Wynik badania MR odcinka szyjnego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Wynik badania MR odcinka szyjnego
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 9 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
25 czerwca 2011 o 16:48 #47300
Proszę o przełożenie na prostszy język mojego wyniku badania, gdyż wizytę u lekarza mam za miesiąc, a denerwuję się czy z moim kręgosłupem jest bardzo źle, czy nie najgorzej.
Badanie wykazało:
-spłycenie lordozy szyjnej;
-zmiany zwyrodnieniowe w postaci częściowej dyhydratacji krążka międzykręgowego C6-C7;
tylna wypuklina krążka międzykręgowego C6-C7 z redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego;
-rdzeń kręgowy o niejednorodnej strukturze z możliwością drobnych ognisk mielomalacji – w celu weryfikacji wskazane wykonanie badania aparatem wysokoteslowym;
-osteofitoza krawędziowa na przednich i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w dolnej części kręgosłupa C.27 czerwca 2011 o 21:04 #49629Cześć
Nie jestem lekarzem, ale skoro lekarz nie odpowiada no to powiem co wiem w kwestii pierwszej, czyli przełożenia na język polski:
– spłycenie lordozy szyjnej = zmniejszenie łukowatego kształtu kręgosłupa. jako powód często wymieniane są czynniki cywilizacyjne, jak siedzenie przy komputerze, albo powody urazowe: pourazowe spłycenie lordozy szyjnej. Lordoza – http://pl.wikipedia.org/wiki/Lordoza
– częściowa dyhydratacja krążka międzykręgowego C6-C7 = jeden z dysków odcinka szyjnego nie ma już pełnych właściwości mechanicznych, dehydratacja = odwodnienie. jak lekko uszkodzony amortyzator. tak samo i tu jako powód często wymieniane są czynniki cywilizacyjne, jak siedzenie przy komputerze, albo powody urazowe. częste, ale nie koniecznie powodujące dolegliwości. ( https://drkregoslup.pl/podstawy/etaoy-degeneracji ).
quote :Zawartość wody w jądrze miażdżystym wynosi 85% u niemowląt oraz zmniejsza się do 65% w wieku starczym. Tkanka włóknista pierścienia zawiera mniej wody, lecz także wraz z wiekiem jej zawartość ulega stopniowemu zmniejszaniu. W miarę starzenia zmniejsza się pięciokrotnie zawartość proteoglikanów w jądrze oraz pierścieniu. Efektem tego procesu jest utrata wody przez jądro. Badania wskazują na zależność właściwości elastycznych jądra bezpośrednio od stosunku zawartości poroteoglikanów do kolagenu. Zmniejszenie współczynnika prowadzi do utraty właściwości osmotycznych, utraty wody oraz zmniejszenia przestrzeni międzytrzonowej, a także zmniejszenia elastyczności tkanki. Końcowym efektem procesu jest zmniejszenie wytrzymałości na obciążenia.(cyt. z materiałów do zajęć ze spondyloortopedii)
– tylna wypuklina krążka międzykręgowego C6-C7 z redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego = ‘rurka’ przez którą przechodzi rdzeń jest w tym miejscu trochę zwężona przez dysk który uległ odwodnieniu, przez co stracił na wysokości a zrobił się szerszy. “redukcja rezerwy” to raczej dobre. gdyby dysk wysunął się dalej – powodował by ucisk. to by już nie było zbyt dobre.
– osteofitoza krawędziowa na przednich i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w dolnej części kręgosłupa C. – Cytat:
quote :Ta postać zmian zwyrodnieniowych jest najczęstsza i najłatwiej wykrywalna badaniem radiologicznym, jednak ani wielkość ani stopień rozsiania zmian nie koreluje z natężeniem bólu.http://www.ukladu-kostnego.choroby.biz/Osteofitoza+trzon%C3%B3w+kr%C4%99gowych
– rdzeń kręgowy o niejednorodnej strukturze z możliwością drobnych ognisk mielomalacji – co to schorzenie może powodować i jak się rozwijać – nie mam pojęcia. Lekarz stwierdzi, w Twoim konkretnym przypadku. Jeśli znasz dobrze j. angielski, proponuję poczytać opinie doktora Wise Younga na jego forum, ewentualnie go zapytać – http://sci.rutgers.edu/forum/showthread.php?t=16725, wygląda na zorientowanego w temacie
– w celu weryfikacji wskazane wykonanie badania aparatem wysokoteslowym – to znaczy, że radiolog robiący opis stwierdził, że rezonans (urządzenie), na którym przeprowadzono badanie, ma za małe pole magnetyczne (wyrażane w teslach, np. 0.5T), i że do dokładniejszej diagnozy zaleca zrobienie ponownego badania rezonansem o silniejszym polu, czyli w innym zakładzie diagnostycznym. To nie jest fajne, bo jeśli lekarz również uzna to za istotne, to znów będziesz musiała czekać na rezonans i znów na wizytę, ale za to będziesz mieć dokładniejszy wynik.
A wszystkie te czynniki razem + wywiad, oględziny mięśni, badanie ruchomości, itp, jakie przeprowadzi lekarz na miejscu, dopiero dadzą odpowiedź na Twoje drugie pytanie.
28 czerwca 2011 o 15:13 #49632Ja tylko odniosę się do jednego zdania: rdzeń kręgowy o niejednorodnej strukturze z możliwością drobnych ognisk mielomalacji
Może to sugerować zmiany w rdzeniu kręgowym, czyli nic dobrego. ALE w badaniu wykonanym na niskopolowym rezonansie (właśnie taki, jak w Pani przypadku) najczęściej jest to artefakt, czyli zaburzenia pola magnetycznego, które dają fałszywy sygnał.
Tak naprawdę decyduje badanie neurologiczne: obecność nieprawidłowych odruchów (obj. Babińskiego, Hoffmana, wygórowane odruchy ścięgniste) sugeruje mielopatię czyli uszkodzenie rdzenia.
W każdym razie proszę spokojnie czekać nawet miesiąc na badanie, jeśli siła mięśniowa w kończynach jest prawidłowa, nie ma niedowładów, przez ten czas nic się nie wydarzy.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
28 czerwca 2011 o 18:31 #49635Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, jestem usatysfakcjonowana wyjaśnieniem. Może nie będzie ze mną tak źle, bo żadnych niedowładów nie mam. Cierpliwie czekam na wizytę u lekarza.
Pozdrawiam:)
3 lipca 2011 o 00:39 #49652Maja cieszę się że jesteś usatysfakcjonowana odpowiedziami.
Gdybyś dowiedziała się czegoś nowego po konsultacji, i chciała z nami tym podzielić albo dopytać – zapraszamy.Przy okazji pytanie – dlaczego w ogóle robiłaś rezonans odcinka szyjnego ? Jakieś dolegliwości ?
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.