Stawy krzyżowo biodrowe Specjalista
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Leczenie chirurgiczne › Stawy krzyżowo biodrowe Specjalista
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 6 months temu przez
counting.
-
AutorWpisy
-
22 października 2016 o 13:36 #48378
Witam, mam problem ze stawami krzyżowo biodrowymi. Od około roku problem zaczął być poważny, wcześniej sporadycznie zdażały się kłucia w lewym pośladku jednak same przechodziły. Przez ostatni rok kilka razy ból unieruchamiał mnie niemalże całkowicie. W moim mieście nie znalazłem nikogo kto by mi pomógł ponieważ lekarze twierdzili że mam uszkodzony dysk. Nieskuteczne terapie zmusiły mnie do wyjazdu Warszawskiej kliniki gdzie stwierdzono że problem dotyczy lewego stawu krzyżowo biodrowego. Ból w lewym stawie samoczynnie ucichł przy czym przeskoczyl mi na prawą nogę i teraz użeram się z tym samym tylko po drugiej stronie… W Warszawie zalecili blokady i termolezje. Aktualnie stosuje leki przeciwzapalne i jakoś staram sie funkcjonować. Ale przeraża mnie fakt że w wieku 23 lat mam taki problem bo już teraz przez tą kontuzje moje życie się wywróciło do góry nogami, a leki wkońcu zniszczą mi żołądek. Robiłem badania pod kątem reumatologicznym ale nic w nich nie wyszło, przy czym nigdy niemiałem żadnych innych zapaleń czy też objawów takich jak np w zzsk… Dodam że przez ten rok gdzie się to nasiliło przeszło mi to na ok 3 miesiące jednakże podczas meczu w kosza wróciło ponownie i mecze się z tym znowu już 4 miesiąc dzień w dzień. Miałem rezonans lędźwi i lewego biodra w których nic nie wyszło oprócz widocznego stanu zapalnego w SKB, Warszawski lekarz powiedział że niemam żadnych zmian w kręgosłupie a problem dotyczy tylko stawów krzyżowo biodrowych. Dodam również że mam skoliozę oraz lumbalizację tj, 6 kręg lędźwiowy. Obecnie w dalszym ciągu próbuje terapii manualnej ponieważ jeden ze stawów notorycznie mi się blokuje, czemu towarzyszą również przykurcze i oczywiscie ból przypominajacy rwe kulszową..Czytałem również o mało inwazyjnych operacjach usztywniających ale niewiem jak jest w praktyce. Dlatego też zwracam się z wielką prośbą o jakieś przydatne informacje lub namiary do jakiegoś specjalisty od tych stawów który EW mógłby mi pomóc bo niestety w Rzeszowie takiego niema a powoli kończą mi się pomysły. Pozdrawiam Paweł
22 października 2016 o 23:05 #60349Witaj
Może być z tym trochę problem, ponieważ w ciągu ostatnich 20 lat nie było “mody” na traktowanie poważnie bólu stawów KB, podczas gdy wcześniej (przed wprowadzeniem MRI) za wiele bólu dolnego odcinka kręgosłupa lędźwiowego było przypisywane stawom KB. Teraz powoli wraca zainteresowanie tymi stawami, ale jak sami niektórzy lekarze przyznają – nie byli szkoleni w tym kierunku (bo nie było takiego trendu).Tutaj jest przykładowy film gdzie neurochirurdzy sami mówią jak z tym jest:
Możesz spróbować poszukać jakiegoś lekarza w Lublinie lub skontaktować się z Dr Bakalarkiem (http://ortopeda.biz.pl/leksykon/bole_kregoslupa.pdf) i zapytać czy się tym zajmuje, albo wybrać się do dr Winiarskiego z Nowego Targu – oni tam podobno robią RFA stawów KB, innych pomysłów ja nie mam.
Teoretycznie powinni się tym zajmować również rehabilitanci, tyle że ten staw (czyli miednica z kością krzyżową) jest połączony mnóstwem więzadeł i w zasadzie żadnym mięśniem. Podobno niektórzy rehabilitanci się tym zajmują, ale jak jest w Polsce w rzeczywistości to nie wiem.
To tyle co mogę od siebie powiedzieć na podstawie swoich subiektywnych doświadczeń
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 października 2016 o 09:51 #60353Ok, dzieki za informacje. Rzeczywiscie tez jestem zdziwiony ze w tych czasach metody leczenia skb sa tak ograniczone. Termolezja jest to jakis sposob ale slabo mnie przekonuje ze wzgledu na to ze tylko czasowo likwiduje bol a nie jego przyczyne przy czym tez wcale nie jest tania… Ciekawi mnie zabieg usztywniajacy z implantami tyle ze niewiem jak to dokladnie sie ma w praktyce
23 października 2016 o 10:44 #60354Te operacje też nie mają świetnych efektów – tak jak mówią na filmie, kilkanaście lat temu było to zespolenie śrubami, teraz na czopach. Tutaj wypowiadał się ktoś kto miał operację http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4067-jak-boli-staw-krzy%C5%BCowo-biodrowy?start=36#11341 , możesz podpytać jak to wygląda, może odpowie.
Jasne że najlepiej by było to wyciągnąć jakoś rehabilitacyjnie – mi na szczęście ostry jednostronny ból tego stawu jaki miałem po stabilizacji minął (najpierw miałem 2 blokady – jedna pomogła coś na 2 miesiące, druga prawie wcale, a po następnych kilku miesiącach ból w zasadzie sam zmalał).- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 października 2016 o 18:47 #60358No właśnie jeżeli chodzi o Twój przypadek to rzeczywiście bóle SKB są częste po stablilizacji kręgosłupa, tyle że u mnie niewiadomo skąd się to bierze i to mnie tak właściwie najbardziej martwi tym bardziej że mam 23 lata i dopiero co skończyłem awf.. Co prawda mam też kilka wrodzonych niedoskonałości typu kolana szpotawe, plecy płaskie i skolioze, no ale niewiem czy to akurat jest przyczyną. Poza bólem tych stawów czuje się dobrze. Oglądałem filmik i jeżeli chodzi o leczenie najbardziej sensowne wydają mi się te implanty ponieważ tak jak tam mówią jest to zabieg małoinwazyjny z dostępu przez biodro nie wymagający usuwania więzadeł czy też przecinania mięśni, i trwa ok 1,5 godziny. No ale na ten moment jestem skazany na oszczędny tryb życia i jeżeli znowu wrócą ostre bóle wtedy spróbuje blokady. Przydałby się jakiś spec który ma doświadczenie z tymi stawami hmm…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42124 października 2016 o 00:13 #60361Tylko u mnie było tak, że przed uszkodzeniem kręgosłupa miałem skoliozę w odcinku LS i stawy nie bolały, natomiast po stabilizacji kręgosłup został wyprostowany natomiast stawy KB zaczęły boleć, przy czym prawy lekko a lewy ostro, i to bynajmniej nie od nadmiaru ruchu, bo po stabilizacji bardzo mało się ruszałem (głównie chodzenie). Więc to nie taki typowy ból KB po stabilizacji prostego kręgosłupa, tylko głównie w lewym stawie był i w ten staw miałem robione blokady. Tak się zastanawiam czy zmniejszenie się bólu stawu KB nie nałożyło się trochę na rehabilitację jaką miałem w celu wzmocnienia mięśni miednicy, ale nie pamiętam.
Teraz jeszcze tylko mięsień idący od szczytu miednicy do kręgosłupa po lewej mnie często boli albo ma skurcze, plus boli niestabilność powyżej stabilizacji, i prawe kolano które mimochodem przez te moje wszystkie przygody z kręgosłupem dostawało i dostaje nadal nieproporcjonalnie większe obciążenia niż lewe.Btw. na YT jest dość sporo materiałów dotyczących niewłaściwego pochylenia miednicy i związanymi z tym problemami,np.
Ta pani ma również sporo wyświetleń i dużo pozytywnych opinii mimo że specjalistką nie jest:
No i tutaj jest film od lekarza który już zamieszczałem wcześniej:
24 października 2016 o 13:48 #60362Dzięki za garść przydatych informacji, ćwiczenia napewno się przydadzą. Mam nadzieje że uda mi się z tego wyjść rehabilitacyjnie 🙂
24 października 2016 o 18:57 #60365Też mam kłopoty z lewym stawem krzyżowo-biodrowym od 1,5 roku , próbowałem wielu rzeczy, ostrzykiwanie kolagenem, fizjo i fizyko terapia, ” nastawianie miednicy” fala uderzeniowa,zastrzyki z ketonalu, nawet blokada nie pomogła. u mnie to raczej z kręgosłupa. Większosć ” specjalistów” na hasło skb robiło rybie oczy i zabierało się za kręgosłup. Na rezonansie miałem :W obrębie lewego stawu krzyżowo- biodrowego, w jego części kaudalnej, widoczne jest krótkoodcinkowe miejscowe poszerzenie szpary stawowej i niewielka nierówność powierzchni stawowych otoczona obszarami zmian obrzękowych.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42124 października 2016 o 19:11 #60366quote nowaczek145″ post=12397:. Robiłem badania pod kątem reumatologicznym ale nic w nich nie wyszło, przy czym nigdy niemiałem żadnych innych zapaleń czy też objawów takich jak np w zzsk…Robiłeś badanie białka HLA b27? Ojciec ma ZZSK i przez długie lata leczyli go na korzonki. Zaczyna się zazwyczaj wlaśnie od skb i w początkowym stadium ciężko potwierdzic lub wykluczyc.
24 października 2016 o 19:44 #60368quote wilku25″ post=12419:nawet blokada nie pomogła. u mnie to raczej z kręgosłupa.Jeśli boli staw to trochę dziwne że blokada nie pomogła – zazwyczaj przyjmuje się że jeśli ból ustąpi przynajmniej w 75% po blokadzie to jest to potwierdzenie że boli faktycznie staw KB, dodatkowo częstym objawem bólu stawu KB jest ponoć obecność tzw. “punktu spustowego” tj. wskazywanie przez pacjenta konkretnego miejsca palcem na stawie KB gdzie boli najbardziej, w przeciwieństwie do bólu “rozlanego”.
Mnie druga blokada prawie wcale nie pomogła ale też zastanawiałem się czy nie ma znaczenia to kto i jak ją robi, bo pierwszą robiłem u bardziej doświadczonego lekarza a drugą u takiego który chyba pierwszy raz taką blokadę robił (poważnie).
Natomiast to że bóle w obrębie miednicy się na siebie nakładają i że diagnoza skąd jest ból bywa trudna jest powiedziane choćby na tym filmie na końcu:- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
9 marca 2021 o 11:28 #68401Hej. Mam ten sam problem co Ty. Po 2.5 roku udało się zdiagnozować że problemem u mnie są skb a nie dyskopatia l5/s1. Mam też lumbalizacje.
Jestem umówiona na blokadę. Miałam już 1 wstępna j po 2 tyg przestała działać.
Czy od tamtego postu udało ci się wyjść z tymi skb na prostą?9 marca 2021 o 20:54 #68403U mnie blokada w staw K-B w sumie mało co pomogła- z tego co pamiętam. A na rezonansie wykonanym za własne pieniądze wyszedł stan zapalny. Lekarz reumatolog dopiero oglądając mój rezonans uwierzył, że ten staw może mnie boleć. Anestozjolog wykonujący blokadę do końca twierdził, że ten staw boleć nie może. Niestety rezonansu stawów K-B nie widział bo dałem sobie spokój z nim. A nie miałem ani siły ani celu udowadniać mu, że się mylił.
11 marca 2021 o 17:02 #68410Ja takze obstawialabym ZZSK, zwlaszcza jezeli bol pojawia sie po obu stronach (nawet jesli jedna strona przewaza). Przechodzilam bol stawow K-B przez okolo 4 lata, ortopeda widzial tylko problemy z dyskiem w odcinku ledzwiowym, ale uwazal, ze to nie moze dawac tak mocnego bolu. Rehabilitacja tylko pogorszyla sprawe i wzmogla stan zapalny, w pewnym momencie nie moglam chodzic i trafilam na leczenie bolu przewleklego – blokady (jednorazowo 4 zastrzyki) zamiast kilka miesiecy dzialaly przez mniej wiecej tydzien i po kilku miesiacach uznano, ze nie daja zadnej poprawy. Neurolog chcial wymieniac jeden z moich dyskow na porcelanowy, az w koncu po 5 latach wyladowalam u reumatologa i to bylo to, leki immunosupresyjne dzialaja cuda.
13 marca 2021 o 02:53 #68417Mi przy wysokiej stabilizacji główny ból sprawiają stawy KB, ale nie stały tylko nawracający jak przestaję przestrzegać że tak powiem reżimu ruchowego. Wtedy zaczynają boleć, ale póki po co po kilku dniach zażywania Nimesilu i oszczędzania się ten ciężki ból mija. Wczoraj miałem niespodziankę bo pierwszy raz chyba w życiu ból pojawił się po kaszlnięciu a nie po przeciążeniu – tak bolało że ciężko było chodzić więc położyłem się spać myśląc że do rana przejdzie, a rano po wstaniu dokładnie to samo, ale Nimesil mi pomógł. Póki co tak się ratuję bo epizody w miarę rzadkie a nie stały nie ustępujący ból u mnie (wysoka stabilizacja działa jak dźwignia i cokolwiek się robi to obrywają stawy KB zamiast możliwości zginania się kręgosłupa lędźwiowego). W każdym razie mi Doreta (Tramal) czy Ketonal na bóle stawów KB nie pomagały wcale, a Nimesil zażywany przez kilka dni daje radę.
15 marca 2021 o 10:55 #68429Brzmi bardzo podobnie jak u mnie…
Dziwne że ćwiczenia zaostrzają objawy – ja też tak mam a w literaturze podają że ćwiczenia przynoszą ulgę ( oczywiście ćwiczę wg wskazań fizjoterapeuty)Znalazłes na to jakieś wytłumaczenie?
15 marca 2021 o 11:48 #68430Stawy krzyżowo biodrowe mają zaledwie kilka milimetrów ruchomości mimo że to chyba największe stawy w organizmie człowieka (https://pl.wikipedia.org/wiki/Staw_krzy%C5%BCowo-biodrowy) – przy zdrowym kręgosłupie LS nie są chyba zbytnio obciążane ruchem, a przy usztywnionym wysoką stabilizacją kręgosłupie lędźwiowym wygląda że pochylając się całe obciążenie idzie głównie na nie plus zgięcie robi się dopiero w kręgosłupie piersiowym. Ból SKB po wysokiej stabilizacji to niestety standard jak się człowiek nie pilnuje.
https://www.wbc.poznan.pl/Content/310886/PDF/index.pdf
15 marca 2021 o 12:16 #68431quote użytkownik421″ post=21412:. W każdym razie mi Doreta (Tramal) czy Ketonal na bóle stawów KB nie pomagały wcale, a Nimesil zażywany przez kilka dni daje radę.U mnie Tramal podobnie nie pomagał. Ketonalu brać nie mogę. Mi pomaga Arcoxia i pochodne ( czyli COX-2)
Z tym ruchem i odpoczynkiem to ja mam podobnie. Raz mi pomaga ruch, a innym razem odpoczynek. A .ujowo sie robi jak nie pomaga ani jedno ani drugie. Tak sobie głośno myślę, a jak występuje ZZSK + zużycie stawu ?Wtedy co na jedno pomaga na drugie by szkodziło?
15 marca 2021 o 12:24 #68432Pamietaj, ze ZZSK ma rozne postaci. W czasie remisji mozesz zyc niby normalnie plus minus deformacja stawow postepujaca w czasie trwania choroby, a w czasie zaostrzonego ataku ja na przyklad nie moge chodzic wcale przez pierwszy srednio miesiac, dopoki sterydy nie ogarna stanu zapalnego, potem chodzenie lepsze niz lezenie i siedzenie i spac sie nie da, bo zbyt dlugo nie tuptam. Wiec podejrzewam, ze w zaleznosci od fazy choroby to uzyty spoczynek/ruch moze dzialac zle i dobrze przy ZZSK.
Za tą wiadomość podziękował(a): anton - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.