Stabilizacja dynamiczna DIAM?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Stabilizacja dynamiczna DIAM?
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
31 maja 2014 o 10:16 #47933
Szukam osób, które mają założony stabilizator dynamiczny DIAM w odcinku lędźwiowym. Czy rzeczywiście zachowana jest ruchomość kręgosłupa, jak szybko następuje powrót do normalnego funkcjonowania i czy rzeczywiście jest to bezpieczniejsze od stabilizacji sztywnej? Czy taki stabilizator można założyć, jeśli obok stenozy występuje pjm centralna?
Szukam też miejsca w województwie pomorskim, gdzie taki zabieg można wykonać.31 maja 2014 o 11:54 #54480Stenozy kanału kręgowego czy kanałów nerwowych?
Tutaj był ktoś po DIAMie – może odpowie na wiadomość prywatną – https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/widocznosc-diam-na-rtg-3399#3399
Tutaj było co nieco na temat DIAM: https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/leczenie-chirurgiczne/co-to-jest-diam–1104#1104
Ogólnie – jeśli ten kawałek żelu na sznurkach jest zakładany w przypadku uwypukleń dysków powodujących ucisk na nerwy bez jednoczesnej discektomii, to osobiście spotkałem co najmniej kilku pacjentów którym kompletnie nie pomógł, w tym po operacjach w pełni płatnych, i musieli iść na kolejną operację. Drażni mnie fakt, że jeden z lekarzy, który to wstawia odpłatnie wielu osobom, na znanym portalu ma usuwane w ciągu kilku godzin wszystkie komentarze niepozytywne od osób, którym to nie pomogło, dzięki czemu ma 100% pozytywnych opinii i stwarza pozory stuprocentowej skuteczności tej metody. To nie jest ani nowa ani cudowna metoda na wszystkie dolegliwości (a tak jest przez niektórych reklamowana), jest skuteczna tylko jeśli pacjent jest do niej właściwie zakwalifikowany.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): bogdankowal31 maja 2014 o 13:00 #54482Dzięki za szybką odpowiedź. Jak zwykle można na Ciebie liczyć. Ja szczerze mówiąc zasugerowałem się właśnie informacjami w necie, że jest to taka nowoczesna metoda i praktycznie bez powikłań. Słowem anditotum na zmiany w kręgosłupie. Teraz widzę, że nie do końca. Jak zwykle każdy chwali swoje, zwłaszcza jak może na tym zarobić. Gdzie ci lekarze, którzy myślą o pacjencie, a nie tylko swojej kieszeni.
31 maja 2014 o 16:07 #54486Użytkownik421 widzę, że jesteś “oblatany” w temacie kręgosłupach, w związku z czym mam pytanie – czy słyszałeś o prof. Haracie z Bydgoszczy, a jeśli tak, to co o nim sądzisz?
31 maja 2014 o 18:05 #54487@bogdankowal – słyszałem tylko tyle, że damianrzepka1 u tego lekarza był na konsultacji (https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/dretwienie-lewej-nogi-w-ciagu-dnia-4072/page-1), i ktoś zza granicy pisał mi że się do niego wybiera na konsultację. ja jestem ze środkowego południa Polski, tak że głównie z tych rejonów mam informacje.
Co do DIAM to można powiedzieć, że jest faktycznie prawie bez powikłań (jak i inne dystraktory) – po prostu mało się rozcina żeby to zamontować, ale samo wstawienie kawałka silikonu na sznurkach między wyrostki moim prywatnym zdaniem (opartym na logice i na tym że widziałem pacjentów którym ani trochę w ich schorzeniach nie pomógł) nie leczy każdego schorzenia kręgosłupa. Jakkolwiek – jak już napisałem – jeśli dobór pacjenta do metody jest staranny to pewnie ta metoda może pomóc.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 maja 2014 o 19:09 #54489Nie wiem czemu ale u nas w Szczecinie(szpital arkońska) się nie pierdo…ą i robią stabilizację, czyli pręty w plecy i ból po operacji kilka dni,następnie z tego co wiem to 2-óch kolegów wróciło do normalnego życia po 1-dnym miesiącu(żona, wychowywanie 2-letniego dziecka/wnuków). Mam kontakt z rówieśnikiem (35 lat) i jest szczęśliwy po stabilizacji, zaczynał tak jak ja od usunięcia sekwestru następnie “blachy w plecy” i jest szczęśliwym ojcem i mężem, dodatkowo działa w swojej firmie budowlanej.
1 czerwca 2014 o 15:21 #54493A słyszeliście może o ośrodku Neuromag z Pszczyny (neuromag.med.pl)? Oferują operacje małoinwazyjne, w tym DIAM. Czy ktoś może korzystał z ich usług?
2 czerwca 2014 o 13:08 #54501A ja znam ludzi którym dystraktory pomogły. Nie wiem czy to były DIAM-y czy nie. Mój neuro mówi, że DIAM to gówno bo po 5 latach już przestaje spełniać swoją funkcję (silikon parcieje czy coś w ten deseń). Większość szpitali odchodzi więc od tego na rzecz sztywnych dystraktorów. A tych jest kilka typów. Niektóre bardziej inwazyjnie się montuje a niektóre mniej. Ja mam mieć BACJAC. No chyba, że do tej pory coś innego wymyślą albo zaczną stosować w moim szpitalu. Na razie jest poprawa więc zasiało się ziarno niepewności. Ale pytanie na jak długo ta poprawa będzie. I na chłopski rozum – jak się chore poziomy podeprze to przynajmniej pogorszenia nie powinno być. Bo tak czy siak przez chore dyski poziomy będą się obniżać – tu nie ma zmiłuj się. Ozdrowieć cudownie się nie da.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 czerwca 2014 o 13:53 #54502No DIAM poza małymi prywatnymi placówkami to nie jest standard. Ale DIAM to nie jest jedyny elastyczny dystraktor. Na świecie szeroko stosowany jest Coflex – również elastyczny:
Ze sztywnych najpopularniejszy jest chyba X_Stop. Są też oczywiście i inne.
Ja jak już pisałem – na L2/L3 dystraktor mi bardzo pomógł, na L4/L5 był w moim przypadku nie do zniesienia – 10 razy bardziej wolę śruby które teraz mam. Ale to wszystko zależy od przypadku, rodzaju uszkodzeń itp.
2 czerwca 2014 o 17:53 #54504Na świecie i w słupsku też coflexy montują
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 czerwca 2014 o 21:42 #54505W Zakopanem również.. i pewnie w paru innych szpitalach na NFZ w Polsce. Natomiast jakie się słyszy opinie o DIAM to dość dobrze ujął Perszing37. Być może w dużej mierze dlatego, że za często wstawia się to ludziom u których wiadomo, że nie pomoże.
3 czerwca 2014 o 10:01 #54508Adam1980 – czy to pewna informacja, że w słupskim szpitalu też wstawiają coflexy?
3 czerwca 2014 o 19:39 #54512Wstawiają coflexy ale to nie znaczy że jakiś pacjent będzie sobie wybierał jaki mu implant wstawią. Wstawią to co będą uważali że najbardziej pomoże. Mój znajomy ma wstawiony cage na l4 – l5 i do tego coflex na wyrostki kolczaste na tym samym poziomie czyli kombinację implantów których nie znalazłem w całym internecie na polskich stronach jak i zagranicznych. Także uwierzcie lekarze wiedzą co robią i wiedzą trochę więcej niż internetowi medycy dodam tylko że pracuje na kutrze i dźwiga 25 kg kasty z rybami.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4213 czerwca 2014 o 20:47 #54514quote Adam1980″ post=6116:Mój znajomy ma wstawiony cage na l4 – l5 i do tego coflex na wyrostki kolczaste na tym samym poziomie czyli kombinację implantów których nie znalazłem w całym internecie na polskich stronach jak i zagranicznych.Ktoś pytał ostatnio o taki patent w szyjnym
https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-szyjny/dystraktor-w-kregach-szyjnych-4204- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.