Usunięcie sekwestru L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Usunięcie sekwestru L5/S1
- Ten temat ma 74 odpowiedzi, 10 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 stycznia 2014 o 01:54 #47858
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum, jednak przeglądam je już około 2-óch miesięcy.
Około 2-óch miesięcy temu zaczął się mój ból w lewej nodze, 2 tygodnie na tabletkach typ DICLAC DUO, OLFEN i w końcu na POLTRAM COMBO (jedyne które choć na chwilę zbijały ból i pozwalały przespać się 3-5 godzin w nocy). Po kilku wizytach u neurologów wykonałem rezonans (opis w załączniku), zapadła decyzja o operacji byłem w szpitalu 16,12,2013 lecz na 2-gi dzień mnie wypisano ponieważ czułem się dobrze(trochę miałem osłabioną lewą nogę ale od kilku dni nie brałem tabletek przeciwbólowych), teraz bóle powróciły mam następny termin zabiegu na 14,01,2014. Będę operowany w szpitalu na Arkońskiej w Szczecinie przez ekipę ordynatora Ślósarka, z rozmów z 2 lekarzami (neurochirurgami) wynika iż nic dodatkowego nie będą robić tylko usuną sekwestr. Moje obawy są takie czy nic dalej nie wycieknie z dysku L5/S1, a jak już wyciekło to czy nie trzeba tam czegoś uzupełnić (sztuczny dysk, stabilizacja,śruby wzmacniające)? Proszę o opinię.7 stycznia 2014 o 08:26 #535527 stycznia 2014 o 13:09 #53553Czytałem to, wiem że ten lekarz też ma świetne opinie. Tylko tu jest dodatkowa ingerencja i nacinanie kręgu- u mnie podobno tylko samo usunięcie sekwestru i mówią, że za tydzień do pracy wracam- chciałbym w to wierzyć 🙂
Możecie się wypowiedzieć na temat opisu rezonansu, z góry dziękuję.
Ps jutro idę do znajomego ortopedy i traumatologa na wizytę, podobno wie jak najlepiej sobie z tym problemem poradzić. Zobaczymy.
Najgorsze jest to, że pomaga mi leżenie na brzuchu ale za to czuję jak lewa noga z dnia na dzień coraz bardziej słabnie.7 stycznia 2014 o 18:24 #53554Opis rezonansu jest w bardzo niskiej rozdzielczości – ciężko odczytać.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 stycznia 2014 o 18:40 #53555Poprawione, poniżej kopia PDF.
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego w odcinku Th9 do S2 wykonane
sekwencjami TSE, TIRM oraz SPACE w obrazach T1- i T2- zależnych.
Na poziomie L4/5 widoczna jest niewielka protruzja krążka międzykręgowego, wielkości
około 4.5 mm, uciskająca worek oponowy i zwężająca kanał kręgowy w wymiarze AP do 9.7
mm. Widoczne modelowanie korzeni obu nerwów rdzeniowych, lub nieznaczny ich ucisk
przy odejściu z worka oponowego.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest lewoboczna sekwestrowana ekstruzja krążka, o
wymiarach na przekrojach poprzecznych 9.5 x 6.5 mm, uciskająca korzenie lewego nerwu
rdzeniowego S1. Ponadto widoczna jest protruzja krążka międzykręgowego, dokanałowa,
wielkości około 5.9 mm, uciskająca worek oponowy i zwężająca kanał kręgowy w wymiarze
AP do 9.2 mm. Korzenie prawego nerwu rdzeniowego modelowane przez protruzję.
Innych cech dyskopatii w zobrazowanym odcinku nie stwierdza się.
Rdzeń kręgowy jednorodny, bez zmian ogniskowych.
W zobrazowanej części kośćca widoczne jedynie niewielkie ogniska obrzęku szpiku wokół
blaszek granicznych na poziomie L5/S1.
dr n.med Michał Rać
Badanie wykonano aparatem
Siemens Essenza 1.5 T7 stycznia 2014 o 22:18 #53557Moim prywatnym, nie-lekarskim zdaniem, jeśli dolegliwości masz są tylko do tej jednej nogi, której sekwestr uciska na nerw, to usunięcie tego fragmentu powinno pomóc, i wydaje się logiczne (można teoretycznie założyć, że co miało wypaść z dysku to wypadło), inne działania były by na wyrost (jakkolwiek nie mówię że będzie po tym zabiegu super, bo na L4/L5 masz ucisk na oba nerwy). Jeśli chodzi o nie ingerujące w biomechanikę kręgosłupa rozwiązanie zabezpieczające przed dalszym wydostawaniem się fragmentów dysku, to jedynym jest chyba Barricaid (http://pro-spine.de/index.php/de/operationsverfahren/mikrodiskectomie-mit-barricaid.html) – tyle, że jak ustaliliśmy w innym wątku, nie da się w Polsce “dopłacić” do operacji żeby został zastosowany taki patent – gdyby ktoś coś takiego chciał, to trzeba by zapłacić za operację w całości. Tak sobie myślę, że jeśli sekwestr jest choć trochę stary, to dalsze fragmenty dysku nie powinny się wydostawać, a przynajmniej jest to mniej prawdopodobne, niż przy discektomii. Dystraktory na L4/L5 i L5/S1 to ogólnie nie jest świetne rozwiązanie, bo tam jest największa krzywizna kręgosłupa.
Od jak dawna masz dolegliwości?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur7 stycznia 2014 o 23:15 #53559Wcześniej nigdy nie miałem bólu kręgosłupa ani rwy kulszowej, od 2-lat przy dłuższej jeździe autem delikatnie drętwiało lewe udo od spodu (ale spokojnie mogłem tak jechać ~3-5 godzin, przechodziło od razu przy prostych nogach), 2 miesiące temu zaczął się ból uda przy siedzeniu , taki że po 5 km jazdy autem wysiadałem aby się rozprostować, jadąc do pracy 20 km w jedną stronę darłem się wniebogłosy i łzy same ciekły z oczu. W pracy prawie w ogóle nie siedziałem. Pierw tabletki apo napro, olfen , diclac duo sr i nie pomogło, dopiero poltram combo 6xna dobę pozwalał żyć i spać. Kilkanaście nocy przespanych na raty po 15 minut, neurolog kazał odstawić wszystkie leki a żonie z synem się wyprowadzić dopóki mi nie przejdzie, 3 dni nie brałem nic, po tym piekle znowu tramal z paracetamolem (poltram combo).
Będąc na chorobowym objawy ustąpiły ale leżeć tylko na brzuchu mogę, wróciłem na tydzień do pracy (pracuje jako pracownik umysłowy-głównie komp i papiery) objawy nawróciły i cieszę się,że dostałem od razu przy wypisie ze szpitala (byłem już przygotowany do cięcia ale jak mnie neurochirurdzy zobaczyli to prawie od symulantów zaczęli wyzywać i wypisali ) kolejny termin operacji, teraz jestem zdecydowany na cięcie. Nie mogę nawet normalnie się z synkiem swoim pobawić, na spacerze nie doganiam rodziny, leżenie przed kompem to nie dla mnie. Muszę się wziąść za siebie bo waże 110kg przy 175 cm wzrostu, najgorsze jest to piwo a żadnego innego alkoholu nie trawię, jak nie tykam piwa to spokojnie wystarcza mi 1800kcal na dobę, po piwie wciągam od razu z 3000kcal w jedzeniu 🙂
Boję się zabiegu jak cholera, ale jak pomyślę o bólach z przed 3 dni i osłabionym czuciu w nodze to chcę wyrwać chwast tzn. sekwestr.
Zastanawiam się z poziomem l4/l5 czy pomoże rehabilitacja i czy rehabilitacja nie wyciśnie resztek z l5/s1.
Nie wiem czy mam wierzyć,że po tym zabiegu po 7 dniach do pracy wrócę, chyba przesadzili ci lekarze-chcieli mnie pocieszyć bo jak na wizycie pierwszy raz byłem to lekarz nie wierzył że tak boli-jak mu powiedziałem,że jak ma skalpel to od razu daję się pociąć:)8 stycznia 2014 o 07:05 #53560Na to że rehabilitacja pomoże na L4/L5 bym za bardzo nie wierzył – można uzyskać poprawę, ale to jest przeważnie okupione zwiększonym napięciem mięśni pleców, które w efekcie też bolą. Przede wszystkim po usunięciu sekwestru bym odpoczął, i sprawdził jak to będzie. Być może L4/L5 nie będzie dawał popalić. Jeśli sekwestr powoduje większość bólu, to tydzień na powrót do pracy nie jest całkiem z kosmosu, jakkolwiek pewnie lepiej trochę więcej odczekać i poobserwować co się będzie działo bez przeciążania kręgosłupa. Gdyby to była discektomia, i byłby ruszany/nacinany sam dysk, a nie tylko to co z niego wypadło, to mocno odradzał bym tak szybki powrót do pracy, bo musi się to w środku wygoić. Jeśli usunięcie samego sekwestru pójdzie gładko, to kto wie, może efekty będą szybko całkiem fajne.
8 stycznia 2014 o 07:18 #53561Witam, dlatego idę dzisiaj dodatkowo do ortopedy traumatologa, mojego dyrektora kolega lekarz (młody-oni mają jakieś inne podejście od starszych profesorów). Widział mój obraz i opis kilka dni temu, powiedział,że wie jak sobie z tym poradzić- nie mam nic do stracenia (jedynie 150 zł za kolejną prywatną wizytę). Dodatkowo mam już umówiony termin przyjęcia na 14.01.2014 (dzisiaj dodatkowo załatwiam skierowanie do szpitala od rodzinnego).
Ta lewa noga mnie wykończy psychicznie, wczoraj wieczór wszystko ok, dzisiaj rwie od rana, dostała poltram combo i zaczyna przechodzić.8 stycznia 2014 o 16:49 #53563Właśnie wróciłem od ortopedy, młody rzeczowy, powiedział jak on to widzi. Wysłuchał mnie, stwierdziłem,że idę na usunięcie skwestru. Stwierdził iż on by to robił kompleksowo l4/l5 + l5/s1 ze stabilizacją, nie zrozumiałem jaką metodą (podobno około 20 000zł za 1 dysk-wszystko z NFZ). Oczywiście kazał zrzucać masę, mówi iż istnieje prawdopodobieństwo,że w moim przypadku po zabiegu usunięcia sekwestru zmniejszy się przestrzeń między l5/s1 i może dojść do kolejnych ucisków na nerwy. Oczywiście w razie nawrotów jak będę chciał mogę skorzystać z jego zabiegu na NFZ-czas oczekiwania na operację do 2-óch miesięcy.
Na razie czekam do wtorku 14.01.2014 na przyjęcie do szpitala-15.01.2014 pewnie będzie zabieg.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4219 stycznia 2014 o 06:01 #53565No czyli jesteś zabezpieczony na różne ewentualności i masz ich świadomość – to dobrze 🙂 Mniej stresowania się.
Pozdrawiam!
9 stycznia 2014 o 11:14 #53566Teraz to stresuję się czy czucie w lewej nodze wróci do normalności po usunięciu sekwestru. Problem mam z czuciem w podudziu, łydce i prawie wogóle nie czuję małego palca u nogi. Człowiek naczyta się i nasłucha od znajomych i w głowie same najczarniejsze scenariusze. Dobrze, że są takie fora i strony jak ta, że są życzliwi ludzie jak na tym forum. Naprawdę dojrzałem do tego iż zdrowie jest najważniejsze, kiedyś liczyły się rzeczy materialne i wyścig szczurów.
10 stycznia 2014 o 06:12 #53567Nerwy o ile nie są przerwane, to dość dobrze się regenerują – wymaga to mniej lub więcej czasu, ale zazwyczaj prognozy są dobre jeśli fizyczny ucisk nerwu zostanie usunięty. Taka dygresja: ludzi, którzy nie mieli operacji ani nie byli w szpitalach z pacjentami, którzy przeszli operację, trzeba słuchać z mocną rezerwą. Np. na rehabilitacjach z ZUSu jest pełno ludzi, którzy opowiadają jakich to oni nie mają ogromnych problemów z kręgosłupem i jak cudownie pomagają im masaże i kąpiele na wiele miesięcy – a o czymś takim jak niedowłady lub zaburzenia czucia w życiu nie słyszeli.
11 stycznia 2014 o 17:57 #53568Dzisiaj z rana żartowałem z żoną , że się świetnie czuję i chyba we wtorek to mnie wogóle do szpitala nie przyjmą tylko do psychiatry wyślą że chorobę sobie wmawiam, ale jak mnie siekło po południu to już 4 godziny leżę na brzuchu, nie mogę siedzieć, stać, chodzić. Qrde jeszcze wczoraj autem mogłem jechać a teraz znowu kalectwo, za każdym razem jak mnie łapie to mam inny ból, dzisiaj to czuję ból razem z drętwieniem ( prądem) i gorącem w jednym.
11 stycznia 2014 o 22:32 #53569Sekwestr ma to do siebie, że jest luźnym oderwanym fragmentem dysku, i może się przemieszczać. Skoro masz go zobrazowanego na MRI, włącznie z podanymi wymiarami, to raczej nikt nie powie, że symulujesz, i że to dziwne, że raz Cię boli a raz nie. Raz w życiu od jakiegoś lekarza słyszałem, że takie sekwestry czasem się rozpuszczają i znikają – pytanie, czy ktoś jest w stanie normalnie egzystować raz mając bóle raz nie, i mając nadzieję, że to się może ale nie musie przydarzyć (o ile to jest prawda!) w bliżej nieokreślonej przyszłości.
12 stycznia 2014 o 01:09 #53570Tylko Poltram Combo mi pomaga na bóle, po kilku tabletkach i godzinach jest w miarę do wytrzymania chociaż trochę mnie rwie w lewej nodze(cały czas tylko w niej) a jest godzina 2:00 w nocy, rodzinka już śpi a ja czekam do wtorku z niecierpliwością do przyjęcia na oddział w szpitalu na Arkońskiej w Szczecinie. Qrde kiepsko strasznie, rwie w nodze, Żonka “cierpi razem ze mną”e a 5 letni synek rozumie, że mam chorą nogę 🙁
“Raz w życiu od jakiegoś lekarza słyszałem, że takie sekwestry czasem się rozpuszczają i znikają – pytanie, czy ktoś jest w stanie normalnie egzystować raz mając bóle raz nie, i mając nadzieję, że to się może ale nie musie przydarzyć (o ile to jest prawda!) w bliżej nieokreślonej przyszłości. ”
2-óch lekarzy mi powiedziało,że można z tym żyć, przy pierwszym pobycie w szpitalu(miesiąc temu) też tak powiedzieli i cieszyłem się,że bez cięcia wychodzę, teraz nawet jak nie będzie boleć to będę mówił żeby cieli bo już 2 razy to wróciło do mnie i poduszki w nocy gryzłem, dzisiaj nawet łzy w oczach się pojawiły jak nie mogłem m-sca sobie znaleźć, jednak pozycja na brzuchu tylko pomaga.15 stycznia 2014 o 19:03 #53599Witam jestem 6 godzin po zabiegu, postaram się co kilka dni opisywać stan zdrowia. Czekam do jutra rana aby mnie na nogi postawili a ja chciałbym już dziś.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 stycznia 2014 o 21:29 #53600Oszczędzaj się ile możesz i uważaj na ruchy, szczególnie jeśli poza usunięciem sekwestru miałeś coś robione z dyskiem, póki się to nie wygoi. Jak przy łóżku jest trójkąt/uchwyt do wstawania, to mocno ułatwia życie po operacji, bo można się podnieść nie obciążając pleców. Jak nie ma to lepiej ostrożnie się podnosić, bo chyba sam moment wstawania jest najbardziej obciążający dla pleców.
16 stycznia 2014 o 07:54 #5360220 godzin po operacji postawiono mnie na nogi, byłem na spacerze w toalecie. Jak mnie bolało przed tak samo boli po, ciągnie ból od uda aż do kostki, odzyskałem jakby więcej czucia w lewej nodze, ale ból jest taki sam. Właśnie był obchód – lekarz, który mnie operował stwierdził, że to przez to iż troche ten korzeń był naruszony podczas zabiegu. Sekwestr usunięty zgodnie z planem. A i doszedł jeszcze ból w miejscu gdzie było cięcie. Jeszcze jestem dobrej myśli, być może trzebabyło robić kompleksowo l4/5/s1. Czas pokarze. Jeszcze będę pisał, na razie zamieniłem noc z dniem ( w nocy tv ), w dzień spanie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42117 stycznia 2014 o 10:56 #53605Witam ponownie w 2 dobę po operacji usunięcia sekwestru. Po krótkich 3 seriach ćwiczeń czucie w lewej stopie i przedewszystkim w małym palcu wróciło. Ból(znośny) jedynie przy ruszaniu się w miejscu cięcia. Mam dużo chodzić i zmieniać pozycję przy leżakowaniu, pozwolono mi też siadać na krześle aby było oparcie pleców. Fakt dostaję też dużo przeciwbólowych tabletek w szpitalu.
Przyszedłem do szpitala we wtorek 14,01 i w sobotę 18,01 mogłem lub poniedziałek 20,01 mogę wyjść – wybrałem poniedziałek aby być pewnym w 100% zdrowia i samopoczucia.
Pozdrawiam wszystkich- będę zdawał relację co jakiś czas.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.