wielopoziomowe zmiany w odcinku lędzwiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › wielopoziomowe zmiany w odcinku lędzwiowym
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 1 month temu przez
cm-punk.
-
AutorWpisy
-
24 października 2021 o 21:43 #69997
Czytam forum już od jakiegoś czasu i można znaleźć wiele cennych informacji, opisów Waszych problemów oraz rad które trzymaliście
Pragnę skonsultować z Wami mój przypadek:
w odcinku lędzwiowym mam wielopoziomowe zmiany L3/L4, L4/L5 ooraz L5/S1.
Odcinek szyjny ą C3/C4, C4/C6 oraz C6/C7.
Obecnie mam 36 lat. Zmiany na 3 poziomach w lędzwiach zostały już zadiagnozowane w 2013 roku ale od tego czasu za pomocą cwiczeń w miarę normalnie fukcjonowałem. Problem zaczął się w po próbie dzwignięcia i ostego ,,strzału” w październiku 2019 – wstałem dopiero na 3 dzień a ponad 2 tygodnie nie mogłem chodzić dłużej niż 20-30 minut. Potem leki, cwiczenia i lockdown zwiążany COVIDEM, któy ograniczył możliwości działania.
W cziągu dwóch lat dopadły mnie jeszcze 2 mniejsze ,,strzały”- drugi w kwietniu 2020 a ostatni 5 tygodni temu.
Ostry ból lędzwi dokucza mi już 2 lata (dzień w dzień) i bezpośrednio wpływa na komfort życia. Ciągły ból, brak ruchu (tylko spacery o do niedawna Orbitrek). Odcinek szyjny daje dolegliwości bólowe prawie codziennie.
Miedzczasie fizykoterpaia która nie przynosi żadnych efektów, kilku fizjoterpautów, codzienne ćwiczenia.
3 neurochirurgów nie widzi potrzeby wykonywania operacji w odcinku lędzwiowym. Zalecali dalszą rehabilizację, ćwiczenia lub senatorium. Jeden z nich mówił, ze w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie stabilizacja śrubami 3 poziomów.
Dodam, że nie posiadam ubytków neurologicznych.
Obecnie będę starał się o pobyt w sentaorium (ZUS) choć nie wiąze dużych nadziei.
Wydałęm już na to wszystko kilka łądnych tysięcy i bez rezultatu, mam trójkę małych dzieci i nie chce bezsensownie tracić czasu (choż czuje jak ucieka przez moje ograniczenia) i pieniędzy.
Jak podejść do tematu dalej? Rehabilitacja, dalsze konsultacje z polecanymi przez Was neurochirgami a może operacja? Cwiczenia to sprawa oczywista ale obecni fizjoterapeci twierdzą, ze więcej pomóc nie mogą….
pozdrawiam
Michał
Attachments:
You must be logged in to view attached files.26 października 2021 o 20:48 #70003Dodam, że w 2013 roku na poziomie L5/S1 była przepuklina – teraz opis wskazuje na wypuklinę.
W porównaniu z historiami, któe przeczytałem na forum wynika, że nie jest jeszcze najgorzej, choć to 3 poziomy. Co zrobić aby się nie pogarszało? Może stabilizacją za pomocą Coflex?
pozdrawiam
28 października 2021 o 01:31 #70004Spróbuj wypełnić kwestionariusz ODI na tej stronie odpowiadając na pytania, to taki typowy formularz do oceny poziomu dolegliwości, napisz co wyszło. To może dać trochę jaśniejszy obraz w jakim stanie jesteś. Przy okazji, wypełniając go i czytając możliwe odpowiedzi można zastanowić się samemu w jakim się jest stanie w stosunku do możliwych odpowiedzi. https://pogotowiebolowe.com.pl/testy/odi/
Ze stabilizacją 3 poziomową – opcja może być rozsądna jeśli lekarz od kręgosłupów, tzn. wykonał sporo operacji i wie co mówi, ale trzeba się po niej liczyć że przez 6-12 miesięcy będzie się raczej w górnych poziomach ODI. Jak się i tak w nich jest to opcja że za 6-12 miesięcy będzie dużo lepiej jest dobra.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 października 2021 o 20:30 #70010ODI teoretycznie wychodzi na poziomie 20 przy czym nie jest tal kolorowo. Zwyrodniały staw boli od rana do wieczora. maks cieżar do dzwinięgia
Jak pisałem każda próba wzmocnienia brzucha kończy się zwiększonym bólem (staram zachować technikę itp.)
Ponadto w ciągu ostatnich dwóch tygodni nasiliły sie promieniowania do lwewj nogi, pojawiły się mrowienia w obu nogach oraz czasami kłócia w pośladach
Chcę zareagować za wczasu żeby nie skończyć w przyszłości w śrubach na 3 poziomach.
Jestem zdania , że można to wystabilizować już teraz Coflexem lub innym ustrojstwem dającym choć minimalną ruchliwość.
3 listopada powtarzam rezonans po ostatnim ,,strzale” i zaczynam konsultacje od dr. Kwieka.
Będę szukał również kogoś kto może zrobić to na NFZ gdyż koszt operacji to min. 30 tyś. zł
Obawiam się tylko, że mało kto w PL robił stabilizację dynamiczną na tylu poziomach.
Jeśli możecie coś doradzić lub podzielić się Waszym doświadczeniem będę wdzięczny.
pozdrawiam
28 października 2021 o 21:38 #70011Lista szpitali jest tutaj
Stabilizacji dynamicznej to pewnie mało kto robił, małoinwazyjne dystraktory pewnie więcej bo to najprostsza operacja i najmniej inwazyjna i chyba najkrótsza, ale raczej na 2 poziomach. Z trwałością różnie, czasem jest to przełożenie w czasie o kilka lat poważniejszej operacji.
Tutaj podają kilka przypadków wielopoziomowego coflexa.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 listopada 2021 o 18:11 #70086Czytając forum trafiłem na wątki gdzie wielu z Was podkreśla, że ważna jest suplementacja ale nigdzie nie znalazłem szczegółów.
Możecie przybliżyć tą tematykę?
15 listopada 2021 o 23:31 #70087Raczej głównie jedna osoba to tutaj mocno propaguje, w jej wątku jest opisane, ale proponowałbym się w takich sprawach kontaktować prywatnie.
24 listopada 2021 o 21:30 #70142Dziś dostałem dwie wiadomosci – aktualny opis rezonanu oraz informację, że mój wniosek o senatorium na ZUS został pozytywnie rozpatrzony.
Możecie polecić ( z dośiwadczenia) któryś z ośrodków rehabilitacyjnych?
poza tym we wtorek wizyta u dr. Głowackiego.
Opis:
Badanie odcinka LS kręgosłupa
badanie wykonano w sekwencjach T1, T 2, STIR
Lordoza lędźwiowa zachowana. Boczne skrzywienie kr.L
Przestrzeń L1/L2 bez cech dyskopatii
Przestrzeń L2/L3 bez cech dyskopatii
Przestrzeń L3/L4 – okrężna wypuklina z niewielkim uciskiem worka oponowego i zwężeniem obu otworów międzykręgowych, zwłaszcza po stronie lewej
Przestrzeń L4/L 5 – okrężna wypuklina 5 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych , zwłaszcza po stronie lewej i uciskiem lewego korzenia nerwowego oraz zmiany zwyrodnieniowe w stawach
międzykręgowych
Przestrzeń L5/S1 – centralna wypuklina 4 mm z uciskiem worka oponowego
Stożek rdzenia bez zmian. Zmiany zwyrodnieniowe trzonów – nierówne zarysy blaszek granicznych w dolnym odcinku kr.Th,
niewielkie osteofity trzonówpozdrawiam
20 grudnia 2021 o 21:48 #70308Jestem po wizycie u dr. Głowackiego
No więc w przyszłości czeka mnie najprawdopodniej ALIF na 3 poziomach.Na tą chwilę NFZ refunduje tylko jeden poziom więc w grę wchodzi pewnie operacja prywatnie:(
Teoretycznie dyski ruchome też mogą wchodzić w grę ale to po badaniach RTG – chodzi głównie o zwyrodnienia w stawach.
Na razie zlecana fizjoterapia – głównie rozluźnianie powięzi, potem ćwiczenia. Kolejne kroki to ew. terapia bólu – termolezja, ew. blokady.
W tym przypadku ząden DIAM, COFLEX i nic innego nie wchodzi w grę ze względu na obniżone dyski na 3 poziomach.
Czytam posty Hezia i jestem dobrej myśli chodź są dni kiedy kręgosłup daje w… poślad lub pięte.
21 grudnia 2021 o 15:43 #70313Cześć,
Z tym finansowaniem przez NFZ ALIFa to nie do końca tak jest. Akurat tam, gdzie operuje dr Głowacki to tego nie finansują, ale w sumie to trzeba by rozmawiać z dyrekcją szpitala.
Mam info od dr Grzegorza Turka, że w Szpitalu Bródnowskim takie operacje są finansowane (przynajmniej dwa poziomy – mój przypadek), tylko zrobili w swojej karierze ich kilka, więc ja osobiście zrezygnowałem jak to usłyszałem.
Polecił mi on dr Jacka Nacewicza jako najbardziej doświadczonego w PL wg jego wiedzy, robi w Słupsku na NFZ kilka tygodniowo, zrobił ich już kilkaset.
Dr Białowąs, który operuje w Konstancinie mówił że są takie operacje finansowane, ale trzeba swoje odczekać.
Także niestety żeby się dowiedzieć – kto co i jak – trzeba swoje przedreptać a naszym kraju. Takich informacji nie znalazłem nigdzie w Internecie.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 1 month temu przez
iggy.
21 grudnia 2021 o 21:54 #70317cenne informacje, dziękuję. To forum to duża baza wiedzy i doświdczeń innych użytkowników.
Koszt ALIF na 3 poziomach to +/-50K. Trzeba działać tak aby opoźnić taką operacje ile się da.
21 grudnia 2021 o 22:46 #70318A czy to jest tak jak kiedyś że te kwoty za jedną operację to jakieś dwa ryczałty, kiedyś chyba 12 i 24tyś za jedną operację przez co ilość użytych w niej materiałów była ograniczona i leczenie kilku poziomów było tylko przez to rozkładane na kilka osobnych operacji o czym alarmowali lekarze?
24 grudnia 2021 o 08:44 #70321Cześć misiek. Rzadziej zaglądam na forum, więc dopiero teraz wysłałem Ci priv. Pozdro.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.