Uczucie zablokowania dolnego odcinka
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Uczucie zablokowania dolnego odcinka
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
6 grudnia 2013 o 16:35 #47845
Witam!
Bardzo proszę o pomoc. Od 2 lat zmagam się z problemem uczucia zablokowanego stawu biodra / dolnego odcinka. Mam wrażenie, że bardziej samego biodra niż odcinka lędźwiowego. Nikt nie potrafi mi pomóc. Jestem po operacji kręgosłupa. Mam wstawiony implant diam L2-L3 . Ostatni rezonans wyszedł dobrze – zmiany są, ale mniejsze niż na poprzednim ( wykonanym rok temu). Nie odczuwam żadnych dolegliwośći związanych z tym odcinkiem. Jestem aktywnym fizycznie sportowcem – amatorem. Problemem jest ten odcinek biodra. Dokładnie prawa strona. Podczas stania i próby odwodzenia prawej nogi w tył pojawia się ból,uczucie zablokowania, spięcia mięsni. Strasznie mi w tym odcinku trzaska i strzela. Ćwiczenia rehabilitacyjne nie przyniosły wielkiego efektu – jest lepiej z miesiąca na miesiąc, ale…. od tygodnia mam nawrót. Powoli mi się odechciewa. Proszę o pomoc. Nie wiem juz co mam robić.7 grudnia 2013 o 07:43 #53434Witam
W ostatnim czasie ze względu na własne dolegliwości trochę poczytałem na temat dolegliwości bólowych w okolicy biodra, stawu krzyżowo-biodrowego, itp. Według tego co przeczytałem, jedną z przyczyn takich dolegliwości może być tzw. zespół mięśnia gruszkowatego, od którego mogą boleć i okolice biodra, i stawu krzyżowo-biodrowego, i pośladek, i noga. Nie mówię, że w Pana przypadku jest to dokładnie to, ale może warto się zapoznać z tematem i porównać.Część informacji zawarłem w wątkach:
https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/zespol-miesnia-gruszkowatego-piriformis-syndrome-3714
https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/rehabilitacja-fizjoterapia/samodz-cwiczenia-zespol-miesnia-gruszkowatego-4119Natomiast poniżej zamieszczam film, którego Autor twierdzi, że da się rozróżnić ból powodowany rwą kulszową (sciatica) od bólu spowodowanego zespołem mięśnia gruszkowatego (piriformis syndrome). Niestety nie wiem, czy to jest wiedza medyczna, i czy jest wartościowa, ale może warto spróbować testu, jeśli jest bezpieczny.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 grudnia 2013 o 10:02 #53438Dziękuję za odpowiedź !
Nie mam objawów rwy kulszowej/ postrzału. Te ćwiczenia , które zamieściłeś to jakaś masakra jest. Czuję dokładnie okolice tego miejsca, gdzie mnie boli podczas leżenia i wykonywania tych ćwiczeń : http://www.youtube.com/watch?v=KxsDfXBDZec#t=119Słychać tez te swoiste trzaski w tych miejscach. Idę ćwiczyć 🙂
7 grudnia 2013 o 10:14 #53439No właśnie mnie też boli przy tych ćwiczeniach w lewym pośladku i okolicach to co mnie boli zazwyczaj i z czym mam problem. W prawym pośladku tego nie mam. Próbuję robić te ćwiczenia, ale tak na 1/3 gwizdka, żeby za bardzo nie bolało. Trochę mi się po nich mięśnie rozluźniły. To z Jogą co ta pani robi to chyba najcięższa wersja ćwiczenia, ja tak nie zrobię lewą nogą.
PS. Na zagranicznych forach niektórzy ludzie piszą na temat zespołu mięśnia gruszkowatego, że żeby rozluźnić długotrwale spięte mięśnie trzeba przez jakiś czas:
1) zaprzestać wykonywania wszystkiego co powoduje spinanie mięśni w okolicach pośladka, i sporo odpoczywać
2) wykonywać tylko ćwiczenia na rozciąganie mięśnia gruszkowatego, na tyle na ile ból pozwala (nie na siłę!) – innych nie
3) spacerować spokojnie kilka razy dziennie.
Podobno stosowanie się do tego przez jakiś czas pomaga. Mi w zasadzie sporo pomogło, tzn. nie mam już stale napiętych mięśni, zmalał mi ból biodra i stawy krzyżowo-biodrowego.Proszę pamiętać, że to nie są porady lekarskie, tylko od pacjentów, i że dotyczą bólu spowodowanego tzw. “zespołem mięśnia gruszkowatego”, a nie wszystkich dolegliwości okolic biodra/pośladka.
Więcej informacji od pacjentów:
http://www.healthboards.com/boards/back-problems/891553-3-months-post-op-lumbar-fusion-frustrated.html- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.