Stabilizacja Plif
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Stabilizacja Plif
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 6 months temu przez
qqryqnapatyq.
-
AutorWpisy
-
10 czerwca 2019 o 16:23 #48763
Dzisiaj po obchodzie stwierdzono ze stopa po malu zaczyna reagowac,jest poprawa i przenosza mnie na oddzial rehabilitacji.Jestem 6 dzien po operacji,zadnych wiekszych boli nie odczuwam,moze tylko podczas zmiany pozycji lub wstawania z lozka.Wczoraj po dobrej podwojnej espresso pierwszy stolec,uuuuuullllllgggaaaa ogromna.Zastrzyki przeciwbolowe ost w piatek byly,teraz tylko nivalin,dexamethason,b1 i cos tam jeszcze.Wiekszosc dnia leze,wstaje jedynie do kibelka,krotki spacer po korytarzu,wszystko z pomoca balkonika,bo stopa sie ciagnie.Wszyscy na forum przestrzegaja przed siedzeniem,ale tego sie mozna wyeliminowac w moim przypadku.Na jednej nodze dlugo nie postoje,do wszystkich posilkow musze usiasc,kibelek to samo i troche mi to zajelo za pierwszym razem.Przebrac sie tez tylko na siedzaco,takze sporo tego siedzenia u mnie.Lekarz mowi ze 20-30min nie ma problemu.Metlik w glowie.Pzdr
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 czerwca 2019 o 16:28 #6495610 czerwca 2019 o 16:48 #64957Pewnie ciągłe stanie na jednej nodze też nie jest dobre dla kręgosłupa. Ważne, żeby siedzieć tylko, gdy trzeba, a nie dlatego, bo znudziło się siedzenie. Trzymam kciuki za poprawę, miałem operację w tym samym dniu co ty i też chętnie bym posiedział zamiast leżeć 🙂
10 czerwca 2019 o 17:30 #64958Jestem juz 3 pietra nizej na oddziale rehabilitacji neurologicznej.Nie zaciekawie to wyglada bo dorzucili mnie na 4 do sali 3 osobowej,koledzy nie sa zadowoleni 🙁 ,ale to tylko do jutra bo jedna osoba wychodzi.Od jutra zaczynam tez rehabilitacje,okres pobytu minimum 3 tyg,nastepnie ocenia postepy i zdecyduja co dalej.Super poczatek wakacji B) .W miare mozliwosci postaram sie opisywac jak przebiegaja takie zabiegi w szpitalu.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 czerwca 2019 o 17:38 #64959Lukas8504 tak wlasnie robie,siadam kiedy musze,staram sie nie przeginac i oszczedzam sie.Rowniez trzymam kciuki za szybki powrot do zdrowia.Ja chetnie wrocilbym do domu,ale lepiej dla mnie ze tu zostaje.
10 czerwca 2019 o 17:58 #64960Z ciekawości, bo nigdzie nie widzę wzmianki – miałeś dren założony?
Przy stabilizacji nie ma takiego dużego niebezpieczeństwa przy siadaniu że coś się stanie – bardziej niebezpieczne jest pochylanie czy skręty tułowia, tudzież rozciąganie się (absolutny zakaz np. skoków na banji, ale rozciągania na drążku przez pół roku pewnie też), tym bardziej że masz chyba cage wstawiony bez śrub?
Co do wypisu to lepiej poprosić przy wypisie żeby dopisali na jakim modelu cage jest stabilizacja, albo żeby dopisali z czego jest zrobiony / że można MRI robić jeśli można, w tym wypisie, bo jakbyś kiedyś potrzebował MRI zrobić gdzieś to mogą chcieć takie zaświadczenie, a w tym co wkleiłeś to nie ma ani słowa o rodzaju cage’a czy co tam wstawili.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 czerwca 2019 o 05:28 #64961Użytkownik421, dren był. 3 dni po operacji sciagneli mi. Będę tu 3 tyg także na pewno zajrzę na neurochirurgie i dopytam.Mam też płytkę z rentgena ułożenia implantu, ale niestety nie mam gdzie zobaczyć.Bede miał okazję to zerknę co tam siedzi i wrzucę zdj.
11 czerwca 2019 o 10:18 #64966Spoko, to tak tylko na przyszłość Ci mówię z własnego doświadczenia, że bywa że chcą jakiś dokument potwierdzający co jest wstawione przed zrobieniem MRI. Jeśli masz implant z tworzywa sztucznego to na RTG będą widoczne raczej jedynie jego markery, każdy model ma je rozmieszczone inaczej, tak że nie znając modelu raczej nawet nie określisz za bardzo położenia samego implantu po markerach – chyba że weszła jakaś standaryzacja położenia markerów w implancie o której nie wiem.
Super że poprawia Ci się ze stopą przy rehabilitacji, znaczy że na szczęście w tym przypadku operacja nie była całkowicie za późna. Oby jak najbardziej się poprawiło.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 czerwca 2019 o 18:50 #64976Dzisiaj rano sniadanko,po ruszylismy na sale rehabilitacyjna.Postawiono mnie przy drabince i kazano lekko przenosic obciazenie na prawa noge i do tego napinac delikatnie miesnie lydki.Trzy takie powtorzenia i odlot,w glowie zawirowalo,slabo sie zrobilo,blady jak sciana i po zabawie ,wsadzili mnie na wozek i na sale.Tam szybko ekg,cisnienie ,cukier i wszystko w porzadku.Podobno za duzo lezalem w ost czasie i to przez to,oraganizm odzwyczail sie od takiej pionizacji z wysilkiem.Mam czesciej wstawac i spacerowac.Dalej dzien przebiegl na spokojnie byly prady 12min,masazystka wpadla,pomasowac noge i o 13 kolejne cwiczenia.Teraz tylko wstawanie i siadanie przy drabince do tego lekkie przenoszenie obciazenia na prawa noge tak zeby nie bolalo.Mysle ze rano to bardziej ze stresu bylo,za bardzo chyba przejety bylem ze cos mi sie stanie przez te cwiczenia 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 września 2019 o 15:23 #65867No i jestem po pierwszej a zarazem ostatniej kontroli neurochirurgicznej po operacji.Rentgen zrobiony,implanty podobno na swoim miejscu takze chyba wszystko oki.W szpitalu razem z rehabilitacja bylem 6 tyg.Wyszedlem 12 lipca,dostalem skierowanie “Pilne” na rehabilitacje ambulatoryjna.Po tyg udalem sie zarejstrowac do lekarza.Pierwszy wolny termin na wizyte 29.07.Lekarz kazal sie rozebrac,zrobic kilka krokow ,podotykal biodra i dal skierowanie na zabiegi krio oraz cwiczenia przez 2 tyg.Udalem sie do rejstarcji tam termin 19.08.Po pierwszej wizycie szalu nie ma,ok 2-3 min zabieg krio dalej 30min na cwiczenia i tak przez dwa tygodnie.Obecnie dalej jestem na zwolnieniu,w miare mozliwosci staram sie cwiczyc w domu,ale wiadomo kazda wymowka jest dobra 🙂 .Przy kolejnej wizycie u rodzinnego mam poprosic o skierowanie na dalsza rehabilitacje.W ledzwiowym po tej implantacji czuje sie sztywny jak kolek,nie ma mowy zebym zawiazal buty lub ubral skarpetki normalnie.Boli wiekszych nie odczuwam ,chyba ze za dlugo poleze na plecach wtedy po wyprostowaniu przez moment chodze zgarbiony.Natomiast w nodze,bardziej w stopie caly czas dziwne prady,klucia,mrowienie itp.Kule odstawilem pod koniec sierpnia,przezucilem sie na kijki,potem na jeden tak tylko do podpierania.Nadal delikatnie utykam,podobno slabe miesnie posladkowe i pasa biodrowego odpowiadajace za stabilizacje ruchu.Na retgenie wyszlo tez ze caly troche sie skrzywilem na strone slabsza.Lekarz powiedzial ze szybko to wyprostuje i zauwaze zmiane chodzac na basen.Gdy bede krzywy to bede plywal w kolko i jak juz sie wyprostuje to prosto 😉 .Wszyscy zwracaja uwage na to zeby bardzo uwazac na siebie i oszczedzac po operacji.Mnie chyba uratowal ten 6-tygodniowy pobyt w szpitalu,bo po powrocie do domu musialem przynajmniej troche wrocic do normalnych obowiazkow domowych,po za tym nie lubie siedziec na tylku.Na poczatek zalatwianie zaleglych spraw a pozniej juz normalne funkcjonowanie.Zona pracuje wiec zostalem Panem domu 😆 ,obiad ,sprzatanie itp,zreszta w domu zawsze jest cos do zrobienia.takze nie moge powiedziec ze sie oszczedzam.Autem tez szybko zaczalem jezdzic,po prostu mus zeby funkcjonawac,nie stac mnie na szofera B) .Chyba za mala nauczke mialem i nic nie dotarlo,ale tak to jest zaraz po czlowiek mysli ze od teraz bedzie uwazal na siebie ,dieta,wiecej ruchu na powietrzu itp.Ale z czasem gdy wszystko po malu wraca do normy zapominamy o tym i wracamy do starych nawykow.Jedyne co zostalo to siedzenie z wyprostowanym kregoslupem i nie ma juz schylania tylko przysiad.Oby sie nie pogorszylo.Nizej zdj mojej wyrobionej krzywizny 🙂 Pozdrawiam Wszystkich.
Dzien po operacji3 miesiace po operacji
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 września 2019 o 17:23 #65868Przy jakiejkolwiek stabilizacji o tyle lepiej że zwykłe zajęcia nie powinny jej naruszyć, mogą tylko wzmagać ból. Najważniejsze to nie robić nic co by mogło spowodować przemieszczenie się implantu, np. jakichś zwisów na drążku czy gwałtownych skrętów czy skłonów, a przypadku jakiegokolwiek podejrzenia przemieszczenia implantu na RTG – jest osoba na Forum której się przemieścił i tak przyrósł, nie da się tego za bardzo poprawić jeśli się tego szybko nie wychwyci.
Ruchomość powinna Ci się z czasem naprawdę bardzo poprawić w stosunku do tego co opisujesz jeśli dolegliwości były tylko z tego segmentu. Ja przy stabilizacji L2-S1 buty nakładam już teraz normalnie i sznuruję, a do skarpetek z trudem ale sięgam – przy bólu się nie dało ani butów zasznurować (kilka lat chodziłem przez to we wsuwanych), ani skarpet ubrać normalnie tylko na leżąco jakoś wykręcając na boki nogi.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
29 września 2019 o 14:11 #65869Korzystajac z dobrodziejstw internetu,takie cos sobie wystrugalem do pomocy 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=qeBKk_ERzx4&t=24sZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 września 2019 o 22:32 #65870A mnie ktoś oświeci .. ja nie widzę implantatu może ślepa jestem
Pozdrawiam i dużo zdrowia
29 września 2019 o 22:55 #65872quote użytkownik421″ post=17523:Jeśli masz implant z tworzywa sztucznego to na RTG będą widoczne raczej jedynie jego markery, każdy model ma je rozmieszczone inaczej, tak że nie znając modelu raczej nawet nie określisz za bardzo położenia samego implantu po markerach – chyba że weszła jakaś standaryzacja położenia markerów w implancie o której nie wiem.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia30 września 2019 o 08:30 #65875Dzięki
Już myślałam ze ślepa jestemJa przyzwyczajona ze na moich zdjęciach rentgenowskich cała się świece w metalu jak choinka
16 listopada 2019 o 09:19 #66445Ale ten czas szybko leci, minęło chorobowe (182 dni). Byłem na komisji ZUS, przyznano mi zasiłek rehabilitacyjny na okres 6 miesięcy i zapytano czy chciałbym wybrać się do sanatorium. Zgodziłem się i po Nowym Roku, jeszcze nie wiem gdzie ale gdzieś pojadę.Od 11 grudnia zaczynam druga po wyjściu ze szpitala rehabilitację stacjonarna, zawsze coś, bo w domu strasznie ciężko się zmobilizować do ćwiczeń samemu.Nadal delikatnie utykam, wyraźnie czuje ze nie mam wypracowanych mięśni w tej oslabinej nodze.Ból kręgosłupa czuje jedynie jak coś za długo porobię, obciąże go, zahacze lub stanę nie świadomie noga na nierówności.Po dłuższym lezeniu na plecach podczas wstawania również odczuwam ból do momentu aż się wyprostuje i chwilę rozchodze.Ruchomosc w dolnym odcinku lekko się poprawiła, także myślę że wszystko idzie w dobrym kierunku, tylko będzie to długi okres.
Mam pytanie odnośnie sanatorium, ktoś może podzielić się doświadczeniami,jak to wygląda. Jak długi jest pobyt , jak wygląda plan dnia, ćwiczeń itp. Pzdr - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.