Szybkie pytanie: Kreatynina a MRI
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Szybkie pytanie: Kreatynina a MRI
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 11 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 kwietnia 2014 o 00:36 #47906
Witam
Mam bardzo szybkie pytanie – jeśli ktoś da radę odpowiedzieć do południa to będę wdzięczny.
Jutro (a w zasadzie dzisiaj) mam badanie MRI. W piątek zadzwoniła do mnie Pani z rejestracji i powiedziała, że muszę mieć ze sobą aktualny (a jest aktualny przez 7 dni!) wynik badania kreatyniny z krwi.
Pytanie: po co takie badanie przed MRI ?
Robiłem różne MRI już chyba ponad 10 razy (w większości odpłatne 🙁 ), połowa z tego z kontrastem, i nigdy takiego badania nie musiałem robić.
Nie wiem, czy jutro (dzisiaj) zdążę to badanie zrobić, odebrać wyniki, i dojechać 100km na MRI, więc pytam ponieważ nie wiem czy bez tego badania jest sens jechać?
Na co wpływa wynik tego badania – na ustalenie parametrów urządzenia MRI, i od tego zależy jakość badania, czy na decyzję czy podawać kontrast czy nie ?
Jeśli tylko na decyzję o bezpieczeństwie podania kontrastu, to chyba jestem gotów podpisać że biorę to na własną odpowiedzialność, bo miałem wcześniej badania z kontrastem i nie było problemów.Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Godzina jest taka, że muszę iść spać, więc w internecie już nie poczytam, a przez dzień dzisiaj nie miałem na to czasu (przygotowanie auta na wyjazd – rzadko obecnie gdzieś dalej jeżdżę, więc auto mocno zaniedbane, włącznie jak się okazało z brakiem jednego światła co jeszcze rano będę musiał naprawiać).
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 kwietnia 2014 o 09:14 #54079Hej,
Kreatynina tylko jak kontrast ma się podawany jest potrzebna i z tego, co wiem chodzi tylko o to, czy nerki dobrze pracują, żeby nie było problemu z wydaleniem kontrastu. Tak mi kiedyś lekarz mówił. Ja za każdym razem mam przy rezonansie z kontrastem te wyniki badań. W piątek MRI i wczoraj odebrałam wyniki. Zadzwoń tam i się zapytaj, czy bez tego da się zrobić badanie, bo nie wiem, ale chyba parę godz się czeka na wyniki kreatyniny, więc raczej nie zdążysz już zrobić bad krwi.
Powodzenia 🙂
“Ważnym elementem przygotowaniem się do badania jest wcześniejsze oznaczenie poziomu kreatyniny w surowicy krwi. Kreatynina jest markerem biochemicznym, który pozwala monitorować stan pracy nerek. Istnieje możliwość, że lekarz podczas badania zaleci podanie środka kontrastowego, co ma na celu polepszenie jakości obrazowania. Niezbędne wtedy będzie obliczenie filtracji kłębuszkowej (EGFR) i określenie, czy można bezpiecznie podać kontrast, nie obciążając zbytnio nerek pacjenta. Środki kontrastowe charakteryzują się wysoką lepkością i gęstością; nerki muszą być wydolne, by móc wydalić kontrast z organizmu. Środek kontrastowy podawany jest dożylnie, dawka jest dostosowana do masy ciała pacjenta oraz do wykonywanego badania. Przy badaniach MR zwykle nie przekracza 15 mililitrów. ”
http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art831,jak-przygotowac-sie-do-badania-rezonansem-magnetycznym.html- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 kwietnia 2014 o 10:15 #54080Dzięki 🙂 W takim razie mogłem chyba nie robić, skoro nie tak dawno temu miałem robiony rezonans z kontrastem i wszystko było OK (chyba mi się nerki przez parę miesięcy nie zmieniły..). Badania krwi ogólne razem z kreatyniną też nie tak dawno miałem robione.
No ale pojechałem zrobić. Chyba zdążę z wynikami bo ładnie poprosiłem żeby na 13-tą były i podobno się da. Najpóźniej do 14-tej mają być. Czyli w godzinę się da to sprawdzić. Badanie odpłatnie u nas kosztuje 7zł (2zł pobranie, 5zł badanie).- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 kwietnia 2014 o 10:25 #54081W ogóle to jestem zdziwiona, że masz znowu rezonans, jak z tego co pamiętam dopiero byłeś 🙂
Teraz również LS? Daj znać jak poszło tym razem. Mam na myśli artefakty i te problemy z implantami oraz wynik.
Miłego dnia- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
8 kwietnia 2014 o 10:59 #54082@Aiga25 – nie LS, biodro i okolice, bo jak mnie rypie to od biodra do LS, a biodro mi dodatkowo chrupie. To taki rezonans ze skierowania z ubiegłego roku. Artefaktów raczej nie będzie, bo z tego co widziałem na rezonansie LS to one są tak do 1cm od instrumentarium. Natomiast nie wiem dlaczego na rezonansie LS mi napisali, że duże artefakty ruchowe, jak jestem pewny że leżałem nieruchomo bo mi bardzo zależało na jakości tego badania, starałem się nawet zbyt głęboko nie oddychać. Fakt – obrazy są rozmyte, ale nie sądzę żeby to były artefakty ruchowe, raczej też przez instrumentarium. A Tobie jak wyszedł rezonans, widać coś czy głównie artefakty?
8 kwietnia 2014 o 17:45 #54085Czekam na rezonans. Miałam mieć w piątek, ale dzisiaj dzwonili do mnie i przełożony jest na wtorek
15 kwietnia, bo mają jakieś problemy techniczne.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
8 kwietnia 2014 o 20:53 #54086@Aiga25 – potwierdzam, że to badanie kreatyniny jest tylko i wyłącznie na wypadek podania kontrastu.. Na miejscu pani powiedziała mi, że i tak badanie biodra jak nie było operowane to się robi bez kontrastu WRRRRRR Coś tak czułem że niepotrzebne dodatkowy zamęt. Do tego korki po drodze, a w powrotnej gradobicie i ulewa, wypadek na A4 (http://chrzanowski24.pl/wiadomosci-lokalne/wypadek-na-autostradzie-a4-08046566 – ja ok. 19tej tam jechałem, tył osobówki zmiażdżony (chyba tam nikt nie siedział bo by raczej nie przeżył), a jak widać z opisu – kolejna osoba z urazem kręgosłupa.. 🙁 Niestety, ktoś pożałował na farbie rozdzielającej pasy ruchu na A4 i najwyraźniej nie są odblaskowe, bo w ciemności ich po prostu nie widać, i nie wiadomo którym pasem się jedzie), ogólnie dzień-porażka.
A poziom kreatyniny wyszedł mi idealnie w normie.. Tylko po co się było kłuć za 7zł i jeździć raz na pobranie a drugi po odbiór to nie wiem..
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.