Wynik RTG kręgosłupa szyjnego -POMOCY-boli
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Wynik RTG kręgosłupa szyjnego -POMOCY-boli
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 3 months temu przez
maya35.
-
AutorWpisy
-
19 września 2011 o 12:39 #47366
Witam , i bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu RTG wykonanego z powodu bólu w odcinku szyjnym,utrzymującym się ponad 2 tygodnie.
Opis .
Zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa.
Zaznaczone dotrzonowe wpuklanie powierzchni nośnych trzonów kręgów szyjnych/cechy zmian przeciążeniowych.
Zmiany zwyrodnieniowe pod postacią osteofitów szczytów wyrostków haczykowatych. Szczeliny międzytrzonowe bez cech obniżenia .Z góry dziękuję za każdą odpowiedz , i poradę jak nie zrobić sobie krzywdy w oczekiwaniu na wizytę u ortopedy !
- ...Taką mam zdolność cierpienia, ze smuci mnie nawet upadek moich wrogów...
20 września 2011 o 15:40 #49913E tam, ból przejdzie, 95% znika w czasie 4-6 tygodni. Opis jak opis, każdy ma jakieś zmiany zwyrodnieniowe.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): maya3520 września 2011 o 16:55 #49914quote :E tam, ból przejdzie, 95% znika w czasie 4-6 tygodni.szkoda, że tak wielu z nas na tym forum zalicza sie do tych 5% z bólem przewlekłym…
20 września 2011 o 17:42 #49915quote stentor” post=870:quote :E tam, ból przejdzie, 95% znika w czasie 4-6 tygodni.szkoda, że tak wielu z nas na tym forum zalicza sie do tych 5% z bólem przewlekłym…
Złoty cytat na dziś.
26 września 2011 o 20:16 #49931Przy okazji, to czy:
quote :Zaznaczone dotrzonowe wpuklanie powierzchni nośnych trzonów kręgów szyjnych/cechy zmian przeciążeniowych.to guzki Schmrol’a ? Jeśli tak, to opis radiologa potwierdzał by tezę archeologów że są to zmiany przeciążeniowe
5 października 2011 o 15:13 #49960Naprawdę wystarczyła mi pierwsza odpowiedz,za którą podziękowałam, a słowna drwina pozostałych odpowiedzi,jest nie grzeczna. Nie chciałam też nikogo urazić , błahością mojego problemu! Życzę dużo zdrowia !
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 października 2011 o 15:29 #49961Nawiązanie do archeologów – i tym samym pytanie do Administratora – dotyczyło tematu:
w którym w cytowanym artykule wspomniane jest powstawanie wklęsłości w trzonach kręgów oraz guzki (http://www.archaeologicalplanningconsultancy.co.uk/mono/001/rep_b_hump16.html)
Chodziło o to, czy “Zaznaczone dotrzonowe wpuklanie powierzchni nośnych trzonów kręgów ” jest cechą przeciążeniową i czy jej dalszymi skutkami mogą być guzki Schmrol’a.
Również Stentor nie miał żadnych złych intencji.
– nikogo nie uraziła Pani “błahością” problemu
– nikt nie drwiłJeśli odebrała to Pani inaczej, proszę dać znać o co konkretnie chodzi, posty zostaną usunięte.
Odpowiedź Administratora była odpowiedzią na Pani pytanie, natomiast dalsza część to już nie-personalna dyskusja na temat typu problemu. Jeśli powstawanie wklęsłości to cecha przeciążeniowa lub degeracyjna (o co zapytałem), to każdego z nas to może prędzej czy później spotkać, więc tym bardziej nie ma tu z czego drwić.
Pozdrawiam serdecznie
5 października 2011 o 16:10 #49963Ups, proszę się nie gniewać, nikt nie miał złych zamiarów. Akurat guz Schmorla to ulubieniec użytkownika :whistle:
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
5 października 2011 o 16:28 #49967quote administrator” post=945:Akurat guz Schmorla to ulubieniec użytkownika :whistle:To prawda – w kontekście budowy kręgu, której staram się douczyć 😉 Nie pasuje mi, że jeśli blaszka graniczna jest twardsza od wnętrza trzonu (o ile jest, znacząco?), to przy guzkach nie występuje ostre jej zapadnięcie się. Ciekawi mnie też przeczytane gdzieś stwierdzenie, że z badań wynika, że do 30 roku życia dysk jest bardziej wytrzymały niż sam kręg. Chyba nie ma na portalu budowy anatomicznej kręgu, z zaznaczonymi blaszkami granicznymi i innymi elemetami, opisanymi przypadkami wklęsłości, guzków, rozrzedzenia struktury kostnej, itd ? Albo przeoczyłem :blush: , że gdzieś jest napisane, co to jest np.kość beleczkowa.
10 października 2011 o 09:51 #50000🙂
quote administrator” post=945:Ups, proszę się nie gniewać, nikt nie miał złych zamiarów. Akurat guz Schmorla to ulubieniec użytkownika :whistle:🙂 Oczywiście że się nie gniewam 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.