Wynik TK wypuklina l5/s1 silne bóle. Co dalej?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wynik TK wypuklina l5/s1 silne bóle. Co dalej?
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
15 września 2015 o 10:04 #48192
spłycenie lordozy lędźwiowej
l4/l5 niewielkie uwypuklenie ku tyłowi krązka m-k z dyskretnym modelowaniem worka oponowego.
l5/s1 tylna wypuklina jądra miażdżystego uciska worek oponowy w poziomie odejścia korzenia nerwu s1 po stronie prawej ,skraca wymiar ap kanału kręgowego do 0,9 cmRaz na 3/4 msc ląduje praktycznie z paraliżem spowodowanym bólem w szpitalu. Na codzien podczas jazdy samochodem drętwienie pośladka i prawego duzego palca .Czasami podczas schylania silny ból ale tylko chwilowy.
Czekam na ponowna wizyte do neurologa . Rehabilitacja coś dać ? jeśli tak to do jakiego specjalisty się udać ?
15 września 2015 o 11:31 #57818A jak lądujesz z tym paraliżem co 3-4 m-ce w szpitalu to Ci lekarze nie dają żadnych zaleceń ani propozycji co dalej robić? Nie mówią nic? Jakieś to dziwne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 września 2015 o 11:42 #57819dostałem skierowanie na TK na cito !!tiaa i na to cito czekałem 4 miesiące. Dostawałem zawsze to samo ketonal ,milgamma,biofenac,nimesil ,mydocalm ,tizanor
Zalecenia leżeć (ciekawe co miałbym innego robić jak3-4 dni wstać nie moge) nie schylać się itd .
I zawsze to samo musi pan wybrać sport albo zdrowie . (trenuje sztuki walki 10 lat)
za 2 tygodnie mam wizyte u neurologa . Ciekawy jestem co powie .
z waszego doświadczenia rehabilitacja coś tu pomoże ?
Powoli się zastanawiam co szybciej mnie złoży ,kręgosłup czy wątroba od tabletek…
15 września 2015 o 13:17 #57820No tak to jest z terminami, w większości placówek służby zdrowia nie istnieje coś takiego jak “cito”, dzięki czemu rynek prywatnych usług medycznych ma się dobrze..
Moim subiektywnym zdaniem: rehabilitacja chyba najbardziej pomaga osobom które są mało aktywne – tzn. wyleczyć się raczej nic nie wyleczy, ale mogą wzmocnić mięśnie czy się rozruszać żeby pozbyć się niewłaściwej postawy, tudzież zlikwidować na krócej czy dłużej napięcia mięśniowe. Cudów w przypadku ucisku na nerwy można się spodziewać, ale z taką samą częstotliwością z jaką cuda ogólnie występują. Dyski się podobno regenerują do zakończenia okresu dojrzewania. Rehabilitacja z tego co widziałem pomaga osobom które mają nieswoisty ból kręgosłupa, tzn. nie za bardzo wiadomo co jest przyczyną bo nic konkretnego na badaniach im nie wychodzi.
To zwężenie do 0.9mm zwie się stenozą – tu są opisy co to może powodować: https://drkregoslup.pl/centrum-informacyjne-stenoza-ledzwiowa/tytulowe/stenoza-ledzwiowa-centrum-informacyjne , poza tym że z tego co piszesz masz rwę kulszową promieniującą do jednej nogi.
Neurolog może Ci powiedzieć więcej jak będziesz na wizycie, bo opis to tylko opis, radiolog pisze co zauważył, bez szczegółów, a na zdjęciach lekarz może zobaczyć dokładniej co się dzieje – dlatego na takie wizyty bierze się ze sobą płytkę z wynikami a nie tylko opis. Dodatkowo neurolog może przeprowadzić dokładniejsze badania czynnościowe na podstawie tego co widzi na obrazie, żeby zobaczyć na ile co jest objawowe.
Tutaj możesz zobaczyć przykłady co widać na MRI: https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego/anatomia/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 września 2015 o 14:27 #57821Napisałeś że trenujesz sztuki walki od 10 lat.Pewnie jeszcze wykonujesz jakieś wyskoki i kopnięcia z pół obrotu jak Chuck Norris.Przy takich bólach kręgosłupa to naprawdę igrasz ze swoim zdrowiem.
15 września 2015 o 15:02 #57822Trenowałem Boks ,kick-boxing ,judo obecnie 5 lat MMA . Najgorsze jest to że jak trenuje na codzień nie odczuwam większych dolegliwości tylko co 3/4 msc ostry napad. Gdy przez jakas kontuzje/chorobe 2-3 tygodnie nie było mnie na sali plecy bolały nawet podczas spania. Tłumacze sobie to tak ze te treningi moze wzmacniaja mięśnie stabilizujące i dlatego gdy trenuje oprocz dretwienia podczas jazdy nie odczuwam bólu
15 września 2015 o 15:52 #57823To może być prawda co Ci się wydaje, i to jest raczej dość typowe, bo ogólnie przy bólach pleców mięśnie spinają się w obronie – jeśli sam je napinasz treningami to też może to dawać ulgę. Tylko że to takie trochę błędne koło, bo kręgosłup się nie regeneruje, i upływ czasu raczej nie poprawia stanu – poza jakimiś chwilowymi zaostrzeniami.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.