Sposoby leczenia dyskopatii odcinka szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Sposoby leczenia dyskopatii odcinka szyjnego
- Ten temat ma 52 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 5 months temu przez
hopolot.
-
AutorWpisy
-
13 maja 2016 o 01:02 #48321
Bardzo proszę o propozycje, sugestie, sposoby leczenia dyskopatii odcinka szyjnego kręgosłupa. Chętnie wysłucham opinii neurochirurgów oraz osób z podobnymi problemami, ale z doświadczeniem w leczeniu dyskopatii odcinka szyjnego.
Objawy somatyczne/neurologiczne:
– ból między łopatkami promieniujący do kończyny górnej – obecnie ból ustąpił,
– osłabienie siły mięśniowej ok. 25-30% ,
– drętwienie, mrowienie od kciuka do przedramienia utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie.Poniżej przedstawiam opis mojego MRI odcinka szyjnego:
quote :* Umiarkowane zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykręgowego C6-C7,
* Niewielkie zmiany krążków od C3 do C6.* Na wysokości C4-C5 szerokopodstawna tylna środkowa wypuklina krążka m-k:
– modelująca worek oponowy,
– nieznacznie obustronnie uciskająca na korzeń brzuszny odchodzące od rdzenia korzenie C6,
– zaostrzenia na tylno-bocznych i bocznych krawędziach trzonów powodują redukcje otworów m-k i obustronne modelowanie wychodzących korzeni nerwowych i nerwów rdzeniowych C6.* Na wysokości C5-C6 szerokopodstawna tylna środkowo-boczna i tylno-boczna lewa przepuklina krążka międzykręgowego o szerokości 3-4mm.
Dodatkowo w przedłużeniu tylno-bocznej lewej części krążka patologiczna masa o wymiarze AP 5-6 mm:– wypełniająca boczną lewą część kanału,
– uwypuklająca się poniżej krążka o 12 mm,
– siegająca niemal do poziomu krązka C6-C7,
– powodująca znaczny ucisk na rdzeń i na lewe odchodzące od rdzenia korzenie nerwowe C7 oraz wychodzące korzenie C6.* Zaostrzenia na tylno-bocznych i bocznych krawędziach trzonów L}P dodatkowo redukują otwory m-k, niewielki ucisk na lewy wychodzący nerw rdzeniowy C6 i modelowanie prawych korzeni C6,
*Na wysokości C6-C7 szerokopodstawna tylna przepuklina krążka międzykręgowego o szerokości 4,5 mm, uwypuklająca się o 4 mm poniżej poziomu krążka w linii pośrodkowej:
– powodująca niewielki ucisk na rdzeń,
– modelowanie brzusznych odchodzących od rdzenia korzeni nerwowych C8.
Obniżenie krążka i osteofity na tylno-bocznych i bocznych krawędziach trzonów powodują redukcję otworów międzykręgowych, umiarkowany obustronny ucisk na wychodzące korzenie i nerwy rdzeniowe C7 L}P.* Poza tym przednia przepuklina materiału krążka towarzysząca osteofitom krawędzi trzonów o szerokości 3-4 mm.”
14 maja 2016 o 00:41 #59631Konsultacje neurochirurgiczne nr 1
Zalecenia:
– zaopatrzenie się w kołnierz ortopedyczny,
– zażywanie środków przeciwbólowych,
– ciepłe okłady,
– rehabilitacja (fizykoterapia, masaż, terapia manualna).15 maja 2016 o 15:33 #59632Czasami chwilową ulgę przynosi podniesienie ręki do góry, zgięcie w łokciu i dociśnięcie przedramienia do głowy. Podobno typowy odruch dyskopatów szyjnych z radikulopatią.. Mi pomaga jak mam gorsze chwile. Ale to oczywiście tylko taki gadżet a nie leczenie..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 maja 2016 o 22:52 #59636Jak bardzo bolało to uciskałem bolące miejsce między łopatkami dłonią – przynosiło chwilową ulgę.
Konsultacja u neurochirurga nr 2.
Zalecenia:
a) operacja z przedniego dostępu jednego poziomu:
– wstawienie sztywnego implantu C5/C6 na NFZ,
– wstawienie ruchomego implantu C5/C6 prywatnie,
b) można rehabilitować, ale może dojść do porażenia.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 maja 2016 o 23:23 #59639Dłonią od góry przez ramię czy od dołu? Podobno taki sposób jak ja opisałem łagodzi objawy i jest często odruchowo spotykany u osób z bólami korzeniowymi z odcinka szyjnego. Ja też tak robiłem jeszcze zanim się dowiedziałem że jest jakieś medyczne uzasadnienie dlaczego to powoduje ulgę.
A dlaczego ruchomego prywatnie? Wiele osób z którymi rozmawiałem miało ruchomy wstawiany na NFZ i były zadowolone poza jednym przypadkiem niezbyt udanej operacji (za mało dysku zostało wyciągnięte i ta resztka co została to wylazła i nadal uciskała korzenie albo rdzeń, nie pamiętam).
Operacje szyjnego kręgosłupa są prawie zawsze z dostępu przedniego – łatwiejszy dostęp, mniej wrażliwych struktur po drodze które mogłyby się uszkodzić.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 maja 2016 o 23:44 #59640Dłonią od góry, bo od dołu to nie sięgam miejsca bolącego.
Lekarze twierdzą, że na NFZ nie robią nigdzie ruchomych implantów, bo z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca się (dla Szpitala) wstawianie implantu ruchomego, który jest kilkukrotnie droższy, a zwrot z NFZ otrzymują w tej samej wysokości za przeprowadzenie operacji bez względu na rodzaj implantu. Ciekaw jestem jak jest naprawdę? Może wypowie się jakiś lekarz lub osoba zorientowana w przepisach NFZ.18 maja 2016 o 01:51 #59664Wizyta rehabilitacyjna nr 1 (przed konsultacją neurochirurgiczną nr 2)
Zalecenia:
– konsultacja u neurochirurga,
– kołnierz niezalecany (noszenie kołnierza osłabia mięśnie),
– wyników będzie można się spodziewać po 10 wizytach rehabilitacyjnych,
– jeden automasaż do wykonywania w domu.
Leczenie:
– uciskanie punktów spustowych,
– masaż (uciskanie/masowanie/jakaś manipulacja okolic barków, szyi).
Opinia:
– niestety po zabiegu nie czułem żadnej różnicy.Wizyta u rehabilitanta nr 2 (przed konsultacją neurochirurgiczną nr 2)
Zalecenia:
– fizykoterapia: laser i prądy tens,
– poduszka ortopedyczna miękka do spania,
– kołnierz miękki,
– spać na boku/barku nie bolącym,
– brak propozycji samodzielnych ćwiczeń w domu.
Leczenie:
– dynamiczne nastawianie,
– rozciąganie kręgów,
– masowanie punktów spustowych,
Obserwacje rehabilitanta:
– mam pełen zakres ruchów,
– wyniki MRI przedstawiają się gorzej niż objawy somatyczne.
Opinia:
– czułem się lepiej – jakby “luźniej” w kręgosłupieWizyta u rehabilitanta nr 3 (przed konsultacją neurochirurgiczną nr 2)
Zalecenia:
– kołnierz niezalecany (noszenie kołnierza osłabia mięśnie),
– wyników będzie można się spodziewać po kilku wizytach rehabilitacyjnych.
– jedno ćwiczenie do wykonywania w domu
Leczenie:
– uciskanie/masowanie/jakaś manipulacja okolic barków, szyi,
– ćwiczenia.
Opinia:
– niestety po zabiegu nie czułem żadnej różnicy.18 maja 2016 o 20:21 #596722 neurochirurg zaproponował operacje pewnie ze względu na “znaczny ucisk na rdzeń ” c5/c6 bo to jednak gorsze niż ucisk na korzeń nerwowy.To nie jest prawda że ruchomych implantów nie wstawiają na NFZ bo czytałem na forum ludzi z dyskopatiami szyjnymi że mieli to robione na nfz.Wszystko zależy od tego czy będzie ci się pogarszać , poprawiać czy będzie bez zmian.Masz to szczęście że jesteś z mazowieckiego i masz większy dostęp do lekarzy / rehabilitantów niż mieszkający na prowincji.
19 maja 2016 o 22:17 #59675Ponieważ nie mogłem się dodzwonić do NFZ (zgłasza się automat, a następnie w nieskończoność oczekuje się na konsultacje) pojechałem do centrali NFZ aby zapytać, gdzie znajdują się placówki szpitalne w których są przeprowadzane zabiegi dyscektomii szyjnej z artroplastyką. Na miejscu w centrali NFZ okazało się, że ochrona nie wpuszcza do środka pacjentów (skandal!!), możliwe jest grzecznościowe połączenie z kimś z biura, ale pani nie potrafiła odpowiedzieć na moje pytania. Napisałem maila w tej sprawie do NFZ, ale niestety nie otrzymałem odpowiedzi.
Może ktoś wie jak się dowiedzieć lub ma dostęp do wykazu placówek medycznych, gdzie w ramach NFZ oferują wymianę dysków na ruchomy?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 maja 2016 o 22:34 #59676Możesz zapytać w Jędrzejowie dr. Bakalarka, jakkolwiek pewności nie mam: http://ortopeda.biz.pl/index.html
Btw. na maile w NFZ mają chyba 14 dni na odpowiedź, czy jakoś tak, więc pewnie przyjdzie prędzej czy później, ale nie spodziewaj się w 1 dzień.
23 maja 2016 o 01:44 #59690W oddziale wojewódzkim NFZ zaproponowano, jeśli chcę dowiedzieć się czegoś więcej na temat rodzaju wstawianych implantów przez poszczególne placówki medyczne, aby skontaktować się z konsultantem neurochirurgii wojewódzkim lub krajowym.
Konsultacja u neurochirurga nr 3.
Opinia:
a) operacja w miarę szybko z przedniego dostępu i wstawienie sztywnego implantu C5/C6 na NFZ,
b) implanty ruchome psują się, nie ryzykować,
c) nie powinienem się rehabilitować przed operacją,
d) zrobić ponownie MRI najlepiej z kontrastem,
e) być może usunięcie trzonu.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 maja 2016 o 13:02 #59691Widzisz jak lekarze potrafią skołować pacjenta.1 neurochirurg radził rehabilitować , 2 mówił że ruchome implanty nie są na NFZ a jednak są , 3 mówi że lepsze sztywne implanty bo ruchome się psują.Jak pójdziesz do jeszcze kilku neurochirurgów to pewnie powiedzą że ruchome są lepsze od sztywnych.
23 maja 2016 o 19:04 #59694quote Szymon” post=11673:W oddziale wojewódzkim NFZ zaproponowano, jeśli chcę dowiedzieć się czegoś więcej na temat rodzaju wstawianych implantów przez poszczególne placówki medyczne, aby skontaktować się z konsultantem neurochirurgii wojewódzkim lub krajowym.Cenna informacja, może się w przyszłości przydać innym. Ciekawe czy faktycznie taki konsultant wie co gdzie aktualnie robią i czy da się z nim skontaktować.
24 maja 2016 o 01:01 #59698Konsultant krajowy NFZ
prof. dr hab. Tomasz Trojanowski
Katedra i Klinika Neurochirurgii i Neurologii Dziecięcej UM
ul. Jaczewskiego 8
20-090 Lublin
081/724-41-76
t.trojanowski@am.lublin.plKonsultacja nr 4
opinia:
– implant sztywny na dwóch poziomach C5/C6/C7 na NFZ,
– implant ruchomy nuneck na dwóch poziomach C5/C6/C7 tylko prywatnie,
– po pewnym czasie sekwestr może się wchłonąć, wyschnie,
– bez rehabilitacji.29 maja 2016 o 17:01 #59763Ile kosztują te ruchome za dwa poziomy jakby robił prywatnie?
29 maja 2016 o 17:51 #59764Od 20 do nawet 30 tys. zł operacja prywatnie.
NFZ zwraca do szpitala za operacje dwóch poziomów niezależnie jakie implanty zostaną zastosowane 13.700 zł
Koszt samego implantu ruchomego ok. 6.500 zł, a stałego od 1.500 do 2.500 zł.
Jeśli ktoś ma większa wiedzę na ten temat niech zweryfikuje informacje, bo chętnie dowiem się czegoś więcej.30 maja 2016 o 09:50 #59768tutaj jest niby za 16 tysi proteza ruchoma :
tutaj 20tys. :
http://klinika-rzeszow.pl/doc/CENNIK.pdf24tys. :
http://www.szpitalmatopat.pl/szpital/cennik26tys. :
30 maja 2016 o 16:37 #59772quote Szymon” post=11756:Od 20 do nawet 30 tys. zł operacja prywatnie.
NFZ zwraca do szpitala za operacje dwóch poziomów niezależnie jakie implanty zostaną zastosowane 13.700 zł
Koszt samego implantu ruchomego ok. 6.500 zł, a stałego od 1.500 do 2.500 zł.
Jeśli ktoś ma większa wiedzę na ten temat niech zweryfikuje informacje, bo chętnie dowiem się czegoś więcej.Wszystko się zgadza prawie co do grosza 😛 Obecnie nie ma jednoznacznych dowodów na to, że ruchome są lepsze. W UK zamierzają je całkowicie wycofać z NHS.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
1 czerwca 2016 o 22:05 #59782Dziękuję za potwierdzenie informacji dotyczącej cen implantów.
Jeśli chodzi o ruchome implanty do odcinka szyjnego kręgosłupa to spotkałem się z trzema opiniami:
1) Nie zakładać, bo się psują, wypadają, mogą uciskać rdzeń, nerw, powodować stany zapalne,
2) Zakładać, bo się ruszają (w przeciwieństwie do stałych) podobnie jak naturalne przez 5-6 latach, a potem niestety się zarastają,
3) Zakładać, jeśli implant będzie dobrze dobrany – odpowiednia wielkość i dobrze osadzony – na całej powierzchni trzonu to się nie zarośnie.Jeśli ktoś ma większa wiedzę na ten temat niech zweryfikuje informacje, bo chętnie dowiem się czegoś więcej.
1 czerwca 2016 o 22:15 #59784konsultacja u neurochirurga nr 5:
– implant sztywny C5/C6 na NFZ,
– nie robić ruchomego, bo się zarasta,
– innych poziomów nie robić, bo objawy tylko na C5/C6,
– rehabilitacja nic nie da,
– operacja najszybciej, bo szybkie usunięcie przepukliny gwarantuje usunięcie objawów. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.