Specjalizacja lekarza -> stawy krzyżowo-biodrowe ?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Specjalizacja lekarza -> stawy krzyżowo-biodrowe ?
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 5 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
23 października 2013 o 21:39 #47825
Witam
Lekarzowi o jakiej specjalizacji najbliższe są schorzenia stawów krzyżowo-biodrowych ?
Z tego co czytam, to za granicą są to przeważnie reumatolodzy, ale coraz częściej również ortopedzi lub neurochirurdzy operujący kręgosłupy.
Chciałbym, żeby ktoś wytłumaczył mi, co się dzieje z moimi stawami krzyżowo-biodrowymi, dlaczego bolą i chrupią, ew. zlecił MRI, jeśli potrafi interpretować stan choroby na podstawie takiego badania.
Z tego co widzę, to MRI stawów krzyżowo-biodrowych robi niewielu lekarzy. Czy np. reumatolodzy w Polsce mają jakąś większą wiedzę na temat stawów krzyżowo-biodrowych niż lekarze leczący kręgosłupy?Neurolog chyba zupełnie “odpada” ?
Ewentualnie poproszę o namiary na lekarza, który ma dużą wiedzę na temat tych stawów (raczej w południowej części Polski, choć może być i centralna lub gdzieś pośrodku).
Pozdrawiam
EDIT: Po “lesie rąk” rwących się do udzielenia odpowiedzi wnioskuję, że to nie jest popularny temat :unsure:
26 października 2013 o 20:43 #53222Cześć,
A przypadkiem w Poradni Preluksacyjnej nie leczy się właśnie stawów biodrowych? Bo na stronie nawet kliniki w Zakopanem pisze coś takiego:
“W ramach poradni ortopedycznej diagnozujemy wady wrodzone i rozwojowe stawów biodrowych”.
Heh znowu to Zakopane, ale nie tylko tam są poradnie tego typu np. w Krakowie jedna z kilku:
http://meddim.pl/poradnia-preluksacyjna.html
A Twoje problemy to można by podpiąć pod wady rozwojowe, chyba?
Reumatolog może by coś doradził w tych sprawach, bo przecież leczą tego typu schorzenia.
“Reumatologia – dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami reumatycznymi (metabolicznymi, zapalnymi, zwyrodnieniowymi) kości, stawów (układu kostno-stawowego), a także ogólnoustrojowymi stanami zapalnymi tkanki łącznej (kolagenozy), ich rozpoznawaniem, leczeniem oraz zapobieganiem.”
Ciężka sprawa. Sama jestem zainteresowana tym tematem.
Pozdrawiam 🙂- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
26 października 2013 o 23:07 #53223No las rąk. Proponuję test: po wejściu do gabinetu zapytaj lekarza czy wie co to test Gaenslen’a, jeśli wie to znaczy, że to TEN.
👿- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 października 2013 o 01:00 #53227Nie wiem czy pod wady rozwojowe, skoro w książeczce wojskowej miałem pierwotnie wbite “A1”, potem zmienione ze względu na astmę. Przed komputerem spędzałem przez parę lat po kilkanaście godzin dziennie – stawy krzyżowo-biodrowe nie bolały jak teraz po godzinie czy dwóch. No i coś w 2008r wszedłem na Krywań (http://pl.wikipedia.org/wiki/Krywa%C5%84) i zszedłem z niego bez bólu pleców czy stawów krzyżowo-biodrowych. Problemy z odcinkiem lędźwiowym mi się kaskadowo zaczęły od niefortunnego dźwignięcia przedmiotów w pracy, w 2009r., i nie odpuściły ani na trochę aż do operacji w 2010r.
Pytałem w Klinice – uzyskałem informację, że nie diagnozują na podstawie MRI stawów krzyżowo-biodrowych. Biodra – owszem, ale stawy krzyżowo-biodrowe nie. Robią blokady, pewnie też w ostateczności zespolenia – nie wiem czy coś więcej. Stąd szukam gdzie indziej lekarza zaznajomionego ze stawami krzyżowo-biodrowymi, choćby reumatologa, posiadającego aktualną wiedzę i zainteresowanego tematyką.
quote :No las rąk. Proponuję test: po wejściu do gabinetu zapytaj lekarza czy wie co to test Gaenslen’a, jeśli wie to znaczy, że to TEN.Jak tylko znajdę namiary na jakiegoś lekarza związanego z tematem to nie omieszkam tego zrobić.
29 października 2013 o 00:12 #53240Mam pytanie – czy ktoś się leczył w tej placówce, lub mógłby ją polecić?
http://www.reumatologiczny.pl/
Znam ją stąd, że zakładałem tam częściowo sieć komputerową, i że widziałem jak ich pacjenci balują na dancingach rehabilitacyjnych. Natomiast nie wiem, czy faktycznie jest tam w przychodni lekarz reumatolog, który mógłby mnie podratować w kwestii stawów krzyżowo-biodrowych ?
Posłałem email z pytaniem czy jest tam ktoś kto mógłby mnie podratować, ciekawe czy dostanę odpowiedź 😉29 października 2013 o 19:33 #53242WOW to szpital czy sanatorium? Takie ładne otoczenie, że aż chce się być chorym :silly:
No chyba, że te lasy to doklejone w photoshopie.29 października 2013 o 20:46 #53246Tak tam wygląda,bez photoshopa.. Podobnie jak położony w pobliżu zespół uzdrowiskowy (http://www.uzdrowisko-ustron.pl/ – stanowczo nie polecam przy schorzeniach kręgosłupa)
Co z tego, jak na maile nie odpowiadają, a na rejestracji w godzinach pracy zgłasza się automatyczna sekretarka z prośbą o pozostawienie wiadomości i informacją, że oddzwonią ? 🙂 Podjadę kiedyś z ciekawości.
EDIT:
Znalazłem jeszcze ośrodek w Warszawie, Instytut Reumatologii – piszą, że zajmują się stawami krzyżowo biodrowymi, więc wynikało by, że reumatolodzy to może być dobry kierunek (http://www.instytutreumatologii.pl/aktualnosci/pionierskie-zabiegi-w-instytucie). Niestety piszą też, że ze względu na limit kontraktu z NFZ niezbyt przyjmują nowych pacjentów. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.