STABILIZACJA PLIF/TLIF + Nukleotomia
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Leczenie chirurgiczne › STABILIZACJA PLIF/TLIF + Nukleotomia
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years temu przez
wojtid.
-
AutorWpisy
-
14 marca 2012 o 21:03 #47559
Witam, jestem tu nowy choć w problemach z kręgosłupem mam juz niemałe doświadczenie. Mam do Was pytanie. Po 3 latach walki z dyskopatią L5-S1, rehabilitacja itp itd stweirdziłem że mam tego dośc:/ przynosi to efekt ale na krótko:/ Byłem dziś u lekarza i stwierdził że nie ma co sie bawić w małoinwazyjne zabiegi w moim przypadku i zlecił mi nukleotomie + stabilizacje PLIF/TLIF.
Przeszukałem chyba cały intenet i nic wiec moze Wy mi pomożecie – CZY JEST KTOŚ KTO JEST PO ZABIEGO TLIF/PLIF I MU TO POMOGŁO? co czytam to każdy pisze że jest jeszcze gorzej, narpawe nikomu to nie pomaga? byłem pełem euforii po wizycie, ale teraz jak czytam to nie wiem już sam czy sie poddawać temu zaiegowi…co Wy na to?14 marca 2012 o 21:44 #51149Cześć
Ja niestety nie pomogę, bo nie miałem 1-poziomowego TLIF’a.
Możesz podać jakieś linki do tych wypowiedzi, w których ludzie piszą, że po operacji jest gorzej? Chętnie poczytam z ciekawości, co się pogarsza po udanej operacji.
Pozdrawiam15 marca 2012 o 06:40 #51150Witam
Nie dawno miałam operację , jeszcze chodzę z opatrunkiem.
Dziwię się Panu , że jeszcze Pan tego ,,sobie nie naprawił,,.
Ja bez wahania zdecydowałam sie na stabilizację , bo juz miałam dosyc bólu i skrzywienia ciała.Proszę sie nie bać po operacji juz nie boli.
Jest dziwne uczucie nazwane przeze mnie ,, jakby deskę od chleba miało sie w plecach , ale do póki mięśnie nie dostosują się to tak będzie.
Ja już na 2 dzień po operacji chodziłam , a teraz nawet autem jeżdze.
Sądzę ,że dużą rolę odegrał fakt , że przez rok chodziłam 3 razy w tyg na basen.Sport dużo dał.
ja nie żałuję a blizna -kit z tym .pozdrawiam15 marca 2012 o 06:56 #51151co do linków to ciężko mi teraz przesłać konkretne bo po prostu wpisywałem w google “stabilziacja TLIF/PLIF opinie” i szukałem. Niestety było tego abrdzo niewiele – dlatego napisałem też na forum. Nawet na tym znalazło się pare wypowiedzi.
nukaikasia- a gdzie miałaśrobiony zabieg? ja też już mam dośc choć często sądni kiedy mnie to nie boli, ale musiał bym żyć jakbym był z porcelany. Jak tylko troche isep oruszam to znowu boli:/ Przeraziły mnie te wypowiedzi bo np na 10 , 9 było takich że jest jeszce gorzej, że coś boli, piecze i że tak będzie do końca życia. Mogła byścoświęcej napsiac? na jakim poziomie miałaś, jak teraz przedewszystkim wygląda Twoje życie i czy są dolegliwości bólowe? No i jak rpzebiegało Twoje zycie od zbaiegu do teraz- przez ile utrzymywał sie jaksi wiekszy dyskomfort (poza tą “deska do chelba”) itp itd Na prawde z gory dziekuje
15 marca 2012 o 09:16 #51152Takie pytanie ogólne – zabiegi “stabilizacja PLIF/TLIF” oraz “nukleotomia”, to u Ciebie by miały dotyczyć tego samego dysku? Coś mi to nie pasuje. Nukleotomia to małoinwazyjne usunięcie fragmentu dysku, TLIF/PLIF to zabieg operacyjny usunięcia nie tylko fragmentu dysku uciskającego nerwy, ale większości dysku, i wstawienie w jego miejsce np. cage wypełnionych tkanką kostną, dla uzyskania zrostu trzonów sąsiednich kręgów.
Nukleotomia:
*LIF = *** Fusion, czyli zrost, połączenie.
TLIF:
https://drkregoslup.pl/leczenie-chirurgiczne/tlif-stabilizacja-kregoslupa-technika-operacyjna
PLIF:
https://drkregoslup.pl/leczenie-chirurgiczne/plif-stabilizacja-kregoslupa-technika-operacyjna
15 marca 2012 o 11:05 #51153tak tego samego dysku. Poprosiłem po wizycie aby dr napisał mi na kartce dokładnie nazwe zabiegu jaki mam mieć robiony i wygląda to tak: “Mikrodescetomia (nukleotomia) + stabilizacja transpedikularna i międzytrzonowa PLIF / TLIF”
15 marca 2012 o 11:50 #51154A jakie masz schorzenie? Wypuklina boczna dysku z kręgozmykiem ?
15 marca 2012 o 17:53 #51155witaj ,ja jestem po tlif-ie i można powiedzieć że pomogło na dolegliwości z nogą czyli na łydkę i stopę
16 marca 2012 o 00:16 #51157mam przepukline i wysuniecie tego dysku centralnie – czyli idealnie na srodek kanału kregowego.
Wojtid- pomoglo ale jak to teraz wyglada? mozesz np biegac? czy bole wracaja? normalnie funkcjonujesz?16 marca 2012 o 06:52 #51158sporadycznie się przebiegnę ,dopiero na wiosnę się wezmę za normalne bieganie ale teraz nie boli jak biegnę , boleć to trochę boli w krzyżu i prawym biodrze ale to nie jest tak silny ból jak przed operacjami ,normalnie funkcjonuję , mo moge wykonywać “dziwne ruchy” 😉
16 marca 2012 o 09:13 #51161czyli tak podsumowując- wg Ciebie zabieg jak najbardziej na plus?:)
16 marca 2012 o 10:07 #51162quote :mam przepukline i wysuniecie tego dysku centralnie – czyli idealnie na srodek kanału kregowego.no to nadal tej nukleotomii przed TLIF/PLIF nie bardzo rozumiem.
jeśli chodzi o aktywność, to przy operacjach typu *LIF musi wytworzyć się zrost między trzonami, więc dopóki się nie wytworzy, aktywność się raczej ogranicza żeby temu procesowi nie przeszkadzać. chociaż piszesz, że stabilizacja i międzytrzonowa i na śrubach, czyli dobra (w Polsce często nie dają śrub do operacji *LIF, więc trzeba bardziej uważać).
16 marca 2012 o 14:49 #51165naturalnie że na plus aby zrost był i żeby nie powstały zrosty które będą naciskać nerw
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.