Tramadol, termolezja – pytania
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Tramadol, termolezja – pytania
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
31 października 2020 o 15:04 #49028
Cześć, po 5 latach męczarni z bólem lędźwi i kilkudziesięciu wizyt u różnych specjalistów wreszcie trafiłem na neurochirurga w Warszawie (Yuri Kseniuk), który potrafił zdiagnozować mój przypadek oraz zaproponować sensowny plan leczenia. W przyszłości prawdopodobnie czeka mnie operacja LIF L3/L4 z powodu ubytku trzonu kręgu, który jest powodem codziennego bólu. Z racji, że jestem młody (23 lata) to muszę zrobić wszystko aby odroczyć w czasie operację, ponieważ wg doktora byłaby furtką do kolejnych operacji (segment poniżej i segment powyżej). Obecnie planuję wykonać termolezję RFA gałązek wstecznych L2/L3/L4 w Carolina Medical Center oraz mam stosować przewlekle lek Skudexa (deksketoprofen + tramadol). Tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy ktoś z Was miał wykonaną termolezję z zadowalającym skutkiem? Szukałem po słowie kluczu na forum, ale nikt nie wypowiedział się na temat skuteczności.
2. Czy ktoś z Was przyjmuje przewlekle Tramadol lub inny opioid i może się wypowiedzieć o negatywnych skutkach po długotrwałym zażywaniu (np. problemy z żołądkiem, wątrobą itp)? Ja osobiście przyjmuję codziennie 1 tabletkę z rana i to jest 75mg Tramadolu, czuję się po niej rewelacyjnie przez ok. 5-6h, ból maleje w ok. 70%, mogę się skupić na pracy i wreszcie chce mi się żyć. Stosuję te tableki od 2 miesięcy i póki co nie widzę żadnych skutków ubocznych, 2 neurochirurgów stwierdziło, że jest to stosunkowo bezpieczny lek do stosowania przewklekłego. Dodam również, że wszelkiej maści inne leki przeciwbólowe, NLPZ na mnie wgl nie działają. W końcu znalazłem lek który rzeczywiście mi pomaga.
Życzę wszystkim zdrówka!
- 12.2021 ALIF L3/L4
31 października 2020 o 15:25 #67862Odnośnie pytania 1 – ja nie wiem
Odnośnie pytania 2 – przewlekle przyjmuję Tramal (Doreta) około 75mg dziennie – nic się nie dzieje niepokojącego, a wcześniej przy innych lekach typu Dexak, Ketonal, miałem nieciekawe przejścia typu zespół jelita drażliwego przez kilka miesięcy, bolesne skurcze przewodu pokarmowego, itd. Drugą rzeczą którą straszą jest uzależnienie od tramalu – szczególnie straszą tym lekarze którzy niewiele mają wspólnego z leczeniem bólu – na sobie nic takiego nie zaobserwowałem, wcześniej zażywałem trochę więcej ale jak ból zelżał to bez najmniejszego problemu zszedłem do rzadszego używania, teraz biorę dopiero jak boli, jak nie boli to nie czuję żadnej potrzeby zażywania tego. Osoby uzależnione z którymi się zetknąłem (skończyły na odwykach) mówiły mi że brały po 800mg lub więcej dziennie i niektóre z nich przyznawały że ich wcale nie boli tylko czują się fajnie po tym (a wyglądali jak zombie – po odwyku wyglądali dobrze). Ja może mam to szczęście że jak wezmę 150mg to wymiotuję to nie było możliwości żebym nawet przy ciężkim bólu to w takich uzależniających ilościach brał.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): donios2 listopada 2020 o 10:53 #67866A mógłbyś zdradzić jak długo już przyjmujesz Tramal? Miesiące/lata? Co do uzależnienia to się tego nie boję, życie w ciągłym bólu jest duuuużo gorsze od takiego efektu ubocznego, a poza tym nie dawkuję więcej niż 1 tabletka dziennie i biorę jedynie w celach przeciwbólowych.
- 12.2021 ALIF L3/L4
2 listopada 2020 o 12:22 #67867Kilka lat, nie pamiętam dokładnie. Wcześniej przy ciężkich bólach tylko jako dodatek do Buprenorfiny żeby wzmocnić jej działanie kilka razy dziennie po 75mg, teraz kiedy po operacjach dolegliwości nie są już tak drastyczne zażywam wyłącznie sam Tramal, średnio by wyszło chyba 75mg/dobę. Na nerwobóle on nie pomagał ale od kiedy lekarze pousuwali mi uciski na nerwy w lędźwiowym i bolą tylko mięśnie to sprawdza się dość dobrze – zażywam jak pojawia się ból.
Więcej pisaliśmy o lekach tu:
http://forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/4234-b%C3%B3l-kr%C4%99gos%C5%82upa-leki-opioidowe?start=0
http://forum.drkregoslup.pl/forum/depresja-nerwica-oraz-problemy-emocjonalne/4511-b%C3%B3l-kr%C4%99gos%C5%82upa-leki-antydepresyjne?start=0
http://forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/4222-b%C3%B3l-kr%C4%99gos%C5%82upa-leki-przeciwpadaczkowe?start=0- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): donios2 listopada 2020 o 14:36 #67868Uff, to mnie uspokoiłeś. Bałem się, że takie codzienne zażywanie Tramalu szybko odbije się na moich trzewiach, ale skoro stosujesz kilka lat i jest ok to dobra informacja. Mnie właśnie bolą jedynie mięśnie, bez nerwobóli i sprawdza się znakomicie.
- 12.2021 ALIF L3/L4
2 listopada 2020 o 14:41 #67869Mi w jakiś odczuwalny sposób nie szkodzi – jak czasem mam większy ból to biorę Ketonal ale potem 2 dni mnie brzuch boli, kiedyś brałem przez kilka miesięcy bardzo duże dawki Ketonalu i mi mocno zaszkodził ale nie było wyjścia jak bolało.
Za tą wiadomość podziękował(a): donios4 listopada 2020 o 10:19 #67872To jeszcze pytanko mam odnośnie toleracji na lek. Czytałem w artykułach, że przewlekłe stosowanie Tramadolu powoduje podwyższoną tolerację na lek i z czasem normalna dawka (np. 75 mg) nie wystarcza do zahamowania bólu. Czy odczułeś u siebie takie efekty, że na początku stosowania leku działał on skuteczniej niż po kilku latach?
- 12.2021 ALIF L3/L4
4 listopada 2020 o 11:04 #67873Nie, nie zaobserwowałem czegoś takiego, a gdybym tak miał to musiałbym zmienić lek na inny bo większych dawek tramalu nie mogę przyjmować (wymioty przy 150mg). Wydaje mi się że jak się bierze raz dziennie to on działa przez kilka godzin i się organizm do niego nie przyzwyczaja, może jakby go brać kilka razy dziennie to by tak było ale ja u siebie nic takiego nie zaobserwowałem. Jak się ból zwiększy i dawki nie wystarczają to pewnie ktoś więcej bierze. Może jeszcze ktoś inny się wypowie.
Za tą wiadomość podziękował(a): donios -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.