Wynik MR tłumaczenie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Wynik MR tłumaczenie
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 9 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
16 czerwca 2014 o 16:43 #47945
Witam!
Bardzo proszę o przetłumaczenie mi wyniku badania i poradę co z tym wszystkim zrobić.
Badanie wykonano w sekwencjach SE T1, frFSE T2 i STIR przeglądowe w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych. Przekroje poprzeczne wykonano od poziomu Th 7 do TH 10.
Prawidłowa kyfoza piersiowa. Guzki Schmorla w zakresie płytek granicznych trzonów kręgów piersiowych świadczące o przebytych zaburzeniach kostnienia. Wysokość trzonów zachowana. Zmiany zwyrodnieniowe w postaci obniżenia wysokości i odwodnienia tarczy międzykręgowej Th 2/ Th 3 oraz w małych stawach kręgosłupa w postaci sklerotyzacji podchrzęstnej powierzchni stawowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego jest prawidłowy.
Na poziomie Th2/Th3 widoczna protruzja jądra miażdżystego do kanału kręgowego na głębokość ok. 4mm z uciskiem worka oponowego-nie wykonano przekroju poprzecznego na tym poziomie co uniemożliwia dokładniejszą ocenę. Na poziomie Th8/Th9 uwypuklenie tylnej części tarczy międzykręgowej typu bulging z prawostronną lataralizacją do kanału kręgowego na głębokość ok. 2mm z modelowaniem worka oponowego bez cech kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych. Sygnał rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym prawidłowy. Stożek końcowy położony jest na poziomie Th 12/ L1.Bardzo proszę o wyjaśnienie wyniku. Badanie było robione 4 lata temu po ostrych bólach brzucha (skurczach) po otrzymaniu antybiotyku ból ustał,odebrałam wynik i do dnia dzisiejszego nic w tym kierunku nie zrobiła. Teraz jestem w 6 miesiącu ciąży mam problem z poruszaniem się, po przejściu kilku metrów strasznie bolą mnie pośladki,uda i dolna część kręgosłupa. Nie mogę wykonywać podstawowych czynności domowych,wszystko robię na raty. Ból jest nawet w nocy gdy leże dłużej w jednej pozycji ok 15 minut. Mój lekarz prowadzący ciąże mówi,że to nie jest jego bajka i mam iść do neurologa a ten powinien skierować mnie na jakąś fizjoterapie???? Czy coś w tym stylu?? Stwierdził pytając. W rejestracji u neurologa powiedziano mi że szkoda pieniędzy na wizytę ponieważ lekarz nic mi nie poradzi w ciąży, nie przepisze leków zastrzyków ( domyślam się że to fakt). Co mam dalej robić? Leżeć nie mogę,mam wiele obowiązków z którymi muszę sobie sama radzić. Bardzo proszę o ocenę mojej sytuacji i poradę.
16 czerwca 2014 o 16:53 #54612“Teraz jestem w 6 miesiącu ciąży mam problem z poruszaniem się, po przejściu kilku metrów strasznie bolą mnie pośladki,uda i dolna część kręgosłupa.”
Powyżej cytat twojego postu, w swojej wypowiedzi pokazałaś,że robiłaś badanie odcinka piersiowego(odcinek Th jednak objawy sugerują odcinek lędźwiowy(od L1 do S1) kręgosłupa, moja mama mając problemy z odcinkiem lędźwiowym będąc w ciąży (ja byłem w brzuszku 🙂 ) prawie całe 9 miesięcy przeleżała ale to były lata w okolicy 1979roku i to były zalecenia lekarzy teraz na pewno medycyna poszła do przodu i może coś lekarz zaproponuje.
Pośladki, uda i dół kręgosłupa jeśli boli to objawy wskazują na odcinek lędźwiowy słupka(czytaj kręgosłupa).Za tą wiadomość podziękowali: martamk, uzytkownik42116 czerwca 2014 o 18:53 #54613https://drkregoslup.pl/bol-kregoslupa-w-ciazy/bol-krzyza/bol-odcinka-ledzwiowego-w-ciazy
http://www.kregoslup-ortopedia.pl/1,66,Jakie-sa-przyczyny-zespolu-stawu-krzyzowo-biodrowego.html
http://www.kregoslup-ortopedia.pl/1,67,Objawy-zespolu-stawu-krzyzowo-biodrowego.html
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): martamk18 czerwca 2014 o 10:54 #54617Witam!
Mój ból nie jest nabyty przez ciążę, jestem dopiero w 6 miesiącu i przybrałam ok 5 kg, ból był przed ciążą ale nic z nim nie zrobiłam :(. Nie mogę leżeć. W poniedziałek mam badania prenatalne z innym lekarzem,może on coś doradzi. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
18 czerwca 2014 o 18:38 #54619Zgadzam się z @adbur, że jeśli to jest problem od kręgosłupa (a nie np. od stawów krzyżowo-biodrowych), to raczej rezonans powinien dotyczyć odcinka lędźwiowego, bo opis piersiowego nic konkretnego nie wskazuje. Jakkolwiek pewnie dobrze by było skonsultować z lekarzem, czy opis piersiowego odzwierciedla to, co jest na płytce z badaniem, bo rozbieżności między opisem a tym co faktycznie jest na badaniu bywają duże.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.