Uszkodzenie nerwu strzałki
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Uszkodzenie nerwu strzałki
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 lutego 2014 o 13:48 #47884
B) Jeżeli ktos zna odpowiedz to proszę o radę szukałam wszędzie i nie ma na to konkretnej odpowiedzi … Otóż: czy jest możliwe uszkodzenie nerwu bądź co bądź podejrzenie uszkodzenia nerwu strzałki jeżeli stopa nie opada ? Jedyną dolegliwością jest właściwie drętwienie kończyny dolnej z brakiem czucia powierzchownego od strony zewnętrznej od kolana w dół (stopę jako tako normalnie czuję) oraz nocne palenie tej że nogi, również podczas spoczynku ….Urazu nogi nigdy nie miałam . Nie wiem co mam myśleć o tym, a może to jakaś inna choroba? Badanie Emg chcę sobie zrobić i się zastanawiam co mi lekarz powie gdyby np się okazało ze ten nerw nie jest uszkodzony?
No to co może być powodem ewentualnie? Jestem po 3 operacjach na lędzwiówce z użyciem instrumentarium, wcześniej miałam w sumie 5 blokad w tym 2 diagnostyczne no ale dolegliwości nogi były za nim w ogóle leżałam na stole operacyjnym . Obawiam się, że to jakaś choroba immunologiczna typu SM albo jakieś sprawy nowotworowe. Lekarze już chyba maja na mnie pomysłów od czego są moje dolegliwości bo to nie jedyny problem.. Poprawy żadnej nie ma po tych operacjach wręcz odwrotnie – ciągle boli mnie lędźwiowy odcinek jak i również moje biodra, które są krzywe. Nie wiem może to coś z mięśniami? Z gruszkowatym np mięśniem? A może to kulszowy daje o sobie znać. Jakie powinnam zrobić badania żeby coś wykluczyć albo coś w końcu zdiagnozować ?19 lutego 2014 o 21:30 #53788@elektra ja zmagam się z podobną sytuacją lewej nogi. Wielokrotnie o tym pisałam. Mam identyczne objawy jak Ty oraz parę dodatkowych jak np. ciągły ból tej nogi, ciągłe, nieprzemijające opuchnięcie, również uczucie “mrówek”, prądów itp (coś jak parastezje), nie mam czucia zbytnio w palcach oraz zewnętrznej górnej i dolnej części stopy, inne czucie ciepła wody (nie odczuwam gorącej wody, tzn. drugą nogę parzy, a lewą nie;)). Ciężko to wszystko opisać. Te problemy wystąpiły głównie po dwóch operacjach na lędźwiowym (również z cage’ami oraz instrumentarium – śruby i pręty),ale w minimalnym stopniu miałam część objawów przed op. Myślę, że to spowodowane było przez ucisk jaki był na korzenie nerwów rdzeniowych (przed op.) oraz w moim wypadku uszkodzeniem tychże korzeni (po op. nr 1 w 2013r). Mi nikt nie potrafi, żaden z lekarzy powiedzieć dlaczego mam aż takie dolegliwości, głównie chodzi o opuchnięcie, jednak cała reszta zapewne jest wynikiem uszkodzeń, po przebytych operacjach. Też nie czuję się najlepiej, obecnie czekam z wielką obawą na MRI LS. Pomysł z EMS/ENS też miałam w głowie, ale lekarze na to nie wpadli i sama jakoś nie proponowałam, wolę zdecydowanie rezonans póki co.
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra20 lutego 2014 o 03:11 #53812Bardzo Ci dziekuje Aiga za odpowiedz :kiss: U mnie widzisz nikt z lekarzy ortopedów czy neurochirurgow nie wspomniał . ze to byc moze od operacji czy uciskow jakie miałam . Poniewaz ja te same objawy miałam przed operacjami wogole jak sie zgłosiłam do lekarza ..Dlatego sa moze zdziwieni ze ledzwiowka ze tak powiem jestzaleczona i skrecona roznymi tam wlasnie pretami implanty i sruby na maxa a ja dolegliowsci mam dalej. Spac nie moge w nocy bo mnie budzi bol pieczenie razem z dretwieniem tej nogi no juz po prostu chyba depresji dostaje ilez mozna sie z tym zmagac 🙁 A badanie EMG zrobie prywatnie koszt 150 zł i się dowiem czy faktycznie nerw jest uszkodzony i co wtedy dalej bo własnie niepokojace jest to ze ja nie mam objawów jezeli chodzi o ten nerw STOPA MI NIE OPADA I MOGE PALCAMI ROBIC GORA DÓL NA PIETACH TEZ STANE I PALCACH wiec nie wiem wlasnie co jest przyczyna tego pieczenia zwlaszcza w nocy :dry: :dry:
20 lutego 2014 o 06:46 #53814@elektra – byłaś może u neurologa badającego DOKŁADNIE czy nie masz jakiegoś osłabienia w nodze? Różne bóle, pieczenie, przykurcze mięśni łydek, itd. jak najbardziej MOGĄ występować bez opadania stopy (piszę to z własnego doświadczenia). Mi np. kiedyś kamieniały mięśnie łydek jak na filmie poniżej, przy rozluźnionej nodze, co bolało niemiłosiernie (tego się nie da symulować – no chyba że ktoś jest mistrzem władania mięśniami łydki), a stopa przy tym nie opadała. Działo się to spontanicznie w najmniej oczekiwanych momentach – np. w środku snu, co mnie wyrywało ze snu.
Natomiast samo opadanie stopy nie jest jedynym możliwym problemem – tak samo może występować np. zmniejszenie siły przyciągania stopy do góry (sprawdza to przeważnie druga osoba – dociska stopę do ziemi podczas gdy próbuje się ją wypchnąć do góry przez zgięcie w kostce, i porównuje jak to jest w obydwu nogach – czy jest różnica), i innymi testami.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra20 lutego 2014 o 11:28 #53815Byłam u neurologów 3 i kazdy mnie odsyłał do neurochirurga ze to sprawa jest dla nich a co do skurczów miesni nie mam mnie w nocy pali noga i dretwieje czasami sie unosi paluch do góry i mnie przy tym wykreca….
20 lutego 2014 o 18:26 #53817Użytkownik421:
quote :tak samo może występować np. zmniejszenie siły przyciągania stopy do góry (sprawdza to przeważnie druga osoba – dociska stopę do ziemi podczas gdy próbuje się ją wypchnąć do góry przez zgięcie w kostce, i porównuje jak to jest w obydwu nogach – czy jest różnica)Miałam sprawdzane to zmniejszenie siły nogi i test ten nie wyszedł za dobrze. Na palcach nie stanę, bo mi od razu leci noga w dół, na pięcie przejdę pokracznie parę kroków, ale noga praktycznie nie odrywa się od podłoża. Mi się zdarzają skurcze w tej nodze, ale są to krótkie, bolące momenty.
Neurologa żeby znaleźć, który faktycznie się zna na takich rzeczach (chodzi mi o takiego, który wie co to operacja kręgosłupa i co może po niej się dziać) nie jest łatwo znaleźć, a nawet powiem, że są to tylko jednostki… Ja non stop jestem pod kontrolą ortopedów (swoją drogą, tam gdzie miałam op.), ale nikt mi nie powiedział skąd się biorą takie dolegliwości (ok, może po prostu nie chcą powiedzieć…).
@użytkownik421, a kiedy przeszły Ci te bóle łydek?
@elektra, jeżeli Cię odsyłają do neurochirurga to może warto pójść?- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 lutego 2014 o 20:49 #53818@elektra – ja tylko wstawiłem film jako przykład, że dziwne rzeczy się mogą z nogą dziać – od bólu czy mrowienia, przez brak czucia, aż do takich skurczy, nawet jak stopa nie opada.
@Aiga25 – ostatni raz taki skurcz miałem w 2013r. w noc przed operacją stabilizacji, w prawej nodze. Byłem po tych szpitalnych tabletkach nasennych/uspokajających przedoperacyjnych, w środku nocy mnie złapało (miałem tak jak na filmie ataki ok. 10-15 minut), obudziłem się z bólu, nie dało ruszyć żeby zadzwonić po pielęgniarkę – spociłem się z bólu a jak tylko puściło to znów usnąłem, a już na stole operacyjnym poprosiłem Anestezjologa żeby przekazał Operatorom, że mi się to też w prawej nodze zrobiło (wcześniej przy uciśniętych nerwach miałem tak od czasu do czasu w lewej nodze, w prawej nigdy wcześniej). Od czasu stabilizacji przestały mnie boleć łydki przy stawianiu kroków i przestały mi się te skurcze przytrafiać!- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2524 lutego 2014 o 10:40 #53835Jestem po badaniu Emg i o to wynik :dry: Pani neurolog powiedziała ,ze niestety ale bez operacji sie nie obejdzie typu (pdbarczanie tych nerwów korzeniowych)
Prawidlowe przewodnictwo czuciowe w n strzałkowym po stronie prawej obnizona frekwencja fali F -10%
po stronie lewej 40% Prawidłowe przewodzenie we wł . czuciowych n. łydkowego prawego
Przewodzenie w n.strzałkowym prawidłowe obniżenie frekwencji fali F sugeruje zmiany korzeniowe
Jak myslicie nadaje sie to na prawde do operacji nie da rady fizjoterapią Na pewno mysle ze Mr powinni mi dac skierowanie na ta operowana ledzwiowke czy nie ma tak tkz bliznowca bo co jest dla mnie własnie dziwne ja od samego poczatku mialam problem z ta noga nim byłam operowana wiec chyba raczej podczas operacji czegos tam bardziej nie uszkodzili…. B)24 lutego 2014 o 14:27 #53836@elektra, a to badanie EMG robiłaś prywatnie, czy na NFZ? Ja właśnie działam w tym kierunku i chcę sobie załatwić takie badanie, bo stwierdziłam, że z rezonansem jeszcze to będę miała piękny obraz tego co się dzieje z moim zdrowiem. Prywatnie chyba koło 200zł takie badanie, a skierowanie na nfz to od specjalisty trzeba? Może być reumatolog? Wiesz może?
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
24 lutego 2014 o 15:25 #53837robilam prywatnie bo za duze kolejki dopiero na pazdziernika Aiga25 cena jest zalezna od tego na co to badanie czy na przewodnictwo czy na czuciowe i ile nerwow ma byc badanych Jak bedziesz miec skierowanie to tak jak ja np miałam ze uszkodzenie podejrzenie nerwu strzałki wiec sprawdzilam w necie cennik uslug szpitala w ktorym to badanko zrobilam wiec za jeden nerw w tym było czucie i przewodnictwo zapłacilam 120 zł a cena była od 75 do 150 Wiec musisz sprawdzic sobie ile kosztuje w danej placowce ja szukalam w 2 szpitalach i ceny byly rozne w jednym od 130-170 a w tym co bylam widzisz 75-150 wiec jest roznica Powodzenia
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2517 marca 2014 o 23:33 #53971quote Aiga25″ post=5368:@użytkownik421, a kiedy przeszły Ci te bóle łydek?No to się trochę na wyrost pochwaliłem w poprzedniej wypowiedzi. Dzisiaj od wczesnych godzin porannych, korzystając z faktu że wyleczyłem się z grypy, wziąłem się ochoczo za wszelkie zajęcia domowe. Pod wieczór już mnie ostro bolały plecy, więc musiałem się położyć z poduszkami pod plecami. Po 3 godzinach obudziłem się dosłownie z wrzaskiem z bólu – znów mi spięło łydkę. Przez 5 minut się ruszyć nie mogłem z bólu, potem wstałem kulejąc, a teraz mimo że minęło już kilka godzina nadal boli mnie mocno cały mięsień łydki i utykam. Porażka. I tak to się przeważnie kończy jak się wezmę za robienie czegokolwiek.
22 marca 2014 o 10:44 #5399823 marca 2014 o 20:05 #53999Nie wiem komu te życzenia – chyba wszystkim Forumowiczom ? 🙂
Ja tylko dodam, że po 36 godzinach od skurczu mięśnia łydki przestał mnie ten mięsień boleć i przestałem utykać, chociaż jeszcze przez 24h bolała mnie ostro lewa część miednicy. Teraz mnie tylko rwie w boku jeśli próbuję szybko iść, albo szybko przejść zakręt. Denerwujące – muszę chodzić powoli. Z sześć razy dzisiaj mnie “przystopowało”. Człowiek się chce poruszać z normalną prędkością a tu taki limit się włącza, i zmusza do ciągłego uważania żeby się ruszać powoli.
29 marca 2014 o 20:50 #54036Wracając do tematu: to jest wynik mojego badania EMG z 2009 roku, kiedy miałem lewostronną dalekoboczną wypuklinę (czy przepuklinę, czy sekwestrację – nie wiem) dysku, miałem niedowład lewej stopy (nie dało się docisnąć sprzęgła, nie mogłem stać na lewej nodze – stojąc cały ciężar przenosiłem na prawą), a obie nogi ogólnie osłabione (problem z wchodzeniem po schodach)
Po tym badaniu technik powiedział mi, że.. mam problem z prawą nogą.
Zapytałem neurologa o co chodzi – pokazał mi (demonstrując swoją nogą), że jakoś tam nie mogę stać na pięcie czy na palcach prawej nogi, czy coś takiego. Pokazałem, że mogę bez problemu. Po chwili zastanowienia lekarz powiedział, że widocznie to świeże uszkodzenie i objawy się jeszcze nie uwidoczniły, ale że w ciągu kilku tygodni się uwidocznią. Minęło pięć lat – nie miałem przez ten czas takich problemów z prawą stopą jak pokazywał lekarz. I nadal nie wiem o co chodzi w tym wyniku badania. I dlaczego nie pokazało ewidentnych problemów z lewą stopą.Dlatego – jak pisałem wcześniej – zaskoczył mnie wynik badania Aigi25, że tak dokładnie potwierdził problem.
30 marca 2014 o 08:57 #54037Użytkownik, szczerze mówiąc to wydaje mi się, że trafiłeś albo na niezbyt doświadczonego lekarza przeprowadzajacego to badanie, który nie wiedział jak odczytać wyniki, albo po prostu w opisie nastąpiła pomyłka. Mój lekarz, na prawdę wszystko mi wyjaśnił i to badanie pokazało gdzie tkwi problem. W końcu trafiłam do neurologa z prawdziwego zdarzenia. Uważam, że było warto, bo mam czarno na białym potwierdzone uszkodzenie korzeni nerwów rdzeniowych i wiem, czego mogę się spodziewać po tej nodze.
Opis był dokładny i dość zrozumiały dla mnie, to też się liczy.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 marca 2014 o 14:09 #54039@Aiga25 – w badaniu robionym w tym samym miejscu rok później wyszło, że .. mam jeszcze bardziej uszkodzony n.strzałkowy w prawej nodze, a z lewą nadal wszystko OK.. Albo tam konsekwentnie stosują odwrotne oznaczenie nóg, albo nie wiem o co chodzi. W każdym razie przestraszyło mnie to badanie – że lewa stopa mi opada a dodatkowo w prawej coś wyszło
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.