Silny ból kręgosłupa w odcinku lędzwiowym-błagam o pomoc!!!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Silny ból kręgosłupa w odcinku lędzwiowym-błagam o pomoc!!!
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
22 kwietnia 2020 o 19:25 #48943
Dzień dobry. Bardzo proszę o poradę odnośnie choroby kręgosłupa mojego taty, wiek 62 lata. Został bez pomocy lekarskiej ze względu na koronawirusa. Miesiąc temu zrobił rezonans odcinka lędźwiowego z powodu dużego bólu. Lekarz rodzinny zalecił konsultacje neurochirurgiczną ( na NFZ zapisany jest dopiero na sierpień 2023 a prywatne wizyty zostały zawieszone ze względu na obecną sytuacje). Lekarz przepisał mu tabletki przeciwbólowe Doreta 75 mg+650mg 2×1, Neurovit 2×1 i Sirdalud 2×1 oraz maść Voltaren max. Obecnie te tabletki przeciwbólowe 2×1 mu nie wystarczają. Wykonuje proste ćwiczenia rozciągające kręgosłup. Kręgosłup boli go cały czas a czasami ból jest nie do wytrzymania i bardzo się męczy. Bardzo proszę o poradę co ma dalej robić i jak możemy mu pomóc.
Dzień dobry. Bardzo proszę o poradę odnośnie choroby kręgosłupa mojego taty, wiek 62 lata. Został bez pomocy lekarskiej ze względu na koronawirusa. Miesiąc temu zrobił rezonans odcinka lędźwiowego z powodu dużego bólu. Lekarz rodzinny zalecił konsultacje neurochirurgiczną ( na NFZ zapisany jest dopiero na sierpień 2023 a prywatne wizyty zostały zawieszone ze względu na obecną sytuacje). Lekarz przepisał mu tabletki przeciwbólowe Doreta 75 mg+650mg 2×1, Neurovit 2×1 i Sirdalud 2×1 oraz maść Voltaren max. Obecnie te tabletki przeciwbólowe 2×1 mu nie wystarczają. Wykonuje proste ćwiczenia rozciągające kręgosłup. Kręgosłup boli go cały czas a czasami ból jest nie do wytrzymania i bardzo się męczy. Bardzo proszę o poradę co ma dalej robić i jak możemy mu pomóc.Opis rezonansu magnetycznego kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego:
* Różnego stopnia dehydracja krążków międzykręgowych L3/L4, L4/L5 i L5/S1- najbardziej zaawansowana degeneracja wraz z objawem próżniowym w zakresie krążka L5/S1.
* Artroza stawów międzykręgowych i pogrubienie więzadeł żółtych na poziomach L3-S1.
* Okrężne wypukliny krążków L3/L4, L4/L5 i L5/S1 na poziomie L5/S1 wraz z tylnymi osteofitami krawędzi trzonów kręgów.
* Na poziomie L4/L5 przednio-boczne osteofity krawędzi trzonów kręgów.
* Materiał wypuklinowy krążków L3/L4 i L4/L5 modeluje przednią ścianę worka oponowego,na poziomie L4/L5 ze zwężeniem zachyłków bocznych- bez ucisku na korzenie.
* Na poziomie L5/S1 bez ucisku na worek oponowy i korzenie.
* Zwężenie obustronne otworów międzykręgowych L4/L5 i L5/S1. Szczególnie duże osteofity łączące most kostny od strony przednio-lewobocznej krążka L5/S1 wlk.19mm poza obrysy trzonów kręgów z uciskiem na lewą żyłę biodrową wspólną- nie można wykluczyć ucisku elementów splotu lędźwiowego.Szerokie pasma zwyrodnienia tłuszczowego szpiku elementów trzonów przyległych do krążka L5/S1.
* Stożek rdzenia prawidłowej grubości jednorodnym, prawidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych.
* Przestrzeń przykręgosłupowa bez widocznych cech patologii.Błagam o pomoc!!!
23 kwietnia 2020 o 05:34 #67213Witam. Jak jest ostry ból, to proszę nie ćwiczyć. Takie zaostrzenie trzeba przeczekać. Trzeba odpoczywać w pozycji odciążeniowe. Np. Na wznak z poduszką pod kolanami lub na boku z poduszką między udami. Jak najmniej siedzenia. Chodzić trzeba, na tyle, na ile pozwala stan. Jest szansa, że po kilku dniach (może tydzień) ostry stan minie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 kwietnia 2020 o 19:09 #67247A od jak dawna są te dolegliwości bólowe i co boli?
Zmiany opisane w rezonansie to według mnie zmiany zwyrodnieniowe które powoli nawarstwiały się latami, bez opisanych ucisków na korzenie, z opisu nie wiem co tam mogło zacząć nagle ostro boleć. Maciurek chyba dobrze mówi żeby tym dodatkowo nie ruszać jeśli jest stan ostry. O ucisku żyły się nie wypowiem – nie wiem na ile to groźne/pilne i czy może powodować ból.
Niektórym osobom na silny ból doraźnie pomaga wygrzewanie lub chłodzenie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.