Wyniki MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego L/S
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Wyniki MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego L/S
- Ten temat ma 29 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
qqryqnapatyq.
-
AutorWpisy
-
18 kwietnia 2019 o 09:24 #48724
Witam wszystkich Użytkowników forum,
chciałbym się przywitać i skierować wyrazy uznania dla administratorów, że coś takiego jak to form istnieje. Prawdziwa kopalnia wiedzy dla osób z problemami kręgosłupa.
Moja historia w ogólnym zarysie: tryb pracy siedzący, częste podróże samochodem – od jakiegoś czasu miewałem cykliczne bóle w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Zwykle ustępowały po kilku dniach. Przed 4 dniami nastąpiła kulminacja bólu i co mnie martwi nie ustępuje ona do dzisiaj. Początkowo bóle kręgosłupa, później promieniowanie do prawej nogi – na udo, obszar pod kolanem, łydkę i ostatnio kostkę. Poczucie zdrętwiałej nogi. Ból w skali 1-10: Falami między 8 a 10. Zastrzyku z ketonalu pomagają tylko w niewielkim stopniu. Na noc Sirdalud, dodatkowo Panprazox (osłona) i przeciwbólowo Doreta. Dodatkowo zacząłem brać serię zastrzyków Aglan oraz witaminy w postaci zastrzyków Milgamma.
W tym tygodniu zrobiłem RTG i MR. Poniżej wklejam wyniki MR z prośbą o ewentualne wskazówki odnośnie dalszego działania. Jestem z Wrocławia. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podzielenie się wiedzą.
Pozdrawiam serdecznie
FrankiBadanie MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano aparatem MR 3T Siemens Spectra
w sekwencji TSE (obrazy T1-zal., obrazy T2-zal. i T2-zal. Fat-Sat, w płaszczyznach strzałkowych i
poprzecznych.
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego wykazuje umiarkowane pogłębienie lordozy lędźwiowej.
Widoczne są dyskretne zmiany zwyrodnieniowe w postaci brzeżnych powyciągań krawędzi trzonów
lędźwiowych zwłaszcza na poziomach L4/L5, L5/S1.
Na poziomie L5/S1 obecna jest pośrodkowo prawoboczna olbrzymia, sekwestrowana przepuklina
krążka międzykręgowego, która uciska worek oponowy, korzenie nerwowe z przewagą po stronie
prawej oraz wypełnia prawy zachyłek boczny kanału kręgowego i schodzi w dół wzdłuż tylnej
krawędzi trzonu kręgowego S1, widoczna jest na długości ponad 22mm i znacznie zmniejsza rezerwę
płynową kanału kręgowego w części prawobocznej.
Ponadto opisywana przepuklina przylega również do korzeni nerwowych i zwęża otwory
międzykręgowe w umiarkowanym stopniu.
Na poziomie L4/L5 obecna jest mniejsza, pośrodkowa, dyskretnie zbaczająca na stronę prawą
przepuklina krążka międzykręgowego, uciskająca worek oponowy, korzenie nerwowe w niewielkim
stopniu po stronie prawej i dyskretnie w umiarkowanym stopniu powodująca zwężenie otworów
międzykręgowych.
Krążki międzykręgowe na poziomach L4/L5, L5/S1 wykazują degeneracyjne obniżenie sygnału i
wysokości.
Innych cech ucisku na struktury wewnątrzkanałowe nie wykazano.
Na poziomach L4/L5, L5/S1 w sąsiedztwie blaszek granicznych obecne są obszary przebudowy
tłuszczowej szpiku typu ModicII.
Poza tym obraz kręgosłupa i kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym pozostaje w granicach normy.
Widoczny końcowy odcinek rdzenia kręgowego oraz korzenie ogona końskiego są prawidłowe, bez
zmian ogniskowych.18 kwietnia 2019 o 09:51 #64254Cześć. Idź do neurochirurga. Pewnie zakwalifikuje Cię na operację wstawienia implantu na poziomie L5-S1.
18 kwietnia 2019 o 10:30 #64255Dziekuje Maciurek za Twoje zdanie. Dosc mnie to zmartwilo, bo raczej nie jestem psychicznie przygotowany na operacje kregoslupa.
Czyli w mojej sytaucji nie mam co liczyc na inne niz operacyjne leczenie (np. rehabilitacja, etc.)?
A moze jest/byl ktos na forum z podobnymi do moich parametrami?
Pozdrawiam i dziekuje za dalsze komentarze
Franki18 kwietnia 2019 o 11:17 #64256Masz sekwestr, a to znaczy, że jądro miażdżyste dysku wyszło z dysku przez pęknięty pierścień włóknisty. Masz uciski na nerwy, stąd ból. Rehabilitacja może coś tam złagodzi, ale problemu nie usunie.
18 kwietnia 2019 o 14:03 #64257Tak jak kolega wcześniej napisał należy pilnie przeprowadzić konsultacje z neurochirurgiem, nie wiem czy lekarz zaproponuje stabilizacje na dwóch poziomach czy
tylko usunięcie sekwestru.
Wszystko będzie zależeć od objawów i decyzji lekarza ,najgorsze że będzie trudno zrobić zabieg w sensownym terminie na NFZ ale może się uda.
Szansa na wchłonięcie sekwestru jest ale zdeformowany pierścień dysku oraz obniżenie wysokości może dalej powodować ucisk na nerwy.
Kolejki w dobrym szpitalu to co najmniej 1,5 roku a koszt usunięcia sekwestru prywatnie to minimum 12 tys a stabilizacja z implantem zaczyna się od 20 tys 1 poziom.
Może się zdarzyć że wylądujesz na SOR i będą musieli ci zrobić zabieg bez kolejki.18 kwietnia 2019 o 14:39 #64258Dziękuję Panowie za Wasze cenne opinie.
Czyli jak rozumiem, raczej zabieg operacyjny mnie nie ominie… 🙁
Jako że jestem z Wrocławia, to proszę o opinie, kto we Wrocławiu jest liczącym się neurochirugiem z dostępem do szpitala.
Wiem że na Dolnym Śląsku istnieje coś takiego jak Dolnośląskie Centrum Rehabilitacji w Kamiennej Górze, gdzie terminy zabiegów nie są zbyt odległe.
Miło więc będzie usłyszeć wskazówki koleżanek/kolegów z Dolnego Śląska, u kogo i gdzie zmierzyć się najlepiej z problemem.
Dziękuję.
Franki19 kwietnia 2019 o 20:16 #64269Tak sie jeszcze zastanawiam, czy przed ewentualnym zabiegiem operacyjnym nie skorzystac jeszcze z zastrzyku nadtwardowkowego.
Mial ktos z Forumowiczow doswiadczenia z takim zastrzykiem?
Pozdrawiam
Franki19 kwietnia 2019 o 20:59 #64270Z opisu nie wyglada to dobrze ( miałem podobnie), pewnie skonczy sie operacją chociaż 4 dni to jest jeszcze jakas szansa na mały cud ( wchłonięcie sekwestru), nie zaszkodzi sie przejsc do fizjo w oczekiwaniu na konsultacje neurochirurgiczną( zalecam jak najszybciej). Każdy neuro powie ci, że to jest do operacji a każdy fizjo powie ci że najpierw trzeba spróbować terapii.
20 kwietnia 2019 o 19:01 #64275Tutaj temat o blokadach. Dużo informacji
http://forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/2575-iniekcje-blokady-diagnostyczne-i-lecznicze?limitstart=020 kwietnia 2019 o 19:42 #64277Jeszcze taka rada, abyś zaszczepił się na żółtaczkę. To szczepienie jest w kilku etapach i trwa długo. Do szpitala na zabieg to jest niezbędna rzecz.
28 kwietnia 2019 o 13:50 #64318Witajcie, no to w nadchodzacym tygodniu czeka mnie operacja metoda otwarta.
Mam kilka praktycznych pytan do doswiadczonych w bojach forumowiczow.
1. Jak po operacji podrozowaliscie do domu (mam dosc nisko polozone fotele w aucie, bez mozliwoscji podnoszenia siedziska), tak aby w maksymalnym stopniu oszczedzic rane? Kiedy po raz pierwszy sami zasiedliscie za kierownica?
2. Jak korzystac z toalety po operacji? Czy normalnie siadaliscie na muszli?
3. Jak braliscie prysznic, aby nie moczyc rany?
4. Jak siadaliscie w domu – oczywiscie wtedy kiedy trzeba bylo. Jakies krzesla barowe?
Dziekuje pieknie za wsxystkie wskazowki.
Pozdrawiam serdecznie. Franki28 kwietnia 2019 o 17:31 #643201. Wracać najwygodniej jest jak najbardziej na leżąco i jak najbardziej na miękkim – niektórzy np. wkładają materac do kombi czy busa albo rozkładają maksymalnie fotel i dają poduszki. Nawet jak nie ma dużego bólu to jazda autem w pozycji zwykłej siedzącej na wybojach może narobić szkód. Dużo zależy też od odległości jaką się ma do przejechania i rodzaju operacji – jeśli kręgosłup czymś jest wzmocniony (implantami) to szanse na rozsypanie przy podskokach mniejsze. Ogólnie najbardziej dają popalić nierówności na drodze.
2. Normalnie
3. Plaster Cosmopor zakładany na czas prysznica i po nim zdejmowany bo co prawda nie przemaka jak się go nie zaleje mocnym strumieniem ale nabiera wilgoć i trzeba po prysznicu zmienić, ale przy większym cięciu bywała i dodatkowo plastikowa koszulka z dokumentów A4 szczelnie oklejona dookoła taśmą patex w dwóch rzędach – nie przemokło, ale potrzeba drugiej osoby do dokładnego przyklejenia. Są jakieś nieprzemakalne folie opatrunkowe takiego typu jak stretch do żywności ale w większości aptek o nich nawet nie słyszeli bo nikt o nie nie pyta, mnie się tego nie udało dostać na szybko na pierwsze dni po operacji w żadnej aptece w okolicy. Wanna odpada. Pod prysznic dobre jest krzesełko.
4. Normalnie jeśli w ogóle ból pozwalał, ale na jak najkrócej.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 kwietnia 2019 o 20:43 #64321Dziękuję za cenne wskazówki!
Jeśli ktoś jeszcze z Forumowiczów mógłby napisać jak radził sobie z prostymi życiowymi sprawami po operacji i podzielił się kilkoma wskazówkami, to byłbym zobowiązany. Dziękuję i pozdrawiam.
Franki28 kwietnia 2019 o 21:44 #64322Ogólna rada jest taka, żeby wszystko po co schylałeś się w domu przed operacją, przenieść na wyższy poziom, aby tego nie czynić po zabiegu. Sobie kubek do płukania ust po myciu zębów przygotuj, bo schylić się do kranu początkowo będzie dość trudno.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 kwietnia 2019 o 21:52 #64323Największy problem dla większości osób po operacji lędźwiowego to buty i skarpetki – buty najlepiej mieć zakładane bez sznurowania i w miarę lekkie, ze skarpetkami czasem bez pomocy się nie da samemu sobie poradzić, przy większych bólach ze spodniami też może być problem – lepiej luźne i łatwo-nakładalne mieć.
Jeszcze co do prowadzenia auta – jeśli przeżyłeś ostre bóle i rwy i miałeś okazję przy nich prowadzić, to dzień czy dwa po operacji to gorzej nie wygląda, może poza tym że jest się słabym po narkozie/operacji a dotykanie raną oparcia to dodatkowy ból (dlatego transport z leżeniem na boku i stabilnie jest chyba najbardziej komfortowy, chyba że jakaś malutka operacja). Polska jest tak skrajnie dzikim krajem że nawet z ultra ostrymi bólami komisje czy lekarze potrafią uznać człowieka za zdrowego i zdolnego do pracy w tym do prowadzenia zawodowo pojazdów, nie wymagającego nawet zrobienia MRI czy L4. W UK odradza się prowadzenie przez kilka tygodni po operacji – wydaje się to bardziej normalne.Tutaj jest wątek poświęcony zaleceniom po operacji: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/4039-zalecenia-po-operacji
Tutaj dział ogólnie pooperacyjny: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 kwietnia 2019 o 07:24 #64324W sklepach ze sprzętem dla seniorów są takie podwyższające nakładki na sedes, aby nie trzeba było, aż tak nisko kucać. Są jeszcze chwytaki do podnoszenia z ziemi przedmiotów lub takie teleskopowe kijki z magnesem, dla elektryków, jak coś metalowego upadnie.
29 kwietnia 2019 o 09:17 #64325Witam dzisiaj mija 4 tyg. jak jestem po operacji mikrodisctektomi l5s1.Męczyłem sie 15 miesięcy i powiem że nieżałuje ból praktycznie zmalał do 90 %.Jeżeli chodzi o mnieto moja sytuacja wygląda tak.Ja po zabiegu zamówiłem sobie transport sanitarny.Jeżeli chodzi o kąpiel to pierwsze 2.5 tyg. pomagała mi żona.Skarpetki dramat doiero wczoraj pierwszy raz sam założyłem 🙂 buty mam długą łyżke i buty musisz mieć luźno zawiązane żeby je tylko wsunąć.Jeżeli chodzi o siadanie to ja ograniczyłem je tylko do to toalety i wstawania z łóżka posiłki jem na stojąco.Od soboty zacząłem rechabilitacje z fizjoteraupetą. Jeżeli chodzi o mnie to jestem jak narazie zadowolony z operacji i nieżałuje.
29 kwietnia 2019 o 09:33 #64326Wpisz sobie stronke centrumruchu.com i tam masz wszystko przedstawione przez fizjo wraz ze zdjeciami jak należy się zachowywac zaraz po operacji odcinka lędzwiowego.
29 kwietnia 2019 o 13:22 #64327Dziekuje wszystkim za wiele cennych wskazowek.
A czy jest jakis must have ze sprzetu ortopedycznego, badz przyborow pierwszej potrzeby, ktore znaczie ulatwiaja funkcjonowanie i ktore zalecalibyscie nabyc?
Moglby ktos polecic jakies poduszki ledzwiowe?
Pozdrawiam
Franki29 kwietnia 2019 o 13:38 #64328Ja do auta używałem poduszkę Qmed, nadal ją mam ale już jej nie używam – kiedyś bez niej nie byłem w stanie jeździć, po 10 latach się praktycznie nie zużyła więc raczej dobry zakup. Tyle że każdy powinien dopasować do siebie, czy akurat komuś innemu ten profil i twardość spasuje – nie wiem.
Zaraz po operacji się mocno przydaje woda niegazowana, natomiast wszelkie dary znoszone przez rodziny tuż po operacji reklamówkami do szpitala typu: kurczaki, rosół, słodycze, itd. się nie przydają. Szczególnie słodycze zaraz po operacji to prawie pewny przepis na dodatkowe duże kłopoty, czasem bardzo duże.
No i do szpitala jak to do szpitala – przydają się zatyczki do uszu, chyba że masz mocny sen albo mocne leki nasenne.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.