wynik z rezonansu przerazajacy!!!!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › wynik z rezonansu przerazajacy!!!!
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
16 grudnia 2015 o 09:58 #48232
wyniki mojego meza 37lat. Wizyta za dwa miesiace! pomocy!
Zniesienie fizjologicznej lordozy odc. kregosłupa
Obniżenie wysokości przestzeni międzykręgowej i skrócenie sygnału krążka międzykręgowego na poziomie c6-c7
PRZEPUKLINA TYLNA CENTRALNA krążka miedzykregowego na poz c6c7 szerok 3,2mm
Powoduje ona zweżenie Światła otworów międzykręgowych i zwęża swiatło kanału kręgowego do 9mmZmiana ta znosi przednią rezerwe płynową uciska i modeluje worek oponowy.
Uwidoczniony odcinek rdzenia bez gliozyNawartwawienie kostne na krawedziach trzonow kregow szyjnych
zmainy zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych.
w trzonach kregow c6c7 zmiany zwyrodnieniowe typu MODIC II16 grudnia 2015 o 12:09 #58215A ma jakiekolwiek dolegliwości..? Wynik jest mało “przerażający”. Przerażający był wynik MRI odcinka szyjnego zamieszczony przez @Piwonia w wątku https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-szyjny/wymiana-3-kregow-szyjnych-333
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 grudnia 2015 o 12:46 #58216Ból, nie może nic podnieść,ból w okolicach nerek i w brzuchu.
16 grudnia 2015 o 18:33 #58217A skąd pomysł, żeby zrobić akurat MRI odcina szyjnego przy takich objawach?
quote annanowak” post=10098:Wizyta za dwa miesiace! pomocy!Jakiej pomocy Pani oczekuje od Forum..? Na zmiany degeneracyjne w kręgosłupie nie ma tabletek które to wyleczą.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 grudnia 2015 o 22:30 #58219No to może lepiej zacząć od diagnostyki w kierunku kamicy nerkowej? Wynik MRI totalnie bez związku, poza tym 3,2mm to nic.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 grudnia 2015 o 10:47 #58241quote administrator” post=10104:No to może lepiej zacząć od diagnostyki w kierunku kamicy nerkowej? Wynik MRI totalnie bez związku, poza tym 3,2mm to nic.Ja dodałbym jeszcze, że jeżeli chodzi o kręgosłup piersiowy to wg mnie warto w futrynie założyć coś takiego:
Drążek gimnastyczny rozporowy specjalny
http://www.grez.pl/drazek-gimnastyczny-rozporowy-specjalny-p-36.htmloraz:
Forsport – haki na ręce
http://sklep.atleta.pl/forsport-haki-na-rece.html…. i rozpocząć, DELIKATNE rozciąganie dysku międzykręgowego przy pomocy grawitacji ziemskiej (bardzo tania metoda rehabilitacji – bo nic nie kosztuje – tyle co drążek i haki). Ogólnie jak się koleżanka zastanowi i poszpera w necie (ja pod kątem kręgosłupa szperam już od 2006 roku) to musi kiedyś natrafić wcześniej czy później na informację, że w dyskach międzykręgowych nie ma żadnych naczyń krwionośnych, i że odżywiane one są dyfuzyjnie:
Rehabilitacja kręgosłupa
http://clirk.pl/metodyka-leczenia-rehabilitacja-kregoslupa/“[…] Funkcjonowanie i odżywianie dysków międzykręgowych oraz jąder miażdżystych zależy od sposobu, w jaki otrzymują one i oddają płyn międzykomórkowy, co realizuje się poprzez jego dyfuzję. […].
Co to oznacza ?. A no to, że przy okazji wiszenia za ręce na drążku, najlepiej dysk “pompować” czyli DELIKATNIE ściskać go i rozciskać. Amerykanie wpadli już na ta jakiś czas temu i skonstruowali taki stół…:
Cox Technic (Flexion Distraction / Cox Technique / Cox Method)
https://www.youtube.com/watch?v=sqgNZj25bUk… na którym w/w dyfuzyjne rozciąganie jest realizowane bardzo fachowo (dlatego neurolodzy zalecają nordic walking, bo jest to jakaś forma “pompowania” – niemniej najlepiej by było aby pompować dysk wisząc w jakimś stopniu za nogi – bo wtedy oprócz “pompowania” mamy również rozciąganie). W Polsce też są takie stoły (bardzo drogi interes) trzeba podzwonić do stowarzyszenia chiropraktyków Polskich (z reguły godzinna wizyta u takiego chiropraktyka to około 100-150 PLN)…:
Stowarzyszenie chiropraktyków polskich
http://www.chiropraktycy.pl/…. i pytać który z nich, znajdujący się w okolicy posiada taki stół. Jak przestanie boleć (daj Boże, bo wcale to nie jest takie pewne) to warto jeszcze zorientować (poprzez najlepiej zdjęcie RTG) czy mąż nie ma czasami kręgozmyku, i gdyby taka sytuacja zaistniała warto również ponastawiać kręgi na swoje miejsce (bo to jest tak naprawdę praprzyczyna wszelakich kręgosłupowych kłopotów). Robią to raczej kręgarze i wiąże się to z zabiegami w których kręgosłup “chrupie”.
Oczywiście to są tylko moje rady, i wszystko to koleżanka powinna usłyszeć nie od jakiegoś anonimowego forumowicza, a od lekarza prowadzącego, niemniej z doświadczenia wiem, że raczej ciężko o takich tematach nawet wśród neurologów usłyszeć (którzy z reguły lubią ładować leki przeciwbólowe, wysyłać na lampy, prądy, lasery itp), nie mówiąc już o neurochirurgach którzy kasę trzepią głównie na krojeniu.
Jeżeli wspomniane przez moją osobę metody zawiodą (które najlepiej żeby oczywiście wykonywane były pod okiem fizjoterapeuty) pozostaje tylko skalpel i wycięcie przepukliny chirurgicznie. Ale wydaje mi się 3 mm to nie jest tragedia, i spokojnie rehabilitacja powinna zniwelować tą przepuklinę.
18 grudnia 2015 o 13:44 #58242endriu11111111 – czy mógłbyś dokładnie opisać, co masz na myśli pisząc w swojej wypowiedzi w tym wątku dotyczącym kręgosłupa szyjnego o rozciąganiu kręgosłupa przy pomocy drążka i haków? Czy nie pomyliły Ci się przypadkiem odcinki kręgosłupa?
18 grudnia 2015 o 14:08 #58243quote użytkownik421″ post=10127:endriu11111111 – czy mógłbyś dokładnie opisać, co masz na myśli pisząc w swojej wypowiedzi w tym wątku dotyczącym kręgosłupa szyjnego o rozciąganiu kręgosłupa przy pomocy drążka i haków? Czy nie pomyliły Ci się przypadkiem odcinki kręgosłupa?Nie nie pomyliły mi się. Ogólnie jeżeli chodzi o mnie, mam problem z L5/S1, ale rozciąganie jest skuteczne również na odcinek piersiowy. Bywało tak, że gdy było się kiedyś w miarę zdrowym i pracowało się na różnych budowach, ścisnąłem sobie czasem któryś z dysków piersiowych przy nadmiernym obciążeniu. Wtedy wskakiwałem na drążek trzy dni wiszenia (rano w południe i wieczór po pół godziny) i wszystko wskakiwało na miejsce.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że im większa wypuklina tym gorzej (boleści kręgosłupowe nawiedziły mnie od 2006 roku):
Naświetlanie stawów laserem……pytania….
http://www.grupy.senior.pl/Naswietlanie-stawow-laserem-pytania,t,40338,8.html“Czy tu są tu jacyś lekarze, czy same pedały? Bolący prawy pośladek.”
http://www.grupy.senior.pl/Czy-tu-s-a-jacys-lekarze-czy-same-pedaly-Bolacy-prawy-posladek,t,326960,8.html…. ale w początkowych fazach gdy wypukliny nie są takie duże i wiszenie jest jeszcze możliwe i nie powoduje ogromnego bólu) ratowanie sytuacji od tego bym zaczął.
Ogólnie to bardzo przykro mi, że tutaj się wypowiadam, bo chciałbym nie znać tego tematu, ale jeżeli już, to może podzielę się swoimi doświadczeniami i wiedzą jaką zgromadziłem przez 10 lat zmagania się z problemami kręgosłupowymi. Oczywiście zastrzegam, żeby wszelakie zabiegi czynić w obecność dyplomowanego rehabilitanta, a najlepiej żeby takowe dyrektywy zapodał sam lekarz, niestety jak już napisałem, z tym może być ciężko.
18 grudnia 2015 o 14:26 #58244Pytam ponownie: czy ty rozróżniasz odcinek piersiowy od szyjnego, i jesteś w stanie ogarnąć że szyjny jest powyżej rąk, wskutek czego twoje rady o rozciąganiu szyjnego na drążku świadczą o braku jakiejkolwiek twojej wiedzy na temat kręgosłupa?
Do tego lekarz napisał powyżej, że opisane objawy nie mają w tym przypadku związku ze zmianami uwidocznionymi w kręgosłupie szyjnym.
18 grudnia 2015 o 15:01 #58245quote użytkownik421″ post=10129:Do tego lekarz napisał powyżej, że opisane objawy nie mają w tym przypadku związku ze zmianami uwidocznionymi w kręgosłupie szyjnym.Najmocniej przepraszam – nie doczytałem, że to o szyjny chodzi. Nie znam kompletnie tematu schorzeń kręgosłupa szyjnego więc się nie wypowiadam. Jeszcze raz przepraszam – czeski błąd.
Uważam to forum za jedno za najbardzej konkretnych w sieci, i absolutnie nie mam prawa mieć jakiegokolwiek zdania negatywnego, o którymkolwiek użytkowniku tego forum. Wręcz przeciwnie mam wrażenie, że są tu wysokiej klasy specjaliści, oraz (niestety cierpiący) pacjenci oddziałów neurochirurgicznych.
Tak, że jeżeli ktoś negatywnie odebrał moje wpisy bardzo przepraszam.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 grudnia 2015 o 15:10 #58246Szyjny jeśli już to naciąga się poprzez trakcję, terapią manualna – ja niedawno miałem takie zabiegi przez kilka tygodni kilka razy dziennie. Natomiast nie wiem czy tu trakcja by coś dała, ponieważ w tym MRI są zmiany sugerujące że dysk może nie być jedynym problemem – zmiany które nie powstają nagle tylko przez długi czas, typu degeneracja stawów, osteofity, czy zmiany w rdzeniu (glioza – http://dooktor.pl/forum/index,107395,neurochirurg-k-42-badanie-mr-kregoslupa-szyjnego.html). Według tego co napisała autorka pytania to odcinek szyjny mimo tych (niezbyt tragicznych) zmian nie powoduje u jej męża dolegliwości, ponieważ nie opisała żadnej typowej dolegliwości od kr. szyjnego. Jakkolwiek nadal zagadką jest dlaczego ktoś przy opisanych przez nią dolegliwościach zlecił badanie MRI kręgosłupa szyjnego..
PS. Napisałeś “Czy tu są tu jacyś lekarze, czy same pedały? Bolący prawy pośladek.” przy czym nie dałeś tego w cudzysłów, przez co pomyślałem że to Twoje słowa a okazuje się że to cytat z innego forum, tak że ja też zrobiłem przeoczenie 😉 Dodałem tam nawiasy i kursywę żeby nie było wątpliwości.
18 grudnia 2015 o 15:21 #58249quote użytkownik421″ post=10131:PS. Napisałeś “Czy tu są tu jacyś lekarze, czy same pedały? Bolący prawy pośladek.” przy czym nie dałeś tego w cudzysłów, przez co pomyślałem że to Twoje słowa a okazuje się że to cytat z innego forum, tak że ja też zrobiłem przeoczenie 😉 Dodałem tam nawiasy i kursywę żeby nie było wątpliwości.Ech :). Miałem kiedyś takie chwilę zwątpienia w 2006 roku, gdy cholerenie potrzebowałem porady jakiegoś specjalisty (bo wiedziałem wtedy jeszcze, że coś mnie boli, ale że to kręgosłup to dowiedziałem się dopiero po jakimś czasie), a wrzuciłem ten link, dlatego żeby potwierdzić, że zmagam się z problemami “kręgosłupowymi” nie od dziś. Przepraszam, że tak zamieszałem …..
12 stycznia 2016 o 09:50 #58382Uzytkownik 421 – wspomniales ze przeszedles serie trakcji odcinka szyjnego. Czy odczules poprawe? Czy sa to zabiegi godne polecenia bo slyszalem rozne opinie.
Ostatnio natknalem sie na ciekawe urzadzadzenie do domowej trakcji o nazwie Cervico 2000, tylko ze jest ono troche drogie. Znalazlem tez kilka chinskich odpowiednikow i zastanawiam sie na kupnem zeby odciazyc i rozciagnac okazyjnie te zmeczone od wielogodzinnego przesiadywania przed komputerem dyski.
Pozdrawiam
12 stycznia 2016 o 12:07 #58385Odczułem poprawę, ale jest coraz mniejsza. Jak ktoś ma tylko objawy bez konkretnych przyczyn to może takie leczenie pomóc, tzn. sporo objawów może ustąpić być może na dłużej niż u mnie. Jakby u mnie były najpierw usunięte przyczyny, a potem byłaby rehabilitacja to bym się bardziej cieszył..
U mnie ta poprawa nastąpiła po jakichś 2 tygodniach zabiegów dopiero.
Ogólnie: poprawa jest dużo poniżej tego na co liczyłem.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.