Witam serdecznie i proszę o opinię.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Witam serdecznie i proszę o opinię.
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 8 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 11 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
6 kwietnia 2014 o 16:16 #47905
Witam . Urazu doznałem około w wieku około 17 lat (aktualnie 35) lat temu. na siłowni. Chwyciłem sztangę która mi wyskoczyła z rąk nad samą podłogą.
Od samego początku czułem straszny dyskomfort i prądy w okolicy lędźwiowej lecz jako młody chłopak myślałem że po prostu naciągnąłem mięśnie.
Wraz z wiekiem sytuacja ulegała stopniowemu pogarszaniu.W 2009 zrobiono mi rezonans i wyszło że mam kręgozmyk l5-s1 5mm. Zdarzały mi się ataki ze ciężko było usiedzieć na WC czy nawet kichnąć.
Ponowny rezonans zrobiłem w 2011 w którym to wyniki były następujące:
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego wykonano metodą FSE w obrazach T1-T2- zależnych w przekrojach poprzecznych i strzałkowych.
Lordoza lędźwiowa prawie zniesiona.
Krążki międzykręgowe L4/L5, L5/S1 zwężone, oba o zwyrodnieniowo obniżonej intensywności sygnału w czasie T2 zależnym.Na poziomie L5/S1 widoczny jest kręgozmyk z przemieszczeniem trzonu l5 względem S1 o około 9 mm, na tym poziomie widoczna jest pośrodkowa pseudowypuklina krążka, która powoduje ucisk korzenia rdzeniowego w lweym zachyłku i w otworze międzykręgowym lewym, otwór międzykręgowy prawy także zwężony z widocznym uciskiem korzenia rdzeniowego w otworze między kręgowym prawym.
na poziomie L4L5 widoczna jest pośrodkowo lewoboczna przepuklina jądra miażdżystego, która uciska worek oponowy i zwęża otwory międzykręgowe bardziej po stronie lewej z modelowaniem korzenia rdzeniowego w lewym zachyłku.
Pozostałe krążki bez zmian.
Intensywność ze stożka rdzenia prawidłowa.W chwili obecnej czuję często kłucia w podeszwach stopy jednej jak i drugiej jak i ból palców stopy i dziwne wędrujące kłucia uniemożliwiające normalne funkcjonowanie. Czuję ponadto silne kłucia w kręgosłupie lędźwiowym i nie mogę zbyt długo siedzieć na krześle gdyż zbyt boli.
Zrobiłem ponadto rtg czynnościowe co widać na foto.Proszę o poradę czy poddać się operacji czy lepiej żyć z nieustającym bólem który z wiekiem być może się powiększy . Jeżeli tak to kogo i gdzie polecacie do tego typu operacji. Proszę o ogólne naświetlenie tematu.
Pozdrawiam.6 kwietnia 2014 o 16:31 #54043Witam
Moja rada jest następująca: jeśli nie ma objawów typu nietrzymanie moczu bądź niedowładu w nogach radziłbym najpierw udać się do dobrego fizjoterapeuty. Jeżeli jednak powyższe problemy występują – konsultacja z neurochirurgiem. Decyzję pomoże podjąć również fizjoterapeuta, który dokładnie badając oceni jakie są opcje.
Za tą wiadomość podziękował(a): emko6 kwietnia 2014 o 19:39 #54044Witam,
Moim nie medycznym zdaniem to fizjoterapia w tym wypadku na niewiele się już zda i jedynie przyciągnie czas, w którym można by było pozbyć się bólu np. Dzięki operacji. A z tego co pisze @emko jest naprawdę źle. Wynik rezonansu też jest zły wg mojej opinii (powtarzam, że to opinia na podstawie wiedzy z doświadczenia własnego), występują uciski na korzenie rdzeniowe – szkoda, że w opisie nie podano jak bardzo są zwezone tj, liczbowo np. 7mm – kregozmyk znaczny, a rehabilitacją nie da się go cofnąć i promieniowanie do stopy aż leci. Tu trzeba NAJPIERW udać się do neurologa/ortopedy i to ci lekarze powinni zdecydować o dalszym leczeniu, a nie fizjoterapeuta. Dodatkowo rezonans jest dość stary i na pewno od 2011 roku wiele sie tam mogło w odcinku L-S zmienić. Trzeba powtórzyć MRI, ale to dalsza bajka. Wiem, że operacja to ostateczność i sama borykam się z problemami po nieudanej op., ale gdy ból uniemożliwia normalne funkcjonowanie w codziennym życiu, to niestety trzeba rozważyć i taką opcję.
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): emko6 kwietnia 2014 o 19:42 #54045Dodam jeszcze to, że czekanie aż do takich poważnych objawów neurologicznych jak opalanie stopy, czy nietrzymanie moczu może doprowadzić do tego, że będzie za późno na cofnięcie zmian i/lub spowoduje inne komplikacje.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 kwietnia 2014 o 19:44 #54046A jaką operację Tobie proponowali? stabilizacje transpedikularną czy może coś ciekawszego?
6 kwietnia 2014 o 20:51 #54047operacja to ostateczność! Cofnięcie się zmian w zespole ogona końskiego (m. in. nietrzymanie moczu – ustępuje zazwyczaj po operacji) – poza tym neurolog i ortopeda nie operują w/w przypadków tylko neurochirurg i to do niego trzeba się zgłosić. Co do fizjoterapeuty – dlaczego strata czasu?!?!? Sam kręgozmyk może i całe życie objawów neurologicznych nie powodować za to wspomniane przepukliny już tak – a to bardzo często właśnie zabiegami fizjoterapeutycznymi udaje się zniwelować i do prawdy nie wiem skąd takie informacje posiadasz, że to nie fizjoterapeuta o tym decyduje “czy do zabiegu – czy do leczenia zachowawczego????
6 kwietnia 2014 o 21:10 #54048quote hefajstos” post=5621:poza tym neurolog i ortopeda nie operują w/w przypadków tylko neurochirurg i to do niego trzeba się zgłosić.Hm. Ciekawe. Na całym świecie i neurochirurdzy i ortopedzi operują kręgosłupy.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 kwietnia 2014 o 21:20 #54049Napisałem w/w przypadki – na całym świecie neurochirurg operuje wypukliny dyskowe ortopeda włącza się jeśli występuje problem kostny – np po urazie kręgosłupa – i to w dodatku jak sama nazwa wskazuje musi być chirurg ortopeda a nie zwykły ortopeda…
6 kwietnia 2014 o 21:27 #54050Bzdura. Np. w Belgii, gdzie chirurgiem jest moja kuzynka ORTOPEDZI kroją kręgosłupy a neurochirurdzy bardziej w kierunku “dyńki”. Tak więc i jedni i drudzy operują słupki.
Tak poważne zmiany i rehabilitacja ?????? I to jeszcze pewnie Państwowa. Bo kogo stać na porządną rehabilitację 3-4 razy w tygodniu…. A może jeszcze stacjonarną na którą się czeka ok. roku.
Moja teściowa też ma kręgozmyk (podobnej wielkości) oraz 2 albo 3 przepukliny. Jakoś funkcjonuje od czasu do czasu biorąc serie różnych medykamentów, które wykańczają jej żołądek. I robi dobrą minę do złej gry. Bo praktycznie non stop ją boli. Ja sam borykam się z problemem pleców ale jedno wiem. Jak będzie za mocno mi to przeszkadzać w życiu to się kroję. Ale u dobrego speca. Oczywiście nikt mi gwarancji nie da – ale kto nie ryzykuje to kawioru nie jada (patrz prowadzi w miarę normalne życie).
A rehabilitację przerabiałem. Mam dużo mniejsze zmiany i co ????? i niewiele dała.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, aiga256 kwietnia 2014 o 21:28 #54051quote hefajstos” post=5623:Napisałem w/w przypadki – na całym świecie neurochirurg operuje wypukliny dyskowe ortopeda włącza się jeśli występuje problem kostny – np po urazie kręgosłupa – i to w dodatku jak sama nazwa wskazuje musi być chirurg ortopeda a nie zwykły ortopeda…Mhm. Czyli ortopedzi nie operują dysków i kręgozmyków?
Czego to się człowiek może z internetu dowiedzieć..- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga256 kwietnia 2014 o 21:28 #54052Napisałam, że operacja to ostateczność i każdy ma tego świadomość, również nie używam określenia, że fizjoterapeuta to strata czasu, proszę tego mi nie sugerować. Jednak wspomniany specjalista operacji nie zrobi, jak zajdzie taka potrzeba, dlatego lepiej udać się do specjalisty neurochirurga lub ortopedy. Faktycznie nie dopisalam neurochirurga i to ten lekarz zamiast neurologa powinien się znaleźć w pierwszej kolejności do odwiedzenia. Opadanie stopy, czy nietrzymanie moczu może się cofnąć i w większości sie tak dzieje przypadków, jednak nie zawsze i na prawdę lepiej działać wcześniej niż zwlekać do ostatniej chwili, piszę to z własnego doświadczenia oraz innych pacjentów, z którymi miałam możliwość rozmawiać.
@emko lata jak widać cierpi i skoro stan się pogarsza trzeba zadziałać szybszą drogą ratowania kręgosłupa i zniwelowania bólu. Bo przecież ja nie pisałam, że tu na 100% op będzie, ale moim zdaniem zacząć należy nie od fizjoterapeuty. @hefajstos nie wiadomo od czego są bóle, czy same przepukliny się na to składają, czy kregozmyk też. Dlatego powinien to zobaczyć znawca tematu tj. Neurochirurg/ortopeda.
Moja koleżanka miała kregozmyk i jednopoziomowa przepukline. Wstawiino jej śruby transpedikularne i pręty, oraz implant m/kregowy. Po tej op. Wszelkie dolegliwości ustąpiły. Kregozmyk był mniejszy, bo na 5mm.
@hefajstos – moim i zaznaczam moim zdaniem przepukliny, które uciekają na korzenie nerwów rdzeniowych oraz powodują ciągle bóle, parastezje do stooy biegnące, nie bardzo są w stanie do “zniwelowania” przez rehabilitację. Nie jestem lekarzem, mogę się mylic… i jeszcze jedno – bez wykrzyknikow, bo nie ma po co podnosić głosu 😉
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
6 kwietnia 2014 o 21:31 #54053Aiga25 i użytkownik421: ale jesteście PERSZINGI. Ja tu dopiero co chciałem odpowiedzieć a tu już wasze dwa komentarze…… Muszę chyba przyspieszyć pisanie 👿
6 kwietnia 2014 o 21:37 #54054quote hefajstos” post=5623:i to w dodatku jak sama nazwa wskazuje musi być chirurg ortopeda a nie zwykły ortopeda…Acha.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing376 kwietnia 2014 o 21:38 #54055Wydaje mi się, że dopisywanie za każdym razem chirurg ortopeda nie jest konieczne, bo jest to oczywiste…
A swoją drogą zapraszam do dyskusji zainteresowanego, czyli @emko, bo mam pytanie
Czy miałeś już rehabilitację, w jaki sposób pomogła jak była, na ile, kiedy? Czy bierzesz leki przeciwbólowe? Czy ból jest non stop, czy są to napady rwy kulszowej? Jakie pozycje najbardziej są niekomfortowe? Czy byłeś już u jakiegoś lekarza z tymi wynikami?
@perszing36, włącz metodę 10-palcowa;) Ja z tableta klikam 🙂- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing376 kwietnia 2014 o 21:42 #54056Cyt. “Za wskazania do leczenia neurochirurgicznego uważa się również rozpoznanie w badaniu KT lub NMR bardzo dużego ”wypadnięcia dysku”. i tak ortopeda NIE operuje tylko jeśli już chirurg ortopeda – i taak na zdrowy rozsądek – skoro problem jest w okolicy rdzenia i ucisk na korzenie nerwowe to gdzie tam się babra ortopeda??? ale hmm musiałem to przeoczyć u siebie w szpitalu…
6 kwietnia 2014 o 21:42 #54057Już nawijam z 10 palców. @emko podaj skąd jesteś bo jak z okolić dolnego śląska albo okolic katowic to Ci dobrych speców polecę. I uderzaj najpierw do neuro a potem do rehab jak dobry neuro powie, że jeszcze nie czas. Mi jeden powiedział, że nie czas a od drugiego w sumie wyciągnąłem skierowanie na wczepienie bacjac-ów na 2 poziomach (bi też nie bardzo chciał cokolwiek robić). A że czeka się rok to się zapisałem. Zawsze można odmówić albo przesunąć w czasie. A tak niech sobie skierowanie leży i czeka na mnie – oby się nie doczekało 😉
6 kwietnia 2014 o 21:46 #54058hefajstos: a nie czasami ortopeda traumatolog ???? jeżeli już się czepiamy nazewnictwa (nie wiadomo tylko po co). Mnie taki kiedyś operował. A jak dobrze poczytasz to wcale wypuklina czy przepuklina nie musi być duża żeby dawać DUŻE objawy. Wszystko zależy gdzie się umiejscowi. Tam gdzie jest miejsce czy tam gdzie go niewiele. Ja mam naprawdę małą wypuklinkę z badania MRI a daje męda popalić. Już od dobrych 7 miesięcy ponad.
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga256 kwietnia 2014 o 21:51 #54059Mnie operowal specjalista ortopeda traumatolog jak się juz tak tego chirurga czepiamy… nie to jest istotne w tym temacie. @Perszing36 ma rację, że nie ma znaczenia jak duża jest sama przepuklina, a o ile zwęża kanał kręgowy i naciska na oponę twardą i korzenie nerwowe. Dlatego wcześniej napisałam, ze tego w wyniku badania brakuje.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
6 kwietnia 2014 o 21:59 #54060po 1 przyznaję rację z tym traumatologiem ale już nie chciałem wprowadzać i tego w obieg, po 2 a w zasadzie przede wszystkim – czy ktoś tutaj w ogóle zajmuje się leczeniem chorób kręgosłupa czy tylko pisze na wlasnych doświadczeniach? bo jesli to pierwsze to chętnie podyskutuję – jeśli po to drugie to każdy przypadek jest inny i można się wypowiadać dopiero po dokładnym badaniu – co też sugerowałem – specjalista to nie tylko lekarz – z reszta skoro piszesz, że to Ty wyciągnąłeś skierowanie od lekarza to już podważa jego kompetencje…ale “+” za mądrą radę “neuro –> rehab” 😉
6 kwietnia 2014 o 22:04 #54061“nie ma znaczenia jak duża jest sama przepuklina, a o ile zwęża kanał kręgowy” – a to nie to samo? zam osoby, które z przepiklinami 20mm odczuwały niewielkie zmiany a i takie, które przy 10mm przestały funkcjonowac – dlatego ZAWSZE powinno się zacząć od badania funkcjonalnego pacjenta oraz dokładnego wywiadu bo nie leczy się obrazów MRI ani rtg tylko pacjenta
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.