Wynik rezonansu magnetycznego L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wynik rezonansu magnetycznego L5/S1
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 6 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
16 lipca 2011 o 16:27 #47318
Odczuwalam bardzo silny bol kregoslupa w odcinku ledzwiowym i od jakiegos czasu nastapil czesciowe zdrewienie prawej stopy i zdretwienie prawego posladka i uda. Po zrobieniu rezonansu neurochirurg stwierdzil ze konieczna jest operacja metoda ALIF badz PLIF. Wynik rezonansu brzmi:
Wysokosc trzonow kregowych zachowana. Tarcza m- kregowa na poziomie L5/ S1 obnizona z cechami odwodnienia. W przyleglych trzonach kregowych cechy zwyrodnienia tluszczowego. Dyskretne centralno- obuboczne uwypuklenie materialu tarczy m- kregowej z niewielka impresja na worek oponowy, bez cech stenozy kanalu kregowego. Na pozostalych poziomach objetych badaniem cech dyslokacji tarcz m-kregowych nie widac. Grzbietowo od S1 w kanale kregowym po str. prawej niewielka torbiel oponowa o wym. 9 na 6 mm.
Czy naprawde konieczna jest operacja? Bardzo prosze o pomoc18 lipca 2011 o 13:36 #49681Wikipedia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Torbiel_TarlovaPolskie stowarzyszenie
http://torbieletarlova.populus.org/rub/1Europejskie stowarzyszenie
http://tarlovdisease.populus.org/rub/16Przykładowe artykuły
http://www.termedia.pl/Artykul-oryginalny-Wyniki-leczenia-torbieli-pajeczynowki-u-doroslych-przy-zastosowaniu-techniki-endoskopowej,15,6919,0,0.htmlMoże lepiej dopytać lekarza, na czym dokładnie ma polegać operacja – z tego co widzę są co najmniej 3 rodzaje – wycięcie, zdrenowanie, albo testowane teraz wypełnienie klejem w celu zapobiegania nawrotom. ALIF ani PLIF to chyba się nie odnosi do leczenia cysty.
W internecie ludzie często piszą używając określenia cysta i na torbiele i na jamy syringomieliczne wewnątrz rdzenia. Leczenie tych drugich jest chyba bardziej ryzykowne.
Może Administrator w wolnej chwili poda link do wyników klinicznych leczenia i opisu metod operacji.
18 lipca 2011 o 15:00 #49682Wedlug neurochirurga potrzebne jest wszczepienie implantow. Na temat tych metod wiem tylko tyle co przeczytalam w internecie. Natomiast co do usuniecia torbieli nie wiem w jaki sposob mialaby byc usunieta. Problem polega na tym ze nie mieszkam w Polsce i nie mam mozliwosci czestej konsultacji u neurochirurga. A w UK nie mam zaufania do lekarzy. Bol jest silny i uciazliwy a leki przeciwbolowe nie pomagaja.
18 lipca 2011 o 18:21 #49684Znaleziska rezonansowe nie mają znaczenia. Najważniejszy jest obraz kliniczny. Opisywane przez Panią dolegliwości (drętwienie) nie są bezwzględnym wskazaniem do zabiegu. Pytanie brzmi: czy dolegliwości na tyle Pani utrudniają życie, że jest Pani w stanie zaryzykować powikłania/brak poprawy po leczeniu? Na to pytanie może Pani odpowiedzieć wyłącznie sama sobie na podstawie wnikliwej rozmowy z lekarzem leczącym.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
18 lipca 2011 o 20:31 #49685A ja jak zwykle z laickimi pytaniami..
A czy te objawy nie korelują bardziej z cystą niż dehydratacją krążka?
Co da fusion jeśli objawy są jednak z cysty?
Czy możliwe, że lekarz miał na myśli operację fusion żeby na wyrost zapobiec pogłębieniu schorzenia + jednocześnie którąś z metod operacji cysty ?
Jakie rodzaje operacji cysty są obecnie stosowane w Polsce i z jakimi efektami ?
Pozdrawiam ze sto pierwszego postu.
19 lipca 2011 o 21:32 #49686No nie wydaje się, żeby tak mała torbiel powodowała opisywane dolegliwości. Obecnie nie ma jednoznacznych wskazań do leczenia, większość proponowanych metod jest średnio skuteczna.
http://thebackdoor.org.uk/wp-content/uploads/2009/10/tarlov-cysts1.pdfPrzypuszczam, że chirurg miał na myśli leczenie chorej przestrzeni m-k, opisywane “zwyrodnienie tłuszczowe” to drugi etap reakcji zapalnej w trzonach czyli zmiany Modica typu II, świadczące o zaawansowanej degeneracji.
Gratulacje z okazji 101 postu!
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
20 lipca 2011 o 17:11 #49687Dodam bezcelowych kilka zdań/obserwacji:
quote administrator” post=583:No nie wydaje się, żeby tak mała torbiel powodowała opisywane dolegliwości.cyt.
“Hi Katie,You can assume that it’s over 1cm since Dr. F. referred to it (them) as large. However, I would ask the radiologist to give you the size. Don’t ever go by what someone says as it’s ambiguous and left up to interpretation. What is large or small to the doctor might have a completely different meaning to the patient. Alway get FACTS. ”
Póki co czytam bieżące posty z listy dyskusyjnej o TC.
“The Tarlov Cyst Disease Support Group does not recommend or endorse any specific treatment, drug, procedure or physician. ”
W Polsce spotkałem się z postem, w którymś ktoś opisywał, że miał wcześniej 7mm, po powiększeniu się do 9mm zaczęła mu że tak powiem grać na nerwach. Inna osoba pisała, że miała usuniętą operacyjnie i przez 8 lat spokój, a teraz się powoli odnawia.
W cytowanym przez Pana artykule, jak i w innych źródłach faktycznie jest napisane, że brak jest fachowych publikacji i wyników długoterminowych leczenia.
Z kolei w komentarzach do filmu zamieszczonego powyżej, jest np.
“Excllent audio-visual work by my friend Marek, but Marek needs to be more critical editorially. One author included claims 90% success from his surgery, but quite some time ago he had to stop operating on Tarlov cysts because of poor results. Surgery mills reward “patients” and “foundations” to advertise for them online. If you need treatment, better go by the USNWR Best Hospitals ratings.”.Jak już napisałem, ten post jest bezcelowy i nic z niego nie wynika, takie tylko rozglądanie się.
20 lipca 2011 o 20:19 #49688pełna zgoda. Chodziło mi o to, że wydaje się ekstremalnie nieprawdopodobne, żeby ktoś chciał leczyć torbiel T za pomocą stabilizacji międzytrzonowej, ALIF czy PLIF. Stąd domniemanie, że chirurgowi bardziej chodziło o zmiany w przestrzeni t. Modica.
Dzisiaj (właściwie wczoraj) oglądałem w pracy dwa bad. MRI z torbielami Tarlova, ot tak przypadkiem – oczywiście bez propozycji leczenia.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
24 lipca 2011 o 19:29 #49710Mnie się wydało dziwne że przy takim opisie rezonansu mogą być poważne dolegliwości ze strony dysku.. No ale ja się nie znam.
Anna – gdybyś miała wątpliwości, to doktor Donlin Long od zeszłego roku jest na emeryturze z Johns Hopkins i prowadzi research w kierunku cyst tarlova i współistniejących schorzeń. Udziela też darmowych “2nd opinion” w tych sprawach przez internet, jako że jest to jego rejon zainteresowania.
24 lipca 2011 o 19:37 #49711“Tarcza m- kregowa na poziomie L5/ S1 obnizona z cechami odwodnienia. W przyleglych trzonach kregowych cechy zwyrodnienia tluszczowego.”
Z opisu Modic typ II jak złoto. W tym artykule: https://drkregoslup.pl/podstawy/etaoy-degeneracji?start=1 obrazek na górze, pt stan zapalny.
Coraz bardziej myślę o wprowadzeniu takiego atlasu pojęć radiologicznych – opis i obok przykład + oczywiście znaczenie kliniczne. Dobry pomysł?- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
24 lipca 2011 o 19:45 #49712dobry pomysł.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.