Uświadomiona – MR – jak ogarnąć złą wiadomość !
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Uświadomiona – MR – jak ogarnąć złą wiadomość !
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 8 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
11 lipca 2013 o 18:20 #47771
Witam serdecznie,
od miesiąca nie potrafię normalnie funkcjonować, największe problemy mam z siedzeniem i schylaniem, ból promieniuje do prawej nogi i prawego kolana…
Naczytałam się sporo na temat rwy i dyskopatii. Piszę tu, bo odebrałam wynik MR i jestem dość przerażona diagnozą neurochirurga – zniszczenie dysku/implant tytanowy….
Nie wiem od czego zacząć, mieszkam w Gliwicach, miewałam już bóle w okolicy lędźwiowej ale dopiero teraz, kiedy ból utrzymuje sie miesiąc postanowiłam potraktować sytuację poważnie.
Lekarz nakazał powtórzyć badanie MR, czy jest gdzieś taniej niż 570zł na śląsku??
Do kogo się udać, jak postępować aby skorzystać z NFZ?
Do kogo na rehabilitacje i z czym? Jakie są koszta?
Do którego ośrodka udać się na leczenie? Katowice, Bytom, Piekary, Chorzów?
Póki co jestem przerażona, mam 29lat a czuje się jakbym miałam 70. Niezdolna do niczego.
Proszę o wsparcie!Opis MR:
Wykonano badanie według kodu 5.03.00.0000076Badanie MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano w sekwencji SE/T1, T2 i STIR w płaszczyznach strzałkowych oraz w sekwencji SE/T2 w płaszczyznach poprzecznych.
Dane ze skierowania: Dyskopatia L5-S1.
Spłycenie lordozy lędźwiowej.
„Ostre” ustawienie kości krzyżowej.
Tarcze międzykręgowe L1-L2, L4-L5 i L5-S1 mają obniżoną intensywność sygnałów i nieco obniżone wysokości.
Na poziomie L3-L4 tarcza międzykręgowa jest obwodowo uwypuklona z małą tylną wypukliną modelującą worek oponowy.
Kanały korzeniowe są w odcinkach dolnych zwężone.
Na poziomie L4-L5 w tylnej części pierścienia włóknistego tarczy międzykręgowej widoczne jest ognisko uszkodzenia oraz centralna, szerokopodstawna przepuklina dokanałowa, podwięzadłowa modelująca worek oponowy, zwężająca zachyłki boczne kanału kręgowego. Współistnieje znaczne obwodowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej co powoduje zwężenie dolnych odcinków kanałów korzeniowych, w większym stopniu prawego.
Na poziomie L5-S1 stwierdza się obwodowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej co powoduje zwężenie dolnych odcinków kanałów korzeniowych.
Intensywność sygnałów uwidocznionej części rdzenia kręgowego prawidłowa.Wnioski:
Zaburzenie statyki kręgosłupa lędźwiowego.
Przepuklina podwięzadłowa dokanałowa na poziomie L4-L5 z względną ciasnotą kanału kręgowego oraz ciasnotą kanałów korzeniowych.
Dyskopatia typu bulging na poziomach L3-L4 i L5-S1.11 lipca 2013 o 18:35 #52718już wiem, zaproponowano mi : DYSTRAKCJE MIĘDZYKOLCZYSTĄ z implantem STENOFIX
11 lipca 2013 o 20:15 #52720Czyli coś jak 15 minutowy zabieg wstawienia implantu podskórnego bez naruszania struktur kręgosłupa poza więzadłem międzykolczystym i oczekiwanie na redukcję przepukliny.. Coś wcześniej było o tytanie, czyli o zupełnie innej technice niż dystraktory, coś o rehabilitacji, przyznam że nie mogę się doszukać o co chodzi w całości :unsure:
Zabieg w 6 minut:
12 lipca 2013 o 14:42 #52725Masz trochę wypuklin, prawdopodobnie większość osob ok 30 już je ma. Nie u każdego są objawowe, więc nie panikuj. Miesiąc z rwa to jeszcze za wcześnie na decyzje operacyjne. Najpierw konkretna rehabilitacja, z farmakologią. Jeśli to nie pomoże, ale daj sobie przynajmniej pól roku można coś myśleć. Na pewno zrobiłbym na Twoim miejscu blokadę diagnostyczną, żeby wiedzieć który poziom jest problemem. Samo badanie fizjoterapeuty bywa czasem mylne.
12 lipca 2013 o 16:42 #52729użytkownik Admin -> z tego co czytałam to w dystrakcji można wykorzystać 3 typy implantów w tym STENOFIX tytanowy. Lekarze niechętnie tłumaczą o co chodzi dokładnie, być może zrozumiałam go błędnie.
Re774 -> miałam kiedyś 3 zastrzyki w odległości tygodnia – depomedrol z lidokainą. Czułam się po nich świetnie, aż do teraz. Nigdy nie czułam takiej blokady pleców przez taki długi czas. Nie bylam jeszcze ani u fizjoterapeuty, ani na żadnej rehabilitacji. Neurochirurg nie zalecił mi niczego oprócz powtórki rezonansu.
PS. Wiem, że są tu osoby zmagające się z dużo poważniejszymi problemami niż ja. Jestem trochę oszołomiona tym wszystkim. Szukam po prostu rady jak wyjść z tej sytuacji, do kogo się udać. Dziękuję za wszelkie informacje.
12 lipca 2013 o 20:41 #52731Dlaczego masz powtórzyć rezonans? Jest coś niewidoczne czy chodzi o bardziej aktualny lekarzowi. Implantów jest dość dużo większość placówek ma swoje ulubione które montuje. Ja np szukam coś na L5-s1 ale tu trudniej się je zakłada i nie wszystkie sie da ulokować. Jaki rodzaj blokady miałaś z depomedrolu tzn jak podany – otworowo przy korzeniu czy przykręgosłupowo domięśniowo. Ja ostatnio dostałem diprophos. Pierwszy zastrzyk nawet pomógł drugi już nie:( . Znajdź dobrego fizjoterapeutę i próbuj rehabilitacji!!! O operacji nawet nie myśl. Na to możesz zawsze sie zdecydować jak wyczerpiesz metody rehabilitacji.
12 lipca 2013 o 20:48 #52732Opis implantu Stenofix
Strona producenta:
http://www.synthes.com/MediaBin/International%20DATA/036.000.991.pdfquote Re774″ post=4151:Ja np szukam coś na L5-s1 ale tu trudniej się je zakłada i nie wszystkie sie da ulokować.“It can be implanted at one or two lumbar levels from L1 to S1. For implantation at L5/S1, the presence of an S1-spinous process of adequate size is a prerequisite to fully support the implant”
Czyli żeby ulokować ten implant pomiędzy kręgami L5 a S1, na S1 (pierwszy z kręgów kości krzyżowej) musi istnieć wystarczająco duży wyrostek kolczysty. Podobnie jest z pozostałymi dystraktorami.
Ciekawą rzeczą w instrukcji jest zdanie:
“StenoFix is used after open or microsurgical decompressive surgery”oznaczające jasno, że implant jest przeznaczony do zastosowania PO operacji dysku. Dość często stosuje się dystraktory jako samodzielne rozwiązanie, bez ruszania dysku – tutaj jest jakby trochę inaczej według wskazań producenta.
12 lipca 2013 o 21:32 #52734Re774-> dzięki za odpowiedź:) Lekarzowi chodzi o bardziej aktualny rezonans. Po zastrzykach w okolicy kregosłupa – depomedrol z lidokaina ustały wszelkie dolegliwości, a że tuż po rezonansie “prywatny’ neurochirurg zalecił mi tylko chodzenie w długich koszulkach i wygrzewanie pleców przestałam się interesowac tematem, aż do teraz…
No więc od miesiąca mnie boli, rezonans już za stary i chyba gdzieś tanio musze go znow prywatnie robic. tragedia…13 lipca 2013 o 15:33 #52741Mnie też teraz czeka RM pooperacyjny z kontrastem i wysokopolowy. O RM na fundusz zapomnij chyba, ze masz znajomości i wkręcą Cię w kolejkę. Szkoda, ze prywatny neurochirurg nie zalecił rehabilitacji od razu pewnie nie miałabyś teraz problemu. Sterydy zamaskowały tylko problem bólowy. Ja teraz przymierzam się do celowanej blokady przykorzeniowej. Robią to pod kontrolą TK lub RTG wtedy podaje się mniejszą dawkę sterydu. Nie usuwa to przyczyn bólu ale przynajmniej redukuje ten ból. Podanie diprophosu przykręgosłupowo niewiele mi dało, więc spróbuję teraz okołokorzeniowo.
13 lipca 2013 o 19:00 #52747Czas oczekiwania na MRI z NFZ to 2 do 6 miesięcy. Czasem warto zadzwonić do kilku różnych pracowni i zapytać o terminy. Czasem jest bardzo szybki termin (np. z dnia na dzień), bo ludzie rezygnują z badania (zapisują się w kilka miejsc naraz, i idą tam gdzie trafi się najbliższy termin – przez co niepotrzebnie sztucznie zajmują kolejkę w innych miejscach. Jeśli zadzwonią w te miejsca gdzie się rejestrowali i powiedzą, że rezygnują, to pracownia ma szansę przerzucić kogoś innego na ten termin). Średnia cena prywatnego badania to 400zł za jeden odcinek kręgosłupa, i ok. 160zł za kontrast. Różnice w cenie to około +-50zł. Na nic tańszego bym nie liczył gdziekolwiek.
Pozdrawiam13 lipca 2013 o 20:51 #52750Lekarz może też zaznaczyć na skierowaniu MRI na CITO (najbliższy termin) – jak jest miły to sam od siebie to zrobi, albo można poprosić, wybłagać – wtedy czas oczekiwania na prawdę się skraca. W moim wypadku z 3 miesięcy do 3 tygodni na NFZ 🙂 Warto próbować, bo nie każdego stać na prywatny MRI :/
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
13 lipca 2013 o 22:00 #52751Albo można położyć się na 3 dni do szpitala na diagnostykę.. MRI + RTG czynnościowe + badanie neurologa + przewodnictwo + konsultacja ortopedy/neurochirurga.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.