Wszczepione 3 implanty,stabilizator,8 śrub tytan..
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Wszczepione 3 implanty,stabilizator,8 śrub tytan..
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
kowalski89.
-
AutorWpisy
-
22 grudnia 2013 o 21:51 #47851
🙁 No dobra tak jak w temacie: mam wszczepione to wszystko+ jeszcze bolce gwintowane. Zwyrodnienie odcinka lędźwiowego II stopnia. Mogę się starać o rentę?????? Dodam jeszcze, że zwyrodnienie poszło sobie dalej na kolano i bark. Co myślicie starać się? Mam 3-cią grupę z powiatowego orzecznika do spraw niepełnosprawności, i będę chciała się ubiegać o 2-gą grupę, ponieważ zanim dostałam tą 3-cią to nie miałam wtedy trzeciej operacji. A teraz jestem po, i tak sobie siedzę i myślę, co tu dalej począć.
22 grudnia 2013 o 22:41 #53489TAK!! Staraj się o rentę. To nic nie kosztuje (oprócz sporej ilości nerwów, opat za ksera dok. med., ewentualnego dojazdu na miejsce “przesłuchania”), a można zyskać troszeczkę… a dlatego troszeczkę, bo na prawdę osoba chora, która nie jest w stanie pracować po prostu nie utrzyma się za te pieniądze, które łaskawie dają z ZUSu.
Ja mam 2implanty, 6śrub i pręty węglowe po 4 op. oraz inne choroby i dostałam na rok… w kwietniu czeka mnie ponownie komisja.
Powodzenia!- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
22 grudnia 2013 o 23:17 #53491@elektra – kiedy miałaś operację ?
Co do renty – składaj papiery od razu, nie zastanawiaj się, to teraz nie jest na całe życie. Kiedyś renty były przyznawane na całe życie, i ludzie latami zbierali dokumenty z dziwnych leczeń, itp., i nie wiadomo kto dostawał a kto nie. Teraz rentę możesz dostać nawet na 6 miesięcy. Z jednej strony jest to bezsensowne w wielu przypadkach, a z drugiej – skoro np. pracowałaś w jakimś tam ostatnim okresie, a teraz jesteś świeżo po operacji i wiadomo np. że przez co najmniej 6 miesięcy nie możesz pracować, to rentę dostać powinnaś. Inna sprawa – o rentę występuje się przeważnie dopiero po wykorzystaniu L4 i zasiłku rehabilitacyjnego, chociaż jeśli ZUS uzna, że dany pacjent nie rokuje powrotu do zdrowia, to może odmówić prawa do zasiłku i zasugerować złożenie podania o rentę (mniejsze koszta dla ZUS).
Moim zdaniem ludzie i tak robią błąd, że występują o grupę czy o rentę PO operacji – przeważnie PRZED operacją jest się w gorszym stanie. Niestety, też tak zrobiłem – a powinienem był pójść jak ledwo się poruszałem przed operacją. Tylko, że nikt mi tego nie powiedział, a ja byłem całkowicie pochłonięty walką o powrót do zdrowia. No chyba, że ktoś idzie na operację po to żeby się starać o rentę a nie po to żeby poprawić swój stan zdrowia.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 grudnia 2013 o 09:43 #53493Dziękuję kochani co do mnie to w obecnej chwili jestem na zasiłku rehabilitacyjnym do kwietnia potem bede chciała sie starac o przedłużenie i myslę sobie co własnie potem Bede chciała się starac własnie wtedy o rentę bo kwalifikacje moje zawodowe Zawód kucharz- nie sądzę abym mogła wykonywać ten zawód więc nie wiem jak na to Zus spojrzy przepracowane mam 7 lat i 29 lat hmmmm
23 grudnia 2013 o 11:00 #53495Jeśli jesteś świeżo po operacji, to wątpię żeby w kwietniu jakiś lekarz wystawił Ci zdolność do takiej pracy. Co do renty – pamiętaj o złożeniu dokumentów co najmniej miesiąc wcześniej, bo trochę się czeka na komisję. No i trzeba mieć skompletowane dokumenty wykazujące poprzednie okresy zatrudnienia, w tym np. okres bezrobocia jeśli było płatne, szkołę jeśli dany typ szkoły się wlicza, itd. U mnie się okazało np. że zaświadczenia z bezrobocia że byłem ileś tam lat temu przez 2 miesiące nie mam, a w ostatnich latach przez powódź zalało archiwum Urzędu, i też nie bardzo mieli. Biegania z tym było niemało, i to dość świeżo po operacji 🙁 W urzędzie to musiałem kucać pod ścianą bo się na nogach nie bardzo trzymałem przez ból, krzesła zajęte, a kolejka nawet dla niepełnosprawnych ogromna. A nawet nie wiedziałem czy mam wymaganą ilość lat przepracowanych w jakimś tam okresie czy nie (sporo pracy na umowy-zlecenia, a wcześniej nie od wszystkich takich umów był obowiązek odprowadzania składek pozwalających na wliczenie ich do okresu zatrudnienia – czy jakoś tak). W każdym razie – ciężej skompletować te dokumenty niż na zasiłek rehab.,
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra24 grudnia 2013 o 08:01 #53499Electra u mnie w powiatowym dają po samej operacji 1 grupę na co najmniej pol roku, a szczególnie po takim arsenale co masz wszczepione i zawsze dodatkowe 150 zl z opieki społecznej + darmowe autobusy i tanie pociągi (a przydaje się to szczególnie jak trzeba dojezdzac na rehabilitacje np.). Nie wiem jak tam u ciebie, ale 2 grupa to już należy się na 100 % i powinnaś wnieść nowy wniosek o zmianę orzeczenia bo z 2 stopniem inwalidztwa masz już większą możliwość zatrudnienia gdzies później w zakładzie pracy chronionej lub ogolnie pracodawca ma wiele korzyści jak zatrudnia niepełnosprawnego z umiarkowanym stopniem tzn 2 grupa.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra24 grudnia 2013 o 09:54 #53501Kowalski masz racje tylko czy orientujesz sie czy np musze znow wziac wniosek z orzecznictwa do niepelnosprawnosci aby lekarz znow wypisywał czy wystarczy podejsc np tam po dokument jakis wniosek o zmiane i jedynie bym tylko dostarczyla dalsza dokumentacje medyczna z zakresu operacji tej 3 co teraz miałam ? Czy jednak trzeba bedzie od nowa skladac wszystkie te papiery……
24 grudnia 2013 o 12:47 #53502Elektra wydaje mi sie ze lekarz nie musi nic wypisywac,a ty jedynie na miejscu wypisujesz karteczke o zmiane orzeczenie i dolaczasz jedynie tam nowy wypis ze szpitala i ewentualnie jak masz to jakies nowe wyniki i czekasz na termin nowej komisji, no chyba ze masz znaczne trudnosci z chodzeniem i glownie lezysz to mozesz dostac dodatkowa karteczke zeby lekarz wypisal ze nie mozesz sama przybyc na komisje to wtedy odbywa sie ona zaocznie i 1 grupa gwarantowana hehe
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.