Usunięcie sekwestru L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Usunięcie sekwestru L5/S1
- Ten temat ma 74 odpowiedzi, 10 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
17 stycznia 2014 o 18:03 #53606quote adbur” post=5128:Po krótkich 3 seriach ćwiczeń czucie w lewej stopie i przede wszystkim w małym palcu wróciło.
A czucie znikło przed operacją czy po? Pytam w kontekście tego, czy opisywana przez Ciebie poprawa jest póki co tylko poprawą po podrażnieniu nerwu w czasie operacji, czy jest już jakaś poprawa ogólnie po operacji.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 stycznia 2014 o 22:24 #53608Traciłem przed operacją czucie w zewnętrznej części łydki i w małym palcu lewej nogi-miałem uczucie drewna(około 50 procent czucia w porównaniu do nogi prawej), dodatkowo ból (kłucie) jakby pod łydką gdy próbowałem chodzić na palcach stóp. Po operacji czucie się nie poprawiło co było zauważalne po postawieniu mnie pierwszy raz na nogi po operacji, ból też znacząco nie ustąpił, lecz po prostych ćwiczeniach rozciągania stopy, łydki i ściskaniu pośladków czucie się zwiększyło( podczas chodzenia na palcach jeszcze trochę utykam ale nie ma bólu w łydce). Ćwiczę rano i wieczorem, najdziwniejsze jest to , że po południu czucie zanika podczas spacerów szpitalnych, a fizjoterapeuta szpitalny każe dużo chodzić- ta moja noga jest słabsza od prawej , po spacerach gdy odpocznę czucie nie powraca jest takie jak przed operacją, lecz po wieczornych ćwiczeniach czucie powraca. Ból w lewej nodze ustąpił, czasami czuję lekkie mrowienie w stopie i łydce. Zastanawiam się nad wpływem leków szpitalnych- paracetamol, ketonal i tramal- być może jakbym całkowicie przestał brać leki to by ból powrócił. Będę zdawał relację na bieżąco.
18 stycznia 2014 o 17:56 #53613Pytanie do znawców- jak zachowywać się po wyjściu ze szpitala po usunięciu sekwestru, na co zwracać uwagę i jak długo, czy mogę dźwigać i ile kg……? Proszę o wszelkie wskazówki. Na oddziale leży ze mną mężczyzna w moim wieku, który 6 m-cy temu miał “czyszczenie” jak w moim przypadku lecz teraz wrócił na stabilizację z powodu nawracającej przepukliny.
Mój lekarz sam ordynator neurochirurgii , który mnie operował mówi iż mam żyć normalnie, jak wcześniej tzn mogę siadać, jeździć autem, dalej pracować za biórkiem itp. Ale przecież właśnie taki styl życia doprowadził do nadwagi i pewnie znacznie przyczynił się do sekwestru.
Z kolei lekarz(młody stażem, znający mój przypadek) na dzisiejszym obchodzie tłumaczył , iż przez 1 miesiąc mam być ostrożny jak z przysłowiowym jajkiem, zero jazdy autem i unikać siedzenia.18 stycznia 2014 o 18:29 #53615Ja na Twoim miejscu posłuchał bym tego ostatniego lekarza, a dopiero po miesiącu lub więcej, jeśli wszystko będzie OK, to bardzo stopniowo wracał bym do normalnego życia (nawet jeśli po tygodniu będziesz się czuł całkiem zdrowy!). Dodatkowo, zapytałbym lekarza, czy oprócz usunięcia sekwestru albo przy okazji usuwania był ruszany sam dysk – jeśli tak, to tym bardziej powinieneś uważać. Niestety nie znalazłem zaleceń po discektomii w języku polskim, ubolewam nad tym że nie ma takich informacji na stronach WWW szpitali, i proponowałem kiedyś aby zespół redakcyjny Portalu przygotował i zamieścił takie zalecenia, natomiast znalazłem zalecenia w języku angielskim jak zachowywać się po discektomii (w przypadku braku powikłań), które moim prywatnym, nie lekarskim zdaniem są rozsądne: http://www.rcseng.ac.uk/patients/get-well-soon/discectomy/documents/Discectomy.pdf
Co do tego żeby żyć normalnie i robić wszystko jak wcześniej – może i tak, ale dopiero po jakichś dwóch-trzech miesiącach jak się wszystko zagoi i jak stopniowo wrócisz do aktywności. Dodatkowo pewnie przydało by się wtedy pomyśleć o zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Prawda jest taka, że ile sobie nie zepsujesz przez następne 2 miesiące, tyle będziesz miał korzyści z operacji. Jeśli chociaż trochę w czasie gojenia się pogorszysz sobie stan albo nieświadomie przyczynisz się do rewypukliny (schylaniem, dźwiganiem, itp.), to możesz potem np. spotkać się z opinią, że tak już musi zostać, bo dolegliwości nie są na tyle duże żeby reoperować. A jak będziesz na siebie uważać do czasu wygojenia się i kontroli lekarskiej, to przynajmniej nie będziesz mógł mieć sam do siebie pretensji że coś zepsułeś, i będziesz mógł obiektywnie ocenić na ile naprawdę pomogła Ci operacja.
Warto mieć na uwadze, że źródła podają, że nawet ok 20% pacjentów po operacji discektomii ma nawrót po jakimś czasie, więc warto zadbać żeby nie przyczynić się do znalezienia w tej grupie.
To moje prywatne, nie-lekarskie zdanie, jak zwykle.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur20 stycznia 2014 o 11:31 #53622Dzisiaj dostałem wypis, za tydzień przychodzę na ściągnięcie szwów. Do wypisu recepta poltram combo 3×1, diclac duo 150 sr 1×1, zastrzyki przeciwzakrzepne 14 dni i tabletki osłonowe. Samopoczucie ok, trochę mrowi, trochę pobolewa ale to jest mały ból. Ogólnie czuję, że mam słabe mięśnie w obu nogach- terapeuta kazał dużo chodzić więc śmigałem dziennie po schodach na 4 piętro i z powrotem po około 40 minut do 1h- teraz chyba mam zakwasy :). Wizyta kontrolna za 6 miesięcy u lekaża operującego. Zwolnienie mam na 2 tygodnie i do pracy.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 stycznia 2014 o 04:46 #53632quote adbur” post=5147:Zwolnienie mam na 2 tygodnie i do pracy.Wychodzi z tego, że miałeś usuwany sekwestr, bez ruszania dysku. Albo, że miałeś też coś ruszane przy dysku, ale zwyczaje w tym szpitalu są inne niż te z którymi ja się spotkałem na żywo i w opisach. Niemniej, lekarze którzy Cię operowali, najlepiej znają Twój przypadek i z pewnością wiedzą co Ci zalecać.
quote adbur” post=5147:Do wypisu recepta poltram combo 3×1, diclac duo 150 sr 1×1, zastrzyki przeciwzakrzepne 14 dni i tabletki osłonowe.Nie wiem jak reagujesz na poltram, ale wiele osób ma po lekach zawierających tramadoli zawroty głowy i nudności, tak więc proponował bym zachowanie ostrożności np. z prowadzeniem pojazdów. Cytat z ulotki: “Podczas stosowania preparatu nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych i obsługiwać urządzeń mechanicznych w ruchu. Nawet w zalecanych dawkach preparat może zaburzać zdolność koncentracji i kierowania pojazdami mechanicznymi, szczególnie na początku kuracji oraz jeśli stosowany jest z innymi substancjami psychoaktywnymi.” (więcej: http://www.doz.pl/leki/p8175-Poltram_Combo).
Z kolei mnie po Diclacu w tabletkach bolał przewód pokarmowy i miałem niestrawności, więc odstawiłem po kilku dniach. Również może powodować zawroty głowy, “Lek może wpływać na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych.”, http://www.doz.pl/leki/p14-Diclac_tabletki . Po Diclaclu w zastrzykach nie miałem takich nieprzyjemności.Pewnie już o tych rzeczach wiesz z ulotek i z przetestowania tych leków na sobie w czasie pobytu w szpitalu, niemniej na wszelki wypadek przypominam.
Ogólnie w połączeniu z tym 14 dniowym L4, wychodzi że za 14 dni powinieneś już nie czuć żadnego bólu powodującego konieczność zażywania tych leków. To fajnie.quote adbur” post=5147:terapeuta kazał dużo chodzić więc śmigałem dziennie po schodach na 4 piętro i z powrotem po około 40 minut do 1h- teraz chyba mam zakwasy 🙂😀
quote adbur” post=5147:Wizyta kontrolna za 6 miesięcy u lekarza operującego.To długo, no ale widać co szpital to inne obyczaje.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur21 stycznia 2014 o 14:18 #53639Zastosowane leczenie na moim wypisie ze szpitala : “fenestratio l5/s1 lateris sinistri, extirpatio disci”
Może ktoś to przetłumaczyć bo wujek google nie daje rady 🙂22 stycznia 2014 o 10:41 #53643Być może oznacza to “Poszerzenie lewego otworu międzykręgowego na poziome L5/S1 poprzez usunięcie fragmentu dysku”, ale gwarancji nie daję.
23 stycznia 2014 o 07:50 #536458 dni po zabiegu:
-czucie w lewym palcu stopy nie wróciło do 100%
-nie podniosę się na palcach lewej stopy, na prawej bez problemu, noga nie pobolewa ale czuję dyskomfort i tak jakby ucisk przy siedzeniu na nerw kulszowy lewej nogi przy siedzeniu lecz bez bólu
-nie wiem co jest ale mam słabe obie nogi, prawa też jest dużo słabsza niż przed zabiegiem, wczoraj spacer u teściów w wieżowcu zakończył się na 3-cim piętrze(najlepiej po schodach mi się chodzi i w bloku ślisko nie jest 🙂 )
-zastanawiam się czy to nie daje znać o sobie l4/l5 z opisu rezonansu
-jazda autem jest w miarę ok (merc stara e klasa automat-nie chce mi się wysiadać z auta, seat exeo-twarde fotele, regulacja lędźwiowa, po 30 minutach jazdy nie mogę sobie znaleźć miejsca ale jest do wytrzymania)
Generalnie w porównaniu do nieprzespanych nocy, braku czucia lub przechodzeniu 1000V przez nogę i zimnych potów, krzyczenia w nocy lub w samochodzie jest dobrze.
Na razie podbieram jeszcze poltram rano i wieczorem, diclac odstawiłem ponieważ nie czuję po nim zmian.
Dodatkowo mam pytanie, jakby się okazało,że muszę mieć zrobioną stabilizację kręgów odcinka lędźwiowego, to czy po moim aktualnym zabiegu są jakieś przeciwwskazania np. czas aby zagoiła się rana/mięśnie?…. Czy po prostu np. dzisiaj ( nie mam jeszcze szwów ściągniętych ) idę do szpitala a jutro tną, wstawiają “drabinkę” ,śruby i powrót do zdrowia?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 stycznia 2014 o 14:30 #53647quote adbur” post=5174:Generalnie w porównaniu do nieprzespanych nocy, braku czucia lub przechodzeniu 1000V przez nogę i zimnych potów, krzyczenia w nocy lub w samochodzie jest dobrze.🙂 Znam to uczucie ulgi 🙂
quote adbur” post=5174:Dodatkowo mam pytanie, jakby się okazało,że muszę mieć zrobioną stabilizację kręgów odcinka lędźwiowego, to czy po moim aktualnym zabiegu są jakieś przeciwwskazania np. czas aby zagoiła się rana/mięśnie?…. Czy po prostu np. dzisiaj ( nie mam jeszcze szwów ściągniętych ) idę do szpitala a jutro tną, wstawiają “drabinkę” ,śruby i powrót do zdrowia?Ogólnie, zdarzają się przypadki pilnej reoperacji, w kilka dni po operacji pierwotnej, np. jeśli zaraz po operacji okaże się, że wskutek operacji wystąpiły poważne zaburzenia. Ja też miałem jedną operację chyba nawet przed zdjęciem szwów z poprzedniej. Natomiast czy w Twoim przypadku jest to realne – nie wiem.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur7 lutego 2014 o 15:32 #537513 tygodnie i 2 dni po zabiegu (od 5 dni pracuję-praca biurowa):
-ból lewej nogi ustał , czucie nie wróciło na 100% w małym palcu lewej nogi, idąc szybko utykam na lewą nogę, na piętach chodzę bez problemu, chodząc na palcach nóg kuleję na lewą nogę, nie mam siły podnieść się na palcach stojąc tylko na lewej nodze (na prawej nodze unoszę się bez problemu).
Siedząc zakładając prawą nogę na udo lewej nie ma problemu, gdy próbuję z lewą to rwie pośladek.
Mam dziwne uczucie w lewym pośladku (drętwy, drewniany)-generalnie sypiam dobrze i na plecach i na lewym lub prawym boku. Wstając rano mam drętwienie w lewej stopie, po 3 minutach spacerku po mieszkaniu jest ok.
Od kilku dni okresowo pojawia mi się delikatny ból w prawej części lędźwiowej kręgosłupa(ból do zniesienia o którym można zapomnieć np. rozmawiając z kimś), dzisiaj to chyba nawet do prawej nogi dochodziło ale wszystko do wytrzymania-zastanawiam się kiedy lub po jakim czasie będę pewny,że muszę lub nie muszę mieć stabilizacji odcinka lędźwiowego(opis mojego rezonansu jest wstawiony na początku postów dla zainteresowanych).
Aha przez 5 dni przed pracą brałem zapobiegawczo pół tabletki poltram combo(działanie chyba na psychikę aby być spokojniejszym i nie myśleć o bólu 🙂 ) po pracy żadnych leków nie biorę (no chyba,że kilka piwek).
Ogólnie myślałem,że będzie lepiej ale fakt jest taki,że w końcu w 66% wróciłem do normalności(odprowadzanie/odwożenie synka do i z przedszkola, zmywanie naczyń, siedzenie w pracy przed komputerem i najważniejsze możliwość wysiedzenia na kilkugodzinnych spotkaniach w pracy, dodatkowo normalnie bez problemu sypiam z małżonką w sypialni-sen i sex jest ok). Brakuje mi 100% czucia w lewej nodze aby powrócić do 100% sprawności z przed zabiegu, mogę pochwalić się iż w sumie schudłem 15kg w ciągu 3 miesięcy, moja maksymalna waga na przełomie listopada/grudnia 2013 to było 120 kg, teraz “tylko” 105 przy 175cm wzrostu-mój cel 90-95kg.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 lutego 2014 o 16:48 #53754To dobre wieści 🙂 !
Jeśli coś mogę od siebie dodać, to nerwy się regenerują, więc dolegliwości o których piszesz mogą minąć w ciągu kolejnych tygodni/miesięcy – o ile nie są powodowane nadal jakimś uciskiem nerwu.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur5 marca 2014 o 19:37 #53913Obiecałem, że co jakiś czas napiszę co ze mną to opisuję:
Zaczyna mnie boleć teraz prawa noga(dziwne niezlokalizowane bóle, przemieszczające się od wewnętrznej części uda do wierzchu stopy, mrowienie palców stopy, dziwne pulsowanie w łydce lub udzie-bóle do wytrzymania choć czasami poltram combo na noc łyknę lub 0,5 tabletki do pracy z rana) ale stanie na pięcie lub palcach mogę wykonać bez problemu.
Z lewą nogą prawie na 100% ok, czucie wróciło, słabsze mam mięśnie i nie podniosę się tak szybko i wysoko na palcach lewej stopy jak np. na prawej ale nie kuleję i chodzę dobrze, życie rodzinne ok ale psychika siada bo z prawą nogą z dnia na dzień gorzej-wszyscy mówią ,że to sobie sam do głowy wbijam lecz znam swój organizm i wiem,że to co było kiedyś a teraz to 2 jakby rożne nogi (opis rezonansu potwierdza protruzję prawostronną l5/s1 i przepuklinę l4/l5).
Dzisiaj byłem u neurologa po skierowanie na rezonans to mnie “wyśmiał” i stwierdził abym do swojego neurochirurga na konsultację poszedł-więc umówiłem się do kolejnego neurologa, może ten da skierowanie na MR. Będąc w szpitalu poznałem faceta, który miał to co ja pierw usunięcie sekwestru a za kilka miesięcy stabilizację l4/l5/s1(wiem,że po 2 miesiącach od operacji stabilizacji jest u niego wszystko ok i do pracy wrócił-budowlanka), to on w sumie zasugerował abym pierw rezonans zrobił i dopiero do neurochirurga swojego się umawiał aby 2 razy za wizytę nie płacić.
Jedyny “plus” sekwestru,rwy kulszowej i innych przebojów z kręgosłupem, nieprzespanych nocy itp. to to,że schudłem 17kg (chwalę się), o minusach nie piszę bo sami forumowicze wiedzą o co chodzi.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum 🙂 .Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 marca 2014 o 00:10 #53925quote adbur” post=5474:(wiem,że po 2 miesiącach od operacji stabilizacji jest u niego wszystko ok i do pracy wrócił-budowlanka)Grubo.
quote adbur” post=5474:Jedyny “plus” sekwestru,rwy kulszowej i innych przebojów z kręgosłupem, nieprzespanych nocy itp. to to,że schudłem 17kg (chwalę się)Jednym to pomaga, innym przeszkadza – ja przez bóle schudłem jakieś 9kg, z tym że ja nie bardzo miałem z czego chudnąć. Teraz powoli odzyskuję wagę, więc się lepiej dzięki temu czuję. Wcześniej to już mi policzki się zapadały.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur9 marca 2014 o 11:00 #53942[quote=”użytkownik421″ post=5486]
quote adbur” post=5474:(wiem,że po 2 miesiącach od operacji stabilizacji jest u niego wszystko ok i do pracy wrócił-budowlanka)Grubo.
Fakt, że więcej autem jeździ i towar wozi a pracownicy to noszą/dźwigają, on jest szefem (pracującym) firmy budowlanej.
Najważniejsze w tym wszystkim to to, że do normalności wrócił.9 marca 2014 o 16:10 #53943na bieganie.pl pisze dziewczyna która po usunięciu sekwestru L5/S1 biega, i szykuje się do triathlonu, oczywiście codziennie ćwiczy
9 marca 2014 o 16:27 #5394420% osób (tak mówił neurochirurg) ma nawroty przepukliny po usunięciu sekwestru, 80% ma spokój na kilka lub kilkanaście lat lub nawet do końca życia, dlatego w moim szpitalu dają szansę i nie robią “drabiny” w plecach od razu, dopiero za drugim podejściem robią stabilizację.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 marca 2014 o 01:09 #53950Chyba wszędzie tak jest. Discektomia to pierwsza próba rozwiązania problemu. Gdyby ta osoba, która szykuje się do triathlonu i ćwiczy nadal miała jakiś ucisk na nerw albo niestabilność, to proszę mi wierzyć, że by tego nie robiła. Widocznie jest szczęśliwie w tych 80%.
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
1 grudnia 2014 o 20:04 #55982W innym wątku podałem, iż dzisiaj wstawię opis z dzisiejszego MRI z kontrastem, niestety pomyliłem się i moje doświadczenie zawiodło:( , zapomniałem, że na opis czeka się około tygodnia(jak będzie opis to go wkleję). Ale ogólnie opisując porównane prze ze mnie obrazy moich rezonansów (dzisiejszy i z przed roku) to nie widzę różnicy oprócz plamki z przed roku, która ukazywała usunięty sekwestr na poziomie L5/S1. Za 1,5 tygodnia mam kontrolę u profesora, który mnie operował, wtedy opiszę wnioski z wizyty i wstawię opis MRI.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 grudnia 2014 o 17:55 #56048Witam wszystkich, wstawiam obiecany opis i proszę o porównanie go z pierwszym zamieszczonym w tym wątku.
“Badanie tomografii rezonansu magnetycznego kręgosłupa L-S wykonane na odcinku TH10-S3, w sekwencji TSE,TIRM, w obrazach T1 i T2 -zależnych wykazuje niewielką wypuklinę pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego L5/S1, sięgającą w kierunku otworów międzykręgowych. Po dożylnym podaniu środka kontrastowego na w/w poziomie uwidoczniono niewielkie, wewnątrzkanałowe zrosty pooperacyjne, ulegające wzmocnieniu kontrastowemu i obejmujące odcinkowo korzeń lewego nerwu rdzeniowego. Symetryczna wypuklina pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego L4/L5, również sięgająca w kierunku otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi na w/w poziomach odpowiednio 10,2mm i 10,6mm(względna stenoza). Kostne zmiany zwyrodnieniowo-przeciążeniowe w otoczeniu szpary międzykręgowej L5/S1 (typu II – przebudowa tłuszczowa szpiku kostnego).
W obrazach T2-zależnych widoczne cechy dehydratacji krążków międzykręgowych L4/L5 i L5/S1.”Co to oznacza “Kostne zmiany zwyrodnieniowo-przeciążeniowe w otoczeniu szpary międzykręgowej L5/S1 (typu II – przebudowa tłuszczowa szpiku kostnego).”
Dodatkowo co oznacza “względna stenoza”, w porównaniu do pierwszego MRI to wydaje mi się, iż wymiary kanału kręgowego niewiele się powiększyły-L4/L5 z 9,7 mm do 10,2mm i L5/S1 z9,2 do 10,6mm (może to efekt schudnięcia 30 kg).
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.