Test Laseque’a po Micridiscectomi
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Test Laseque’a po Micridiscectomi
- Ten temat ma 37 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
hanka.
-
AutorWpisy
-
8 czerwca 2019 o 08:48 #48756
Hej
Szybkie pytanie do tych którzy są po Micro…
Niebawem minie 2 tydzień od operacji czy ktoś z Was w tym czasie miał robiony Test lasequa ewentualnie samemu próbował unieść nóge jak przy tym teście?Mam objaw ciągnięcia nerwu w pośladku i pod kolanem czuje lekko.
Tak bezpośrednio brak objawów z przed operacji noga wogole nie boli. Jedynie czasem jak dłużej pochodzę czuje posladek…
Wcześniej nerw ucisniety był prawie 8msc
Z góry dzięki za informacje
8 czerwca 2019 o 09:46 #64921Wykonywanie ruchów które z założenia są testami prowokacyjnymi mającymi podrażnić i odtworzyć ból, w 2 tygodnie po operacji, kiedy to nie jest zagojone w środku, to mało dobry pomysł. Jeszcze jak ktoś tą nogę delikatnie podnosi pacjentowi do badania to ujdzie, ale samemu mięśniami raczej można sobie tak zorganizować ból na dodatkowych kilka tygodni podrażniając to co się goi.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 czerwca 2019 o 11:20 #64923Dokładnie. Ja jestem 9 dni po operacji i nie interesuje mnie czy mam ten objaw, cieszę się że mogę chodzić co wcześniej nie było możliwe. Już zauważyłam, że wszystkie ruchy w tych pierwszych tygodniach muszą być delikatne, ostrożne, nie prowokujące bólu. Chociaż następnego dnia po operacji lekarz na obchodzie zapytał o to czy mam ten ból: leżałam jeszcze na wznak na sali pooperacyjnej i brutalnie podniósł raz jedną raz drugą nogę. Ból był tylko w ranie.
8 czerwca 2019 o 11:42 #64924W szpitalu mi nie unosił nogi myślę że tam byłem jeszcze na takich środkach przeciwbólowych że mógłbym podejść do martwego ciągu bez bólu 🙂
Ogólnie źle nie idzie z rekonwalescencją. Jestem całkowicie bez przeciwbólowych jak leżę niż nie czuje czasem jakieś parestezje czy taką hmm cieplejszą nogę ale zmartwil mnie ten objaw jak przy teście lasequa przy czym sam unosilem lekko nogę i w momencie lekkiego bólu odpuściłem i zaciekawiła mnie to czy objaw ten jest dobry czy nie…
Użytkownik421 jak zawsze pomocny :woohoo:
8 czerwca 2019 o 11:52 #64925Zepsuć sobie efekt discektomii łatwo, ale jak to się już stanie to gwarantuję że do końca życia to będzie ten moment o którym będzie się co dzień myśleć i mówić “mogłem tego nie robić”, bo ten dobry efekt który jest po discektomii (jeśli jest), to jest najlepsze co można uzyskać w leczeniu kręgosłupa – po kolejnych operacjach już nigdy się do tego stanu nie wróci.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 czerwca 2019 o 11:55 #64926A czy Twoim zdaniem zaparcia po operacji mogło mieć wpływ na rewypukline?
Chodzi mi dokładnie o to że robiłem 5,6 podejść bo zwyczajnie nie mogłem. Siedziałem może max 1 min za każdym razem.. Czopki itp nie pomagały dopiero po 6 dniu dałem radę…Ewentualnie jaki jest objaw rewypukliny? Ból taki jak przed? Mniejszy większy?
8 czerwca 2019 o 12:10 #64927Nie ma dokładnych wskazań co i u kogo powoduje rewypukliny dlatego są zalecenia żeby nie robić nic co może dodatkowo je zrobić, przynajmniej do czasu kiedy lekarz nie pozwoli, szczególnie jak jest dobrze i energia roznosi. Po rewypuklinie się leży i ogląda seriale “dlaczego ja” i “trudne sprawy” :S
Za tą wiadomość podziękował(a): kiwi20138 czerwca 2019 o 13:12 #64928Czy są jakieś badania mówiące o tym, kto jest w grupie ryzyka rewypukliny po takich operacjach? Czy wiek i stan innych dysków mają znaczenie?
8 czerwca 2019 o 13:22 #64929Tak żeby coś było to przyjęli że palenie tytoniu, ale to się kompletnie nie sprawdza.
Myśmy tu ostatni raz o tym rozmawiali kilka lat temu – od tamtej pory mogło się coś nowego pojawić jakieś opracowania, bo to wszystko się dopiero rozwija od czasu pojawienia się badań MRI stosunkowo nie tak dawno temu. Chociaż większość badań dotyczy tego na czym można zarobić, czyli udowadnianiu że jakiś produkt działa cudownie, to są też i takie bardziej pożyteczne badania prowadzone – tych aktualnych z ostatnich trzeba by poszukać. No ale ciężkie to jest do zbadania chyba przez to że nie można dużej grupy pacjentów trzymać pod MRI 24h/dobę i patrzeć w którym momencie się coś uszkadza, do tego czas hospitalizacji po operacji też jest obecnie skrócony do minimum, to chyba głównie zostają informacje przekazane przez pacjentów, a one zazwyczaj są mało wiarygodne.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
8 czerwca 2019 o 13:25 #64930quote użytkownik421″ post=17482:Nie ma dokładnych wskazań co i u kogo powoduje rewypukliny dlatego są zalecenia żeby nie robić nic co może dodatkowo je zrobić, przynajmniej do czasu kiedy lekarz nie pozwoli, szczególnie jak jest dobrze i energia roznosi. Po rewypuklinie się leży i ogląda seriale “dlaczego ja” i “trudne sprawy” :STen wątek co przesłałeś znam na pamięć 🙂 i chyba Kasia nie ma rewypukliny bo słuch o niej zaginął.
Z Twojego doświadczenia i obserwacji jak robi się Rewypuklina to objaw jest natychmiastowy czyli ból z promieniowaniem do nogi czy raczej stopniowo się to rozwija?
Pytam bo nie wyobrażam sobie sytuacji że jestem z rodziną i nagle ciach, pozamiatane… Nie dam rady ich dowieźc z urlopu hehe
Jednym słowem mam się nie schizowac i nie przejmować tym lekkim kłuciem w pośladku promieniijacym pod kolano jak jestem 11 dni po operacji?
8 czerwca 2019 o 13:39 #64931U każdego inne objawy, u mnie to było tak że zacząłem powoli wracać do pracy i jeździć na rowerze – bólu praktycznie miałem zero ale na siedząco z dnia na dzień nogi coraz mniej się dało wyprostować – najpierw normalnie a w kolejne dni coraz mniej aż w końcu zero. Przez pierwsze dni myślałem że to zmęczenie od jazdy rowerem i że przejdzie, jak całkiem zesłabły to kontakt z operatorem, pilne prywatne MRI i pilnie na stół, potem miesiące zajęło przywracanie sprawności mięśni. Ale bólu nie było w zasadzie wcale, ten przedoperacyjny nie wrócił, tak że nie było nawet ostrzeżenia że coś jest nie tak poza obserwacją siły mięśni i opadania stopy.
8 czerwca 2019 o 14:03 #64932Wow to żeś mnie zaskoczył. Czytałem Twój przypadek i przestrogi od szybkiego powrotu do zajęć ale nie przypuszczałem że u Ciebie było tak hmmm bezbólowo jeżeli chodzi o rewypukline.
Plan mam ogólnie 6msc opier…sie a w poniedziałek już zaczynam rehabilitacje bez ćwiczeń. Praca na bliznie i mięśniach przykregoslupowych by lekko poluzowac struktury.
8 czerwca 2019 o 14:40 #64933No kompletnie bezboleśnie.. Lekarze też się dziwili jak powiedziałem że mnie nie boli nic tylko nogi nie działają. Ani rwa nie wróciła, ani w plecach na L5/S1 tam gdzie miałem robione nie bolało, tylko mięśnie w kilka dni przestały działać i stopa znów zaczęła opadać.
16 czerwca 2019 o 12:51 #65076Kiwi, jak to u Ciebie teraz wygląda? Ja miałem podobnie po operacji test wychodził nadal pozytywnie więc przestałem go wykonywać. 3 tyg. Po operacji było wszystko w porządku, poszedłem na rehabilitację i kazał się rozciągać. 2 dni się rozciąganiem jego metodami aż pojawił się ból. Dość podobny do rwy – boli pośladek i tył uda po chodzeniu ponad 40 minut jednak znika kilkanascie minut po położeniu. Lekarz stwierdził że napięcie mięśniowe. Tylko że ono utrzymuje się już ponad 2 tyg. mimo że przestałem wykonywać drażniące czynności.
16 czerwca 2019 o 13:54 #65077Wiesz co samemu nie unosze nogi tak wysoko tylko jak byłem u mojego fizjo i sprawdzał to dało radę gdzieś na 70-80 stopni dźwignąć i czułem ciągnięcie pod kolanem
Sport siłowy uprawialem 15 lat i nigdy się nie rozciagalem i jak byłem zdrowy tak szczerze mówiąc testu Lasequa nie robiłem ale obstawiam że byłby również na bardzo słabym poziomie… Zdrowa noga idzie nawet niżej niż ta z byłą rwą…
U mnie był zanik pośladka przez ucisk i tutaj też się muszę skupić na odbudowie tego mięśnia bo przy chodzebiu również czuje kłócie za równo w nim jak i czasem pod kolanem czy napięta łydke ale to jest ból 1/10, mógłbym z nim nawet żyć… Nie jest jakiś fest upierdliwy…
Za tą wiadomość podziękował(a): tomasz916 czerwca 2019 o 17:03 #65079No to u mnie przed operacją jak i po niej było to ok. 30 stopni… Niefajnie, a w porządku było w tym sensie że prócz tego testu nie odczuwałem już za bardzo bólu, jeśli już to po długotrwałym chodzeniu. W tej chwili już wróciłeś do pełnej “normalności” ?
16 czerwca 2019 o 17:19 #65081No cos Ty, jutro minie dopiero 3 tyg hehe więc do pełnej sprawności jakieś 6msc jak dobrze pójdzie.
Od tygodnia jeżdżę już do fizjo ale w zasadzie prócz pracy na bliznie i neuro mobilizacji nic więcej nie robimy..Ja delikatne ćwiczenia wykonuje w domu plus spacery około 5km już dziennie i też tak jak Ciebie kłuję w tyłku ale france rozchodze…
Przy kichaniu dalej zakluje ale taki urok mam nadzieję tylko pooperacyjny hehe
Za 3 tygodnie zaczynam delikatne ćwiczenia już rozciągające + stabilizujace
PS.
Przy tym teście gdzie czujesz ból? Sam unosisz nogę czy ktoś?Za tą wiadomość podziękował(a): tomasz916 czerwca 2019 o 17:31 #65083W pośladku sam unosząc, jak fizjo to robił było podobnie. Nie pozwól się rozciągać jeszcze. U mnie właśnie ból pojawił się po jednej sesji rozciągania. Miałem leżąc na plecach przyciągać kolana do klatki piersiowej. 3 dni później miałem problem z dojściem do łazienki, teraz jest trochę lepiej. Ból pojawia się po 40 minutach chodzenia. Przed feralnym rozciaganiem było to 90 minut do momentu pojawienia się bólu. Po tym co ludzie piszą pocieszam się że to może być krwiak który powoli się wchłania – nie chce przyjąć do wiadomości informacji o rewypuklinie
16 czerwca 2019 o 17:38 #65084No COS Ty tego typu rzeczy co Ty mówisz z takim przyciąganiem do kolana to dopiero za 3 tygodnie… Ile jesteś po operacji?
16 czerwca 2019 o 17:53 #65086Ja takiego ćwiczenia na rehabilitacji pooperacyjnej nie widziałem.. Ogólnie żadnego obciążania lędźwiowego. Takie rzeczy to sobie można robić na własną odpowiedzialność na wzmocnienie ileś tam miesięcy po operacji.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.