Standardy opisywania badań MRI
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Standardy opisywania badań MRI
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 9 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
23 czerwca 2015 o 16:53 #48172
Witam
Mam pytanie: czy w Polsce obowiązują jakiekolwiek standardy opisywania wyników badań MRI, czy też zawartość opisu jest zupełnie dowolna i zależy jedynie od radiologa? Mam na myśli zarówno zawartość, tj. opisanie poszczególnych struktur widocznych na MRI, jak i opis ilościowy/jakościowy.
Biorąc pod uwagę opisy MRI przedstawiane przez pacjentów można wywnioskować, że co radiolog to inny sposób sporządzania opisu.
Nasuwa to wątpliwości co do jakiejkolwiek przydatności dokumentu w postaci opisu badania MRI.
Jak dotąd, na podstawie tego co czytam, wydaje mi się, że tylko niewielu radiologów opisuje to co widać na wynikach MRI.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 czerwca 2015 o 19:02 #57621Nie wiem jak ze standardami opisów ale nauczyłem się jednego-jeżeli lekarz nie ogląda obrazu tylko czyta opis to nie lekarz. Mój neurolog nie widział tego co zobaczył neurochirurg i ten drugi mnie pokierował. W szpitalu o opis też nie pytali tylko o płytkę z obrazem.
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia23 czerwca 2015 o 21:26 #57622Ja również zaobserwowałem, że lekarze którzy czytają tylko opis, a nie oglądają obrazów, są zazwyczaj tymi, którzy nigdy nie przeprowadzali operacji kręgosłupa, i w zasadzie jedyne co robią to przepisywanie leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych i rozluźniających mięśnie. Zastanawiam się natomiast, czy w Polsce istnieją choćby jakiekolwiek wytyczne w sprawie sporządzania opisu MRI kręgosłupa? Do tej pory jeden z niewielu konkretnych opisów MRI na forum to opis zamieszczony przez @Aigę z tego co pamiętam.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 czerwca 2017 o 12:03 #61603Ja mam takie pytanie odnośnie badania. Jak mieliście ułożone nogi podczas badania. Zawsze nogi mialem prosto z delikatna podkładką. Teraz jak mi go robiono to podkładka była tak duża ze pełniła role odciazeniową odcinka lędźwiowego. Moim zdaniem robienie MRI w pozycji odciążeniowej chyba moze byc nie dokonca wiarygodne. Oczywiście, ze zmiany degeneracyjne wyjdą ale ale skoro w takiej pozycji mniej moze bolec to znaczy,ze cos- gdzieś jest mniej uciskane. Mam racje czy sie mylę ?
Co do lekarzy nie oglądających płyt to ja miałem kiedys wizytę u ortopedy ktory nie umiał rozróżnić kręgów szyjnych C od piersiowych Th. Zostałem wyproszony z gabinetu jako natrętny pacjet gdy poprosiłem zebysmy zobaczyli przekroje dysków bo tam widać najwiecej zanim zacznie mi dawać blokady w kręgosłup piersiowy. Nie zgodziłem sie bo lekarz nie wzbudzał mojego zaufania a na pytanie czy wykonywał blokade w kręgosłup piersiowy zapadła cisza.
Okazało sie, ze człowiek, ktory opisywał wynik zamiast TH wpisał C co mowiliem od samego początku. O czym dowiedziałem sie od asystentki ktora ołówkiem poprawiła opis rezonansu przy mnie bo tak kazał radiolog opisujący. Jak sprawdziłem specjalność lekarza był to ortopeda od bioder.28 czerwca 2017 o 18:31 #61604Tutaj jest co nieco na stronie 125 książki: https://books.google.pl/books?id=B18Pz7Qyz_YC&lpg=PR1&hl=pl&pg=PA125#v=onepage&q=mri&f=false , “Compression frame” (jakkolwiek książka jest ogólnie o starej metodzie zabiegów na kręgosłupie PLDD)
Tutaj jest artykuł: http://www.ajronline.org/doi/pdf/10.2214/AJR.07.2033
Tutaj był temat poruszany: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Diagnostyka/3088-tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri
Ja miałem zawsze robiony w pozycji leżącej bez jakiejkolwiek podkładki. Podkładka to chyba tak jak piszesz, żeby mniej wyszło na badaniu :unsure:
Za tą wiadomość podziękował(a): anton - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.