Wielopoziomowa dyskopatia w odcinku piersiowym – poszukiwania Neurochirurga i fizjoterapeuty
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Wielopoziomowa dyskopatia w odcinku piersiowym – poszukiwania Neurochirurga i fizjoterapeuty
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 4 months temu przez
pomarancza.
-
AutorWpisy
-
24 maja 2021 o 11:07 #49158
Witam,
Do tej pory myślałem, że moim największym problemem jest ból i ewentualna operacja L5/S1. Jednak z własnej inicjatywy wykonałem też MR pozostałych odcinków kręgosłupa spodziewając się problemów w odcinku szyjnym. Z odcinkiem szyjnym jest wszystko ok, jednak wyniki Th mnie przerażają. Przejrzałem wszystkie wątki o odcinku piersiowym i sytuacja wydaje się beznadziejna, bo wygląda na to, że ani za bardzo nie ma pomysłu na fizjoterapię ani operację na tym odcinku. W dodatku są to cztery przepukliny. Mam dziś wieczorem wizytę u neurochirurga jednak proszę o jakiekolwiek kontakty i doświadczenia z leczeniem odcinka piersiowego kręgosłupa.
2.Kręgosłup Th
Badanie wykonano w dwóch płaszczyznach, w sekwencji TSE w czasach: T1- , T2-zależnych, STIR
Obniżenie wysokości i sygnału krążków mk na poziomach Th3-Th12
Na poziomie Th3-Th4 centralne uwypuklenie krążka m-k spłyca rezerwę płynową rdzenia
Na poziomie Th4-Th5 prawoboczna przepuklina krążka mk powoduje ograniczenie rezerwy płynowej
rdzenia i zwężenie prawego otworu m-k.
Na poziomie Th5-Th6 centralno-lewoboczna przepuklina krążka mk powoduje ograniczenie rezerwy
płynowej rdzenia.
Na poziomie Th6-Th7 prawoboczna przepuklina krążka mk powoduje ograniczenie rezerwy płynowej
rdzenia, penetrując nadkrążkowo.
Na poziomie Th7-Th8 lewoboczne uwypuklenie krążka m-k spłyca rezerwę płynową rdzenia
Na poziomie Th8-Th9 centralno-prawoboczna przepuklina krążka mk powoduje ograniczenie rezerwy
płynowej rdzenia.
Rdzeń kręgowy w zakresie badanym bez zmian ogniskowych.24 maja 2021 o 11:39 #69053Pytanie czy kręgosłup piersiowy Cię boli? Przepukliny ludzie mają czasem wielkie bez żadnych objawów, wiec równie dobrze możesz z tym dożyc do końca życia i dolegliwości nie będzie.
Można się zastanowić, czy jakiś ogólny czynnik ma wpływ na Twój kręgosłup i jego szybszą degenerację? Może ciężka praca fizyczna, może za mało ruchu, albo jeszcze coś innego.24 maja 2021 o 12:07 #69055Dzięki za odpowiedź. W ostatnich dwóch tygodniach czuję lekki dyskomfort i ogólne zesztywnienie, które normalnie wziąłbym za bóle mięśniowe.
Jeszcze 2 miesiące temu biegałem i śmigałem na rolkach. Po bieganiu albo dłuższym siedzenie odczuwałem mrowienie w nodze i stąd MR i diagnoza w odcinku lędźwiowym.
Lekraz zlecił MR odcinka szyjnego z powodu mononeuropatii w lewej ręce a ja dorzucilem do tego piersiowy, żeby sprawdzić czy tam wszystko OK.Mam 26 lat, od dziecka to zeszłego roku miałem sporą nadwagę, która na pewno wpłynęła źle na mój kręgosłup. Mam siedzącą pracę, ale ruszam się regularnie i nawet teraz, kiedy musiałem odstawić bieganie, chodzę kilka razy dziennie na spacery.
24 maja 2021 o 12:23 #69056Skoro już wiesz teraz, że masz nieidealny kręgosłup to musisz bardziej dbać o niego, Znaleźć jakąś aktywność, która wspomaga mięśnie, ale nie obciąża kręgosłupa, fajne jest pływanie, ale nie każdemu służy. Moim zdaniem niedobre jest siedzenie osiem godzin, a potem zerwanie się od biurka i zaczynanie jakiejś intensywnej aktywności – sama sobie kregosłup w ten sposób załatwiłam. Teraz jestem zdania, że jak ktoś ma juz problemy, to lepszy spacer, ale ja już stara jestem. Jak miałam 26 lat to mi się zdawało, ze mam niezniszczalny kręgosłup.:)
Za tą wiadomość podziękował(a): pomarancza24 maja 2021 o 17:49 #69074Zdecydowanie będę musiał już przez resztę życia uważać na swój kręgosłup. Jestem już też po konsultacji o pierwszego neurochirurga, który akurat dzisiaj miał wolny termin – Pana Zaborowskiego w Toruniu, który pokazał mi, że moje dyski nie są w tak strasznym stanie jak opisane i skierował na rehabilitację. Dam znać kiedy zdobędę drugą opinię i postaram się też wrzucić jakieś ładne ujęcie z rezonansu.
Na tę chwilę trochę się uspokoiłem, zobaczymy jak to się ułoży. Dzięki @hanka za kontakt, pomogło mi to trochę 🙂
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.