Uczucie spięcia przy kości ogonowej podczas siedzenia
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Uczucie spięcia przy kości ogonowej podczas siedzenia
- Ten temat ma 31 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 months temu przez
lukmarcich.
-
AutorWpisy
-
7 lutego 2022 o 17:57 #70470
Wstawiłem do tamtego wątku chyba te które tam wtedy były, czyli z 2009 roku.
Tu jeszcze dodam przekrój pokazujący skrzywienie. Nie wiem czy takie mam nadal czy to przez ból wtedy było i spięte mięśnie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 lutego 2022 o 18:10 #70471Tu jeszcze z 2017 roku. Nie wiem czy mi się wydaje ale chyba w porównaniu do tamtych poprzednich się pogorszyło wtedy. Teraz normalnie ruszam szyją i nie mam spiętych mięśni, nie promieniuje mi nic już ani do rąk ani między łopatki, nie mam skurczy rąk tj. tricepsów jak miałem, nie drży mi głowa ani ręce (czasami przy przesileniu się to pojawia ale w 10x mniejszym stopniu niż wcześniej było bez przesilenia z niczego). (Tzn. normalnie ruszałem jeszcze kilkanaście dni temu, teraz czuję jakby coś tam było zepsute po zaliczonym upadku ale bez objawów neurologicznych tylko w samej szyi coś boli przy spaniu i przy skręcaniu głowy w prawo tak dość mało ciekawie)
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 lutego 2022 o 21:05 #70476Witam wszystkich, zastanawia mnie dlaczego w PL tak łatwo odrzuca się bóle ze stawów międzykręgowych. Na “Zachodzie” dość mocno kładą na to nacisk, gdy pacjent zalicza się wstępnie do niezdiagnozowanych.
4 marca 2022 o 12:39 #70555@uzytkownik421 Nie wiem czy to celowe ale nie ma mozliwosci usuniecia postu, jak i rowniez usuniecia zalacznika w przeslanym poscie.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 months, 1 week temu przez
gustaw.
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 months, 1 week temu przez
gustaw.
Attachments:
You must be logged in to view attached files.4 marca 2022 o 12:39 #70557Wczoraj natrafiłem na wątek o dyskolizie ozonowej i z tego co rozumiem jest to zabieg podobny do nukleoplastyki – ma za zadanie “obkurczyć” dysk. Myślicie że miało by to sens w moim przypadku i czy przerwanie struktury pierścienia dysku nie dyskfalifikuje do tego zabiegu?
Czy ktoś z was miał wykonywany zabieg i może podzielić się rezultatem?Attachments:
You must be logged in to view attached files.4 marca 2022 o 21:00 #70561W starszych wątkach było kilka osób po takim zabiegu na forum – trzeba poszukać, ale z tego co pamiętam raczej nie jest skuteczny. Co do kwalifikacji to trzeba podpytać lekarza, czy przerwanie pierścienia jest przeciwskazaniem. Ja natomiast nie wierzę w skuteczność tej metody tak jak innych podobnych komercyjnych zabiegów tego typu (choćby discogel). Nie ma ŻADNEJ gwarancji, że dysk obkurczy się akurat w tą stronę, w którą każdy myśli, że przy tej metodzie się obkurczyć się powinien (do wewnątrz jądra, w płaszczyźnie poprzecznej). Na logikę, skoro na dyski całe życie działa siła osiowa, to uszkadzając go dyskoliozą tym bardziej się on obniży i uwypukli okrężnie w stronę worka i nerwów. Ale to moje zdanie.
Dwa dyski już masz w pewnym stopniu odwodnione, nie wiem czy bym ryzykował dyskolioze przy takim obrazie.
6 marca 2022 o 14:53 #70562Co w takim razie mozna zaproponowac, bo troche koncza mi sie opcje a z roku na rok problem sie poglebia..
6 marca 2022 o 15:40 #70563Od ilu lat trwa problem? Czy było leczenie zachowawcze? Jeśli tak to przez jaki okres?
Rozumiem, że żadnego bólu do nogi nie masz, tylko plecy?
Jeśli nie ma bólu do nogi to pewnie ten annual tear jest problemem, wtedy najlepiej dyskografia na L4/L5 i ewentualna wymiana dysku. Ale nie jestem lekarzem, to tylko moje sugestie, co bym zrobił przy takim obrazie…
Co mówią lekarze? Byłeś u Kseniuka w końcu?
6 marca 2022 o 16:17 #70564Problem ciagnie sie od wielu lat i z roku na rok wyglada coraz gorzej – aktualnie bolu w nogach nie odczuwam, albo jest na tyle maly ze kompletnie pomijalny. Bol w formie rwy kulszowej obustronny mialem zaraz po urazie przez kilka miesiecy – nie pamietam dokladnie ile trwal.
U Kseniuka jeszcze nie bylem ale mam w planie. Tez mi sie wydaje ze dyskografia to jedyna mozliwa sensowna droga, choc musze powiedziec ze sie jej troche obawiam poniewaz wiem ze jest to kontrowersyjna procedura – gdzies nawet chyba czytalem ze powoli sie od niej odchodzi.
6 marca 2022 o 16:48 #70565To prawda, jest to dosyć kontrowersyjna metoda, jednak gdy nie wiadomo co generuje ból, to w takim przypadku może być pomocna, celem określenia czy to z dysku L4L5 czy L5S1.
Spróbuj wybrać się do Kseniuka lub Głowackiego – sporo osób tych obu tu polecało
6 marca 2022 o 18:42 #70566Polecam Pana prof Gasika. Pojechałem na sprawdzenie SKB, poniewaz mam problem z siedzeniem, spaniem, bólem kości ogonowej zwłaszcza podczas wstawania z krzesła. Byłem u 5ciu neurochirurgow z moją wypuklina, ponieważ tylko to było widoczne, łącznie z opisem sporządzonym przez dr n. medycyny. Jeden neurochirurg nawet napisał mi, że mam kręgosłup w stanie bdb, brak wskazań do operacji. Odwiedziłem kilku wziętych lekarzy, o których mowa powyżej i nikt nie postawił diagnozy oprocz prof. Gasika. Usłyszałem nawet od niektórych, ze to może być problem psychiczny :-)). Prof Gasik i jego diagnoza pokrywa się z innymi opiniami lekarzy zagranicznych ( Francja, Indie, Niemcy). Pokazał mi nawet chory dysk, dehydrylacje w ujęciu czasowym. Profesor powiedział, że tak to czasami bywa z lekarzami, którzy myślą, że umieją oglądać rezonans. Ból miejscowy u mnie, bez promieniowania, cała dobę. Najgorzej jest gdy siedzę, oraz w nocy. Tępy ból, czasami palący 1 cm od stawu międzywyrostkowego L5//S1 w lewo, czasami podczas marszu był mocniej odczuwalny, ale nie ograniczajacy zasięgu.
6 marca 2022 o 18:48 #70567Diagnoza: dysk L5//S4 do wymiany. Najpierw termolezja w szpitalu na NFZ ( sprawdzenie stawu L5//S1, dalej jeśli to jest to operacja ALIF lub TLIF.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.