wynik MR odcinka lędźwiwego kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › wynik MR odcinka lędźwiwego kręgosłupa
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
20 listopada 2014 o 10:07 #48048
Od prawie 2 miesięcy borykam się z lewostronną rwą kulszową. Neurolog przepisał mi VOLTAREN (5 zastrzyków)-żadnego efektu,brałam też ketonal -bez poprawy,na koniec dexaven-5 zastrzyków (8 ml)-żadnej poprawy.Ból utrzymuje się w pośladku,ale najbardziej boli mnie łydka, uniemożliwiając chodzenie. Odzuwam mrowienie w stopie i palcach.Nie biorę leków przeciwbólowych,bo nic na mnie nie działa brałam (nimesil, mydokalm forte,zaldiar). Zrobiłam prywatnie MR kręgosłupa lędźwiowego.Czekam na wizytę u neurochirurga.Zastanawiam się czy w moim przypadku będzie konieczna operacja? Oto opis rezonansu:
Badanie wykonano przeglądowo, w obrazach T1-, T2-zależnych i STIR
Dane ze skierowania – Podejrzenie dyskopatii
Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych L1/L2, L3/L4, L4/L5 i L5/S1 z obniżeniem
intensywności ich sygnału, znacznym zmniejszeniem wysokości(poza L3/L4) i uogólnionym
uwypukleniem. Niewielkie uwypuklenie tylnego zarysu krązka L2/L3 bez innych cech zmian
zwyrodnieniowych.
W segmencie L4/L5 duża, szerokopodstawna przepuklina pośrodkowo-lewoboczna – wystaje do
swiatła kanału kręgowego na ok. 6 mm i migruje nieco doogonowo, znacznie uciska worek
oponowy, zwłaszcza od strony lewej, może uciskać lewy korzeń nerwowy L4 w zachyłku bocznym
kanału kręgowego.
W segmencie L5/S1 niewielka szerokopodstawna przepuklina krążka międzykręgowego, razem z
drobnymi osteofitami na tylnych krawedziach trzonów modeluje worek oponowy i moze uciskać
początkowy odcinek prawego korzenia nerwowego S1. Zwyrodnieniowo zwężony prawy otwór
międzykregowy na tym poziomie, bez ucisku przebiegajacego w nim korzenia nerwowego L5.
Osteofity na pzrednio-bocznych krawędziach trzonów.
Tylne zarysy krążków w odcinku L1-L3 nieznacznie uciskają worek oponowy.
Poza tym kręgosłup lędźwiowy w badaniu MR w granicach normy, bez cech stenozy kanału
kręgowego i pozostałych otworów międzykręgowych, bez cech ucisku korzeni nerwowych.
Prawidłowa intensywność sygnału szpiku kostnego kręgów objętych badaniem.
Wnioski – cechy wielopoziomowej dyskopatii z pośrodkowo-lewoboczną przepuklina krążka
miedzykregowego L4/L5. Pozostałe – zawarte w opisie.20 listopada 2014 o 16:08 #55865Witaj
A czy objawy pojawiły się nagle w związku z jakimś zdarzeniem, czy rozwijały powoli i utrwaliły? Jesteś od tamtego czasu na co dzień w ruchu (np. praca, sport)?
Jeśli chodzi o zalecenia do operacji, Polskie Towarzystwo Chirurgii Kręgosłupa opublikowało niedawno wytyczne co do leczenia operacyjnego – proponuję się z nimi zapoznać
Tutaj jest link: http://ptchk.pl/upload/PTChK_wytyczne_LS.pdf
W szczególności z punktami 3 oraz 4 głównej części dokumentu (strona 6-ta), oraz w części “Dyskusja i wnioski” punkt 5 (strona 9-ta).
To są wytyczne, a nie ścisły sposób postępowania, ponieważ (jak sądzę) wzięto poprawkę na osoby, którym jakieś inne metody (leki przeciwzapalne, rehabilitacja, metody niekonwencjonalne itd.) pomogły. Niemniej są podane ogólne ramy czasowe, moim zdaniem rozsądne, jakkolwiek istnieją od nich oczywiście wyjątki w których wiadomo, że poprawa bez operacji byłaby raczej z kategorii “cuda”.
W Twoim przypadku rezonans raczej potwierdził objawy. Jeśli jakimś sposobem dolegliwości bólowe ustąpią – to dobrze, jeśli nic się nie zmieni – to pozostaje chyba tylko operacja, skoro przeciwbólowe nie pomagają. Ale pytanie pozostaje: operacja którego poziomu i jaki rodzaj operacji. Nie masz zmian tylko na jednym poziomie, więc to nie jest całkiem prosta decyzja. To, które dokładnie poziomy powodują u Ciebie lub który poziom powoduje u Ciebie dolegliwości, powinni określić lekarze (neurolog/anestezjolog/neurochirurg/ortopeda), tak żeby w przypadku gdybyś zdecydowała się na operację była jak najmniejsza możliwość pomyłki co do zakresu i sposobu operacji.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 listopada 2014 o 20:49 #55870Dziękuję za zainteresowanie moim przypadkiem. Problemy z kręgosłupem lędźwiowym mam od dawna. Na pewno przyczyniła się do tego praca,związana z dźwiganiem. Całe szczęście, że z niej zrezygnowałam.Rwę kulszową miałam pierwszy raz 10 lat temu. Cierpiałam 3 miesiące,byłam na długim zwolnieniu lekarskim, również farmakologia mi nie pomogła.Neurolog sugerował operację, jednak się nie zdecydowałam,ból ustąpił.Niestety bardzo często od tamtej pory odczuwałam silny ból dolnej partii kręgosłupa, chodziłam na masaże,fizykoterapię:korzystne dla mnie okazały się prądy Traberta i jonoforeza.Miałam też przykry epizod w 2009 r., kiedy ścinający z nóg ból dopadł mnie w pracy, nie mogłam się ruszyć, znowu na ponad 2 tygodnie byłam wykluczona z pracy. Neurochirurg przepisał mi całą masę leków.Nie było poprawy, więc zaproponował mi blokadę.Zgodziłam się. W sumie zaaplikował mi ją 3 razy, bo po 2 nie było poprawy.Nie zlecił mi wykonania rezonansu,sama go zrobiłam, bo chciałam wiedzieć,co się dzieje.Jeżeli chodzi o atak rwy kulszowej , który teraz przechodzę, to mogę powiedzieć, że jestem sama sobie winna. Po długim czasie zaczęłam biegać.Był to truchcik, ale po asfalcie. Zaczęłam odczuwać ból w kręgosłupie, ale zignorowałam go na początku. Niestety dopadło mnie po 2 tyg. takie zesztywnienie dolnej partii, ze nie mogłam w ogóle minimalnie się schylić, nie mówiąc już o zasznurowaniu butów. Nie poszłam do lekarza, mięśnie miałąm cały czas napięte, nie brałam żadnych leków przeciwbólowych i konsekwencją prawie miesięcznego stanu zapalnego (tak przypuszczam) jest rwa kulszowa.Tak, jak napisałam wcześniej , ponownie zrobiłam prywatnie rezonans i czekam na konsultację neurochirurgiczną. Bardzo chciałabym uniknąć operacji ale życie z takim bólem to ogromny dyskomfort, więc poddam się jej jeśli będzie taka konieczność.
21 listopada 2014 o 03:55 #55872A jakiego rodzaju to była blokada ? Około nerwowa (korzeniowa) kręgosłupa / stawów kręgosłupa ?
Na którym dokładnie segmencie kręgosłupa robione?Z tego co piszesz, wynika że miałaś kiedyś rwę przez 3 miesiące, a później poprawiło się na tyle w przeciągu 10 lat, że poczułaś się na tyle dobrze żeby nawet biegać. Tak więc to jest pierwszy powód nie dający pewności, czy teraz skoro masz rwę od 2 miesięcy to po trzecim miesiącu nie minie na długo, skoro miałaś taki przypadek.
Wyjaśnić trochę by to mogło porównanie przez kompetentnego lekarza obrazów (nie opisów) z obydwu badań MRI – bo z tego co pisałaś, jak dobrze zrozumiałem, to poprzedni miałaś robiony 10 lat temu przy długotrwałej rwie kulszowej, a następny miałaś teraz – po nawrocie długotrwałej rwy po tylu latach. Jeżeli obraz w MRI nie zmienił się przez te lata, to szanse, że i teraz się to uciszy są na logikę większe. Natomiast jeśli w tych wynikach MRI któryś z korzeni nerwowych jest uciskany teraz bardziej niż w poprzednim badaniu, to szanse na powrót do normalnego funkcjonowania bez operacji jest mniejszy.quote :Niestety dopadło mnie po 2 tyg. takie zesztywnienie dolnej partii, ze nie mogłam w ogóle minimalnie się schylić, nie mówiąc już o zasznurowaniu butów. Nie poszłam do lekarza, mięśnie miałąm cały czas napięte, nie brałam żadnych leków przeciwbólowych i konsekwencją prawie miesięcznego stanu zapalnego (tak przypuszczam) jest rwa kulszowa.No a czy boli Cię dokładnie odcinek lędźwiowy? Czy to że nie mogłaś się schylić i zesztywnienie powodował głównie ból miejsc na środku, na kręgosłupie – czy bóle po bokach lędźwiowego, tam gdzie są stawy krzyżowo-biodrowe ? Z tego co piszesz, to coś generowało ból uniemożliwiający schylanie się i napięcie mięśni wzdłuż kręgosłupa lędźwiowego. W odniesieniu do kręgosłupa daje najczęściej któraś z przyczyn: uszkodzenie dysku/dysków (tym bardziej ze niestabilnością) lub ból stawów krzyżowo-biodrowych (ból raczej po bokach niż centralny), a dopiero po miesiącu wystąpiła rwa kulszowa. Moim nie-medycznym zdaniem, taka rwa może nastąpić równie dobrze z powodu bólu stawów krzyżowo-biodrowy, przy podświadomej ciągle powtarzanej próbie kompensacji bólu napięciem mięśni pleców i pośladków, pod postacią Zespołu Mięśnia Gruszkowatego. Nie mówię, że tak jest u Ciebie, no ale trochę dziwi mnie ten dość długi czas o którym piszesz, że dopiero po miesiącu od wystąpienia bólu pleców zaczęła Ci się rwa kulszowa. Jest to wg. mnie bardziej prawdopodobne,jeśli obecny rezonans wykazał istotne zmiany w porównaniu do tego samego badania sprzed lat.
Ale to tylko moje prywatne, nie-lekarskie zdanie.
Pozdrawiam
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 listopada 2014 o 18:15 #55877Może trochę chaotycznie napisałam, pierwszy raz miałam rwę kulszową w 2004 r,natomiast rezonans robiłam w 2009 r.,ponieważ bardzo cierpiałam ( ból kręgosłupa lędźwiowego,
wygięta nienaturalnie sylwetka.Nie chcę podawać nazwiska neurochirurga z Wrocławia ( znany lekarz ),który zadecydował o podaniu mi 3 blokad -lek Diprophos. Leczyłam się prywatnie, każda wizyta wiadomo płatna.Lekarz bardzo nieprzyjemny. Uśmiech pojawiał się na jego twarzy, tylko na chwilę w momencie inkasowania za wizytę. Żadnej rozmowy, naswietlającej mi mój problem, żadnych porad.Usłyszłam od niego “no cóż nie ma poprawy proponuję blokadę, proszę się położyć i siup zastrzyk, proszę “polegiwać, do widzenia. Prawda jest taka, że chciałam już do niego po pierwszej wizycie nie wracać, ale zależało mi na jak najszybszym powrocie do pracy.Nie odpowiem Ci dokładnie jakiego rodzaju była ta blokada, odcinek lędźwiowy. Dzisiaj finalnie mam ustalony termin 3 grudzień (wizyta prywatna) u dr Macieja Misia w Wałbrzychu. Zobaczymy, jaki będzie werdykt.Co do bólu, przed aktualnym atakiem rwy kulszowej,to bardziej bolało mnie po bokach odcinka lędźwiowego kręgosłupa, jak to okresliłeś stawy krzyżowo -biodrowe.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 listopada 2014 o 20:22 #55880OK.
Pytałem gdzie dokładnie były podawane te blokady (przy których kręgach), ponieważ np. przed operacją to właśnie między innymi poprzez podanie blokady ustala się z którego poziomu kręgosłupa pochodzi ból (poza tym przez wywiad neurologiczny) – gdybyś wiedziała, gdzie były podawane blokady te które zadziałały, to już byłaby jakaś podpowiedź co leczyć (o ile były podawane okołokorzeniowo, czyli tuż przy nerwie w miejscu jego ucisku przez dysk, a nie “tam gdzie się igła akurat wbiła” – z tym że blokady okołokorzeniowe robi się raczej pod kontrolą RTG albo TK, jakkolwiek są jeszcze magicy, którzy robią je w zwykłym gabinecie, na krześle, “z ręki”). W przypadku kilkupoziomowych zmian jest szansa na pomyłkę co do miejsca i zakresu operacji, więc takie testy powinno się zrobić. Jeśli nie blokadę taką jak miałaś czyli z leku (www.mayfieldclinic.com/PE-ESI.htm) to przynajmniej z samego środka przeciwbólowego (jak w powyższym artykule – np. lidocaine, bupivacaine). W przypadku kilkupoziomowych zmian naprawdę istotne jest dobre zaplanowanie operacji, a nie na zasadzie “w tym miejscu się grzebnie i zobaczymy co będzie dalej”.Twój opis rezonansu jest dość podobny do tego, który ja miałem przed operacjami, jakkolwiek u mnie raczej były mocniej zgniecione nerwy (przynajmniej jeden) i dodatkowo niestabilność. Jeśli miałabyś mieć stabilizację od L4 do S1, to nie wiem, czy po tym kiedykolwiek byś jeszcze pomyślała o bieganiu albo o schylaniu się (nie wykluczam, że są osoby, które po takiej stabilizacji żyją normalnie, ale ja na swoim przykładzie nie mogę tego potwierdzić). Dlatego moim prywatnym nie-lekarskim zdaniem, zastanawiając się nad operacją, powinnaś najpierw dowiedzieć się, jaki to miałby być rodzaj operacji – czego dotyczyć i w jakim zakresie, a dopiero potem rozważyć za i przeciw.
Co do niepodawania nazwisk to masz rację – swobodniej można rozmawiać skupiając się na problemie a nie na nazwiskach.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.