TK odcinka lędźwiowego, bóle opasujące.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › TK odcinka lędźwiowego, bóle opasujące.
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 11 months temu przez
fel-x.
-
AutorWpisy
-
24 kwietnia 2015 o 22:41 #48143
Witam.
Mam już 72 l. jeszcze 3 lata temu, z bólami ale pracowałem. Ale ostatnio bóle tak się nasiliły, że już “klapa”. Nie pomagają środki przeciwbólowe, ani rehabilitacje. Neurochirurg na podstawie RTG, stwierdził kręgozmyk zabieg za 2 l. Ostatnio zrobiłem TK i w opisie widzę że jest tam więcej \\\”kwiatków\\\” .i boję się, czy tylko stabilizacja pomoże. Prosiłbym o wytłumaczenie mi, takim prostym zrozumiałym dla laika, językiem co tam jeszcze jest. Czy, to warto i da się zoperować w moim wieku.
Czy tylko po ustabilizowaniu kręgosłupa ustaną bóle tak żeby można było w miarę swobodnie chodzić, obecnie 50/100m. i muszę usiąść i odpocząć ból nie daje iść. Jestem już leciwy i słyszałem że po takiej operacji, może dopiero zacząć boleć, więc może nie warto ryzykować. Może ktoś już miał taki przypadek, podaję opis T.K.Znacznie spłycona fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Ześlizg przedni I/II stopnia na poziomie L5/S1.
z obustronną spondylolizą L5. duże osteofity na krawędziach trzonów kręgów, umiarkowane zmiany
zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach międzykręgowych. Zwapnienia/skostnienia w więzadle nadkolcowym
na poziomie kręgów lędźwiowych. obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L2/L3 i L5/S1 (z
obecnością \\\”vaccuum phenomenon\\\”winking smiley. Sklerotyzacja w przyległych trzonach kręgów na poziomie L5/S1
oraz w przednio-dolnej części trzonów L1 i L2.
L1/L2: Dokanałowa centralna protruzja krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy. Krążek
uwypuklony jest do lewego otworu międzykręgowego, ze zwężeniem jego światła.
L2/L3: Uogólnione uwypuklenie krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy. Zwężenie prawego
otworu mie
międzykręgowego, głownie osteogenne.
L3/L4: Nieznaczne dokanałowe uwypuklenie krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy.
L4/L5: Dokanałowa centralna, częściowo zwapniała, przepuklina krążka międzykręgowego oraz pogrubiałe
skostniałe więzadła żółte powodują ucisk na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Umiarkowana
stenoza kanału kręgowego.
L5/S1: Uogólnione uwypuklenie krążka międzykręgowego, z niewielką impresją na worek oponowy.
Osteo- i dyskogenna stenoza otworów międzykręgowych, z uciskiem na korzenie L5.Wysokości trzonów kręgów zachowane.
25 kwietnia 2015 o 14:05 #57262Uff..
Nie wiadomo jak napisać opis bo nie wiadomo na ile Pan zna podstawową anatomię.
Ale spróbuję, na przykładach z tej strony:
http://www.chirogeek.com/Anatomy%20Page/disc-anatomy.html
Na Figure1 widać odcinek lędźwiowy kręgosłupa w rzutach: tylno-przednim oraz bocznym. Są na nim naniesione numery kręgów, odpowiadające tym z Pana opisu.
Pomiędzy kręgami, na fioletowawy kolor zaznaczone są dyski (Discs) – to one są jednym z powodów Pana problemów. Kiedy są zdrowe, to spełniają funkcję amortyzatorów, umożliwiają rotację, zgięcie czy przeprost pomiędzy sąsiednimi kręgami.
Na tym samym obrazku, na rzucie bocznym, widać łukowate wygięcie kręgosłupa lędźwiowego – jest to lordoza.
Przez otwory międzykręgowe (“Neural foramina”) odchodzą z kręgosłupa korzenie nerwowe pomiędzy każdymi kręgami, w lewo i prawo (jedna strona jest pokazana na Figure11, natomiast jeden otwór z korzeniem nerwowym jest na stronie http://www.chirogeek.com/Herniation/Herniation%20Page/disc-herniation-page.html rysunek 7.9). W tym miejscu najczęściej następuje ucisk na korzenie, powodujący dużą część problemów z kręgosłupem. Jeśli dyski są zdrowe, to te otwory są takie jak na Figure1, i nerw ma miejsce. Natomiast otwory te mogą zostać zwężone głównie przez to, co się wokół nich znajduje: 1) uszkodzony dysk, 2) osteofity, czyli narośla kostne na kręgach, jeśli występują akurat w tym miejscu, 3) przerost stawów międzykręgowych (Facet joints) (np. opisane u Pana “umiarkowane zmiany
zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach międzykręgowych” – jakkolwiek słowo “umiarkowane” może oznaczać, że jeszcze akurat stawy nie zwężają otworów). Otwory te są zaznaczone również na Figure2.5 cyfrą “6”. Zwężenie otworu przez któryś z czynników jest określane w opisach MRI jako “zwężenie światła otworu”, tudzież “stenoza”.W Pana opisie na poziomach L4/L5 i L5/S1 jest wymienione zwężenie (zwane także stenozą) właśnie tych otworów, z uciskiem na nerwy. Ucisk może powodować stan zapalny, ból, niedowłady – w zależności od przypadku. W dodatku dyski są elastyczne, więc ucisk może się zmieniać przy ruszaniu kręgosłupem.
Jak wpływa kręgozmyk na otwory międzykręgowe, pokazane jest na rysunkach na tej stronie: http://www.chirogeek.com/Spondylolisthesis/Spondylolisthesis.html
Sam kręgozmyk, w tym wymieniona w Pana badaniu spondyloliza są opisane na stronie doktora Bakalarka: http://www.ortopeda.biz.pl/leksykon/kregozmyk.pdf . Są tam też pokazane na obrazku stopnie ześlizgu, a ma Pan to wymienione w opisie badania.
Dodatkowo, polecam przeczytanie tego artykułu na tym portalu: https://drkregoslup.pl/objawy-stenozy-ledzwiowej/stenoza-ledzwiowa/objawy-stenozy-ledzwiowej
Jest w nim opisane część z tego, co jest w Pana opisie MRI.
Określenie “impresja worka oponowego” zazwyczaj jest najmniej istotnym problemem.
Termin operacji za 2 lata to długo, ale tyle teraz się czeka – nawet jak młody nie może przejść więcej jak 50 metrów bez odpoczynku, to czeka. Ja miałem “szczęście” tak poczekać “tylko” 12 miesięcy. Jak się jest już zapisanym na termin, to gdyby nastąpiło istotne pogorszenie, lekarz może termin skrócić. Warto zwrócić uwagę, żeby na operację udać się tam, gdzie operacje kręgosłupa przeprowadzane są często, i gdzie lekarze mają doświadczenie i sukcesy w leczeniu, a nie do przypadkowego szpitala gdzie operację kręgosłupa robi się raz na miesiąc.
Napisał Pan, że niektórzy mówią, że po operacji boli bardziej. Moim zdaniem – tak, szczególnie w dwóch przypadkach: 1) jeśli operacja się nie powiodła (została źle przeprowadzona albo źle zaplanowana, tzn. nie usunięto przyczyn bólu – zoperowano nie to co trzeba i nie tak jak trzeba), 2) jeśli ktoś myśli że operacja kręgosłupa to zabieg kosmetyczny, i idzie na nią pomimo że ma niewielkie dolegliwości.
Nie wiem, czy udało mi się we w miarę przystępny sposób opisać i przy pomocy ilustracji przedstawić to o co Pan pytał. W razie czego, jeśli pomimo lektury coś będzie niejasne, proszę pytać.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 kwietnia 2015 o 05:33 #57266Dzięki, mam trochę pojęcia o anatomii i bardzo dokładnie pan mnie doinformował. Ale pisząc “prostym językiem” miałem na myśli, czy są tam, jak powiedział ortopeda, aż trzy przepukliny? i dodał że: – “nikt panu trzech przepuklin naraz nie zrobi”. Ale pan w mojej głowie nie “siedzi” i nie może wiedzieć co ja miałem na myśli.
26 kwietnia 2015 o 15:06 #57267Witam
Uwypuklenia dysków:
(1) “L1/L2: Dokanałowa centralna protruzja krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy. Krążek uwypuklony jest do lewego otworu międzykręgowego, ze zwężeniem jego światła.”
Impresja na worek oponowy – raczej mało istotna, za to zwężenie światła w zależności od stopnia może powodować dolegliwości lewej nogi, jak pisałem wcześniej.
(2) “L2/L3: Uogólnione uwypuklenie krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy. Zwężenie prawego otworu międzykręgowego, głownie osteogenne”
Impresja na worek oponowy – raczej mało istotna, za to zwężenie światła w zależności od stopnia może powodować dolegliwości prawej nogi, jak pisałem wcześniej. Natomiast tutaj zwężenie otworu (czy tam “światła”) jest “osteogenne”, czyli jak tłumaczyłem wcześniej, spowodowane przez osteofity, czyli narośla kostne na kręgach, a nie przez sam dysk.
(3) “L3/L4: Nieznaczne dokanałowe uwypuklenie krążka międzykręgowego, z impresją na worek oponowy.”
Impresja na worek oponowy – raczej mało istotna.
(4) “L4/L5: Dokanałowa centralna, częściowo zwapniała, przepuklina krążka międzykręgowego oraz pogrubiałe skostniałe więzadła żółte powodują ucisk na worek oponowy i oba korzenie nerwowe L5. Umiarkowana stenoza kanału kręgowego.”
Przepuklina jest tu centralna, więc zwęża kanał kręgowy (ten kanał w którym idzie rdzeń kręgowy a w odcinku lędźwiowym pojedyncze nerwy, tzw. “koński ogon”, a nie otwory międzykręgowe), a dodatkowo jest umiarkowana stenoza tego kanału, czyli jego zwężenie. Nie powinno to powodować objawów, ale powinien to ocenić lekarz oglądając MRI. Natomiast uwypuklenie dysku i więzadła żółte powodują ucisk na oba korzenie nerwowe odchodzące przez otwory międzykręgowe na tym poziomie – wygląda z opisu na to, że na tym poziomie ucisk na korzenie jest największy.
Cyt. “nikt panu trzech przepuklin naraz nie zrobi”
Jak napisałem powyżej, nie same uwypuklenia są problemem, ale też i osteofity i więzadła żółte. Takie rzeczy również się operuje, np. spiłowując osteofity. Czy ktoś wstawia tylko stabilizację bez usuwania takich ucisków, szczególnie jeśli korzenie są mocno uciśnięte – nie wiem, wydaje mi się to dziwne, bo co to ma poprawić, chyba tylko dolegliwości wynikające z niestabilności i nic więcej. Mogę się mylić, może ktoś tak robi.
Proponowałbym skonsultować się jeszcze z innym lekarzem, np. akurat w tym przypadku z którymś z Profesorów z Zakopanego. “Druga opinia” od innego lekarza, to bardzo dobry zwyczaj w przypadku kręgosłupów, i nie koniecznie trzeba mówić, co powiedział poprzedni lekarz – tak, żeby niczego nie sugerować tylko usłyszeć obiektywne zdanie.
PS. Proszę pamiętać, że nie jestem lekarzem, więc piszę na podstawie swojej własnej wiedzy, i mogę się mylić. Proszę też mieć na uwadze, że opis badania MRI to nie wszystko – do tego przed podjęciem decyzji o operacji lekarz ogląda samo MRI, nie opis, przeprowadza wywiad, wykonuje badania dodatkowe, tak żeby stwierdzić możliwie najdokładniej, jaki zakres operacji jest w danym przypadku najwłaściwszy, tzn. czy np. nie trzeba przy okazji poszerzyć którychś otworów międzykręgowych, itd.
Pozdrawiam
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing3727 kwietnia 2015 o 05:16 #57271Dzięki.
Nie traktuję pana odpowiedzi jako diagnozy, ale jako poszerzenie wiedzy, o tym problemie. Powinienem udać się do lekarza, który skierował na operację, ale są to wizyty prywatne, po prostu mnie nie stać. Myślę (jak dożyję do operacji czekałem już półtora roku i przełożyli na kolejne pół) to pokarze przed, ten wynik TK i wtedy ocenią co i jak, a może wykonają, coś dodatkowo.28 kwietnia 2015 o 23:08 #57281quote fel=x” post=9076:Powinienem udać się do lekarza, który skierował na operację, ale są to wizyty prywatne, po prostu mnie nie stać.Niestety, ale w tym temacie nie jestem w stanie nic pomóc. Gdyby nie pomoc innych, i sprzedaż wielu rzeczy, również nie byłoby mnie stać na leczenie. Żałuję tylko, że część z tych pieniędzy poszła na marne, a niektórzy z lekarzy którym zapłaciłem za wizyty (w czasie kiedy jeszcze pracowałem i płaciłem zarówno za wizyty jak i za rehabilitację i badania) dostali ode mnie pieniądze za wizyty pomimo, że im się nie należały, bo w żaden sposób nie przyczynili się ani do poszerzenia mojej wiedzy o moim stanie zdrowia, ani do mojego leczenia. Natomiast niektórym lekarzom zapłaciłbym wtedy z chęcią więcej niż kosztowała wizyta, bo ich rady, wiedza i chęć pomocy były tak pomocne. Dodam tylko jeszcze, skoro już poruszyliśmy ten temat, że dwóch lekarzy odmówiło mi przyjęcia zapłaty za wizytę prywatną, i to dwóch najbardziej pomocnych. Jeden z nich powiedział: “pan jest w takim stanie, i jeszcze chce pan za to płacić?”, i skierował mnie do szpitala na operację. Gdyby nie to, że później dostałem wiadomość z drugiego szpitala w którym czekałem na operację, że termin wypada o miesiąc wcześniej niż u tamtego lekarza, to bym pojechał do niego na operację – a że każdy dzień i każda noc to było piekło z powodu bólu od 11 miesięcy, to dodatkowy miesiąc czekania robił mi ogromną różnicę, bo już prawie z domu i z łóżka nie wychodziłem, a jadłem takie ilości nasennych i przeciwbólowych (chociaż jedne i drugie nie bardzo działały wtedy), że konia by na tydzień powaliło.
Za tą wiadomość podziękowali: fel-x, perszing37, wrongbit29 kwietnia 2015 o 06:36 #57282Zgrzytając zębami, mimo wszystko Ironizując?? – Miała być II Japonia, a wyszedł Bangladesz. Przepracowałem 40 lat i nigdy nikt nie zapłacił mi za nic, na wszystko musiałem ciężko zapracować. A tu idzie Pan do byle jakiego konowała lekarza, doktora, profesora (na których wykształcenie płaciłem, na ich miejsca pracy szpitale, itp. przez tyle lat podatki) “czeszą” Pana z kasy, za nic, za kilka z łaski wypowiedzianych słów, wypisanie jakiegoś leku, i wyznaczenie kolejnej wizyty. To ma być ta etyka, lekarska (po polsku). Zrobili sobie z Polski eldorado? – zamiast strzyc, to czeszą barany.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.