Wynik RTG, ból kręgosłupa odc. szyjny i piersiowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Wynik RTG, ból kręgosłupa odc. szyjny i piersiowy
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 października 2014 o 20:15 #48013
Witam
Od kilku lat boli mnie głowa,okolice szyi w dole czaszki, ból z przodu – okolice oka lewego, czoło, następnie zaczął mnie boleć kręgosłup szyjny, nie mogłam skręcać głową więc lekarz skierował mnie na RTG odcinka szyjnego – zdjęcie pokazało spłycenie lordozy szyjnej. Udałam się do neurologa z tym wynikiem po czym lekarz stwierdził, że nic z tym nie zrobi. Od tego czasu minął rok, bóle głowy się nasiliły, mam zawroty głowy, drętwą szyję, boli mnie kręgosłup w odcinku piersiowym i szyjnym.
Poszłam do lekarza rodzinnego i dostałam skierowanie na RTG odcinka szyjnego i piersiowego. Badanie wykazało:
– umiarkowane zmiany zwyrodnieniowe,
– zniekształcenie kręgosłupa szyjnego i piersiowego,
– niewielką prawo boczną skoliozę odc. Th,
– spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej,
– zwężenie przestrzeni międzykręgowej C4/C5Czy ktoś może mi podpowiedzieć co dalej ze mną będzie? Do jakiego lekarza się udać i co robić ? Dodam że mam 23 lata
7 października 2014 o 20:53 #55388Ja na Twoim miejscu dążył bym w kierunku zrobienia MRI to powinno więcej wyjaśnić. Między czasie możesz zapisać się na rehabilitacje. Niestety na MRI z tego co mi wiadomo lekarz rodzinny skierowania nie może wystawić może to zrobić np. neurolog ale skoro
quote :udałam się do neurologa z tym wynikiem po czym lekarz stwierdził że nic z tym nie zrobito chyba by przydało się zmienić neurologa.
8 października 2014 o 06:11 #55390Na pewno zmienię neurologa, jak będzie trzeba pójdę prywatnie. Zastanawiam się jakie są sposoby leczenia tych zwyrodnień ?
8 października 2014 o 08:10 #55391Prywatny nie da Ci skierowania na rezonans. A poza tym na rezonans czeka się długo. Zamiast płacić prywatnemu to sobie zafunduj rezonans prywatnie – do tygodnia czasu będziesz mieć wyniki.
A potem z rezonansem do neurologa ale na pewno nie tego co Ci powiedział nie wiadomo na jakiej podstawie, że nic się z tym nie da zrobić. Nawet rezonansu nie widział BARAN.8 października 2014 o 09:53 #55392No dokładnie ; ( do lekarza pójdę na NFZ a rezonans jakoś sobie załatwię przecież jakoś do 67 roku życia musze . A ktoś może się orientuje jak leczy się Zwyrodnienie ? Bo nie wiem czego mogę się spodziewac
8 października 2014 o 10:10 #55393Jakby Ci to powiedzieć, żeby nie zabolało – zwyrodnień nie da się wyleczyć. Można coś poprawić, usprawnić, zatrzymać dalszy postęp choroby. Ale wyleczyć się nie da.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 października 2014 o 10:18 #55394Aha kurcze to może chociaż wyleczą mnie z bólu głowy bo można zwariować ;(
8 października 2014 o 10:27 #55395Najpierw musi być diagnoza skąd takie bóle się biorą. Niekoniecznie musi to być kręgosłup szyjny.
Moja znajoma jest właśnie w szpitalu bo okazało się , że ma zapalenie opon mózgowych. A najpierw było podejrzenie, że z zatok jej poszło. Dobry neurolog ją przyjął a potem od razu na oddział. Zrób rezonans, idź do dobrego neurologa albo neurochirurga i dowiesz się czy może to być spowodowane kręgosłupem. Ja eliminowałem wszystko po kolei aż został kręgosłup lędźwiowy. No chyba, że mam boreliozę w co osobiście bardzo wątpię hehe: )))Za tą wiadomość podziękował(a): m4dz148 października 2014 o 10:38 #55396Leczyłam już boreliozę, migrenę, nerwobóle i głowa jak bolała tak boli dalej, tylko że mocniej i kręgosłup również boli wiec mogę powiedzieć że eliminacje już przeszłam, i mam nadzieję że przyczyna bólu głowy leży w kręgosłupie ;(
8 października 2014 o 11:01 #55397No ja testów Western Blot jeszcze nie robiłem. Kiedyś może się pokuszę. Ale skoro w pewnych tylko pozycjach cierpię (siedzenie i ewentualnie czasem stanie) to musi to być słupek a nie jakiś tam piep…… owad.
Jak Cię boli głowa ??? cały czas ?????? Czy po jakiejś tam pracy ???? Po jakiś konkretnych pozycjach pracy ??? ja migreny też miewam, czasami nawet 3 dniówki. ale wiem czym sobie na to pracuję….Za tą wiadomość podziękował(a): m4dz148 października 2014 o 12:26 #55402U mnie nie ma reguły , czy jestem zmęczona czy wypoczęta przychodzi dretwienie szyi ból w barkach i okolice łopatek i juz wiem ze zaraz pojawi się ciągły ból głowy na który nic nie pomaga . Ostatnio bolała mnie 4 dni bez przerwy . Czasami kładę się spać wypoczęta a budzę się jak by ktoś mnie cała noc bił młotkiem w głowę 🙁 . Boli mnie z tyłu potylica, czoło, no i kręgosłup . Dużo się ruszam , dwa razy w tygodniu chodzę na siatkówkę, rozciągam się przed każdym graniem, w tamtym roku chodziłam tez na basen dwa razy w tygodniu do tego pracuje fizycznie.
8 października 2014 o 15:11 #55403Ja tylko dodam, że odpowiednio dobrana poduszka ma duże znaczenie przy dolegliwościach szyi. Przy drętwieniu szyi w nocy i budzeniu się z bólem karku zorganizowałem sobie wałki, poduszki rehabilitacyjne, poduszkę dmuchaną, i testowałem w jakim ułożeniu szyi najlepiej mi się śpi. Minęło ze 2 tygodnie zanim mnie ciągłe bóle puściły, ale dzięki próbom się dowiedziałem jaką muszę mieć wysokość poduszki żeby dobrze spać.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 października 2014 o 15:16 #55404Tez słyszałam że powinnam kupić poduszkę ortopedyczna ale jaka to nie wiem , musze zapytać lekarza
8 października 2014 o 15:25 #55405Takie prawdziwe ortopedyczne, powiedzmy od 90zł w górę, są fajne – nie jest to twarda gąbka jak w podobnie wyprofilowanych poduszkach sprzedawanych co jakiś czas w supermarketach. Ogólnie to dobrze byłoby podejść do sklepu typowo ortopedycznego i zobaczyć co mają – są firmy, które produkują dany produkt od lat i są sprawdzone, więc sprzedawca może je polecić. W marketach nie wiadomo na co się trafi. Inna sprawa, że jedne sklepy ortopedyczne są zaopatrzone w porządne rzeczy, a w innych są najniższe jakościowo produkty i nie ma wyboru, a ceny w jednych i drugich podobne.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 października 2014 o 15:53 #55406Do myślałam się bo widziałam takie za 25 zł i wiem ze na porządna poduszkę musze wydać z 100 zł , czytałam o jakiś szwedzkich poduszka ale nie wiem czy one są naprawdę dobre czy to tylko chwyt marketingowy
8 października 2014 o 16:03 #55407Nie ma sensu patrzeć czy szwedzkie czy nie, tylko zapytać od ilu lat danej firmy poduszki sprzedają i czy mają zwroty/reklamacje. Ta pianka w poduszkach ortopedycznych dobrze się dopasowuje do kształtu głowy, nie zapada się cała ani nie jest twarda, w przeciwieństwie do podobnych gąbkowych profilowanych. Niektórzy producenci sprzedają poduszki w kilku rozmiarach (głównie wysokościach) tak żeby dobrać odpowiednią dla siebie.
PS. Z tego co widzę, to o poduszkach piszą “tzw. szwedzka”, czyli to typ poduszki a nie kraj pochodzenia. Ze znanych firm produkujących sprzęt ortopedyczny nawet po 60zł są. Np. a) http://qmedinfo.pl/produkty_kategorie/relaks , b) http://www.drsapporo.com/?page=pillowsize , c) http://www.valde.pl/pl/poduszki-ortopedyczne-sub-2.html itd. (Znalezione na szybko w internecie)
9 października 2014 o 05:57 #55410No to ja nie byłbym sobą jakbym nie wtrącił swoich 5 albo 10 groszy hehehe
Ja najpierw kupiłem żonie poduchę w sklepie z dobrymi materacami bo testowała ją przez 10 min.
150 zł. Nie pamiętam firmy. Potem okazało się, że jest jednak za wysoka i dla mnie i dla niej. Więc sprzedaliśmy ją koleżance która sobie ją chwali do dzisiaj. Natomiast my poszliśmy w poduchy z JYSKA – sa 115 zł chyba za szt. Najpierw żona dostała i okazało się, że wysokość dobra – to i ja przetestowałem. I teraz szczerze – na zwykłej poduszce już bym nie mógł spać. Tylko myśmy brali te nie profilowane z pianki termo – testy 15-20 minut w sklepie w wygodnym ułożeniu na materacyku 🙂
Polecam także dobry materac do spania – warto zainwestować. Ja byłem głupi jak but i chyba z 1,5 roku spałem z żoną na materacu gównianym sprężynowym dorzuconym w zestawie mebli sypialnianych. No ale wtedy jeszcze mi nic nie było. Trzeba dbać o siebie – śpimy bardzo wiele godzin w naszym życiu więc musi być na WYPASIE 🙂9 października 2014 o 06:12 #55411A skąd wiadomo jaka wysokość poduszki dobrać żeby była odpowiednia? My kupiliśmy materac kieszeniowy chyba 9 stref nie jest ani miękki ani twardy ogólnie dobry .
9 października 2014 o 06:19 #55412Testing testing testing – im dłużej w sklepie poleżysz tym lepiej.
Ale jest też inna opcja jak masz fajny sklep ortopedyczny pod bokiem. Ja kupując pas mogłem sobie 2 wziąć i po testować 2 dni. I potem jeden oddałem a drugi mi NFZ zafundował – taki mamy wypasiony system zdrowotny, że mi pas za 200 zł kupił.9 października 2014 o 06:31 #55413Hehe to może poduszkę mi zafunduja ; p w takim razie będę musiała się rozejrzeć po sklepach
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.