Terapia PRP dr J. Jawny
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Terapia PRP dr J. Jawny
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 2 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
22 października 2021 o 17:22 #69923
Witam,
czy ktoś z użytkowników korzystał z terapii PRP lub ma opinie na temat dr Jarosława Jawnego? Robi on owe iniekcje w CTK Wrocław.
Jestem zapisany na operacje ADR z użyciem LP ESP ale jest to mega poważna decyzja i zastanawiam się czy jeszcze nie spróbować tych iniekcji.Dzięki
3 listopada 2021 o 12:49 #70025A jacyś inni lekarze wykonujący wspomniane iniekcje ? Kogoś polecacie ?
3 listopada 2021 o 13:12 #70026Myślę że dopóki samemu się nie spróbuje doputy się zostanie bez odpowiedzi, bo każdy z nas, pomimo iż podobny, inny. Jak i również specyfika każdego urazu i dolegliwości jest inna, stąd też pewnie takie rozbierzności w leczeniu schorzenia.
13 listopada 2021 o 01:26 #70060Ja się krótko wypowiadałem tutaj:
Lekarz z którym rozmawiałem do Łukasz Nagraba, od wielu lat wykonuje zabiegi PRP i prowadził badania. Mówił mi, że w przypadku kręgosłupa PRP to zbijanie kasy. Nie wyleczy to przyczyny, jeżeli jest to dysk czy facet jointsy. Natomiast ostrzykiwanie więzadeł po ADR brzmi sensownie, tak jak opowiada lekarz na tym filmie.
Ja miałem iść na PRP bo operacji biodra, bo niektórzy tak robią. Lekarz operujący jednak stwierdził, że jak szlifował mi główkę kości biodrowej to tam wydzieliło się tyle PRP, że głupotą byłoby sobie to wstrzykiwać.
Także temat fajny, warto się przyjrzeć, ale niestety droga sprawa i jestem sceptyczny co do działania na kręgosłup.
Ahaaaa, kiedyś chodziłem na zabiegi na autohemoterapie. Czyli gość pobierał mi krew i wstrzykiwał to w okolice mięśnia prostownika grzbietu przy kręgosłupie! Normalną pobraną przed chwilą krew! Zupełnie nic to nie zmieniło, ale tonący brzytwy się chwyta.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 2 months temu przez
iggy.
13 listopada 2021 o 11:05 #70063Natomiast ostrzykiwanie więzadeł po ADR brzmi sensownie
Jesli wiesz cos wiecej, moglbys napisac cos na temat ostrzykiwania wiazadel, dlaczego sie je wykonuje, w czym mialyby pomoc i czy wykonuje sie je *jedynie* po ADR?
13 listopada 2021 o 11:59 #70064Ok, spróbuję to nieco rozwinąć, ale bardziej będą to takie moje rozważania na podstawie zebranej wiedzy o doświadczeń.
Kluczową kwestią do zrozumienia co nas boli jest znalezienie przyczyny. Podjerzewam, że jeszcze wiele schorzeń przykręgosłupowych jest nienazwanych, więc nie wiadomo do końca co dokładnie trzeba leczyć i dlaczego dane leczenie działa lub nie. Nie zawsze problemem jest tylko przepuklina, wypuklina czy kręgozmyk. Wokół dysków jest masa więzadeł, które też mogą się uszkodzić i boleć, a tkanki miękkie goja się bardzo długo. Często jest to jak naczynia połączone, uszkodzony dysk pociąga za sobą uszkodzenia więzadeł, bo nie pracują w swoich naturalnych zakresach i vice versa.
<p style=”text-align: left;”>Teraz, jeżeli np. u mnie mamy dwa “padnięte” dyski, które nie spełniają swojej roli, dodatkowo na skutek ciągłego rozciągania bolących miejsc spowodowałem nienaturalną nadmobilność tego segmentu i uszkodzenie czy rozciągnięcie więzadeł, to dopóki nie uda mi się przywrócić odpowiedniego przenoszenia sił w obrębie tych miejsc, to cały czas będą uszkadzane. To tak jak ze strupem, który byśmy non stop zdrapywali, uciskali, itp. Nie wygoi się to dobrze, jeżeli będziemy non stop drażnić to miejsce, rozciągać, mobilizować itp.</p>
Osocze ma za zadanie przyspieszyć procesy regeneracji tkanek miękkich. Jeżeli są one codziennie uszkadzane przez zwykłe ruchy, bo czuję jak mi strzelają i przeskakują tkanki w obrębie kręgosłupa, to nawet przyspieszenie procesów gojenia nadal nic nie da, jeżeli są one uszkadzane. Dopiero po zwalczeniu przyczyny, czyli odtworzeniu wysokości dyskowej, przywróceniu funkcji amortyzacji, ustabilizowaniu tych miejsc przez odpowiednie zakresy ruchu sztucznych dysków mogę zapewnić warunki do wygojenia się tych tkanek i ich odbudowę i nadbudowę we właściwych zakresach ruchu. Po zabiegu wymiany dysków, kiedy więzadła będą rozciągnięte bardziej niż przed, ale pracują już w odpowiednich dla siebie zakresach ma sens ostrzykiwanie celem ich regeneracji, bo poprzez codzienne ruchy nie powinnyśmy już ich uszkadzać.
<p style=”text-align: left;”>Pytanie czy np ma sens ostrzykiwanie po fuzji. Uważam, że nie, bo tkanki przestają tam pełnić swoją rolę i ze względu na brak ruchu przebudowują się na inny rodzaj, co widać np. na MRI w postaci białych plam na mięśniach (tłuszczowe zwyrodnienia mięśni).</p>
Ale co do zasady, chcemy dążyć do odtworzenia naturalnej biomechaniki kręgosłupa, więc jeżeli doszło do uszkodzeń i odpadnięcia dysków (jądro się wylało i dysk wygoił ale nie spełnia swojej funkcji i nadal boli) to należałoby najpierw odtworzyć jego wysokość, przywrócić odpowiedni kąt i zakres ruchu (odpowiedni sztuczny dysk ruchomy), a następnie odbudować i przywrócić funkcję tkanek wokół, żeby zdjąć część sił działających na to miejsce. I tutaj PRP jako przyspieszacz procesu gojenia tych tkanek ma rację bytu.- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.