Wizyta u fryzjera po microdiscektomia
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Wizyta u fryzjera po microdiscektomia
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 8 months temu przez
waga.
-
AutorWpisy
-
3 stycznia 2020 o 13:43 #48882
Może głupie zapytanie , ale czy dokładnie 4 tygodnie po microdiscektomia L5L6 mogę pójść do fryzjera ? Wiem , że siedzieć mi dlugo nie wolno więc po nałożeniu farby będę spacerować po pomieszczeniu. Ale zastanawia mnie jedna kwestia co z myciem głowy ? Czy pozycja w której będę Max 10 minut nie zaszkodzi ?
Nadmienię, że w zaleceniach nie dostałam pasa wzmacniajacego .
Dzienna aktywność to spacer do 4 km na dzień dzisiejszy czyli 3 tygodnie po.3 stycznia 2020 o 13:55 #66722Witam , zapytam z ciekawości , jak się Pani czuję po operacji jeśli chodzi o dolegliwość , pomógł zabieg , pytam bo też rozważam , mam extruzję dysku czego powodem była rwa , teraz szukam wyjścia , na razie rehabilitacja będzie na tapecie od wtorku , ponoć się może wchłonie ale nie wiem , dzięki za info , pozdrawiam Grzegorz
3 stycznia 2020 o 14:20 #66723U mnie po rehabilitacji mam wrażenie że się pogorszyło. Po konsultacji z lekarzami miałam zakaz dotykania żeby nie doszło do sekwestru.
Po samej operacji ból odczuwałam Ale dużo mniejszy. Od wyjścia że szpitala nie biorę żadnych leków. Z dnia na dzień ból maleje. Choć są momenty że pojawia się w pośladku i w łydce Ale o małym nasileniu. Zwłaszcza rano . Wystarczy że pochodzę po domu 10 min i mija . Mam nadzieję że zniknie całkowicie.
W tej chwili spaceruje dwa razy po ok 2km i staram się leżeć , unikać siedzenia . Na te chwilę nie żałuję że poszłam pod nóż. A czas sam pokaże czy zdania nie zmienię.3 stycznia 2020 o 14:49 #66724Dziękuję za pomocną odpowiedź , czyli rehabilitacja nie pomogła i tylko operacyjnie dało się usunąć extruzję ? Lekarze nic nic nie wspominali że się samo wchłonie ? Mi tak powiedział znany neurolog jak zobaczył zdjęcie z MR ale chyba nieco końca mu mogę wierzyć się jestem zapisany na rehabilitację i rozciąganie w celu poluźnienia dysków ponoć to pomaga we wchłonięciu hmm oby . Dziękuję za odpowiedź i zdrowia życzę Grzegorz
3 stycznia 2020 o 19:33 #66728quote Agaje” post=19450:Ale zastanawia mnie jedna kwestia co z myciem głowy ? Czy pozycja w której będę Max 10 minut nie zaszkodzi ?Moim zdaniem jeśli to będzie pozycja pół-leżąca albo leżąca z odchyleniem głowy do tyłu do mycia to nie powinna.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): agaje3 stycznia 2020 o 19:35 #66729Próbowałam rehabilitacji z marnym skutkiem . 2 neurochirurgów i z 4 rehabilitantów jednoznacznie po wyniku MR powiedziało że szanse zawsze są Ale w moim przypadku były zerowe. Mogłam w sumie czekać dłużej na operacje Ale szkoda mi żołądka i wątroby.
Trzymam kciuki aby Tobie pomogło.
Pozdrawiam3 stycznia 2020 o 19:45 #66730Dzięki Aga za wsparcie , spróbuję tej rehabilitacji , nie biorę już leków bólowych bo rwa zelżała natomiast nie czuję się za dobrze ale może to nerwy i nie wysłanie i depresja , na razie nie idę do neurochirurga , operacja pewnie by musiala być z priv a to kosztowna sprawa na NFZ nie liczę bo bym się pewnie nie doczekał , spróbuję rehabilitacji , pozdrawiam i zdrówka życzę Grzegorz
3 stycznia 2020 o 22:03 #66733Obciążenie dysku w zależności od pozycji
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): gregory10910 stycznia 2020 o 19:01 #66747Ja wybrałam się do fryzjera dopiero po 4 miesiącach po operacji i włosy myłam w domu. A może jest opcja przyjazdu fryzjera do domu?
Ja jeszcze teraz nie wyobrażam sobie odchylania głowy do mycia u fryzjera (siedzenie w miarę ok), bo po prostu boli i jestem usztywniona w wyższych poziomach (spięły mi się prostowniki).10 stycznia 2020 o 21:05 #66748Ja też wybrałam się do fryzjera dopiero po 4 mies. i włosy myłam w domu. Wcześniej raczej nie dałabym rady. Szybkie ścianie i do domku. Moja walka z kręgosłupem trwa długo, to bywało też tak, że korzystałam z usługi znajomej w domu.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.