Torbiele okołokorzeniowe
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Torbiele okołokorzeniowe
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 9 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 czerwca 2014 o 21:46 #47949
Witam,
rmi wykazał na poziomie S2 obustronnie torbiele okołokorzeniowe średnicy do 18 mm. Jak na razie każdy z neurologów twierdzi, że nie jest to nic nadzwyczajnego i nie powoduje bólu oraz że tego rodzaju zmian nie operuje się. Mam dość silne bóle piekące w okolicy kości ogonowej i zastanawiam się, czy nie mogą pochodzić właśnie od tych torbieli. Czy ktoś też ma przyjemność posiadania takich stworów i czy rzeczywiście tego nie leczy się?19 czerwca 2014 o 21:56 #54626- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 czerwca 2014 o 04:57 #54696cyt. ze strony dr. Long’a: “However, two generations of physicians have been taught that these cysts do not cause symptoms and radiologists often make the statement that the cysts do not cause symptoms in their reports without any knowledge of the individual patient. How this all came about in the absence of any papers supporting the position is uncertain. It is true that many cysts occur in patients without symptoms. However, it is equally true that some cysts are symptomatic, injure nerves, and can cause serious neurological deficits with time.”
Przy okazji – kiedyś śledziłem forum nt. cyst, jeśli dobrze pamiętam, to dr. Long oferował darmową konsultację przez internet w sprawie cyst, bo prowadził w tym kierunku badania naukowe. Mogę źle pamiętać, ale warto spróbować zapytać go jeśli czujesz się na siłach pisać w j. angielskim (na forum jest pomocny słowniczek).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 czerwca 2014 o 07:18 #54697a czy mógłbyś podać adres tej strony.
25 czerwca 2014 o 07:49 #54698Pierwszy adres z wiadomości do której link podałem powyżej to strona dr.Long’a. Adresu forum nie pamiętam – zresztą to było anglojęzyczne forum mailingowe, wiadomości dostawało się na e-mail a nie było ich na żadnej stronie.
cyt. “He has a special interest in patients with cysts of the spine (Tarlov cysts). A clinical research project which aims to determine when these cysts cause symptoms and how they are best treated is currently underway in collaboration with physicians in Toronto and Boston. “
http://www.donlinlong.com/about/donlinlong/experience.htmlNiestety, tej informacji że konsultuje i pod jakim adresem mailowym nie odszukam, bo czytałem to kilka lat temu, ktoś po prostu napisał na tamtym forum że wysłał mu swoje badania do konsultacji i dostał odpowiedź, bo dr. jest zainteresowany różnymi przypadkami dot. cyst, jakkolwiek już nie operuje. Możesz spróbować przez adres email podany na stronie przychodni zapytać czy jest jakiś kontakt bezpośrednio z doktorem i czy konsultuje – http://www.donlinlong.com/home/contact.html , jakkolwiek nie wiem czy odpowiedzą.
Opinie o doktorze – https://www.inspire.com/reneea/journal/tarlov-cyst/ , bez rejestracji słabo widać ale da się odczytać opinie.
25 czerwca 2014 o 10:01 #54699dzięki. Będę próbował.
26 czerwca 2014 o 11:53 #54725Może znajdziesz też w Polsce jakieś informacje/namiary na lekarzy – w tym wątku do którego adres podałem podawałem namiary na forum dyskusyjne i stowarzyszenie. W każdym razie, jak cytowałem powyżej, i jak jest napisane na wszystkich stronach związanych z tą tematyką, pogląd że wszystkie cysty są bezobjawowe jest nieprawdą, i wynika z nabycia nieprawdziwej wiedzy w trakcie edukacji przez lekarza. Lekarz mógłby stwierdzić, że akurat Twoje cysty są bezobjawowe, ale nie ma podstaw żeby mówił że ogólnie u wszystkich jest to schorzenie bezobjawowe i że się go nie operuje.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.