Wynik MR – prośba o pomoc
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wynik MR – prośba o pomoc
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 kwietnia 2020 o 13:11 #48945
Witam serdecznie ! Czasy nastały takie, że lekarze nie przyjmują, i w diagnozie i w leczeniu należy szukać wsparcia na forach online.
Od jakiegoś czasu zmagam się z bólem odcinka ledźwiowego. Zrobiłem RM ( poniżej wynik).
Prośba o Waszą ocenę, czy jest to poważne schorzenie, i jakie zalecenia? Czy ćwiczyć we własnym zakresie ( filmy yt). Czy laser, krioterapia, masaże, inne ? Z gory serdeczne podziekowania za pomoc.
RM:
Badanie MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano w sekwencjach SE i FSE w obrazach T1 i T2 zależnych i w sekwencji STIR. Przekroje osiowe i strzałkowe. W badaniu MR stwierdza się: – na poziomie L4/5 dehydratację i obniżenie wysokości krążka międzykręgowego z centralno-lewoboczną pjm zwężającą kanał kręgowy w konflikcie z lewym korzeniem nerwowym L5 oraz zwężającą lewy otwór międzykręgowy, z wtónymi zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi krawędzi trzonów kręgów i w stawach międzykręgowych obustronnie zwężającymi otwory międzykręgowe bez ucisku na korzenie nerwowe L4, z przebudową okołoblaszkową typ II w skali Modick – na poziomie L5/S1 dehydratację i obniżenie wysokości krążka międzykręgowego z okreżną pjm zwężającą kanał kręgowy w konflikcie z korzeniami nerwowymi S1 oraz obustronnie zwężającą otwory międzykręgowe w konflikcie z korzeniami nerwowymi L5, z nierównym zarysem blaszek granicznych z przebudową okołoblaszkową typ I w skali Modcik – pozostałe przestrzenie międzykręgowe objęte badaniem bez cech obecności pjm – poza tym kanał kręgowy oraz pozostałe otwory międzykręgowe bez cech stenozy – lordoza lędźwiowa zniesiona z lewobocznym skrzywieniem i rotacją trzonów kręgów w stronę lewą – rdzeń kręgowy i stożek rdzenia o prawidłowej intensywności sygnału26 kwietnia 2020 o 16:52 #67238Powaga schorzenia wyraża się stopniem nasilenia objawów, czasem ich trwania, częstotliwością nawracania/zaostrzania. Co innego jeśli masz dolegliwości wracające raz do roku na 3 tygodnie, co innego jak od roku ciągle kulejesz. Poza badaniem obrazowym istotne są zazwyczaj jeszcze:
– wywiad dotyczący tego co powyżej, czyli umiejscowienia bólu, częstotliwości jego występowania, nasilenia, wpływu dolegliwości na codzienną aktywność
– badanie zakresu ruchomości w tym testy, np. objaw Laseque’a, odruchy
Masz zmiany, masz uciski na nerwy, ale z samych obrazów nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe. Nie wiadomo czy np. przez ostatnie pół roku kulejesz czy możesz biegać ale pobolewają przy tym plecy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek26 kwietnia 2020 o 17:27 #67239Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście u mnie dolegliwości bólowe nie były wcześniej jakoś bardzo intensywne. Od kilku lat raz na m-c, może dwa łapał mnie bol, głównie przy schlaniu, i mijał po kilku dniach. Niepokój mój wzbudził ostatni okres, kiedy to nieprzerwanie od dwóch tygodni boli mnie kręgosłup i to już nie tylko przy schylaniu, tak że muszę posilkowac się środkami przeciwbolowymi.
Tak jak czytam forum, i posty osob zyjacych z silnym bolem, to uswiadam sobie że nie ma u mnie jeszcze dramatu. Tak czy inaczej to dla mnie sygnal, ze nalezy rozpoczac rehabilitacje, cwiczenia aby wzmocnic kregoslup. Ciężki temat…26 kwietnia 2020 o 17:41 #67240No to dobrze się masz jak na obraz, jeśli miałeś długie okresy bezbólowe to są większe szanse że rehabilitacja coś da niż przy stałym długotrwałym bólu.
Z takimi wynikami w obrazie nie powinno się schylać bo nie wiadomo które pochylenie będzie ostatnie po którym bólu już nie przejdzie. Tutaj jest wideo jak duży jest nacisk na poszczególne dyski (krążki międzykręgowe) w jakich pozycjach, czyli czego unikać jeśli się ma problemy z kręgosłupem. Moja przygoda ze zdrowym kręgosłupem zakończyła się w pozycji w której jest 220 i zaczęła przygoda z operacjami, wcześniej coś tam mięśnie pobolewały raz na jakiś czas po 16h pracy ale nie robiłem nawet badań bo mijało po odpoczynku.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek26 kwietnia 2020 o 17:59 #67241..hmm, czyli obraz świadczy o poważnych zmianach, tak ?
26 kwietnia 2020 o 18:06 #67242Moim zdaniem objawy plus obraz to taki balonik do połowy przetarty, dobrze by było go już nie zgniatać, tak jak i tych dysków. Jak rehabilitacja pomoże to już sobie raczej warto wyrobić odpowiednie nawyki, ćwiczyć to co bezpieczne i unikać tego co obciąża dyski na powyższym filmie, mogą w końcu nie wytrzymać. Nie schylać się tylko jak coś podnosić to na zgiętych kolanach i prostych plecach.
Dyski się nie regenerują u dorosłego człowieka, to nie jest tak że jak przestaje boleć to dyski są na nowo zdrowe. Przeważnie każdy taki epizod pogarsza ich stan jeszcze bardziej a w końcu po którymś razie ten ból już nie mija i się zaczynają przygody z operacjami.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
26 kwietnia 2020 o 19:36 #67244Mam jeszcze takie pytanie. Jak już covid trochę odpuści i lekarze zaczną przyjmować, to do jakiego specjalisty się kierowac: fizioterapeta, neurochirurg, ortopeda ?
26 kwietnia 2020 o 19:48 #67245Najważniejsze żeby to był ktoś kto zajmuje się pacjentami ze schorzeniami kręgosłupa. Jakaś część fizjoterapeutów potrafi odczytać MRI i ocenić, inni działają na ślepo, część neurochirurgów w ogóle nie operuje kręgosłupów, większość ortopedów nie operuje kręgosłupów, neurolodzy też jedni coś wiedzą o kręgosłupach inni nic. Tak że najlepiej do kogoś kto faktycznie się kręgosłupami często zajmuje, pewnie najlepiej do lekarza żeby ocenił całość, zrobił badania czynnościowe, wywiad i powiedział czy bezpiecznie się można rehabilitować żeby sobie nie zaszkodzić, czy może lepiej poleżeć i poczekać aż przejdzie, no i jakie rady na przyszłość co robić czego unikać – czy takie jak ja napisałem ze swojego doświadczenia jako pacjent czy może jakieś inne. Ale tak ogólnie to jeśli to cykliczny ból to podobno większość osób tak ma że kilka razy im mijał aż w końcu było tak rozsypane że już nie minęło bez operacji – tego nie wiem po sobie bo mnie po pierwszym razie już nie minął ból, ale inni tak mówili/pisali.
Lista szpitali o których wiemy że się zajmują kręgosłupami jest tu: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Opinie-o-lekarzach–fizjoterapeutach/713-szpitale-zwi%C4%85zane-ze-schorzeniami-kr%C4%99gos%C5%82upa-pl?start=0- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.