Wyniki a ból lędzwi (opis RTG)
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wyniki a ból lędzwi (opis RTG)
- Ten temat ma 25 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 6 months temu przez
perszing37.
-
AutorWpisy
-
15 września 2014 o 14:51 #47998
witam
odebrałam dzisiaj wyniki
-skolioza lewoboczna
-spina bifida S1
-zwężenie przestrzeni międzykręgowej L4/L5/S1
-zaostrzenia na krawędziach przednio-bocznych trzonów kręgowych L3-L5
proszę pomoc czy mam się martwić? dodam że od ponad miesiąca mam silne bóle okolic lędzwi15 września 2014 o 16:58 #55212Witam
Co do “spina bifida” – opis nic nie daje, lekarz musi oglądnąć zdjęcia, i to lekarz znający się akurat na klinicznym znaczeniu tej anomalii.
Co do pozostałej części, to ani w tytule ani w treści nie jest napisane, z jakiego badania są to wyniki. Wydaje mi się, że albo RTG, albo TK, ale z pewnością nie rezonans magnetyczny, bo opis jest zbyt ubogi – nie ma nic na temat tkanek miękkich.
Jeżeli dolegliwości nie ustępują, i lekarz uzna za stosowne, to diagnostyka powinna być poszerzona o badanie rezonansem magnetycznym, ponieważ na zdjęciu RTG widać rzeczy opisane w tym artykule: https://drkregoslup.pl/co-widac-na-zdjeciu-rtg-w-dyskopatii/bol-krzyza/co-widac-na-zdjeciu-rentgenowskim-kregoslupa-ledzwiowego . Czyli, jeśli badanie wykazało zwężenie przestrzeni międzykręgowych (obniżenie się wysokości dysków i zbliżenie się przez to kręgów do siebie), to znaczy, że z dyskami może być coś nie tak. Mogą być tylko odwodnione i nie uciskać na nerwy (zazwyczaj u osób starszych gdzie jest to wynikiem długotrwałego naturalnego procesu degeneracyjnego a nie zmian przeciążeniowych), ale mogą równie dobrze drażnić lub uciskać któryś z nerwów. Podobnie – przy obniżeniu przestrzeni międzykręgowej mogą boleć stawy międzykręgowe.Tak więc podsumowując: jeśli dobrze mi się wydaje, że to jest tylko wynik RTG, to niewiele poza tym że kręgosłup nie jest zdrowy można z tego wyniku wywnioskować. Jak duże są to zmiany, i czy mogą powodować dolegliwości, może pokazać badanie rezonansem magnetycznym, ewentualnie – jeśli lekarz specjalista tak zaleci – tomografią (raczej rezonans, ale przyznam że niewiele wiem na temat spina bifida i nie wiem co lekarze preferują przy badaniu tego – czy rezonans, czy tomografię).
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): iwonka77515 września 2014 o 17:29 #55214Dziękuję tak jest to rtg kręgosłupa
15 września 2014 o 17:54 #55215Wikipedia “mówi”, że spina bifida to rozszczep kręgosłupa. W linku możesz sobie poczytać o tym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozszczep_kr%C4%99gos%C5%82upa
Co do reszty zgadzam się z @użytkownik421.
Lekarz zadecyduje jakie leczenie w Twoim wypadku @iwonka775 najlepiej Ci pomoże.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): iwonka77515 września 2014 o 18:37 #55217Przeczytałam definicje niezbyt ciekawie to brzmi
15 września 2014 o 18:45 #55218Szkoda, że w opisie nie napisali ile wynosi Twoje skrzywienie kręgosłupa – skolioza, bo to dość istotna informacja.
Od 40stopni w górę lekarze robią już operację, bo takie skrzywienia powodują właśnie dolegliwości bólowe, inne problemy z kręgosłupem (chociażby z dyskami) i wiele innych objawów.
Z rozszczepem kręgosłupa można żyć nawet o nim nie wiedząc, zależy od przypadku, także Twoje problemy to na pewno łączona sprawa, a nie tylko to.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): iwonka77515 września 2014 o 18:49 #55219Wiem że można żyć tylko ból jest coraz silniejszy,w środę idę do lekarza zobaczymy co powie.Dodam że przyplątało mi się jeszcze zapalenie układu moczowego-masakra.
15 września 2014 o 19:50 #55222A jak można wiedzieć ile masz lat? Czy Twoja postawa ciała jest znacznie skrzywiona? Bo to mnie interesuje ile masz tej skoliozy.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
17 września 2014 o 12:55 #55253Witam,właśnie wróciłam od lekarza-stwierdzona dyskopatia, na początek seria zastrzyków i skierowanie do neurologa
17 września 2014 o 13:03 #55254Musisz zrobić rezonans. Niestety terminy są kosmiczne na NFZ i dodatkowo lekarze nie chcą dawać skierowań – a należy się nam to jak PSU BUDA !!!! Neurolog może Ci dać skierowanie więc naciskaj na to.
A tak z innej beczki – to sprawy układu moczowego mogą powodować bóle lędźwiowe. Więc warto także iść do lekarza tej specjalizacji. Moja znajoma ostatnio miała bóle powodowane właśnie układem moczowym – promieniowało na dolny odcinek kręgosłupa.
DYSKOPATIA – to bardzo szerokie pojęcie. Lekarz na podstawie zdjęć RTG niewiele może powiedzieć. No jedynie, że problemy na pewno jakieś z dyskami są bo przestrzenie są obniżone. Ale nie znaczy to, że to właśnie dyski muszą dawać te dolegliwości. Większość ludzi ma zmiany w kręgosłupie a tylko mniejsza liczba odczuwa mega dolegliwości z tym związane.Jakie zastrzyki ? tak z ciekawości ?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42117 września 2014 o 13:21 #55255quote iwonka775″ post=6918:Witam,właśnie wróciłam od lekarza-stwierdzona dyskopatia, na początek seria zastrzyków i skierowanie do neurologaRezonans po otrzymaniu skierowania możesz zrobić prywatnie( w Szczecinie koszt od 350 do nawet 800 zł), z reguły czas oczekiwania wynosi kilka dni.
17 września 2014 o 14:04 #55256Zastrzyki movalis i vitaminum b12.Lekarz mi powiedział że najlepiej jakby był rezonans magnetyczny
18 września 2014 o 06:10 #55257No to zaczynasz walkę z wiatrakami. Powodzenia 🙂 Zastrzyki nie zaszkodzą – mogą jedynie pomóc. Mi pomogły na jakiś czas.
18 września 2014 o 07:26 #55258Witam a coś w ogóle może pomóc? Może jakaś rehabilitacja?
18 września 2014 o 07:33 #55259Wiele rzeczy może pomóc. Wszystko zależy od przypadku. Ja nigdy nie miałem problemów z kręgosłupem – natomiast moja żona od lat się z tym zmagała. Ale “trafiało ją” od czasu do czasu. I potem spokój przez dłuższy czas (i dalej tak jest – jeździ konno i się nie przejmuje). Mnie raz dupło ale tak, że do dzisiaj jestem w stanie dużo gorszym niż moja wi-fi. I nic mi za bardzo nie pomaga – albo pomaga na krótko. Więc to bardzo indywidualne jest. Próbuj wszystkiego rozsądnego – rehabilitacja , ćwiczenia pod okiem doświadczonego rehabilitanta, kriokomora, masaże, NLPZ itp. itd. Walcz pół roku i dłużej. Nie będzie pozytywnych rezultatów to myśl o bardziej drastycznych rozwiązaniach. W międzyczasie załatwiaj rezonans i idź do doświadczonego neurochirurga na konsultacje. WALKA musi być z każdej możliwej strony. Jednego prostego rozwiązania niestety nie ma.
22 września 2014 o 11:59 #55278Witam ponownie jestem po 6 zastrzyku i powiem Wam z ręką na sercu -zero poprawy,ból wciąż jest,nie daje normalnie funkcjonować najgorsze są noce.Ortopedę mam na 30 pazdziernika ale zastanawiam się czy nie iść prywatnie.Mam pytanie do piątku mam te zastrzyki,jeżeli one mi nie pomogą to co dalej? Niektórzy mówią że masaże,rehabilitacja
22 września 2014 o 12:29 #55279Rezonans to podstawa, po tym obrazie każdy (neurolog, ortopeda, rehabilitant, neurochirurg) będzie widział, w którym kierunku iść. Po moim rezonansie tylko profesor neurochirurgii zauważył, że mam sekwestr. Rehabilitant i neurolog myśleli, że to jedynie przepuklina a profesor od razu( a było to widać tylko w 2-óch ujęciach) pokazał “chwasta do wycięcia”. Im dłużej czekałem tym było gorzej, w pewnym momęcie traciłem czucie w nodze, ale przed tym ból był MASAKRYCZNY.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 września 2014 o 21:01 #55281Z prywatnymi wizytami to jest tak, że jak się na nie idzie, to trzeba mieć już badania zrobione, żeby się na pierwszej wizycie nie dowiedzieć, że trzeba zrobić rezonans i przyjść na drugą. Lekarz z prywatnej wizyty nie może wystawić skierowania na refundowany z NFZ rezonans. W przypadkach ostrych można położyć się do szpitala na diagnostykę – powinni zrobić rezonans (jeżeli szpital dysponuje takim urządzeniem). W innym przypadku pozostaje czekać i liczyć na to, że ból odpuści, albo najpierw czekać na wizytę w ramach NFZ żeby dostać skierowanie na rezonans, potem czekać na rezonans kilka miesięcy, i znów na wizytę.. Ogólnie – nieciekawie wygląda leczenie kręgosłupów w Polsce.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 września 2014 o 07:52 #55292W piątek wizyta i koniec zastrzyków a mnie wciąż boli.Na tą chwilę nie wyobrażam sobie powrotu do pracy-pracuje w sklepie spożywczym(wiadomo ciągłe dzwiganie )Poradzcie czy mam prosić o jakieś zabiegi lub rehabilitacje?
24 września 2014 o 07:55 #55293Niestety nie możesz już dźwigać. Weź jakieś zaświadczenie od lekarza, że możesz do 5 kg podnosić i daj pracodawcy. Będzie Ci musiał zmienić zakres obowiązków. Nie masz innego wyjścia. Ale najpierw leki przeciwzapalne i przeciwbólowe żeby przerwać stan zapalny/ból. I ćwicz delikatnie – ćwiczenia izometryczne. Tylko najpierw niech Ci je ktoś dobrze pokaże żebyś sobie krzywdy jeszcze większej nie zrobiła.
Za tą wiadomość podziękował(a): iwonka775 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.