Wynik MRI
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wynik MRI
- Ten temat ma 41 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
zibi54.
-
AutorWpisy
-
14 maja 2016 o 18:26 #4832215 maja 2016 o 15:37 #59633
L4/L5 i L5/S1 ewidentnie nieciekawe, do oceny MRI (nie opisu) przez spacjalistę.. Leczenie pewnie uzależnione będzie od uciążliwości i długości trwania objawów.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5415 maja 2016 o 18:36 #59634Najgorzej, że muszę wyjechać na 7 tygodni do pracy (Niemcy). Parodia ale realia, na leczenie trzeba zarobić. Ponadto jak wspomniałem wcześniej medykamenty nie działają.
15 maja 2016 o 21:16 #59635Nie wiem jak jest w Niemczech, ale rozmawiałem z dwiema osobami z których jedna miała operację kręgosłupa we Włoszech, druga w Holandii (bo ostry problem pojawił się w trakcie pobytu tam), obaj byli bardzo zadowoleni i mówili że się cieszą że się zgodzili na operację tam na miejscu na wyjeździe mimo początkowego zastanawiania się czy nie transportować się do Polski, bo że jak widzą jak w Polsce wygląda leczenie kręgosłupów (dostępność do leczenia) to nie chcieliby przez to przechodzić, a akurat obaj oni mówili że operacje poszły dobrze i wrócili do pracy.. Także wiesz, na wszelki wypadek nie zapomnij w NFZ pobrać potwierdzenia ubezpieczenia, bo z tego co widziałem w oddziale NFZ to 75% petentów przychodzi tam w celu pobrania jakiegoś takiego zaświadczenia przed wyjazdem a pozostali w innych sprawach. Bardziej @melodia mogłaby chyba coś na ten temat więcej powiedzieć.
Ja w sumie jakbym wiedział zaraz po urazie jak będą wyglądać próby leczenia się w Polsce i ile będą trwać i kosztować pieniędzy i nerwów to chyba bym poprosił kogoś żeby zaraz po urazie mnie zapakował w pozycji leżącej na pakę jakiegoś van’a i wyłożył pod drzwiami jakiegoś szpitala leczącego kręgosłupy w innym kraju.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia15 maja 2016 o 23:21 #59638Ja nie mialam nigdy z polski ubespieczenia bo jak 23 lsta temu eyjezdzalam to tylko na auta chyba jakies karty byly hehehe.
A jestes w Polsce zatrudniony czy Niemcy zatrudniaja.. kto skladki placi?
Ja pamietam kilka lat temu robilam szkolenia i zalozylam firme w polsce to bylam zwolniona z zusu i podawalam papiery zusowi ze skladki chorobowe i emerytalne u niemcow place.Jestem w srode w szpitalu to moge sie zapytac.. w czwartek znowu mnie szyja..
A gdzie bedziesz?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 maja 2016 o 04:56 #59641Ja lecę do Hamburga w środę. (autobusem 14h nie dam rady) Tam pracuje jako opiekun ludzi chorych – Parodia sam potrzebuje opieki 😆 “Moja” Babka – wie o moich dolegliwościach. “praca” to tylko gotowanie – wożenie jej na zabiegi no i lekkie w ogrodzie. Jestem u niej 6 rok (prawie jak rodzina).
Mam meldunek niemiecki, ale ubezpieczenie tylko wypadkowe i podstawowe. Jestem zatrudniony na własną działalność (franczyza) z Haus Engel.
Wczoraj na spacerze – słabo mi się nagle zrobiło – nagły ból przeszywający jakby nogi nie czułem – takie dziwne uczucie. Potem puściło. Tego właśnie obawiam się najbardziej do “lekkiego” kłucia już przywykłem ale to było coś innego. Jak podniosłem tą chorą nogę to ból także nie ustawał – sam przeszedł po ok5 minutach.16 maja 2016 o 07:32 #59642To rachej nie masz czego sie obawiac jak masz ubespieczenie EU.
Jak bol lapie to jedz do szpitala tylko trzeba wiedziec jakiego. Wezwiesz karetke to cie jeszcze do masarni wywioza.
Ale jak z boli ci slabo to kiepsko ( znam to)Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 maja 2016 o 08:30 #59646Dzięki za słowa otuchy. Sam wyjazd mnie nie przeraża. Czuje się tam jak w PL…no prawie. Wkurza mnie tylko, że nie mam planu dalszego leczenia. Błąkam się – czy do neurologa z powrotem – nikt ci nie powie NIC konkretnego. Niby mam wszystkie badania no i co dalej??????????? . Jutro jestem w Malborku spróbuje u swojego rodzinnego bo tu w Mławie to pustynia medyczna.
Czy zabieg jest konieczny …widzisz to wiele pytań.. Czy sanatorium prywatnie sobie załatwić ???????.
takie nie wiadomo co mnie dobija16 maja 2016 o 10:26 #59652To co piszesz że Cię dobija to nic nowego dla osób z problemami z kręgosłupem – dopóki nie znajdzie się “swojego” lekarza to jest się zdanym na błąkanie się jak dziecko we mgle. Natomiast pytanie czy operacja jest konieczna: nie istnieje chyba (przynajmniej w Polsce) taka jednoznaczna definicja, można nawet przestać chodzić i nie bardzo ktoś pacjentowi powie że operacja jest konieczna. To raczej zależy od tego do jakiego lekarza trafisz i jaka jest jego opinia, to znaczy czy uzna że Twój stan jest taki że lepiej zrobić operację niż jej nie robić. Końcowa decyzja i tak należy do pacjenta, nawet jak za bardzo nie wie o czym decyduje bo zna tylko swój przypadek w przeciwieństwie do lekarza który ma doświadczenie kliniczne, tzn. widział wiele przypadków. Ważne jest żeby pytać o takie rzeczy lekarza który zajmuje się leczeniem kręgosłupów, a nie tylko ma specjalizację z neurochirurgii czy ortopedii, bo jak już dużo razy pisałem – są neurochirurdzy i ortopedzi którzy ani nie robili specjalizacji gdzieś gdzie się często kręgosłupy leczy ani się tym sami nie zajmują, nie poszerzają wiedzy w tym kierunku, lecząc inne rzeczy. Nie każdy szpital leczy kręgosłupy. Pobieżną listę szpitali wpisałem w tym wątku: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-o-lekarzach-fizjoterapeutach/szpitale-zwiazane-ze-schorzeniami-kregoslupa-pl-713 . Może Cię również zainteresować to: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-o-lekarzach-fizjoterapeutach/zroznicowanie-lekarzy-313 i to: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-o-lekarzach-fizjoterapeutach/skrocony-podzial-specjalizacji-370 .
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5418 maja 2016 o 18:56 #59670Jesteem już w DE po “zżarciu” pół tony tabletek jakoś doleciałem. Byłem wczoraj u swojej “starej” cenionej lekarki domowej z 30 letnią praktykę – Kobieta powiedziała, żę nie zna nikogo kto by się podjął masażu w moim przypadku – bo to niebezpieczne – Stwierdziła samo to nie przejdzie – “otrzymuje silne tabletki przeciw bólowe i przeciwzapalne” powinny one wystarczyć do zabiegu – bo bez niego się nie obejdzie
25 maja 2016 o 06:56 #59711Powoli kończą mi się leki przepisane przez neurolog ( która nie widziała jeszcze mojego MRI) dodaktowo wspomagam się opokanem i paracetomolem.
Ból poranny jakby zelżał – owszem czuje czasami w dzień jakby krótkie porażenia prądem w nocy ale w miarę mogę funkcjonować.
Mam pytanie “takie chłopskie” – Może samo przeszło ???- tak jak w marcu trwało 2 tygodnie i do początku kwietnia był spokój.
Skróciłem swój pobyt do 19 czerwca – teraz po poprawie zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.???25 maja 2016 o 08:35 #59712Może przeczytaj te dwa artykuły:
https://drkregoslup.pl/rwa-kulszowa-centrum/rwa-kulszowa/rwa-kulszowa-prawda-i-falsz
Ból odcinka lędźwiowego – proste odpowiedzi na trudne pytania
Drugi ma trochę kolejnych stron.
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5425 maja 2016 o 16:39 #59714Dobre
1.AKtywność fizyczną mam.
2.Nie mogę stosować ani ciepła ani zimna ze względu na miażdżyce. Wcześniej nie wiedziałem, że nie mogę dlatego lampa mi pomogła ( doktor mi zakazała -parodia)
3. Waga idealna
4.No trochę ćwiczę
….itd.
Jeden z szanowanych ( u nas) fizjoterapeutów mimo, iż żona pokazała wyniki – orzekł, iż musi poznać przyczynę bólu pośladków i lewej nogi – same wyniki nic mu nie mówią – wtedy weźmie się do pracy.
Przeczytałem uważnie dwa artykuły i doszedłem do wniosku, że trzeba się jeszcze wiele nachodzić, że zbadać ….co jest tak naprawdę grane. Mamy tylu świetnych specjalistów – ale na podstawie przeczytanych postów i przypadków wielu osób – stwierdzam, iż cały czas lekarze szukają “złotego środka” czyli praca we mgle.
W miażdżycy nóg było prościej – dopler są wyniki – sakramentalne pytanie ile przechodzę bez bólu – czyli jest jakiś wyznacznik. U mnie występuje bardzo dobre krążenie oboczne – mogę iść nawet parę kilometrów – i dlatego lekarz orzekł – ” tym razem bez kolejnych stentów”
tutaj widzę loteria – spróbujemy tego a może tego…….
Może to co napisałem brzmi sarkastycznie – ale myślałem, że przy tak zaawansowanym sprzęcie diagnostycznym – moja walka z bólem będzie prostsza. :S25 maja 2016 o 18:18 #59715A byłeś w końcu z tym rezonansem (oczywiście z płytką a nie tylko z opisem) u jakiegoś lekarza zajmującego się leczeniem kręgosłupów? Masz tam kilka zmian które mogą dawać dolegliwości, np. obustronny ucisk korzeni. Nie masz jednej prostej zmiany tylko kilka nałożonych na siebie, więc moim zdaniem powinien to obejrzeć lekarz który ma doświadczenie w diagnozowaniu i leczeniu kręgosłupów i zadecydować co dalej, czy np. nie zrobić dodatkowo blokady diagnostycznej żeby ustalić z czego jest ból, zrobić badania czynnościowe np. na objaw https://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Las%C3%A8gue%E2%80%99a , zbadać odruchy itd. Lekarzy związanych z leczeniem kręgosłupów jest sporo, np. http://ptchk.pl/czlonkowie , a nawet nie wszyscy operujący kręgosłupy są w PTChK. Dodatkowo przed wybraniem lekarza można zajrzeć na znanylekarz.pl , poczytać komentarze, bo chociaż super-miarodajne nie są i bywają przesadzone w obie strony i wybiórczo usuwane to można poczytać w komentarzach czy dany lekarz zajmuje się leczeniem kręgosłupów czy nie.
25 maja 2016 o 18:32 #59716Wszystko rozumiem.
Nie byłem z płytką jak również z wynikiem u żadnego lekarza. Bo za dwa dni wyjechałem do Niemiec.
Wynik (papier) obejrzył tylko lekarz rodzinny na chwilę przed wyjadem na lotnisko. Żona idzie do neurologa który mnie skierował 31 maja a ja wracam 19 czerwca do Polski
Podczas pierwszego pobytu u neurologa zbadał on podst odruchy neurologiczne i dał skierowanie na MRI i stos tabletek bo coś jej odruchy nie pasowały (niektóre)
Wiem, żę jestem niecierpliwy do potęgi. Portal znany lekarz znam dokładnie i tylko tam dobieram wizyty u lekarzy pracujących w szpitalach . Ta Doktór z mojego miasta co byłem – to czysty przypadek bo bolała a termin wyjazdu się zbliżał25 maja 2016 o 19:44 #59717No to jeśli pójdziesz teraz do tego samego neurologa z wynikami MRI, to dopiero teraz będzie mógł zobaczyć czy te zaburzenia odruchów i dolegliwości bólowe zgadzają się w jakiś sposób z tym co wyszło w MRI.. Przykładowo – sprawdzenie czy miejsce zmian na MRI odpowiada dermatomom: https://drkregoslup.pl/anatomia-rwy-kulszowej/rwa-kulszowa/anatomia-rwy-kulszowej , itd..
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5426 maja 2016 o 06:50 #59719Fajne linki – zainteresowały także żonę ( notabene pr. medyczny). Teraz wiem – nie to co mi dolega rzecz jasna, ale fakt, że proces rehabilitacji to nie parę zabiegów jak myślałem na początku, tylko hohohoho.
Myślałem, że parę tabletek przeciwzapalnych. Pobyt w sanatorium typu “SOS dla kręgosłupa” max 5 dni – jak to fajnie reklamują….. i po sprawie.
Czytając różnorakie posty na wielu forach, wiem, że tego się nie wylecza tylko zalecza… i po prostu trzeba nauczyć się z tym żyć.
Jednak ze swojej pracy nie zamierzam zrezygnować. Leczenie w PL kosztuje.26 maja 2016 o 07:54 #59720Sprawdzales moze poziom witaminy d3 ? Przy miazdzycy jest istotna , sprawdzc tez tarczyce pozdrawiam
26 maja 2016 o 09:08 #59721@zibi54 – leczy się operacyjnie jeśli dolegliwości bardzo często wracają i są uciążliwe. Natomiast żeby leczyć to najpierw trzeba dokładnie zdiagnozować, bo to nie jest tak że jak już nawet się idzie na operację to Ci za jednym razem operują wszystko co masz nie tak w kręgosłupie, tylko operują jedną-dwie rzeczy które wcześniej zostały zdiagnozowane jako główna przyczyna dolegliwości. Konkretny dysk, czy konkretny staw czy konkretne osteofity na jednym-dwóch kręgach, a nie wszystkie zmiany jakie wyszły na MRI. Chyba że ktoś ma jedną dającą silne objawy zmianę i temat jest bardzo jasny.
Tamte linki to są artykuły z tego portalu, dostępne przez menu na górze strony.
26 maja 2016 o 17:21 #59729Dostałem odpowiedź mailową od lekarza z portalu “znany lekarz” Otrzymał on także wynik poprzedni TK z 2009 rok
“Niestety, ale taki wynik NMR przedstawiający zwłaszcza przepuklinę w zakresie L5/S1 z uciskiem na korzenie nerwowe w połączeniu z dolegliwościami nie ustępującymi mimo leczenia zachowawczego, rehabilitacji może wymagać leczenia operacyjnego. Dlatego radziłbym w tej sprawie skonsultować się bezpośrednio z neurochirurgiem”
Któryś z kolegów pytał się wit D3. Robiłem tak jak markery nowotworowe nie wszystkie jednak -(jest ich za dużo) Jedna rzecz powtarzająca się ciągle to słaba morfologia od dwóch lat prawie bez zmian mimo łykania tabletek żelaza …itd.tomograf 2009
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.