczucie jak przy grypie razem z gorączką , ból w podbrzuszu , ciężki chód .
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 kwietnia 2021 o 16:56 #68858Porażenie jednego nerwu też może być
2 maja 2021 o 13:53 #68860Miś i jak u Ciebie rozwinęła się sytuacja? Jesteś po operacji?
Ja od dwóch dni mam ogromne bóle w dole pleców, znowu jadę na przeciwbólowych. Już mam dość. Pojawił się taki dziwny ból z lewej strony kręgosłupa, jakby korzeniowy, idący w biodro.
2 maja 2021 o 15:29 #68861Angelika ja jestem już po dwóch operacjach , pierwsza w sierpniu 2019 druga też sierpień 2020 z powodu nawrotowej przepukliny , w tym drugim przypadku już nie uciskała końskiego ogona tylko korzenie nerwowe całkowicie uciskając w zachyłkach bocznych , przepuklina 11mm , też miałem rwę kulszową przez 5 miesięcy . Teraz jestem 10 miesięcy po drugiej operacji i z przeciwbólowych wziąłem kilka sztuk , rwy kulszowej niema , kręgosłup nie boli , pozostały tylko ubytki neurologiczne jak zmniejszone czucie i mięśnie nóg zanikły . Druga operacja była bez implantu i stabilizacji , jak długo to wytrzyma to trudno określić
2 maja 2021 o 16:06 #68862Dokładnie, leżąc może być dobrze a na stojąco trudno wytrzymać z bólu . Jak miałem rwę to tylko leżałam i jakoś było znośnie a jak wstałem to minuta i mnie kładło na podłogę z bólu
9 maja 2021 o 09:10 #68900Witam. Wczorajszy dzień to jakieś apogeum bólowe, mimo zażycia rano Biofenac i mydocalm forte koło 15 ścielo mnie dosłownie w krzyżu, takie jakby postrzyknięcie, wygięło mnie w jedną stronę w miednicy, ból przy każdym ruchu. Pewnie wiecie o jaki ból chodzi. Ledwo szlam z bolu. Napisałam w końcu mail do doktora, że pogorszyło mi się po rehabilitacji i zobaczę co odpowie. Juz sama nie wiem bo robić. Czy nastawiać się na operację? Tylko pytanie czy usuniecie samej przepukliny mi pomoże? Jestem młodą osobą a czuje się jak babcia.
Mam w poniedziałek umowionego psychiatrę ale nie wiem czy dam rady pójść.9 maja 2021 o 13:33 #68904Cześć Angelika , ja też tak miałem coś jakby postrzał w plecy z broni a potem usztywnienie w całym pasie razem z bólem . Takie ataki miałem co jakiś czas przez okres 4 latach aż mnie w końcu rwa kulszowa dopadła i to już była suma wszystkich bóli .
17 maja 2021 o 12:24 #68951Jestem teraz na zastrzykach olfen (dostałam zlecenie na 10 dni) bo ból był mega silny. I do tego promieniujący do starej nogi i do lewego uda. Pisałam maila do lekarza, kazał zrobić nowy rezonans. Zrobię prywatnie bo już nie wiem co mam robić. Jestem też umówiona do nowego neurologa a dzis idę do psychiatry.
Świruje już kompletnie przez to wszystko.
Ciągle wydaje mi się że z moczem jest coś nie w porządku. Rodzina mi tłumaczy ze to nerwy bo ciągle o tym myślę.
A ja jestem przerażona bo boję się ze to coś poważnego a ja sobie tłumaczę nerwami.17 maja 2021 o 13:01 #68952Angelika, to że masz zmienione odczucia z pęcherza czy ogólnie z tej okolicy wydaje mi się całkiem normalne przy problemach z poziomem l5/s1. Ale to nie znaczy od razu, ze dostaniesz końskiego ogona. Twoje nerwy wychodzące z tego poziomu są cały czas drażnione, jak sama piszesz ból Ci promieniuje.
Czy łykałaś kiedyś pregabalinę, albo gabapentynę? U mnie pregabalina to jedyny lek, który działa na ból neuropatyczny i parastezje. Psychiatra może Ci przepisać.
Każdy, kto czuje ciężki ból stale o tym myśli i się stresuje i jest to w pewien sposób normalne. Problemy z kręgosłupem zawsze są poważne, to wszystko nie jest bajką i normalne, że się stresujesz, ale mimo to trzeba wykonywać kolejne kroki, żeby sobie pomóc.Za tą wiadomość podziękował(a): angelika9017 maja 2021 o 17:01 #68960Psychiatra zdiagnozował depresję i prxepisal leki. Zobaczymy, może pomogą jakoś z tego wyjść
27 maja 2021 o 07:54 #6911727 maja 2021 o 08:14 #69118U mnie było podobnie z tym , uciskała korzenie nerwowe i był ucisk na nici ogona końskiego
27 maja 2021 o 08:26 #69119Miś i co byś mi radził? Ciąć się? Czy operacja może jeszcze pogorszyć mój stan? Już mam dość
27 maja 2021 o 12:16 #69120A neurochirurg co doradza , widział ten najnowszy rezonans ?
27 maja 2021 o 12:20 #69121Wysłałam mu dziś mailem. Zobaczę co odpowie.
27 maja 2021 o 14:19 #69122Coś mam takie przeczucie , że będzie chciał operować . Truć się cały czas przeciwbólowymi to sobie wątrobę i inne narządy wykonczysz , ja już 9 miesięcy po drugiej operacji i na szczęście tylko pięć tabletek wziąłem przeciwbólowych przez ten czas . Podobno sekwestry się wchłaniają , obkurczają . Może spróbuj u innego neurochirurga skonsultować .
21 czerwca 2021 o 12:09 #69250Niestety od lekarza nie doczekałam się odpowiedzi, mimo dwukrotnej wiadomości. Na poczatku lipca mam wizytę u innej pani dr neurochirurg.
Od jakiegoś tygodnia mam dziwne wrażenie z przodu uda w do tej pory zdrowej nodze. Troche bólu, trochę skurczu, coś jakby mocne spięcie mięśni, wydaje mi się że ciężko mi się chodzi. Byłam z tym u neurologa. Stwierdził że jak na mój rezonans te dolegliwości są za wysoko. Ze nerwy do uda idą wyżej. Bardzo dokładne badanie neurologiczne, objawy Mackiewicza i ten drugi ujemne, odruchy wszystkie prawidłowe. Siła mięśniowa jest.
Do tego stara rwa znowu daje o sobie znać
Nie ukrywam że mnie to niepokoi.
Dzwoniłam nawet na dyżurkę lekarską, lekarz dyżurny powiedział że w przypadku niedowładu natychmiast przyjechać. Ale ze L4 l5 raczej dawałoby niedowład stopy (opadanie stopy). U mnie w stopie gdzie jest rwa jest ok. Tylko to udo w lewej nodze. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.