Stopień zaawansowania skoliozy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Skolioza › Stopień zaawansowania skoliozy
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
9 marca 2015 o 13:12 #48103
Jakiś czas temu miałem wypadek przy treningu, ale to już właściwie nie istotne, plecy już nie bolą, pozostała kwestia “kłującego pośladka” . Lecz nie w tym rzecz, przy okazji badań RTG stwierdzono u mnie skoliozę. Lekarz ortopeda-traumatolog powiedział, że skrzywienie może być wynikiem urazu i spięcia mięśni. Natomiast taki lakoniczny opis lekarza nie daje mi spokoju. Chciałem się Was spytać czy moja skolioza jest dość zaawansowana i czy należy się nią przejmować? Nie ukrywam, że dźwigam potężne ciężary, ponad 200kg w martwych ciągach i nieco mniej w przysiadach, a w przypadku skoliozy raczej nie jest to zalecane… Siłownia to w sumie moje życie, no ale dla zdrowia byłbym w stanie z niej zrezygnować i zająć się innym sportem. Dodam, że w dzieciństwie miałem wystającą lewą łopatkę, ale ćwiczenia fizyczne zniwelowały tę wadę.
9 marca 2015 o 13:26 #56654No troche masz ta skoliozę ile stopniową to juz mysle ze powinien lekarz określić i co dalej ewentualnie Nie wiem boli cię kregoslup cos promieniuje do nogi prócz tego posladka? Po dłuższym chodzeniu staniu czy siedzeniu boli kręgosłup? W nocy normalnie spisz nic nie dretwieje nie pali np w nodze? ile masz lat?
Za tą wiadomość podziękował(a): artur9 marca 2015 o 13:31 #56655Z nogą wszystko OK, jedynie czuje pośladek. Czasami przeprosty powodują ból po lewej stronie pleców, ale nie jest to na tyle mocny ból żeby powodował dyskomfort. Z chodzeniem nie ma problemu, co jakiś czas biegam, żadnych bóli wtedy nie odczuwam, nawet pośladek przestaje “kłuć”. Ze staniem też nie ma problemów, siedzenie w aucie powoduje mocniejsze kłucie w pośladku, ale same plecy mnie wtedy nie bolą. Śpię normalnie, krótko po urazie ból pleców był ogromny i przekręcanie się podczas snu było utrudnione, w tej chwili nie odczuwam żadnych problemów podczas snu.
Mam 23 lata.
9 marca 2015 o 15:23 #56658Może masz problem z mięsniem gruszkowatym on tak przebiega jak nerw kulszopwy i czasami daje te objawy co rwa kulszowa , a się okazuje , że to mięsien gruszkowaty ….Na pewno musisz sie udać do lekarza , bądz fizjo…
9 marca 2015 o 21:50 #56660Artur, lekarz najprawdopodobniej podejrzewa u Ciebie skolioze funkcjonalną- sytuację, w której ustawienie zbytnie wychylenie kręgosłupa w stosunku do miednicy jest wtórnym zaburzeniem wynikającym z napięcia pewnych mięśni i osłabienia innych. Jeżeli jest to potwierdzone to nie ma się co martwić na zapas, gdyż z tą skoliozą fizjoterapeuta jest w stanie sobie poradzić np. przez rozciągnięcie przykurczonych mięśni (nie tylko grzbietu) czy też ewentualne odblokowanie stawów. Skolioza ta często jest powikłaniem wadliwego ustawienia kończyny dolnej w stawie biodrowym, zablokowania w stawie krzyżowo- biodrowym i w konsekwencji skrócenia jednej kończyny w stosunku do drugiej- przyczyn tego z kolei może być też wiele innych, myślę że to skrzywienie kręgosłupa nie rozwija się ot tak i że jest konsekwencją wieloletnich kompensacji twojego układu ruchu. Ponadto dźwiganie takich ciężarów i martwe ciągi nie pomagają. Czy należy się przejmować? Wydaje mi się, że na pewno nie można tego zostawiać, zaburzenia funkcji mogą przejść w strukturę i utrwalić się, dlatego warto udać się do fizjoterapeuty żeby postawił diagnozę i sprawdził co jest nie tak i pomógł jak najszybciej. Złe ustawienie kręgosłupa ciągnie za sobą wiele konsekwencji w całym organizmie. W związku z tym odpuściłbym sobie ciężkie siłowe treningi dopóki problem nie zostanie zlikwidowany. Co do bólu pośladka i jego ewentualnego promieniowania do nogi, to myślę, że należałoby sprawdzić między innymi mięsień pośladkowy średni i wyeliminować jego ewentualne punkty spustowe, bóle tego mięśnia są często wynikiem złego ustawienia kręgosłupa i miednicy. Jeżeli chodzi o sprawdzenie tego skrzywienia kręgosłupa by wykluczyć w warunkach domowych zmiany strukturalne można wykonać skłon w przód i poprosić aby ktoś stanął z tyłu i zobaczył czy ewentualna asymetria zniknęła, czy nie ma zwiększonego “wału mięśniowego” po jednej ze stron, jeśli nie ma- jest szansa, że złe ustawienie kręgosłupa wynika z mięśni, ponadto ewentualne asymetrie widoczne w postawie stojącej mogą zniknąć w leżeniu na brzuchu- kiedy kręgosłup jest odciążony, to też sugeruje zaburzenie mięśniowe. Ból w plecach mógł być spowodowany przekroczeniem możliwości adaptacyjnych kręgosłupa, układu więzadłowo- mięśniowego i układu nerwowego wskutek czego doszło do jakiegoś urazu. Wybierz się koniecznie do dobrego fizjo, który pomoże Ci “dojść do siebie” i wrócić do sportu na pełnych obrotach 🙂 Daj znać jak poszło :cheer:
Za tą wiadomość podziękował(a): artur9 marca 2015 o 22:56 #56662Witam z mojego doświadczenia po przebytych rehabilitacjach,dociekliwości i pytaniach do ludzi którzy pomagali mi wracac do zdrowia wiem że skolioza i lordoza dotyczy niestety wielu ludzi nie tylko po przebytych urazach ale wynikają z braku prawidlowej postawy . Doradzę konsultacje z rehabilitantem aby pokazał ćwiczenia,bo jak rozumiem dużo czasu ćwiczysz więc dorzucenie kilku lekkich ćwiczeń postawy do treningu nie będzie problem, mój syn również ma skolioze a ma 16 lat i również zaczął cwiczyc na ciężarach i w początkowym etapie wyszla skolioza ale w niczym to nie przeszkadza. Powodzenia
Za tą wiadomość podziękował(a): artur10 marca 2015 o 00:00 #56663@Artur – a jak tam u Ciebie z dyskami? To RTG ma niepotrzebnie dużo pustego pola wokół i napisy, lepsze byłoby wykadrowane do istotnej części tj. zdjęcia, jak również i widok boczny (na bocznym widać przestrzenie międzykręgowe i widać czy nie są obniżone). Ogólnie w internecie jest trochę opisów dla hasła “post traumatic scoliosis”, więc albo tą skoliozę masz od urazu, albo od zawsze. Rehabilitant albo dobry lekarz ortopeda mający doświadczenie kliniczne w leczeniu kręgosłupów mogliby to chyba stwierdzić.
A ten ból w pośladku nasila się jak naciśniesz miejsce gdzie boli?
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): artur10 marca 2015 o 07:25 #56668Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. Pozostaje mi wizyta u fizjoterapeuty.
Co do tego testu z pochyleniem się, robiłem go już wcześniej (lekarz także mi go robił) i wtedy skolioza nie jest widoczna. Kręgosłup po pochyleniu jest prosty. Zresztą zauważyłem, że miejsce skrzywienia było kiedyś bardziej wyczuwalne pod palcami, obecnie jest sporo mniejsze, ale nadal mogę je “wymacać”.
Z dyskami chyba wszystko OK, ortopeda nic nie stwierdził, jak wrócę z pracy to podrzucę zdjęcia w lepszej jakości, docięte i z pozycji bocznej. Ból w pośladku w tej chwili nie nasila się przy dotyku, ale był moment, że jak go macałem to bolało bardziej.
Dobra, udało mi się przerobić zdjęcia przed wyjściem do pracy, dodaje je do załączników.
10 marca 2015 o 15:36 #56671Cześć mam praktycznie taka sama skoliozę. Do tego dyskopatię. Jesteś młody, przy tym skrzywieniu, martwe ciągi, przysiady, obciążenia osiowe odpadają. Ćwiczenia w siadzie na barki itd itd., jeśli epizody bólu już się pojawiają to znak aby zmienić swoje życie:):). Ja mam 35 lat, do 30 nic nigdy mnie nie bolało, jakieś minimini bóle na dzień, dwa max. Teraz jest innaczej, również targałem na siłce tak jak ty, teraz ćwiczę ale tak bardziej jak baletnica:):)
Nie zapomnij o tym co napisałem, jesteś w takim wieku, że możesz o Siebie powalczyć, o Twój komfort życia później.
Ruch zalecany, oczywiście ale zapomnij o dźwiganiu na siłowni dużych ciężarów. Teraz bardziej rzeźba niż masa-że tak wytłumaczę:)Za tą wiadomość podziękowali: artur, uzytkownik42111 marca 2015 o 00:33 #56677Być może zainteresują Was również dyskusje na forum skolios.pl, w dziale o tematyce uprawiania sportu ze skoliozą: http://www.skolios.pl/viewforum.php?f=108
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.