Straszne boleści kręgosłupa.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Straszne boleści kręgosłupa.
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 6 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
19 września 2011 o 16:09 #47368
Dzień dobry. Od 4 lat zmagam sie z dolegliwościami kręgosłupa lędźwiowego. Oto wynik rezonansu z 12.2009r:
Zmiany zwyrodnieniowe w dolnym odcinku kręgosłupa L.Stożek końcowy rdzenia prawidłowy. Na poziomach L-1-L2, L2-L3 i L3-L4 obraz krążków mk prawidłowy. Na poziomie L4-L5 zmiany degeneracyjne w krążku mk, płaskopodstawna wypuklina, spłaszczenie worka oponowego bez cech ucisku elementów w nich przebiegających. Nieco przewężone są kanały korzeniowe, otwory mk, do czego przyczyniają się zmiany zwyrodnieniowe. Na poziomie L5-S1 zmiany degeneracyjne w krążku mk, medialno lewoboczne wypadnięcie jądra miażdzystego tarczy mk z zajęciem zachyłka bocznego po stronie lewej, uciskiem worka oponowego od strony lewej i korzenia trawersującego. przewężone są kanały korzeniowe, otwory mk, do czego przyczyniają sie także zmiany zwyrodnieniowe.Jetem po stała kontrolą rehabilitanta. Obecnie mam bardzo silne bóle kręgosłupa piersiowego i szyjnego. Lekarz zlecił rtg kręgosłupa piersiowego:
oto wynik:
Niewielka esowata skolioza kr.Th. zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w postaci drobnych osteofitów na przednich krawędziach trzonów kręgów piersiowych w odcinku środkowym z towarzyszącą obecnością drobnych guzków Schmorla na blaszkach granicznych- obraz RTG sugeruje przebytą chorobe Scheuermanna.Od 8 miesięcy codziennie rano wstaje z łóżka na kolanach, jest coraz gorzej . Codziennie muszę rozchodzić kregosłup około 3 godziny, rano nie mogę się wykąpać , usiąść, po prostu normalnie funkcjonować. W zeszłym roku lekarz proponował operację wyciagniecia dysku, na która się nie zgodziłam. Teraz po tych codziennych boleściach chyba zdecyduje się . Nie wiem co robic . ?? Co to za życie jak chodze jak babcia 90 letnia.
Rozważam poddanie się zabiegowi operacyjnemu. Byłam własnie na ponownym rezonansie . Oto wynik zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa L-S o niewielkim nasileniu. Częściowa lumbalizacja kręgu S1. Na poziomie L5-S1 szerokopodstawna centralnie lewoboczna protruzja dysku z lekkim uciskiem worka oponowego. Na poziomie L4-L5 centralna protruzja dysku z lekkim uciskiem worka oponowego. Na pozostałych poziomach rozlużnienie pierścieni wlóknistych bez znaczącego wpływu na worek opnowy i korzenie nerwowe. W trzonach L5 i S1 zmiany degeneracyjne typu II wg Modicka. niewlielkie , obustronne zweżenie kanałów korzeniowych L5- S1. Stożek końcowy oraz nici ogona końskiego zmian nie wykazuja.Prosze o interpretacje wyników. Czy to oznacza , że dyski moga mi wypaść. Lekarz właśnie zalecił mi stabilizacje międzywyrostkowa kręgosłupa Diam w Wodzisławiu Śląskim. Nie wiem czy sie na nią godzić ?? Mam mętlik w głowie. Prosze o radę. Dziękuję.
20 września 2011 o 15:38 #49912Strasznie dużo informacji. Pierwsza rzecz: ból dotyczy odcinka piersiowego i szyjnego. Taka sytuacja jest bardzo rzadka. Diagnostyka obrazowa niewiele wnosi. Opisywane zmiany w odcinku lędźwiowym można zignorować, Modic typ II to właściwie proces nieaktywny, wygojony. Nie można przewidzieć, że dysk “wypadnie” w przyszłości albo, że porazi kogoś – bzdury. DIAM w Pańskim przypadku to nonsens, aż nie chce mi się komentować. Według mnie ma Pan zaburzenia postawy i stąd bóle zmęczeniowe. Skolioza jest odpowiedzią kręgosłupa na niewłaściwą sylwetkę, organizm stara się skompensować zaburzenia. Scheuermann to z kolei nadmierne przodopochylenie a nie boczne, póki co proszę o tym zpoamnieć.
Polecam rozsądnego terapeutę!
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
20 września 2011 o 17:58 #49916Ja tylko powiem, że wstawienie stabilizatora międzywyrostkowego (w tym DIAM) w porządnym ośrodku to jedna z najlżejszych operacji kręgosłupa i obarczona najmniejszym ryzykiem powikłań.
Co do wypowiedzi Administratora – nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam. Podobnie co do wypowiedzi ortopedy.
Dużą rolę w podjęciu decyzji będzie miało na pewno obiektywne samopoczucie.quote :W zeszłym roku lekarz proponował operację wyciagniecia dysku, na która się nie zgodziłam.Cokolwiek chciał zrobić pod tym pojęciem, też bym się nie zgodził.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.