Usunięcie śrub
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Usunięcie śrub
- Ten temat ma 31 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 7 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
13 lutego 2018 o 19:42 #48559
Hey czy ktos miał z was usunięte sruby z kregoslupa na poziomie L4 L5? MAM DOLEGLIWOSCI po moich wszystkich operacjach i lekarz zaproponowal mi po tk jak zrobie byc moze usuniecie srub po operacji tlif , która mialam Chodzi o to ze mr pokazalo ze jest pelen zrost kostny a bol pochodzi od srub i chce mi je wyjąć. CZY ktos jest po takiej operacji jak to wyglada i co potem?
13 lutego 2018 o 21:19 #62530ból od śrub przy obecnym zroście kostnym: nie ma to sensu, chyba, że śruba uciska korzeń, ale to byłby baaardzo silny ból do nogi od samego zabiegu
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra13 lutego 2018 o 23:00 #62532Ja bym sobie dał te śruby wyjąć jakby zrost był pewny, ponieważ mam zero tkanki tłuszczowej i jak przypuszczam śruby i pręty stykają się jedynie z mięśniami i skórą w moim przypadku, a to nie jest chyba bezbolesne. W każdym razie 50 razy mniej to czuję niż ból który mam w szyi. Pytanie tylko jaki jest ból po ponownym rozcinaniu mięśni żeby takie instrumentarium wyjąć, i czy znów to przez 6-12 miesięcy boli czy krócej?
U osób które mają tkankę tłuszczową chyba nie ma takich problemów, chociaż nie wiem dokładnie z czym się instrumentarium styka.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 lutego 2018 o 03:05 #62533No wlasnie p.doktorze zastanawiam sie nad tym…Lekarz stwierdzil ze to od przeciazen wtedy te sruby daja znac i bol pochodzi od stawów. MIALAM wczesniej blokade diagnostyczna która wykazała że ból jest od stawu i teraz by trzeba bylo wyjac te sruby Sam bol pochodzi od poziomu operowanego wyzej i idzie mi na pośladki centralnie na lewo lub na prawo na wznak nie moge lezec jedynie na boku.Boli przy kaszlu to miejsce operowane nad poziomem zrobionym..
14 lutego 2018 o 04:22 #6253414 lutego 2018 o 04:23 #6253516 lutego 2018 o 12:26 #62552@elektra – z ciekawości: dlaczego L5-S1 masz ustabilizowany na jakichś innych rozwiązaniach a nie na śrubach? To chyba była dość skomplikowana operacja – z przodu plus usztywnienie stawów plus cage
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 lutego 2018 o 13:16 #62553Mialam operacje Alif od przodu potem facet wedge z boku mnie usztywniono poniewaz mialam nadruchomosc .Na koncu byl Tlif z duuzymi srubami .Czemu pytasz ze mam jakos inaczej tzn co konkretnego masz na mysli???cage rowniez jest ogolnie caly l4 do S1 jest w pelni skrecony i szczerze nie czuje poprawy bol jest mega duzy a teraz prawdopodobnie mize byc tak ze mi wyciągną śruby i szczerze tak sie zastanawiam bo adninistrator napisal ze po co skoro jest w peni zrost??? A tym bardziej ze operacje ostatnia mialam 3 lata temu i sruby by musialy byc wyrwane chyba od kości skoro jest zrost….
17 lutego 2018 o 13:03 #62561Konkretnie mam na myśli to że np. u mnie są w śruby w S1 takie jak w innych kręgach
17 lutego 2018 o 16:38 #62564Jezeli mr pokazuje ze nie ma uciskow na korzenie nerwowe a sa wypukliny dokanalowe centralnie na poziomie L4 L5 to co ma pokazac tomograf??? Bo lekarz tylko wspomniał ze byc moze po przeciazeniu bola mnie teraz te sruby…I sie zastanawiam bo od operacji minęło 3 lata i przecież one sa wrosniete to operacja musi byc poważna i raczej gorzej sie wyciaga instrumentarium niz sie go mocuje w kręgosłup…
17 lutego 2018 o 22:05 #62568Wydaje mi się że TK może pokazać np. na ile śruby są już zarośnięte kością (i czy są) i przez to pozwolić ocenić czy tylko wykręcanie czy też kucie
No i może pozwolić na dodatkową ocenę i odróżnienie co jest czym – nie ma na nim takich artefaktów od instrumentarium jak na MRI- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra19 lutego 2018 o 07:49 #62581A te śrubki od samego początku dawały takie dolegliwości bólowe czy dopiero po jakimś czasie się takowe ujawniły?
19 lutego 2018 o 13:21 #62583Od samego poczatku ale mówiono wówczas ze jest swiezo po operacji i że musi się zrobic zrost.Ja od samego poczatku wiedzialam ze to te sruby daja mi dolegliwości , a teraz po 3 latach niestety bol sie nasilił do tego stopnia ze boli mnie w nocy i budzi mnie kazdy skret czy zmiana pozycji wywoluje to bol w kierunku rosnącym ponadto miejsce dotykane nad poziomem b.boli i nie trzeba nawet mocno naciskac …. Przodopochylenie miednicy powoduje bol nad miejscem operowanym i to samo w drugą stronę wiec na prawde nie mam pojecia od czego az takie dolegliwosci. Co prawda mam wypukliny nad poziomem operowanym tzn L4 L3 centralnie dokanalowo i wtorne zmiany zwyrodnieniowe blaszek granicznych, ale myślę ze ten dyskomfort jest w dużej mierze od czegos innego
19 lutego 2018 o 15:16 #62586Jam mam niestety to samo odczucie….piąty miesiąć jak jestem “szczęśliwym” posiadaczem śrubek .Byłem miesiąć temu u lekarza, i poinformowałem lekarza że mam duże nasilenie bólu po zabiegu .Kazał mi cierpliwie czekać bo jak tu cytuje “do pół roku ma prawo boleć” Ale intuicyjnie wiem że jest “grubo” nie tak ,to się po prostu czuję .Po pierwszej operacji zaraz po obudzeniu już wiedziałem że jest ok .Czułem ból pooperacyjny ,ale wiedziałem że jest dobrze.Trzy miesiące po operacji już biegałem ,normalnie funkcjonowałem.Niestety po niecałych 2 latach powtórka z rozrywki -nawrotowa przepuklina na tym samym poziomie.Decyzja po rehabilitacji która nie dała żadnych efektów-cięcie.I tu po operacji totalny ból -pionowali mnie na drugi dzień i już wiedziałem że nie jest tak jak powinno.Jak się okazało miałem rację -miesiąć po operacji odebrałem wyniki z rezonansu ,który zresztą wykonałem sobie prywatnie bo nie mogłem się doprosić żadnego konowała.I odbierając wyniki czytam:nawrotowa przepuklina na tym poziomie gdzie była operacja, do tego stenoza kanału kręgowego poziom niżej.Blizna okołokorzeniowa +niestabilność jatrogenna kręgosłupa.Szlag człowieka trafia wyszedłem ze szpitala w jeszcze gorszym stanie niż przed operacją.Ja teraz 3 operacja za sobą a jeszcze gorzej się czuję niż przed operacja …. 6 śrub w kręgosłupie,2 implanty w dwóch segmentach do tegostrasznie silny ból ,rozpieranie w lędzwiach +odczucie że mi się kregosłup rozjeżdza na boki. Chciałęm sobie zrobić kontrolny tomograf ale się okazało że i prywatnie wymagane jest skierowanie ….lekarz nie widzi potrzeby żeby mi dać skierowanie na niego.Jestem w czarnej du..ie jak to się mówi .Szach,mat żadnego ruchu nie mogę wykonać
19 lutego 2018 o 15:32 #62587Idz najlepiej do innego lekarza prywatnie i domagaj sie o tk. U mnie az tak jak u Ciebie nie jest zle wrocilam nawet do pracy , ale jest nie to co z przed tych operacji raczej gorzej niz powinno byc Bo po co operacje byly skoro komfort jest nizszy zycia i nie ma poprawy wlasnie. Kazdy ruch boli a nie o to tu chodzi zeby brac prochy…
19 lutego 2018 o 17:28 #62588Póki co to nie mogę się zwleć z łóżka ….brakuję mi motywacji żeby nawet się ogolić ,tak daje ból popalić.Jak skrzat wyglądam :cheer: :cheer: :cheer: Ale jak to pisał, chyba (?) ks.Twardowski “Kiedy Bóg drzwi zamyka ,to otwiera okno” …Szkopuł w tym że ja swojego jeszcze nie widzę No może Jedyne okno to okno przeglądarki internetowej :cheer: :cheer: :cheer: Tomograf jakoś sobie załatwię ,prędzej czy póżniej .Najbardziej się obawiam że wyjdzie mi w nim coś takiego ,że lekarz rozłoży ręce i powie że została mi jedynie poradnia leczenia bólu.Miałem już parę blokad,wstrzyknięcie w rozwór krzyżowy.Nawet wykonany zabieg termolezji ale bez specjalnego efektu.
19 lutego 2018 o 18:27 #62589quote tedi” post=14876:Chciałęm sobie zrobić kontrolny tomograf ale się okazało że i prywatnie wymagane jest skierowanie ….lekarz nie widzi potrzeby żeby mi dać skierowanie na niego.Jestem w czarnej du..ie jak to się mówi .Szach,mat żadnego ruchu nie mogę wykonaćjak pojdziesz do szpitala który robi tk prywatnie i na nfz to prawdopodobnie ci skierowanie wypisza na miejscu bez problemu, tylko trzeba zadzwonic i zapytac.
19 lutego 2018 o 18:34 #62590Jak mnie to denerwuje że po operacji w Polsce pacjenci muszą cierpieć, mimo że jest oczywiste że to boli przeważnie do roku jak jest dobrze zrobiona operacja. Są kampanie typu https://niebolsie.pl/gdzie-leczyc-bol/ . Fakt, jest kilku niedouczonych lekarzy, którzy uważają że każdy kto będzie brał środki przeciwbólowe to się od nich uzależni, ale to są błędy systemu edukacji medycznej a nie prawdziwi lekarze. To samo jest z lekami na spanie. To jest po prostu dramat w Polsce, większość lekarzy nie ma pojęcia o ostrym bólu, myślą że leki są tylko potrzebne jak komuś nogi urwie, żyją w jakimś matrixie. Już na to zwracała uwagę helsińska fundacja praw człowieka że to jest barbarzyństwo.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra19 lutego 2018 o 19:37 #62592Mi rowniez zaproponowano zabieg termolezji ale po konsultacji z ortopeda i neurologiem mi ja odradzano argumentujac tym , ze albo pomoze albo pogorszy Nerwy same w sobie sie regeneruja wiec zabieg na 3 do 6 miesiecy by pomogl i co dalej??? WIEC sie nie zdecydowalam. Rowniez bylam w poradni leczenia bolu gdzie zaproponowano mi tabletki na padaczke w celu rozluźnienia miesni jak i rowniez antydepresanty po ktorych bym przytyla i nabawila bym dodatkowych dla siebie kg w ten sam sposob obciazajac kregoslup wiec tez uznalam ze bez sensu i raczej porada na egzystencję a nie na zaleczenie bolu Bo uwazam ze jestem zaleczona jesli chodzi o operacje niz wyleczona bo juz tak nie bedzie. MIMO wszystko jesli lekarz podejrzewa ze problem jest nad stabilizacja bo operowany mam Od L4 do S1 to jak to jest ze nad operowanym czyli od L3 l4 mnie boli. Czyli faktycznie sruby ktore sa nizej czy ogolnie w ogole jest problem ze srubami? I czy np jak zrobie jeszcze raz Mri zamiast Tk odcinka nad stabilizacja to czy Mr pokaze nieprawidlowosci??? I CZY TEZ tak macie ze jak lezycie na boku juz tacy rozluznieni bez napinania miesni to was ciagnie po stawie biodrowym od instumentarium bo ja tak wlasnie mam A jak siedzicie i sie ruszacie tzn robicie ruchy miednica siedzac w przod i tyl to tez was boli tam gdzie te sruby? Bo ja tak wlasnie mam i mnie to zastanawia czemu sie tak dzieje?
19 lutego 2018 o 20:47 #62593@elektra – zadałaś pytanie o poziom nad stabilizacją, a jednocześnie wykasowałaś zdjęcia z tego tematu, więc nawet nie ma na co popatrzeć..
Co do pytań “czy też tak mamy” – przy porównywaniu ważne jest też na ile kto jest aktywny, czy np. pracuje, bo nie ma sensu porównywanie np. dolegliwości które są przy całym dniu siedzenia czy innego męczenia pleców, a dolegliwości które są ostre nawet jak ktoś głównie odpoczywa.
Te przeciwpadaczkowe podobno pomagają, i to nie jest polski pomysł, ja się o nich dowiedziałem z drugiego końca świata a nie w Polsce. Zagłuszanie bólu na wieki jest bez sensu, ale w okresie pooperacyjnym przez kilka miesięcy nie branie leków przeciwbólowych grozi ciężkimi konsekwencjami psychicznymi, poza przypadkami gdzie pacjent stwierdza że nie boli i ich nie potrzebuje (a tak bywa).
A jak silne masz stałe dolegliwości w skali 1-10 i jak silne chwilowe np. przy tym leżeniu na boku?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.