[VideoKronika] Po operacji mikrodiscektomii L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › [VideoKronika] Po operacji mikrodiscektomii L5/S1
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
29 listopada 2013 o 15:46 #47842
Czyjaś wideokronika 1, 10 i 20 dni po udanej operacji mikrodiscektomii.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 listopada 2013 o 18:35 #53388Fajne filmiki, przydatne info 🙂 widze ze ludzie nie wspieraja sie specjalnie suplementami, a moze powinno sie. Ja mysle o mace np, kolagenie, magnez wapno.
29 listopada 2013 o 19:26 #53389Wszystko co nie zaszkodzi a może pomóc jest dobre 🙂 No ale gość sportowiec, a przez 20 dni dał sobie spokój z czymkolwiek poza spacerami, co chyba potwierdza, że mimo, że się da dużo robić zaraz albo na drugi dzień po takiej operacji jeśli przebiegnie idealnie, to lepiej odczekać.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 listopada 2013 o 20:35 #53391Nom. Z tego co zrozumialam to chlopak trenowal boxing, a wlasnie w tym roku dopiero wpadlam na to ze na kregoslup to trzeba cwiczyc pilates lub gimnastyke korekcyjna czyli miesnie wewn. Ludzie uprawiaja rozne sporty ale czy one tez wzmacniaja krzyz kregoslup itd? Bo napewno bieganie nie, silownia moze nadwyreac pilka tez nie. Wiec nie wiem, ja ostatnio jezdzilam na rowerze codziennie. Rwa kulszowa mi zeszla zupelnie po rowerze ale co z tego dysk i tak nagle wylecial. Wiec teraz juz cwiczenia w domu po prostu na macie i juz. Zeby na przyszlosc nie bylo rewypukliny itd, oczywiscie wezme pod uwage ze po dwoch, 3 miesiacach od zabiegu. Rzeczywiscie narazie tylko spacerki. Ale buty chyba mu ktos ubiera 🙂
29 listopada 2013 o 20:45 #53392No z butami i spodniami to jest lipa szczególnie przez pierwszych kilka dni po operacji. Buty można wsuwane nosić, bez sznurowadeł, to problem maleje, ale ze spodniami miewałem tak zaraz po operacji, że schylić się nie dało, żeby je założyć, na leżąco też ciężko szło. Tak że rzucałem na podłogę i jakoś samymi nogami próbowałem naciągnąć, bez zginania pleców – ze 2 razy nie obyło się bez pomocy innych pacjentów, sam bym sobie nie poradził.
29 listopada 2013 o 20:59 #53393Hihi to smiesznie chociaz wcale to smieszne nie jest kurcze. Ale w takim badz razie na operacje najlepiej mowisz w jakims dresie przyjsc. I buty wsuwane 🙂
A ile dni ty byles w szpitalu? Bo mi mowiono ze to 3 dni, ale mozna jesc wogule cos? Tj dzien przed zabiegiem, w danym dniu to juz chyba nie, no i dzien po ma sie ochote jesc wogule jak nie mozna siedziec czy podejsc po to jedzenie?29 listopada 2013 o 21:26 #53394quote bea” post=4894:Ale w takim badz razie na operacje najlepiej mowisz w jakims dresie przyjsc. I buty wsuwane 🙂No raczej tak jest wygodniej, po operacji przez kilka tygodni też, szczególnie z butami.
quote bea” post=4894:A ile dni ty byles w szpitalu?Nie pamiętam, ale chyba kilka dłużej niż 3. Czasem się zgłaszają ludzie z przypadkami pilnymi, i mimo że się ma termin to trzeba poczekać.
quote bea” post=4894:Bo mi mowiono ze to 3 dni, ale mozna jesc wogule cos? Tj dzien przed zabiegiem, w danym dniu to juz chyba nie, no i dzien po ma sie ochote jesc wogule jak nie mozna siedziec czy podejsc po to jedzenie?Akurat chodzić to się da w zasadzie w ten dzień co była operacja, ale siedzieć nie bardzo, i siedzieć się chyba nawet nie powinno. Jeść można kilka godzin po operacji, jak leki około-operacyjne przestają działać. Wcześniej też można, ale trochę może naciągać to się nie chce. Co do jedzenia przed operacją to to jest chyba zależne od szpitala. W poprzedni dzień po południu raczej wszędzie coś można jeszcze zjeść. To wszystko już szczegółowo mówią w szpitalu. Wodę dobrze mieć przy łóżku po operacji tak z 1.5 litra przynajmniej, bo potrafi nieźle suszyć.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.