Wsparcie prawne dla Pacjentów?
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Wsparcie prawne dla Pacjentów?
- Ten temat ma 0 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
29 maja 2017 o 23:48 #48470
Witam
Czy orientujecie się czy w ogóle istnieje i jak wygląda wsparcie prawne dla pacjentów w Polsce?
Kto się tym zajmuje? Czy jest jakaś instytucja?
Wiadomo że leczenie kręgosłupa to nie rwanie zęba, że dzień-dwa po zabiegu poboli i prawie wszystko będzie jak dawniej.
Zdarzają się różne sytuacje losowe, a problemy z kręgosłupem potrafią wywrócić nasz świat o 180 stopni.
Do tego jeśli jesteśmy chorzy, na lekach przeciwbólowych, w oczekiwaniu na operację albo goimy się po operacji, potrzebujemy przede wszystkim spokoju i przy ostrym bólu lub silnych lekach nie jesteśmy w stanie poradzić sobie ze wszystkimi aspektami prawnymi jakie stają czasem na naszej drodze.
Nierzadko leczenie (które w ogromnej mierze nie jest pokrywane przez NFZ) pochłania lwią część środków finansowych jakie mamy (o ile jesteśmy w tej dobrej sytuacji że jeszcze jakieś mamy)
Czytałem, że istnieją darmowe porady prawne dla obywateli – bardzo mnie to ucieszyło, jednak równie szybko zasmuciło, ponieważ okazało się, że prawo do nich mają jedynie osoby które pobierają zasiłek z Pomocy Społecznej (!), a przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
Tak więc jak w tytule: czy ktokolwiek od strony prawnej chroni pacjenta lub mu pomaga w Polsce (instytucja?)
Czy dotyczy to tak samo leczenia na NFZ jak i w sektorze 100% prywatnym?
Czy choćby prawa i obowiązki pacjenta są jednakowe przy leczeniu na NFZ jak i 100% prywatnym, czy też sektor prywatny rządzi się swoimi regułami?
Czym zajmuje się Rzecznik Praw Pacjenta? O ile jeszcze taka instytucja istnieje obecnie (kiedyś była, ale też nie wiem co robili).
Jeśli macie jakąś wiedzę/doświadczenia to proszę podzielcie się nimi w tym wątku.
Ja mam jedynie takie, że będąc między operacjami, z ostrym bólem, na Transtecu (bupronerfina, pochodne opioidów) i Tramalu + lekach nasennych sąd zadecydował że “nie jestem osobą nieporadną” i odmówił mi adwokata z urzędu. Czyli rozumiem że w Polsce można być pełnoprawną stroną sporu nawet jak się jest pod wpływem narkotyków i to zgładza, oraz że Sąd nie widzi wpływu opioidów na “poradność” człowieka, tj. samochód też można by pewnie prowadzić po Transtecu i Tramalu + nasennych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.