Wspomagacze przy pracy biurowej i nie tylko ….
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Wspomagacze przy pracy biurowej i nie tylko ….
- Ten temat ma 30 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
adriano.
-
AutorWpisy
-
25 sierpnia 2014 o 06:54 #55099
Kup sobie odpowiednie krzesło albo poproś pracodawcę o dofinansowanie.
Ja siedzę na KULIK SYSTEM BUSINESS i bez tego krzesła bym nie wydolił.
Dodatkowo mam podnóżek z IKEA i też genialnie się sprawdza. Podnóżek pracodawca ma obowiązek kupić – jest na to jakiś przepis z tego co kojarzę. Krzesło już niekoniecznie.
Więc może być tak, że sama będziesz musiała zainwestować.25 sierpnia 2014 o 11:29 #55101@ewella – Tutaj jest artykuł nt. stanowiska komputerowego ergonomicznego – https://drkregoslup.pl/ergonomiczne-stanowisko-komputerowe/profilaktyka-schorzen-kregoslupa/ergonomia-stanowiska-pracy-przy-komputerze . Ogólnie siedzenie nie jest korzystne dla pleców, szczególnie siedzenie w pochyleniu lub pod kątem 90 stopni. Najlepsze jest odchylenie oparcia do tyłu 95-130 stopni – można samemu przetestować, odchylając oparcie i sprawdzając w jakiej pozycji mięśnie pleców są najmniej spięte. Niestety w Polsce zwyczajowo taki rodzaj siedzenia zazwyczaj jest zarezerwowany dla “szefów”, a jeśli pracownicy tak siedzą, jest to źle odbierane – co z punktu widzenia zdrowia jest wg. mnie bezsensowne. Dodatkowo – jeśli profil oparcia jest niedostosowany do kształtu pleców, można spróbować różnego rodzaju poduszek profilowanych nakładanych na oparcie. Albo najpierw podłożyć np. poskładany sweter pod odc. lędźwiowy i sprawdzić czy to pomaga – jeśli tak, to zastanowić się nad czymś zmieniającym kształt oparcia albo zmienić fotel.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 sierpnia 2014 o 16:49 #55106i tak najpredzej bedzie…sama pewnie zainwestuje w te rzeczy, mam takiego pracodawce ze szkoda gadac, a krzesla na jakich siedzimy to az wstyd mowic. Dzieki za rady bede cos kombinowac ale niesety na wlasny koszt
26 sierpnia 2014 o 11:14 #55110Hej,
ja pracuję w IT i codziennie siedzę 8h + czasem coś w domu
monitor + laptopa mam ustawionego tak aby nie pochylać głowy (podłożyłem sobie książki aby mieć na poziomie oczu).
Aktualnie mam to co Wy – posiedzę (w prawidłowej postawie) kilkadziesiąt minut to wstaję ze sztywnymi plecami i ciężko zrobić parę kroków.
staram się wstawać co jakiś czas i prężyć, przeciągać.
26 sierpnia 2014 o 11:21 #55111quote Perszing37″ post=6191:Słuchajcie – o tym zapomniałem napisać. Są aplikacje na plecy które robią fajną stabilizację – coś ala pas lędźwiowy. Kilka razy miałem zrobioną taką gwiazdę i się lepiej po tym czułem. Ale można różne aplikacje stosować. Taśma firmowa nie jest droga – 30 zł za 5 metrów.aktualnie są w LIDLu za 15 pln przygotowane do zrobienia gwiazdy na krzyżu
26 sierpnia 2014 o 11:23 #55112Też stosowałem. Potwierdzam. Fajna stabilizacja jak ktoś to odpowiednio zrobi. TEJPY stosuje także na kolana jak mnie bolą – też super działa. Ale ja kupuje firmowe za 30 zela za 5 metrów. I dobrze się trzymają i zero alergii itp.
26 sierpnia 2014 o 12:52 #55114@ewella nie wiem za bardzo co Ci dokładnie dolega, bo nie czytalam postów i jestes nową użytkowniczką (możesz opisać swój przypadek w nowym dziale https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/o-nas) i nie wiem czy masz jakieś przywileje niepełnoprawnych (orzeczenie itp.), bo jak tak to są przecież różne dofinansowania. Dofinansowania Z PCPR / MOPS/ PFRON/ NFZ. Musiałabys poczytać, spr czy się kwalifikujesz. Ja się nie znam za bardzo, ale warto spróbować, bo 60-80% opłacenia przez jakąś organizację to dużo.
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
31 sierpnia 2014 o 22:37 #55146Hidden
i znowu nie wiem gdzie to dodać ale nie wytrzymałem dzisiaj i spróbowałem…….całkiem dobrze się czułem w stępie – widocznie ten ruch pasuje moim chorym dyskom ……. był to stęp (czyli dla niewtajemniczonych najwolniejszy chód konia. Przyjemnie bujało i całkiem dobrze się po tym czułem…nie sądzie by to był wielki come back….. ale lepsze to niż rolki…..będę dalej próbował bo nie mogę zupełnie się wycofać mając takiego fajnego konisia
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 sierpnia 2014 o 23:09 #55147😀
Grunt to robić ile się da, żeby się nie zastać – niezależnie od tego czy się uniknie operacji czy nie – ale jednocześnie tak, żeby sobie na sam kręgosłup nie szkodzić. Nawet jak kręgosłup boli tak że ciężko chodzić, i czeka się na operację, to warto ćwiczyć wszystko inne.
Co do działu, to może ten? https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/motywacja-1460
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing371 września 2014 o 05:54 #55150Hidden
może być motywacja – bo się chyba zmotywowałem do działania. Wyczaiłem także jak zsiadać żeby nie zeskakiwać – bo to największą bolączka. I zaczynam wracać do lekkich jazd. na razie tylko stęp. A potem się zobaczy – najwyżej będę chodził tereny w stępie (life is niestety brutal :unsure:
Za tą wiadomość podziękował(a): blondyna22 października 2014 o 07:24 #55555Ja uskuteczniałem tylko poduszki ortopedyczne w pracy i siedzenie na piłce w domu. W domu nie muszę za dużo siedzieć przy biurku, ale w pracy to czasem jest masakra… A trochę tak głupio sobie przynosić poduszki do pracy… no ale co zrobisz. To żaden wstyd, że człowiek chory…
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.