Usunięcie sekwestru L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Usunięcie sekwestru L5/S1
- Ten temat ma 74 odpowiedzi, 10 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 lipca 2015 o 22:03 #57691
Ja z kolei największy ból miałem w miejscu gdzie mi zgniotło nerw w lędźwiowym, po lewej stronie – w porównaniu do tego noga bolała mało. Tzn. bolała, ale ból w nodze był śmieszny w porównaniu do bólu w plecach który powalał na ziemię.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 lipca 2015 o 04:42 #57694Panowie a jak wypada u Was objaw Lesaguea? Skoro boli noga to objaw powinien być dodatni.
27 lipca 2015 o 09:57 #57697Tzn. ja napisałem na podstawie tego, co było u mnie przed pierwszą operacją. Objaw Laseque’a był wtedy u mnie zazwyczaj dodatni, chociaż zdarzało się, że był potem ujemny. Moim zdaniem związane to było po pierwsze z niestabilnością, a po drugie z tym że przy ostrym bólu po jakimś czasie organizm usiłuje wyłączyć odczuwanie danego bólu. W każdym razie jak zapytałem lekarza po kilku miesiącach od urazu czy się coś u mnie poprawia skoro ten test bywa ujemny pomimo stałego ostrego bólu to powiedział że nic się nie poprawia. Kilka opracowań na ten temat:
http://www.cyriax.eu/content/straight-leg-raise-whats-point (tu jest opisanych 6 etapów stanu pacjenta względem tego badania)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3406846 (tu również jest napisane, że ujemny objaw Laseque’a nie świadczy o braku ucisku na nerwy)
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
12 lutego 2016 o 20:35 #58717Kontynuując napiszę, iż mam dnia 17.02.2016 kontrolny rezonans odcinka lędźwiowego.
Powyższe wynika z tego,że zgłosiłem się do neurochirurga na kontrolę i opowiedziałem o moich pobolewaniach prawej nogi (wcześniej operacja dotyczyła sekwestru l5/s1 lewej strony, jednak dyskopatia na L4/L5/S1 jest/była obustronna i możliwość bólu występuje na obu dolnych kończynach).
Po kontrolnym rezonansie mam wizytę u jednego z super neurochirurgów w Szczecinie (prawa ręka ordynatora tam gdzie wcześniej byłem operowany), celem potwierdzenia czy wszystko jest ok lub czy będzie konieczność stabilizacji l4/l5/s1.
Szczerze to powiem,że po usunięciu sekwestru mogę siedzieć (max 2-3h, później musowa przerwa 15 minut), mam parastezje lewej i prawej nogi ale nie wymagające pobierania tabletek, w ostateczności łykam diclac duo 150 mg przeciwzapalne, jednak czasami jak “mnie ból/parastezje walną” w prawą nogę to tak,że muszę poltram combo na noc łyknąć-jedyne co pomaga.
Zobaczymy po kontrolnej wizycie 06.04.2016 u neurochirurga jak to wygląda, ten spec operował mojego kolegę 2x razy (pierw sekwestr, później stabilizacja), teraz (po kilku miesiącach po operacji w styczniu 2014r) mój kolega pracuje fizycznie w “budowlance” od 2-óch lat.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, perszing3715 lutego 2016 o 18:59 #58742@adbur oby u Ciebie to tylko pozimowe zastanie!
Wiesz może ten kolega ilu poziomową miał stabilizację?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
15 lutego 2016 o 20:19 #58743Użytkowniku , najlepsze jest to , że my tutaj się interesujemy swoim “słupkiem” i wiemy/próbujemy wiedzieć co to plif,sekwestr, stabilizacja, poziomy l,s,c, t i inne …. A mój kolega to opisu MRI nie czytał ani nawet 2-óch wypisów ze szpitala więc ciężko coś powiedzieć, nie mam śmiałości prosić go o dokumentacje szpitalną czy wypis.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 lutego 2016 o 20:31 #58744Rozumiem 🙂
Ja jakoś do trzeciej operacji nawet nie bardzo chciałem żeby mi lekarze mówili co jest grane bo mnie denerwowało że coś do mnie mówią a ja nic nie rozumiem z lekarskich określeń – jedyne co mi wtedy pasowało to jak mi raz ktoś na modelu coś pokazał, natomiast już miesiąc po urazie ktoś mi próbował coś wytłumaczyć pokazując przekroje MRI – powiedziałem wtedy żeby sobie dał spokój bo nie wiem o czym mówi.
Jakby to tak było że w przypadku uszkodzenia jest szybkie leczenie, to by pewnie się nikt specjalnie nie miał czasu ani ochoty zastanawiać co się tam dzieje bo to wątpliwa przyjemność, a jak się zaczynają wątpliwości to człowiek się zaczyna interesować.
Niemniej nie wiem czy taka podstawowa wiedza ułatwia czy utrudnia kontakt z lekarzami – wydaje mi się, że jak nic nie rozumiałem to jakoś chętniej opowiadali. No i jak się podpisuje zgodę na operację, to nie wiedząc nic o temacie można powiedzieć “Panie Doktorze, ja się nie znam ale wierzę że zrobi Pan to co trzeba i najlepiej jak potrafi”, a wiedząc co nieco to już by mogła być dłuższa dyskusja z pytaniami, której lekarze za bardzo nie lubią.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękowali: adbur, melodia21 lutego 2016 o 20:11 #58795Kolejny opis 3-ciego rezonansu:
DANE KLINICZNE:
Stan po operacji odc. L5/S1
TECHNIKA BADANIA:
Tomografia rezonansu magnetycznego kręgosłupa na poziomie od Th12 do S5 wykonanana
sekwencjami FSE w obrazach T1- i T2-zaleznych ze wzmocnieniem kontrastowym(Omniscan
19ml).
OPIS:
Badanie wykazuje stan po discektomii i alloplastyce krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1
z wtrórną centralną wypukliną,uciskajaca na worek oponowy i wpuklająca się obustronnie do
otworów międzykregowych.Zmiany te oraz zmiany bliznowate po str. lewej uciskaja na korzenie
nerwów rdzeniowych.Kanał kregowy ma wym. strzałkowy 12mm-stenoza .
Zmiany zwyrodnieniowe blaszek granicznych na tym poziomie.
Na poziomie L4/L5 koncentryczna wypuklina krążka m-k,uciska na worek oponowy i wpuklająca
się do otworów miedzykregowych ,zwężając prawy otwór.W krążku zmiany degeneracyjne. Kanał
kręgowy ma wym. strzałkowy 11mm.
Niewielkiego stopnia esowate wygiecie kręgosłupa L/S w osi długiej.
Stożek rdzeniowy i włóka opgona końskiego w normie.
WNIOSKI:
Wnioski zawarte są w opisie.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, perszing3721 lutego 2016 o 21:28 #58796Czyli poprawa? Wcześniej pisali że wymiar kanału ok. 10mm i stenoza względna, teraz 12mm i stenoza..
Czasami w pracowniach proszą o poprzedni opis przed badaniem, i w opisie dodatkowo opisują jakie są zmiany względem poprzedniego badania – ale to chyba nie jest standard.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur22 lutego 2016 o 13:56 #58801Użytkownik- poprawa jest i to znaczna w porównaniu do tego co było przed operacją. Jednak są czasami bóle, drętwienia i uczucie jakby nogi nie były moje. Idę na początku kwietnia na kosultację do neurochirurga, jednak obawiam się , że zaproponuje stabilizację ale chyba bym się nie zdecydował na ten zabieg, jeszcze nie teraz. Każdy z 3 opisów zamieszczonych tu rezonansów pokazuje poprawę, gorzej też się nie czuję , jak mówi profesor, który mnie operował -zawsze można zoperować , jednak to ostateczność.
Ja normalnie funkcjonuję, robię zakupy, chodzę na spacery, jeżdżę autem….. Jednak mrowienie, bóle i dziwne , obce nogi mnie denerwują.Za tą wiadomość podziękowali: perszing37, uzytkownik42122 lutego 2016 o 15:55 #58803A czujesz z którego poziomu te objawy? Bo z opisu niby L5/S1 po lewej najgorsze, ale jak piszesz że z obiema nogami problem to wygląda trochę jak nie wiadomo dokładnie skąd z samego MRI.. Bardziej na chromanie wygląda opis objawów chyba. Mi się po stabilizacji takie dziwne uczucia osłabienia w nogach skończyły, i bolesne skurcze, ostatni taki poważniejszy skurcz miałem chyba w nocy przed operacją stabilizacji. Łydki też mnie przestały boleć przy chodzeniu po założeniu stabilizacji. Jakby nie nawracający co jakiś czas ból do szczytu miednicy po lewej i do małego palca w nodze to powiedziałbym że po stabilizacji mam na L4/L5 i L5/S1 spokój, tylko niestabilność wyżej na L2/L3 daje mocno popalić.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur22 lutego 2016 o 16:43 #58804Wydaje mi się że objawy mam od l5/s1, najczęściej dokucza prawa noga (bóle w podobnych miejscach jak w lewej nodze przed operacją, jednak zdecydowanie do wytrzymania). Chromanie to jak kojażę problem z nogami i chodzeniem na krótkich odcinkach ja bez większych problemów mogę zrobić za jednym razem 10 km spacerów , na 12 piętro wchodzę po schodach i schodzę podczas gdy mój 7-letni syn śmiga windą.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 lutego 2016 o 16:55 #58805A, to raczej nie chromanie 🙂 Myślałem na podstawie poprzedniego opisu że masz tego typu dolegliwości jak chromanie – źle zrozumiałem.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur26 lutego 2016 o 19:56 #58876Pocieszające są Wasze posty 🙂
26 lutego 2016 o 23:00 #58882No niby fajnie że się obkurczają niektóre dyski z wiekiem, tylko niefajnie że tak powoli, bo w przypadku ostrego bólu to jest niewyobrażalne, i szkoda że nie wiadomo z góry czy dysk się obkurczy czy uwypukli jeszcze bardziej.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.