Wchloniecie przepukliny?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Wchloniecie przepukliny?
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 6 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
7 marca 2021 o 17:51 #49109
Mam przepukline C5C6, ktora daje mi dosyc mocne objawy do rak od 8miu miesiecy. Czy jest szansa, ze to sie kiedykolwiek wchlonie? Nie czuje poprawy.
7 marca 2021 o 19:14 #68391Wszystko jest możliwe,tylko trzeba pomóc organizmowi. Pisałem już na ten temat.
Tu ciekawy przykład:
http://forum.drkregoslup.pl/forum/Inne-metody-leczenia/4065-glukozamina,-chondroityna-oraz-mangan-badania#4270Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina7 marca 2021 o 19:28 #68392ja nie wiem…mam wrazenie, ze jak tak dlugo sie nie poprawia, to juz samo sie nie wchlonie. Ale ja oczywiscie zadnym fachowcem nie jestem. W kazdym razie mi tak powiedzial lekarz i ostatecznie po 6 miesiacach skapitulowalam i ide na operacje. Ale pewnie kazdy przypadek jest inny i trzeba podchodzic do tego indywidualnie, tym bardziej gdy chodzi o rozne segmenty.
Znalazlam np. badanie z poprzedniego roku, ktore wykazalo, ze jesli problemy zwiazane z uciskiem na nerwy (ale w tym przypadku chodzilo tylko o odcinek ledzwiowy) trwaly ponad 4 miesiace, to operacja byla lepszym rozwiazaniem od leczenia konserwatywnego. Wczesniej byly badania, ktore wykazywaly brak roznic miedzy obiema metodami (co caly czas powtarzaja fizjoterapeuci), ale symptomy trwaly krocej. Tutaj link: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1912658Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, przepuklina8 marca 2021 o 00:21 #68394- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: cm-punk, przepuklina9 marca 2021 o 14:30 #68402Jest to moja subiektywna opinia, lecz potwierdzona badaniami obrazowymi!
W 2016r. zaczęły się u mnie dolegliwości kręgosłupa piersiowego. Byłem 3 lata po operacji przepukliny L5-S1, więc wiedziałem już trochę o kręgosłupie i jego dolegliwościach. Ból był chyba gorszy od tego w odcinku lędźwiowym, jakbym chodził z wbitym nożem w plecy pomiędzy łopatkami. Ani stać, ani siedzieć, ani leżeć. Zrobiłem rezonans (zdjęcia poniżej) i wyszła duża przepuklina Th8-Th9. Nikt nie potrafił mi pomóc. Fizjoterapeuci zalecali jakieś ćwiczenia, neurochirurdzy powiedzieli że nie operujemy dopóki nie będzie zaburzeń fizjologicznych. I tak byłem zmuszony rzucić pracę i wrócić do domu rodzinnego pod opiekę rodziców. Przez ponad rok wykonywałem codzienny zestaw ćwiczeń rozciągających, mobilizujących i usztywniających te okolice oraz basen kilka razy w tygodniu. W międzyczasie w 2017 roku znów zrobiłem rezonans (załącznik) i przepuklina była chyba jeszcze większa, chociaż ból powoli malał. W połowie 2018r. roku było na tyle dobrze, że wróciłem do pracy i zapomniałem o codziennym bólu. Bolało tylko jak długo siedziałem, ale spacery i ćwiczenia pomagały. 1,5 roku później w trakcie ćwiczeń jogi poczułem ukłucie w tej okolicy i zrobiłem rezonans (załącznik). Okazało się że jest tam jeszcze wypuklina ale w większości się wchłonęła. Niestety dzisiaj miewam bóle gorsze niż wcześniej, z promieniowaniem na brzuch i przełyk. Podejrzewam niestabilność w tym odcinku, ale nikt mi nie jest w stanie tego potwierdzić i każdy mówi że wygląda to ok.
Podsumowując: moim zdaniem przepuklina jak najbardziej może się wchłonąć, czego dowodem jest poziom Th8-Th9 u mnie (od pojawienia się do ustąpienia większości objawów minęło ok. 2 lata), oraz L4-L5 u mnie (opisana w moim wątku). Natomiast dysk raczej nie urośnie. U mnie mimo braku ucisku na nerwy na tych poziomach boli mnie okropnie, co jest spowodowane albo niewydolnością struktur okolicznych i niestabilnością, albo jakimś innych procesem chorobowym, którego ani lekarze, fizjoterapeuci i inni cudotwórcy u których byłem, ani ja nie znamy i nie wiemy jak leczyć.- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
Za tą wiadomość podziękował(a): anton - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.