Tomografia i rezonans bez limitów. Minister obiecuje krótsze kolejki
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › NFZ › Tomografia i rezonans bez limitów. Minister obiecuje krótsze kolejki
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
12 listopada 2019 o 02:14 #48854
Tomografia i rezonans bez limitów. Minister obiecuje krótsze kolejki
Judyta Watoła
4 marca 2019 | 18:26- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 listopada 2019 o 08:58 #66364Prywatne gabinety rezonansu i tomografii go nienawidzą, minister poznał jeden prosty trik… Chciałem zrobić rezonans w maju, kazali mi czekać prawie 4 miesiące
12 listopada 2019 o 10:28 #66365Prywatnie czy na NFZ?
Podobno w każdym województwie jest jakaś pracownia w której termin jest do 14 dni
Kolejki można sprawdzać na https://terminyleczenia.nfz.gov.pl- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 listopada 2019 o 11:01 #66366quote użytkownik421″ post=19050:Prywatnie czy na NFZ?
Podobno w każdym województwie jest jakaś pracownia w której termin jest do 14 dni
Kolejki można sprawdzać na https://terminyleczenia.nfz.gov.plNa NFZ. Kliknąłem w ten link, co wysłałeś i wychodzi na to, że najbliższy wolny termin w szpitalu obok mnie dla pacjentów stabilnych jest za 10 dni. Czy muszę mieć skierowanie na rezonans, jeśli miałem 5 miesięcy temu operacje, lub czy takie skierowanie może wypisać internista?Czy jest sens robienia rezonansu odcinka lędźwiowego, jeśli dzisiaj będę miał tomografię?
12 listopada 2019 o 11:30 #66367Na rezonans na NFZ trzeba mieć skierowanie od lekarza-specjalisty. Kilkanaście lat temu takie skierowanie mógł wystawić lekarz POZ ale to zniesiono 🙁 Miało to wrócić ale nie wróciło.
Najsensowniejszym badaniem kręgosłupa jest MRI, TK robi się raczej jako dodatkowe, poza niektórymi przypadkami – np. jeśli lekarz chce zobaczyć przede wszystkim układ kostny, albo jeśli ma się implanty które zakłócają obraz MRI oparty na polu magnetycznym i TK bazujące na RTG jest lepszym wyborem u danego pacjenta.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
12 listopada 2019 o 17:51 #66369quote użytkownik421″ post=19052:Na rezonans na NFZ trzeba mieć skierowanie od lekarza-specjalisty. Kilkanaście lat temu takie skierowanie mógł wystawić lekarz POZ ale to zniesiono 🙁 Miało to wrócić ale nie wróciło.
Najsensowniejszym badaniem kręgosłupa jest MRI, TK robi się raczej jako dodatkowe, poza niektórymi przypadkami – np. jeśli lekarz chce zobaczyć przede wszystkim układ kostny, albo jeśli ma się implanty które zakłócają obraz MRI oparty na polu magnetycznym i TK bazujące na RTG jest lepszym wyborem u danego pacjenta.Czy w tym linku, co mi podesłałeś nie na jakiegoś haczyk? Bo terminy są dość krótkie, ale jak klikam to wyskakuje, że liczba osób oczekujących 700 osób
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42112 listopada 2019 o 18:24 #66370Faktycznie, ciekawe.. Może to jest tak, że ci których zapisali jak były limity to są badani według wcześniejszej kolejki i wcześniej ustalonych terminów, a nowych wpisują na dodatkowe badania które robią każdego dnia? Jak planowali według limitów to musieli ustalić dzienną ilość badań i tak zapisać wszystkich po kolei – przy zniesieniu limitów mogli zwiększyć ilość badań, a mogą nie mieć jak zawiadomić ludzi/przesegregować kolejki. Innego wytłumaczenia nie widzę.
W innych miastach widzę że jak czas krótki to i oczekujących mało.
Teoretycznie te dane są podawane co kilka tygodni przez szpitale, więc powinny być aktualne, ale żeby się dowiedzieć czy na 100% dany szpital jest aktualny musisz tam zapytać. Jak miesiąc temu sprawdzałem to faktycznie było tak że w każdym województwie gdzieś były bardzo krótkie terminy – teraz widzę że prawie wszędzie wpisane są bardzo krótkie mimo różnej liczby oczekujących.
Kilka lat temu dane na tej stronie były mocno zaniżane, ale potem zaczęli tego pilnować, czy nadal sprawnie to działa nie wiem, wiem że NFZ tego dość pilnował.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.