Wynik rezonansu magnetycznego po microdiscectomii
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Wynik rezonansu magnetycznego po microdiscectomii
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
9 maja 2016 o 16:08 #48320
Witam,
Miesiąc temu przeszłam operację kręgosłupa (mikrodiscectomia) – usunięcię przepukliny w odcinku L4/L5. Ponieważ dolegliwości bólowe nadal się utrzymują powtórzyłam rezonans magnetyczny. Opis mnie przeraził , boję się, że czeka mnie kolejna operacja… Czy ktoś mógłby mi pomóc jego interpretacji. Wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie i do tego czasu wykończę się nerwowo…
“Lordoza lędźwiowa zniesiona.
Niewielka osteofitoza przednich krawędzi trzonów kręgów w odcinku lędźwiowym.
Częściowe obniżenie wysokości przestrzeni mk w wyniku dehydratacji krążków mk w
odcinku L4-S1.
Stan po lewostronnej fenestracji na poziomie L4/L5, worek oponowy wpukla się w otwór
fenestracyjny, widoczna jest tylno-lewoboczna, częściowo sekwestrowana pjm uciskająca w
zachyłku bocznym kanału kręgowego lewy korzeń n. rdzeniowego L5 i nieznacznie
modelująca worek oponowy, otwory mk są zwężone w wyniku częściowego obniżenia
wysokości przestrzeni mk, przez osteofitozę i pogrubiałe wyrostki stawowe, nieco silniej po
stronie lewej, lewy n. rdzeniowy L4 modelowany. Niewielki obrzęk tylnych krawędzi
trzonów kręgów.
Na poziomie L5/S1 niewielka, tylna pjm nieznacznie modelująca worek oponowy i
zwężająca zachyłki boczne kanału kręgowego gdzie nieznacznie modelowane są korzenie
nn. rdzeniowych S1.
Poza tym zarysy kanału kręgowego w zobrazowanym zakresie gładkie, pozostałe otwory mk
bez istotnych zwężeń.
Wysokości trzonów kręgów i pozostałych przestrzeni mk objętych badaniem prawidłowe,
sygnał pozostałych kręgów i pozostałych krążków mk niezmieniony.”9 maja 2016 o 20:34 #59595Wygląda wg opisu jakby cię bolała lewa noga? Dodatkowo sekwestr na poziomie l4/l5- sekwestr to dziadostwo , które może samo się wchłonąć (kawałek dysku, który sie oderwał i drażni nerwy odcinka l/s).
10 maja 2016 o 05:33 #59600A jak wyglądał opis przed operacją?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 maja 2016 o 05:49 #59601Przed operacją wyglądało to tak:
“Wygładzona lordoza L.
Trzony lędźwiowe prawidłowej wysokości.
Umiarkowana dehydratacja i niewielkie obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L4/L5
towarzyszącymi zaostrzeniami na krawędziach trzonów.
Dehydratacja i obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L5/S1 z towarzyszącymi
zaostrzeniami na krawędziach trzonów.
Szerokopodstawna, pośrodkowa i lateralizująca w lewo , mała przepuklina krążka L4/L5 uciska worek
oponowy i korzenie L5 w lewym zachyłku oraz modeluje korzenie L5 w zachyłku po prawej.
Szerokopodstawna, pośrodkowa, mała przepuklina krążka L5/S1 wraz z zaostrzeniami na tylnych
krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz modelują korzenie nerwowe w zachyłkach
bocznych.
Poza tym bez cech dyskopatii oraz ucisku krążków na struktury wewnątrzkanałowe.”10 maja 2016 o 05:52 #59602Ból tak jak przed operacją jest po lewej stronie i idzie od biodra/pośladka aż do łydki. Ból nie jest jednostajny tylko przy ruchu biodrami, najbardziej boli jak leżę i próbuję się przesunąć na łóżku lub zmienić pozycję. Teraz już mogę leżeć tylko na plecach, leżenie na boku lewym i prawym jest bardzo bolesne.
11 maja 2016 o 03:42 #59612MRI Przed MRI Po Wygładzona lordoza L. Umiarkowana dehydratacja i niewielkie obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L4/L5 towarzyszącymi zaostrzeniami na krawędziach trzonów.
Dehydratacja i obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L5/S1 z towarzyszącymi
zaostrzeniami na krawędziach trzonów.Szerokopodstawna, pośrodkowa i lateralizująca w lewo, mała przepuklina krążka L4/L5 uciska worek oponowy i korzenie L5 w lewym zachyłku oraz modeluje korzenie L5 w zachyłku po prawej.
Szerokopodstawna, pośrodkowa, mała przepuklina krążka L5/S1 wraz z zaostrzeniami na tylnych
krawędziach trzonów uciskają worek oponowy oraz modelują korzenie nerwowe w zachyłkach
bocznych.Poza tym bez cech dyskopatii oraz ucisku krążków na struktury wewnątrzkanałowe.”
Trzony lędźwiowe prawidłowej wysokości.
Lordoza lędźwiowa zniesiona. Niewielka osteofitoza przednich krawędzi trzonów kręgów w odcinku lędźwiowym.
Częściowe obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowych w wyniku dehydratacji krążków międzykręgowych w odcinku L4-S1.
Stan po lewostronnej fenestracji na poziomie L4/L5.
Worek oponowy wpukla się w otwór fenestracyjny, widoczna jest tylno-lewoboczna, częściowo sekwestrowana przepuklina jądra miażsżystego uciskająca w zachyłku bocznym kanału kręgowego lewy korzeń n. rdzeniowego L5 i nieznacznie modelująca worek oponowy, otwory międzykręgowe są zwężone w wyniku częściowego obniżenia wysokości przestrzeni międzykręgowej, przez osteofitozę i pogrubiałe wyrostki stawowe, nieco silniej po stronie lewej, lewy n. rdzeniowy L4 modelowany.
Niewielki obrzęk tylnych krawędzi trzonów kręgów.
Na poziomie L5/S1 niewielka, tylna przepuklina jądra miażdżystego nieznacznie modelująca worek oponowy i zwężająca zachyłki boczne kanału kręgowego gdzie nieznacznie modelowane są korzenie nn. rdzeniowych S1.
Poza tym zarysy kanału kręgowego w zobrazowanym zakresie gładkie, pozostałe otwory międzykręgowe bez istotnych zwężeń.
Wysokości trzonów kręgów i pozostałych przestrzeni mk objętych badaniem prawidłowe, sygnał pozostałych kręgów i pozostałych krążków mk niezmieniony.”
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 maja 2016 o 03:45 #59613Wiesz co, nie wiem jak Cię pocieszyć. Jak napiszę że nawet przy idealnie zrobionej operacji potrafi boleć ostro do 3 miesięcy, to nic Ci to nie da. Chyba jednak będziesz musiała iść do lekarza operującego żeby pooglądał MRI sprzed i po (nie opis tylko MRI na ekranie)i za wiele tu wcześniej nie pomożemy.
11 maja 2016 o 05:38 #59614Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj nie wytrzymałam i pojechałam do mojego lekarza, który mnie operował i “wymusiłam” żeby mnie przyjął i obejrzał wyniki tego rezonansu. Na początku jak tylko zobaczył opis to się zmartwił i już zaczął szukać terminu na kolejną operację, ale po obejrzeniu płytki z MRI okazało się, że obraz wskazuje na to, że tam się zebrało dużo krwi i zrobił się krwiak. Dostałam leki obkurczające i rozluźniające. Lekarz dodatkowo powiedział, że rezonans 4 tygodnie po operacji jest niemiarodajny, bo to jeszcze wszystko jest bardzo świeże i jest w procesie gojenia. Pozytywne jest to, że nie mam żadnych ubytków neurologicznych w postaci drętwienia nogi, braku czucia, opadania stopy, a to miało miejsce przed operacją. Nadal mam więcej leżeć niż chodzić, brać leki i wrócić do niego 31 maja.
Dzisiaj jeszcze mam wizytę u innego neurochirurga, bo chciałabym żeby potwierdził tą diagnozę.
Jeszcze raz dziękuję za radę i pozdrawiam.:)Za tą wiadomość podziękowali: perszing37, adbur, melodia11 maja 2016 o 14:26 #59616Żeby nie było tak kolorowo to drugi lekarz u którego byłam powiedział, że jest przepuklina nawrotowa (17% pacjentów tak ma) i że trzeba operować, ale tym razem to trzeba zrobić stabilizację kręgosłupa na dwóch poziomach L4/L5 oraz L5/S1 – 6 śrub i dwa implanty…masakra jakaś, nie wiem kogo mam słuchać, co robić?????
11 maja 2016 o 16:09 #59617Mój wujek tak miał – operacja usunięcia przepukliny, po niej nawrót bólu jeszcze w szpitalu , rezonans w szpitalu przetrzymali tydzień w szpitalu i zrobili stabilizację- teraz jest ok.
Za tą wiadomość podziękował(a): dagmar111 maja 2016 o 17:36 #59618A była w ogóle jakaś poprawa chociaż przez kilka dni od czasu zabiegu?
Na temat rewypuklin pisaliśmy kiedyś tutaj – https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/propozycja-discectomia-ostrzezenie-informacja-1521
Za tą wiadomość podziękował(a): dagmar111 maja 2016 o 18:52 #59619quote użytkownik421″ post=11593:A była w ogóle jakaś poprawa chociaż przez kilka dni od czasu zabiegu?Na temat rewypuklin pisaliśmy kiedyś tutaj – https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/propozycja-discectomia-ostrzezenie-informacja-1521
Użytkownik-jeżeli piszesz do mnie to powiem,że po operacji wujek czuł ból i przy obchodzie dogadał się z profesorem (który mnie operował) ,że po obchodzie przyjdzie na dodatkowy wywiad, wujka bolały nogi/noga, sam nie mógł za daleko pójść bez wspomagania(chodzik,rehabilitant), profesor zdecydował o dodatkowym rezonansie i chcieli go do domu wypuścić, jednak dogadano,że za 5-7 dni zrobią poprawkę i że może pozostać w szpitalu i tak też zrobił. Piszę ogólnikowo ponieważ dokładnych szczegółów nie znam (czy bolała 1 czy 2 nogi, wiem,że na kroplówce przeciwbólowej czekał do reoperacji).
12 maja 2016 o 10:19 #59625Poprawa była przez kilka dni po operacji, później wróciła lewostronna rwa kulszowa, ale w o wiele mniejszej skali niż przed operacją, chociaż ból był ten sam i trwał cały czas, a od 11 dnia po operacji ból umiejscowił się tylko w biodrze/pośladku i tylko przy określonym ruchu bioder – wtedy szedł taki bardzo bolesny impuls aż do łydki (mija od razu jak zmienię pozycję). Tak jest w zasadzie do dzisiaj, nie boli cały czas tylko przy ruchu najczęściej jak się przekręcam na leżąco.Co to za cholera i dlaczego dwóch lekarzy patrząc na to samo zdjęcie MRI widzą co innego???
pozdr
Dagmara12 maja 2016 o 10:32 #59626Z tego co mi wiadomo, to rewypuklina (nawrotowe uwypuklenie dysku) przeważnie jest taka, że po usunięciu wypukliny przez krótszy lub dłuższy czas jest dobrze (tygodnie, miesiące, lata) a potem u niektórych robi się RE-wypuklina z możliwością powrotu objawów. Jeśli się bardzo na siebie uważa przez pierwsze tygodnie po operacji, nawet jeśli nie ma bólu, a objawy nie bardzo ustępują, to można się zastanawiać czy to jest wypuklina nawrotowa czy operacja po prostu nie usunęła przyczyn dolegliwości.. :unsure: Jeśli nie przeciążyłaś się po operacji nieodpowiednimi ruchami, to brak dolegliwości kilka dni po operacji równie dobrze mógł być spowodowany działaniem środków anestetycznych i szokiem pooperacyjnym, adrenaliną.
Rozbieżność zdań u lekarzy może wynikać z tego że jeden może mieć nadzieję że objawy w kolejnych tygodniach się wycofają, a drugi po objawach i wynikach MRI nie widzi na to szans. Lekarze bazują na teorii i swoim doświadczeniu, stąd nie jest bardzo dziwne że co lekarz to inna opinia, i dlatego ja często piszę że najlepiej konsultować się u lekarzy z doświadczeniem klinicznym, tzn. takich którzy prowadzili już różne przypadki i wiedzą czego mniej więcej się można spodziewać, a najmniej bezpiecznie u takich którzy robią tylko jeden określony rodzaj operacji małoinwazyjnych.
To moje nie-lekarskie spostrzeżenia oparte na doświadczeniach własnych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.